Apple iPhone X: Αξίζει τα λεφτά του;

Η Apple βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και μερικές εβδομάδες λόγω της κυκλοφορίας του iPhone X, το οποίο έχει προκαλέσει παγκόσμια φρενίτιδα. Πρόκειται για ένα top-tier smartphone με κορυφαία χαρακτηριστικά και κατασκευή απαράμιλλης ποιότητας. Έχει όμως και ένα τεράστιο κόστος αγοράς.

Πριν από λίγο, ένας εκ των δημοφιλέστερων Youtubers παγκοσμίως που ασχολούνται με την τεχνολογία, ο Unbox Therapy, δημοσίευσε ένα βίντεο με το οποίο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν συνιστά την αγορά του iPhone X. Ο Lew (το όνομα πίσω από το γνωστό προαναφερθέν κανάλι) σημείωσε επανειλημμένα πως υπάρχουν high-end smartphones που παρέχουν τις ίδιες ή περισσότερες δυνατότητες στην μισή τιμή. Το συγκεκριμένο βίντεο μας έβαλε σε σκέψεις, οδηγώντας μας στην κατάθεση σκέψεων για το πιο… καυτό ερώτημα που αφορά το iPhone X και ένα αιώνιο θέμα για τα Apple προϊόντα. Αξίζει πραγματικά τα λεφτά του;

iPhone X αξίζει λεφτά, Apple iPhone X: Αξίζει τα λεφτά του;

Αν ψάχνει κάποιος μια γρήγορη απάντηση στο ζήτημα, εκείνη έχει ως εξής. Όχι. Φυσικά και δεν αξίζει να πληρώσει κάποιος το ποσό των 1200 ευρώ (τουλάχιστον) για να αποκτήσει ένα smartphone. Η μέση τιμή ενός κινητού τηλεφώνου στην ομώνυμη αγορά είναι κατά πολύ χαμηλότερη εκείνης του iPhone X, κάτι που σημαίνει πως (προς το παρόν) τα smartphones δεν βρίσκονται στο ίδιο τιμολογιακό εύρος με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Απεναντίας, το X βρίσκεται, όχι απλώς στο ίδιο εύρος, αλλά και πάνω από την μέση τιμή ενός αξιόλογου laptop ή desktop.

Για να εξηγήσουμε τον λόγο που η Apple έχει τοποθετήσει τόσο ψηλά την επετειακή πρόταση της στον… τιμοκατάλογο των κινητών συσκευών, θα πρέπει να ελέγξουμε άλλους παράγοντες. Μια αιτία θα μπορούσε να είναι το κόστος κατασκευής του προϊόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες και διάφορες αναφορές, τα εξαρτήματα από τα οποία αποτελείται το iPhone X κοστίζουν συνολικά κάπου ανάμεσα στα 350 και τα 420 δοκάρια. Από εκεί και πέρα, στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται μια σειρά από αλλά έξοδα, όπως είναι τα κόστη συναρμολόγησης, τα κόστη αποστολής αποθέματος στους διάφορους πωλητές ανά τον κόσμο ή φυσικά το κεφάλαιο που χρησιμοποιήθηκε στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης για την τελική «σύλληψη» της ιδέας του κινητού.

iPhone X αξίζει λεφτά, Apple iPhone X: Αξίζει τα λεφτά του;

Αν λοιπόν το προϊόν, στην προκειμένη περίπτωση το iPhone X, απαιτεί από τον κατασκευαστή ένα ποσό της τάξης των 350-420 δολαρίων μόνο για τα εξαρτήματα και με τα κόστη αρκετών άλλων παραγόντων να μην έχουν μπει ακόμα στην εξίσωση, τότε σίγουρα η τελική τιμή του θα ακουμπάει το «ταβάνι» των 1000 ευρώ. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η Apple έχει συγχωροχάρτι για την τιμολόγηση του X στα 1200 ευρώ, αλλά θα ήταν αδύνατο, σύμφωνα με την πολιτική που ακολουθεί τόσα χρόνια, να το κοστολογήσει κοντά στο εύρος τιμών άλλων ανταγωνιστών, όπως είναι τα OnePlus smartphones ή ακόμα και τα V30, Galaxy S8.

