Οθόνες με ανάλυση 1080p σε smartphones, Τελικά παίζει ρόλο ή όχι;

Σε μια εποχή που βλέπουμε τα smartphones να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερες οθόνες σε διαστάσεις, έχει προκύψει πρόσφατα μία νέα ενδιαφέρουσα τάση, το να έχουμε ανάλυση Full HD στο smartphone, στα 1080p ή αλλιώς 1920×1080 pixels. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το αν έχει νόημα να μπει τέτοια ποιότητα εικόνας σε μία τόσο μικρή οθόνη που δεν ξεπερνά τις 5 ίντσες, είναι αντιληπτή η διαφορά από το ανθρώπινο μάτι;

Οι ειδικοί λένε ότι δεν έχει και τόση μεγάλη επίπτωση στην αντιληπτική ικανότητα του ανθρώπινου ματιού. Ορισμένοι μόνο θα μπορούν να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ μίας οθόνης 720p και μίας 1080p σε τόσο μικρές διαστάσεις. Εκεί που θα είναι ορατή η διαφορά είναι στα γραφικά, δηλαδή στα στοιχεία του interface, στα κείμενα και τα εικονίδια. Θα είναι πιο καθαρά τα γραφικά και πιο ευχάριστα στο μάτι. Το ίδιο θετικά είναι τα αποτελέσματα στο Scaling που πρέπει να γίνει για να δει κανείς ένα βίντεο 1080p στο κινητό του.

Στο τέλος, ο καθένας έχει την επιλογή του για το αν έχει ανάγκη από τέτοια ανάλυση στο smartphone του, αρκεί να σκεφτεί ότι ένα 1080p είναι πιο ενεργοβόρο και απαιτεί μεγαλύτερη ισχύ. Από την άλλη, θα πρέπει κανείς να σκεφτεί ποια είναι η κεντρική χρήση του κινητού: εάν το έχει για να ακούει μουσική και να χαζεύει στο Facebook δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να αποκτήσει ένα 1080p smartphone. Εάν όμως θέλει να διαβάζει ebooks, ή παρακολουθεί περιεχόμενο που είναι φτιαγμένο για ανάλυση 1080p, τότε έχει νόημα.

, Οθόνες με ανάλυση 1080p σε smartphones, Τελικά παίζει ρόλο ή όχι;

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

17 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
GREG

Η απάντηση είναι όχι, δεν υπάρχει λόγος. Είναι λογικό να έχεις FullHD στην τηλεόραση των 40 ιντσών και στο κινητό των 5 ιντσών; Τότε, λογικά η εικόνα στην τηλεόραση θα έπρεπε να είναι μη αποδεκτή. Άλλωστε, για να αντιληφθείς τη διαφορά δύο τηλεοράσεων 720p και 1080p, θα πρέπει να πλησιάσεις στο 1,5 μέτρο. Αντίστοιχα, στο κινητό θα πρέπει να κολλήσεις τη μύτη σου στην οθόνη για να δεις τα 1080p, αν καταφέρεις να τα δεις.

Kostas

Που είναι οι εποχές που είχαμε μονόχρωμη οθόνη , 3 γραμματοσειρές και μπαταρία τούμπανο !!!!

tep

Ειναι περιττο αυτη τη στιγμη. Οταν τα λειτουργικα θα γινουν πληρως διαδραστικα και οταν ανταποκρινονται αστραπιαια, τοτε θα εχει σημασια.

makis88

@Kostas με ένα featurephone μπορείς να έχεις και έγχρωμη οθόνη και μπαταρία τούμπανο! 😉

makis88

Ρε παιδιά… “να διαβάζει e books”… που? στο κινητό?? Έλεος!!!! Διάβασα κάπου οτι το ανθρώπινο μάτι απο απόσταση 20-30 εκατοστά που κρατάς κάτι μπορεί να διακρίνει κάτι παραπάνω απο 200 ppi.. και εξ επαφής να το κοιτάς πάνω απο 300και λίγο δεν!! Δεν υπάρχει νόημα να ανεβάζεις την ανάλυση όταν το μέγεθος της οθόνης είναι περιορισμένο και η ευκρίνια έχει “ταβάνι”. Ειδικά στην πρίπτωση που καταναλώνει περισσότερο, ευχαριστώ δεν θα πάρω! Το καλύτερο που θα κάνουν οι οθόνες fullHD στα smartphones είναι το οτι θα κάνουν τις “απλές” HD mainstream.

takis1994

Καλα το οτι βγαινουν οθονες 5 ινστων με αναλυση Full_HD με κανει να γελαω.ΕΙναι φανερο οτι προσπαθουν να εντυπωσιασουν κοσμο ο οποιος δεν ξερει απο τεχνολογια /.οθονες . Eγω ρε παιδια εχω 32″ Samsung TV σε HD ready και μοονο αν παω σε αποσταση 1 μετρου και λιγοτερο διακρινω pixels.Τα χρωματα /αντιθεση ειναι παραπανω του μετριου , και οσοι με εχουν επισκευτει μενουν εντυπωσιασμενοι οταν τους λεω οτι ειναι απλα HD Ready…

