H Δανία απαγορεύει τα refurbished iPhones ως κομμάτια αντικατάστασης

Η Apple έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα καλό δίκτυο εξυπηρέτησης πελατών μετά την αγορά οποιασδήποτε δικής της συσκευής. Ακόμη και αν για παράδειγμα βρίσκεσαι σε χώρα του εξωτερικού μπορείς να δώσεις το laptop ή το κινητό για επισκευή.

Μάλιστα η Apple πολλές φορές προχωρά σε αντικατάσταση του iPhone με άλλη συσκευή. Σε πολλές περιπτώσεις όμως οι χρήστες παραλαμβάνουν refurbished κομμάτια αντικατάστασης. Είναι αρκετοί που δεν το γνωρίζουν αυτό και άλλοι που το μαθαίνουν στη συνέχεια.

Αυτό ήταν και το πρόβλημα ενός χρήστη από τη Δανία το 2011. Ο ίδιος πήρε ένα iPhone 4 ως κομμάτι αντικατάστασης από την Apple και δεν του άρεσε καθόλου όταν αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν καινούριο. Γι αυτό προχώρησε σε κατάθεση μήνυσης κατά της Apple.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια, το δικαστήριο στη Δανία αποφάνθηκε υπέρ του, περιορίζοντας παράλληλα την Apple από το να δίνει στο μέλλον refurbished κομμάτια αντικατάστασης αντί για καινούρια. Το δικαστήριο βασίστηκε στον νόμο περί πώλησης προϊόντων λέγοντας πως η Apple δεν μπορεί να παρέχει refurbished iPhone σε αντάλλαγμα νέου. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη στιγμή που η αξία μεταπώλησης των δυο δεν είναι ίδια.

Μια παρόμοια ομαδική μήνυση βρίσκεται σε εξέλιξη και στις ΗΠΑ και φαίνεται να είναι είναι μεγάλης σημασίας. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι “ένα χρησιμοποιημένο κομμάτι έχει τροποποιηθεί να φαίνεται ως καινούριο”, δεν είναι το ίδιο ανθεκτικό και λειτουργικό. Επομένως, το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν τα refurbished κομμάτια αντικατάστασης “ισοδυναμούν με ένα νέο σε απόδοση και αξιοπιστία”, όπως ισχυρίζεται η Apple.

Η απόφαση που έβγαλε το δικαστήριο της Δανίας και η απόφαση που θα πάρει στις ΗΠΑ, είναι πολύ σημαντικές διότι θα δημιουργήσουν νομικό προηγούμενο.

apple refurbished iphones, H Δανία απαγορεύει τα refurbished iPhones ως κομμάτια αντικατάστασης
Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Tasos Spanos

Τα refurbished που δίνει η Apple τι είναι; Αν η συσκευή σου πάθει κάτι την στέλνεις πίσω Εκεί αλλαζουν μπαταρία σίγουρα και ότι άλλο δείχνει σημάδια φθοράς πχ οθόνη ή πλαίσιο και ότι έχει πρόβλημα Μετά η συσκευή περνάει από όλα τα απαραίτητα τεστ. Αφού φανεί ότι ειναι εντάξει πηγαίνει μετά από κάποιον καιρό σε έναν άλλο πελάτη Μεταπωλητικη αξία έχει περίπου ίδια η συσκευή. Πχ ένα μεταχειρισμένο 6s τώρα αξίζει 400€ κι ένα μεταχειρισμενο refurbished 6s κοστίζει το ίδιο. Ή άποψη μου επειδή είχε τύχει της κοπέλας μου το 5s να πάθει μητρική και το δώσαμε για επισκευή , είναι ότι τα refurbished είναι καλύτερα και από καινούργια. Και οπτικά αλλά και από θέμα τεστ που έχει περάσει. Όταν αγοράζεις καινούργιο δεν έχει περάσει από τεστ. Μόνο μερικά κομμάτια τυχαίο δείγμα περνάνε από τα εκατομμύρια συσκευές που παράγουν. Γι αυτό και τόσα προβλήματα στα καινούργια πολλές φορές. Άσχετα με το τι λένε τα δικαστήρια νομίζω ότι ειναι υπέρ του καταναλωτή η διαδικασία που χρησιμοποιεί η Apple Σκέψου να έχεις ένα μεταχειρισμένο με μπαταρία στις 400-500 φορτίσεις και γρατζουνιές δεξιά αριστερά και στην οθόνη. Παθαίνει μητρική. Το δίνεις. Σου δίνουν άλλο με καινούργια μπαταρία ίσως καινούργιο πλαίσιο και ότι χρειάζεται… Συνέχεια »