Άσχετα όμως με το αν τα υλικά / εξαρτήματα κατασκευής του είναι τόσο ποιοτικά, η κατασκευή των OnePlus 5T, Essential Phone, Razer Phone, Galaxy S8, LG V30 ή Huawei Mate 10 Pro είναι εξίσου αξιόλογη. Οι προαναφερθείσες προτάσεις κυμαίνονται από τα 500 έως τα 800 ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 400 ευρώ φθηνότερα από το iPhone X. Που υστερούν; Σύμφωνα με αναρίθμητες συγκρίσεις, τεστ ταχύτητας, διαγωνισμούς καλύτερης κάμερας κλπ, το X υστερεί σε μια σειρά από παράγοντες και δυνατότητες (μεταξύ άλλων, υποδοχή για κάρτες MicroSD, υποδοχή 3.5mm jack για ακουστικά, λιγότερη διαθέσιμη RAM της οποίας η απουσία γίνεται πλέον εμφανής, περιορισμένες δυνατότητες του iOS ως κλειστό λειτουργικό), αλλά αποδεικνύεται καλύτερο σε άλλες κατηγορίες (κάμερα, TrueDepth module, επεξεργαστική ισχύ, ποιότητα οθόνης, λιγότερα bugs στο λογισμικό, το μονοπώλιο του iOS, ασύγκριτη συνδεσιμότητα / επικοινωνία με το οικοσύστημα της Apple).

iPhone X αξίζει λεφτά, Apple iPhone X: Αξίζει τα λεφτά του;

Αντικειμενικά, τα χαρακτηριστικά στα οποία υπερέχει το iPhone X δεν δικαιολογούν την αυξημένη του τιμή. Άλλωστε, η πλειοψηφία των ανταγωνιστών δεν υστερεί αισθητά σε κανένα από αυτά. Όμως η μη ύπαρξη εισόδων για MicroSD και 3.mm Jack που παρατηρούμε στο X θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες καταναλωτές από την αγορά του. Άρα, ο ισχυρισμός πως το νέο smartphone της Apple είναι ακριβότερο λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών δεν ευσταθεί. Διαφορετικά, θα πρέπει όλοι οι υπόλοιποι ανταγωνιστές που υποστηρίζουν επέκταση αποθηκευτικού χώρου και ενσύρματα ακουστικά να κοστολογούνται αναλόγως.

Οδηγούμαστε σε μόλις δυο παράγοντες που δικαιολογούν την τιμή του iPhone X. Ο πρώτος είναι ο λόγος που προκαλεί την μεγαλύτερη δυσανασχέτηση στο στρατόπεδο των Android fans και δεν είναι άλλος από την θέση του iPhone ως προϊόν στην κοινωνία. Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα iPhones έχουν «περάσει» στις συνειδήσεις των ανθρώπων ως αντικείμενα πολυτελείας. Όπως ο οίκος Rolex είναι ο δημοφιλέστερος κατασκευαστής ρολογιών πολυτελείας, αλλά υπάρχουν άλλοι οίκοι με εξίσου ποιοτικά ή/και πολύ πιο ακριβά μοντέλα, όμως εκείνος έχει χαραχτεί στις συνειδήσεις των πολιτών ως η επιτομή του ακριβού ρολογιού, έτσι και η Apple πλέον χαίρει αυτής της θέσης στο κοινωνικό status με τα iPhones, τα οποία δεν μπορούν να απευθύνονται σε όλους, “δεν γίνεται” να είναι προσιτά. Τώρα πια η τιμολογιακή τους συμπεριφορά μοιάζει με εκείνη των κοσμημάτων.

iPhone X αξίζει λεφτά, Apple iPhone X: Αξίζει τα λεφτά του;