Σκεφτειτε για τις 5 ινστες…

spyros

Την βλεπω τη δουλεια.Με τις FULL HD οθονες,θα χρειαζεται το κινητο καθε 3 ωρες φορτιση…

Dimitris Papadakis

αναλυση, τυπος πανελ, dpi size, font size,

αυτα κανουν ενα android πιο ξεκουραστο στα ματια αναλυσης 800*480 από ενα iphone 5 με σουπερ αναλυση και τρομερο πανελ.

alexpen

Ενα ενδιαφερον και ακρως επιστημονικα τεκμηριωμενο αρθρο εδω:
https://pabloartal.blogspot.com.es/2012/03/is-display-resolution-of-new-ipad.html

Silender

θέλω να δω αρνητική απάντηση από όσους πήραν το “the new ipad” για την ανάλυση του.

Εγώ πάντως, με το Galaxy S2 μου αλλά και με το ZTE Skate, με τις ίδιες ακριβώς ίντσες και ανάλυση έβλεπα καθαρότατη εικόνα. Όλα τα υπόλοιπα είναι για έχουν οι εταιρίες να παρουσιάζουν κάτι ως καινοτομία για να μας κάνιουν να αγοράζουμε σαν βλάκες.

Diagrafeas

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό που έκανα, αφού διάβασα το παραπάνω άρθρο, σε μια οθόνη 5″ 1920χ1080 440dpi, δεν μπορεί να διακρίνει άνθρωπος το pixel (όχι subpixel) σε απόσταση θέασης μικρότερη από 26,5 εκατοστά.

Πάντως σε οθόνη Xperia X1 με 310dpi μια χαρά φαίνονται τα (καμμένα) subpixel!

Diagrafeas

Διόρθωση… μεγαλύτερη από 26,5 εκατοστά….

Diagrafeas

Και σε μια οθόνη 50″ 1920×1080 με 44dpi αυτό προφανώς μεταφράζεται σε μεγαλύτερη από 2,65 μέτρα…

panos13

H Full Hd ειναι καθαρα κινηση εντυπωσιασμου. Πρωσοπικα γιαυτο δεν εντυπωσιαστηκα απο το butterfly. Νιωθω οτι με κοροιδεουν.Μικρη μπαταρια τεραστια περιτη υσχη… Καλες πωλησεις…

techfan

Είναι καιρός να αξιοποιηθεί η επεξεργαστική ισχύς των κινητών με την ενσωμάτωση του 1080p.
Ας μην είναι παντελώς ανούσια η αλλαγή σε 4πύρηνους…

Σκευτείτε το και αλλιώς, εφόσον κάποιος θα δώσει τα 600-700 ευρώ για κινητό γιατί να μην έχει και 1080p? δείνει που δείνει ένα σορό χρήματα, ας έχουν λίγη μεγαλύτερη αξία.

michalis_mclaren

Δεν είναι μεγάλη η διαφορά αλλα είναι πιο καθαρή η εικόνα!!! ΕΓώ έχω full HD τηλεόραση απο τις καλύτερες τις LG και πλέον θεωρείται “θολή” σε σχέση με το galaxy Note που έχω!!!! Σε λιγότερο απο χρόνο θα κυκλοφορήσουν οι 4Κ και 8K τηλεοράσεις με 4000+ και 8000+ ανάλυση οπότε θα φτάσει η στιγμή που το samrtphone θα θεωρείται λογικό να έχεις 1080P ανάλυση!!!! Όλα αυτά για όσους γουστάρουν την λεπτομέρεια! Για τους υπόλοιπους υπάρχουν και Normal κινητά για normal χρήση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple Google Google AI

iOS 18: Η Apple συζητά με τη Google για να φέρει λειτουργίες του Gemini AI στο iPhone

H Apple βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Google για να ενσωματώσει το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Gemini στο iPhone ως μέρος του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16: Οι 5 βασικές αναβαθμίσεις που περιμένουμε

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο περιμένουμε τη σειρά iPhone 16 με αρκετά πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά από την περυσινή σειρά iPhone 15.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3: Διέρρευσε η ημερομηνία λανσαρίσματος

Πολλές φήμες έχουν κυκλοφορήσει για τα επερχόμενα αναδιπλούμενα της vivo, μεταξύ των οποίων κι ότι το λανσάρισμα θα γίνει στο τέλος του μήνα.

Smartphones ASUS Asus ZenFone

Asus Zenfone 11 Ultra: SD 8 Gen 3 και σύστημα τριπλής κάμερας για πρώτη φορά από το 2021

Το Asus Zenfone 11 Ultra έκανε το επίσημο ντεμπούτο του σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης για την κύρια σειρά Zenfone της εταιρείας.