KΚ

Σωστή απόφαση. Όταν παίρνεις κάτι καινούργιο οφείλουν βάση νόμου ή να σου δώσουν τα χρήματα της αρχικής τιμής αγοράς ή αντικατάσταση με βάση το κόστος ενός καινούργιου τηλ.
Τώρα το τι συμφέρει τις εταιρίες δεν έχει σημασία…. Και προφανώς ήταν λάθος συμπεριφορά από τις εταιρείες και μάλιστα χωρίς το γνωρίζεις ο καταναλωτής….. Και παράνομη πρακτική όπως λογικά είπε και το δικαστήριο.
Τώρα αν κάποιοι το προτιμουν από καινούργιο τηλ και επίσης να τους λέει ψέμματα η εταιρεία ότι τους δίνει καινούργιο… Γούστα είναι αυτά όπως και κάποιοι κρατάνε Note ξέροντας ότι μπορεί να εκραγεί η μπαταρία

Γιάννης

Πολύ σωστή απόφαση , όταν μια εταιρεία χρεώνει τον κούκο αηδόνι και πουλάει δήθεν premium (στην πραγματικότητα made in China) κινητά πρέπει να δίνει καινούργια συσκευή ή να την επισκευάζει και όχι να κοροϊδεύει.

James

Πρακτικά ίσως δεν υπάρχει καμία διαφορά. Όμως όταν έχεις αγοράσει κάτι που σου βγήκε προβληματικό, απαιτεις να σου το αντικαταστήσουν με καινούργιο και όχι με κάτι από δεύτερο χέρι, έστω και αν αυτό είναι ΣΑΝ καινούργιο.

Τα refurbished μπορούν να βγάζουν προς πώληση (όπως και κάνουν πλέον) και όποιος θέλει να τα αγοράζει στην ανάλογη τιμή.

Ioannis

προσωπικα refurbished iphone η οποιασδηποτε αλλης μαρκας δεν θα αγοραζα ποτε γιατι ειναι κατι μη δοκιμασμενο και επειδη την πατησα μια φορα και εγω στο παρελθον οταν μου χαλασε ενα iphone 4s μου στειλανε ενα αλλο το οποιο τα επαιξε μετα απο 6-7 μηνες και τους εκανα καταγγελια μεσω τραπεζας και πηρα τα λεφτα μου πισω. ολα τα refurbished κινητα ειναι “χαμηλου προσδοκιμου ζωης” και χωρις καμια αξιοπιστια για κυρια συσκευη. απορω ποσο μυαλο εχουν οσοι τα αγοραζουν 1000 φορες αν δεν εχεις χρηματα να παρεις ενα απλο κινητο ας ειναι και κινεζικο παρα να παρεις refurbished iphone. Ειλικρινα ελεος. Οκ αν και εχω samsung (s6 edge plus) θα ηθελα να αγορασω iphone εχουν το κατι δεν ξερω πως να το πω και σε προδιαθετει θετικα να κρατας ενα Iphone στα χερια σου αλλα οκ

Ioannis

* μιλαω για το 7αρι το iphone τα προηγουμενα μοντελα δεν με συγκινουν.

prepoudis john

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΤΑ ΡΕΦΙΟΥΜΠΙΣΤ iphone ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΠΑΝΩ(ΟΘΟΝΗ body ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΚΟΥΜΠΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΜΩΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΤΡΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΙΜΕΙ.ΠΡΙΝ ΟΤΑΝ ΧΑΛΟΥΣΕ ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ ΤΗΝ ΑΛΛΑΖΑΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΕΝ ΚΑΘΟΤΑΝ ΚΑΛΑ Η ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΔΕΝ ΕΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ.Η ΑΡΡΛΕ ΤΩΡΑ ΟΤΑΝ ΠΑΘΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ iphone ΠΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΡΕΦΙΟΥΜΠΙΣΤ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ.ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΑΝ ΤΑ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΡΕΦΙΟΥΜΠΙΣΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΔΑ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΧΑΜΟΣ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΜΩΣ.

vasilist

Πολύ σωστή απόφαση, όταν αγοράζεις κάτι καινούργιο πρέπει να αντικατασταθεί με καινούργιο.
τώρα αν το έχεις 6 μήνες και σου χαλάει μετά νομίζω πως το refurbished είναι λογικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones App Store Apple

Έρχονται στο App Store: PlayStation, GameCube, Wii & SEGA Emulator για iPhone και Apple TV

Ο κύριος προγραμματιστής της εφαρμογής πολλαπλών εξομοιωτών Provenance είπε ότι η ομάδα του εργάζεται για την κυκλοφορία της στο App Store.

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.