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο το iPhone X μπορεί και κοστίζει τόσο, είναι ένας που σημειώθηκε παραπάνω, αλλά δεν αναλύσαμε. Πρόκειται για το iOS, το λειτουργικό της Apple που κανείς συναντά μόνο στα iPhones, iPads και iPod Touches. Η ενδοεπικοινωνία των προϊόντων του Cupertino, το οικοσύστημα που υπάρχει μεταξύ τους, καθιστά την μετάβαση σε Android ιδιαίτερα δύσκολη για κάποιον που έχει στην κατοχή του έναν Mac υπολογιστή ή ένα iPad (ή και τα δυο). Όσα χαρακτηριστικά παρόμοια του iPhone και αν ενσωματώνουν οι προτάσεις των ανταγωνιστών, δεν θα λειτουργούν ποτέ με το iOS. Μπορεί να είναι ένα κλειστό λειτουργικό σύστημα με περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με το Android, αλλά η σταθερότητα, η ομαλότητα, η εγγύηση για αναβαθμίσεις στις μεταγενέστερες εκδόσεις και η επικοινωνία με άλλες Apple συσκευές το καθιστούν ιδιαίτερο.

Τελικά, γιατί είναι τόσο ακριβό το iPhone X; Είναι ένας συνδυασμός των παραπάνω. Το συνολικό κόστος παραγωγής (από τα εξαρτήματα μέχρι την άφιξη του στα ράφια των καταστημάτων) του είναι ιδιαίτερα υψηλό, πλέον τα iPhones έχουν αποκτήσει μια θέση στην κοινωνία που “αναγκάζουν” την Apple να τα κοστολογεί πιο πάνω (ίσως γιατί εκείνη το ήθελε) από τον ανταγωνισμό (Το Galaxy Note 8 κοστίζει 1030 ευρώ και πρέπει να το περάσουμε) και σε συνδυασμό με το μονοπώλιο του iOS, η επετειακή συσκευή του Cupertino βρίσκεται ξαφνικά να ανταγωνίζεται πανίσχυρα Windows PCs, ακόμα και MacBooks, στα εύρη τιμών.

iPhone X αξίζει λεφτά, Apple iPhone X: Αξίζει τα λεφτά του;

Αξίζει τα λεφτά του το iPhone X; Στην πραγματικότητα, όχι, φυσικά δεν τα αξίζει. Η αλήθεια είναι πως τα high-end Android smartphones του 2017 ανταγωνίζονται στα ίσα το X. Η πλειοψηφία τους έχει μοντέρνο, bezel-less σχεδιασμό, ενσωματώνουν κορυφαίους επεξεργαστές και ποιοτικές κάμερες. Όμως, υπάρχει μόνο ένα smartphone στον κόσμο που συνδυάζει όλα τα παραπάνω, λειτουργεί με iOS και στην πλάτη του φέρει το logo της Apple. Αυτό είναι το iPhone X. Για τους εκατομμύρια κατόχους iPhones εκεί έξω που θέλουν να παραμείνουν στο οικοσύστημα του Cupertino, αλλά να ξεφύγουν από το βαρετό design των iPhone 8 / 8 Plus, δεν υπάρχει (αυτή την στιγμή) άλλη επιλογή εκτός του X. Είναι σαν να έχει το μονοπώλιο σε μια αγορά που δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία λοιπόν, όσο παράξενο και αν φαίνεται, το iPhone X… αξίζει τα λεφτά του. Συμφωνείτε;

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

38 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Makis

922€ βγαίνει στην “πλούσια” Αμερική μαζί με τους φόρους. Μια χαρά τιμή έχει για κάποιον που το πάρει από εκεί.

Xperiakias

ΟΧΙ

Tsagarogiorgis

Η apple πουλάει κι αν θες το αγοράζεις ,απλό .εφυγα από το Xperia x και πήγα στο iPhone x και έχω πάθει πλάκα ..φοβερό λογισμικό ,φανταστική οθόνη ,δυνατά ηχεία και για την κάμερα δεν το συζητάμε ….

vkrd

Επειδή στα πάντα, σε ότι υπάρχει στον πλανήτη, οφείλει να μπαίνει μέτρο, κρίνω πως αυτή η τηλεφωνική και όχι μόνο συσκευή, όχι δεν αξίζει να πληρωθεί τόσο πολλά χρήματα. Ξέφυγε το όλο θέμα με την τιμή. Απλά να δούμε και το μέλλον. Αν του χρονου τέτοια μέρα η όποια εταιρεία ζητήσει π.χ 2.000 €, για τους οποιουσδήποτε λόγους, τότε πάλι την ίδια κουβέντα θα κάνουμε αλλά και ταυτόχρονα θα έχει “αθωώσει” το σημερινό μοντέλο για το οποίο μιλάμε. Οπότε καλύτερα να μπει ένα φρένο εδώ με το τι ζητάει η apple.

tarif16

μέχρι δεκάρας…αν έκανε 400 ευρώ…..άντε να δώσω ακόμα 100!!!

Gvirginia

Είναι σαν να λέμε αν αξίζουν τα λεφτά τους οι συλλεκτικές εκδόσεις παιχνιδιών, ρούχων και οτιδήποτε άλλου προϊόντος. Φυσικά και είναι κάτι υποκειμενικό. Για μένα πχ το να δώσει κάποιος 150€ για συλλεκτική έκδοση παιχνιδιού με τη διαφορά ότι θα πάρει ένα πλαστικό – ξύλινο αγαλματάκι δεν αξίζει. Για κάποιον που τα μαζεύει ή έχει την κα…λα, αξίζει και με το παραπάνω. Έτσι και αλλιώς υπάρχει η εναλλακτική επιλογή των iPhone 7 ή 8. Προσωπικά δεν καταλαβαίνω καθόλου το νόημα του άρθρου. Με το ίδιο σκεπτικό, αξίζουν τα smartphones των 600+€ όταν με 300€ παίρνεις τον παρόμοιο Κινέζο? Και μη ξεχνάτε κάτι όταν συγκρίνετε διαφορετικά λειτουργικά. Όταν κάποιος έχει αγοράσει 5-10-15 εφαρμογές (κόστος από 5€ έως και εκατοντάδες ευρώ) και έχει συνδεθεί με ένα οικοσύστημα, φυσικά και δε θα φύγει να πάει σε άλλο. Γιατί έστω και πουλήσει πχ το iPhone του, θα πάρει 300-400€. Με αυτά θα πάρει την Χ Android συσκευή και θα πρέπει να ξαναφτιάξει λίστες μουσικής κτλ, να αγοράσει πάλι τις εφαρμογές που δούλευε και τα περιφερειακά που είχε. Εγώ πχ δε θα φύγω, μέχρι στιγμής, από το Android. Έχω ξοδέψει κοντά 90€ σε εφαρμογές και έχασα άλλα 40€ από τη μετάβαση από τα Windows Phone.… Συνέχεια »

antonis

Αμα κανει και καφέ ίσως και να τα αξίζει τα λεφτά του.
Έλεος ρε παιδιά πρωτα απ όλα τηλέφωνο είναι.

bezilys

@antonis και κάθε να έκανε τι να το έκανα αφού δεν πίνω χάχα

Δημήτρης

Είναι μάταιο να δίνουμε τόσα λεφτά για κάτι αναλώσιμο σαν το κινητό τηλέφωνο, που σε δύο χρόνια το αργότερο θα χρειαστεί αντικατάσταση. Αφήστε που σε λίγους μήνες θα βγει πάλι κάποιο καλύτερο. Αυτή η ιστορία δεν τελειώνει ποτέ. Το smartphone έχει πολύ περιορισμένο χρόνο ζωής για να επενδύσουμε σε αυτό.

thanos

“Υστερεί σε μια σειρά από παράγοντες και δυνατότητες (μεταξύ άλλων, υποδοχή για κάρτες MicroSD, υποδοχή 3.5mm jack για ακουστικά, λιγότερη διαθέσιμη RAM της οποίας η απουσία γίνεται πλέον εμφανής, περιορισμένες δυνατότητες του iOS ως κλειστό λειτουργικό)”
Εδω γελάμε διότι αν υστερεί σε αυτα τα άκρως ασήμαντα πραγματα τοτε ειναι οντως το καλύτερο κινητο, τουλάχιστον, της χρονιάς. Και αυτη την καραμέλα με τη RAM, ελεος…ειναι τοσο οσο χρειάζεται και δεν εχει να ζηλέψει ούτε στο ελαχιστο τις διπλάσιες ή τριπλάσιες ram απο Android!!! Η τιμή ναι ειναι προκλητική και απρόσιτη. Ναι υπαρχουν συσκευες με ίδια χαρακτηριστικά σε χαμηλότερη τιμή. Ομως οχι, η ποιότητα όλων αυτών των χαρακτηριστικών δε μπορούν να συγκριθούν με της Apple!!!

james

Ολο το νοημα ειναι σε αυτη την προταση

“Για τους εκατομμύρια κατόχους iPhones εκεί έξω που θέλουν να παραμείνουν στο οικοσύστημα του Cupertino, αλλά να ξεφύγουν από το βαρετό design των iPhone 8 / 8 Plus, δεν υπάρχει (αυτή την στιγμή) άλλη επιλογή εκτός του X. Είναι σαν να έχει το μονοπώλιο σε μια αγορά που δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση”

Φτιαχνουμε ενα οικοσυστημα που ειναι φραγμενο απο παντου και δε συνεργαζεται με τιποτα αλλο, κλεινουμε μεσα οσο κοσμο μπορουμε και μετα βαραμε στις τιμες. Αν δεν υπαρχει τιποτα αλλο, αξιζει δεν αξιζει τα λεφτα, θα πεις αξιζει και θα το παρεις.

Νικος

Φυσικα και ΟΧΙ..Κανενα iPhone,κανενα Samsung,κανενα Huawei,κανενα LG…ΚΑΝΕΝΑ κινητο τηλεφωνο δεν θα αξιζει και ουτε θα πρεπει να πωλειται στα700-800-900-1000+ ευρω..Εχουμε ξεχασει οτι πανω απ,ολα ειναι ΤΗΛΕΦΩΝΟ και οσο καινοτομομο η μη και αν ειναι αυτο,δεν παευει να ειναι ενα ΤΗΛΕΦΩΝΟ αν ειναι δυνατον δηλαδη που καποιοι απαντουν πως ναι αξιζει….Ταιστε τους κιαλλο για να σας δωσουν την επομενη ναυαρχιδα τους στα 2000+ ευρω

giorgosgek

συμφωνω Νικο , καλα τα λες

JohnWave

Η απάντηση είναι προφανής : Φυσικά και δεν τα αξίζει. Βάσει αυτών που προσφέρει και σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, η αρχική τιμή του έπρεπε να κυμαινόταν στα επίπεδα των 800€ και γρήγορα να έπεφτε στα 600€ γιατί εκεί βρίσκεται τώρα η ναυαρχίδα του άμεσου ανταγωνιστή της.

Ωστόσο είναι άλλη ερώτηση το αν αξίζει τα λεφτά του και άλλη ερώτηση το αν η Apple έπραξε σωστά για την ίδια. Η απάντηση σε αυτό το 2ο ερώτημα είναι φυσικά ναι. Η σύσταση του πελατολογίου της είναι τέτοια που της το επιτρέπει.

KnightRider

Όχι δεν αξίζει γιατί αυτές οι τεχνικές προδιαγραφές δεν είναι για 1000€ – να πω ότι κόστιζε 600€ να το λεγα ναι ίσως λογική τιμή για τους fan (αδικαιολόγητη μόνο για τους περιορισμούς του iOS και στο ότι αφαιρεί πράγματα)

giannisanag

Θα σας τρολαρω:
δηλαδή το 2011 που ένα galaxy s κι ένα iphone 4s εκαναν 500-600 σας φαινόταν λογικό; Δείτε που έχουν φτάσει τεχνολογικά. Σαφώς ο τύπος στο βίντεο έχει δικιο: υπάρχουν αντίστοιχου επιπέδου τηλέφωνα πολύ φθηνότερα.ορθολογικα ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ. ΣΠΑΝΙΑ ΟΜΩΣ οι άνθρωποι προβαίνουν σε ορθολογικες αγορές και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο κοινό που ανήκουν δημογραφικά οι πελάτες της apple. Κοινώς αν βγάζω 5000 το μήνα και όλο μου το οικοσύστημα συσκευών είναι apple δεν έχω λόγο να αλλάξω. Αν η αγορά κοπεί τιμολόγιο στην εταιρία, γλιτώσω το ΦΠΑ, και προσμετρηθεί στα έξοδα μου, δεν έχω κανένα λόγο να μην το πάρω.Και μην σας κάνουν εντύπωση τα 5000 το μήνα.ξερω προσωπικα πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα με εισόδημα 5000-20000 το μηνα. Ε σε αυτούς απευθύνεται πρωτίστως η apple. Οι φτωχομπινεδες κάνουν τζίρο στην apple αλλά δεν τίθεται θέμα για αυτους αν αξίζει.

Ισίδωρος

με τίποτα δεν κοστίζουν τα υλικά 1000 ευρώ όταν αυτό πωλείται Αμερική στα 900 . πραγματική αξία είναι το πολύ 450 ευρώ για το μοντέλο των 1200 και 550 για το μοντέλο 1400 .έτσι νομίζετε μερικοί ότι κάνει η apple τα λεφτά με κέρδος 200 ευρώ όπως ισχυρίζεται…

ΝΙΚΟΣ

Πολύ χοντρός ο χαρακτηρισμός σου “φτωχομπινέδες”. Δεν σου φταίνε κάτι οι άνθρωποι που δεν έχουν καλό εισόδημα -μισθό να τους αποκαλείς έτσι. Μην βρίζετε (είναι βρισιά) και μην κατηγοριοποιείται ανθρώπους ,για να μην το κάνουν και για εσάς.
Κατά τα άλλα , αυτό που λες @giannisanag είναι σωστό. Υπάρχει και υπήρχε πρόβλημα λογικής στις αγοραστικές επιλογές , πολύ aggressive mass marketing, συναισθηματικές εμπλοκές κλπ κλπ

giannisanag

Όταν λέω φτωχομπινεδες δεν αναφέρομαι στους έχοντες ανάγκη. Αναφέρομαι σε αυτούς που με 600-700 ευρώ το μήνα παχαινουν τους λογαριασμους της κάθε apple και της κάθε samsung μόνο και μόνο για να μοστραρουν την Infinity view στην καφετέρια.

agnostos13

@giannisanag:

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση λέει ο λαός…

diofar

Το άρθρο είναι πραγματικά καλό. Είναι φανερό πως ο Τάσος έγραψε πραγματικά αντικειμενικά και πολύ λογικά την πραγματικότητα. Είμαι σίγουρος πως αν έγραφε το ίδιο άρθρο σε άλλο μέσο και σε αρκετές σελίδες, η ανάλυσή του θα ήταν από τις καλύτερες για το θέμα. Σε τόσες λίγες λέξεις, όμως, πρόλαβε και τα είπε όλα, και με εύθυμο τρόπο, και μη αφήνοντας περιθώρια για να κατηγορηθεί πως υποστηρίζει κάτι ο ίδιος.
Μπράβο. Πολύ καλό.

PATZO

Iphonακιας μεχρι κοκαλο … ειχα το 4 (απατη μεγαλη), 5s (πολυ καλο), 6 (πολυ καλο), 7 (πολυ καλο), και επειδη τα βαρεθηκα πηρα το s8+. Νταξει … το κινητο ειναι αλλου … πλεον τα android κινητα εχουν βελτιοθει παρα πολυ σαν εμπειρια λειτουργικου και προσωπικα σκαλωσα ασχημα. Ειχα ξανα note3 (μπουρδα μια εβδομαδα το κρατησα, κολλαγε μπερδεμενο χωρις λογο ασχημο περιβαλλον στα παντα μεσα στο λειτουργικο). Αν συνεχισουν ετσι οι υπολοιπες ναυαρχιδες σοβαρα με ποιοτικες λθσεις πιστευω η apple θα χει στα επομενα 5 χρονια το μελλον της αλλοτε ισχυρης ΝΟΚΙΑ.

predator

σύμφωνο με τον Νίκο έτσι είναι ακριβώς. όσο αγοράζουμε με τιμές 700/800/900 κάθε χρόνο θα ανεβαίνουν ποιο πολύ. ένα τηλέφωνο είναι τίποτα παραπάνω,δεν αξίζει και κανένα άλλο δεν αξίζει σε αυτή την τιμή. επίσης θα συμφωνήσω με τον ισίδωρο το κόστος κατασκευής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 500 ευρώ , άλλωστε μας το έχει αποδείξει επανειλημμένες φορές η εν λόγω εταιρεία . θέλω να πω κάτι τελευταίο στην ουσία δίνει στο κόσμο κάθε χρόνο τα ίδια πράγματα και σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά, παράδειγμα ανεβάζει λίγο τα mah από 2600 στα 2800 αυτό κοστίζει 200 ευρώ να υποθέσω.δινει 1gb ram επιπλέον όταν οι άλλες εταιρείες δίνουν 3/4/6 σε τιμές κάτω ορίου κατασκευής μήλου, αυτό να μην κόστιζει 200 ευρω.. δηλαδή του χρόνου αν πάει φυσικά καλά φέτος που δεν το βλέπω,στα 4gb ram και στα 3000 mah πόσο πρέπει να ανεβάσει την τιμή? γιατί θα μιλάμε πλέον για επίτευγμα….αν πάει καλά φέτος το συγκεκριμένο κινητό καλά και πουλήσει , μάλλον τού χρόνου θα μιλάμε για 2000 . ε αν δεν πουλήσει τότε θα δούμε της τιμές στα ίδια επίπεδα με τώρα , γιατί ως γνωστόν η πολιτική του μήλου δεν μπορεί να ρίξει την τιμή ποιο κάτω από το σημερινό μοντέλο με… Συνέχεια »

diofar

@Τάσος: 😉

ΧΡΗΣΤΟΣ Κ.

Το ότι όλοι το ζαχαρωνουμε είναι ένα γεγονός και ότι είναι πράγματι ακριβό είναι ένα γεγονός επίσης, αλλά στην ουσία ο αρθρογράφος έχει απόλυτο δίκιο σε αυτά που γράφει.

Agnostos13

Συνοψίζοντας…
θέλεις smartphone πολυτελείας, με αξιόπιστο λειτουργικό, bezeless design και ποιότητα apple και έχεις ~1000$ να ξοδέψεις;
Αν η απάντηση είναι ναί τότε είναι ότι πιό vfm μπορείς να βρείς!
Αν η απάντηση σε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω ερωτήματα είναι όχι τότε σίγουρα δεν είναι vfm γιά εσένα!!!

….

Κουρκούμπας

Η ερώτηση η δικιά μου είναι άλλη …

Αξίζει ένα σουβλάκι 2 ευρώ ?
Αξίζει ένα Club sandwitch 6 ευρώ ?
Αξίζει ένα παντελόνι Diesel 180 ευρώ ?
Αξίζει μια πικάνια στο base grill 40 ευρώ ?

Γενικά στο εμπόριο για να βγάλεις κέρδος πρέπει να πουλάς 2-4 φορές στο κόστος σου. Ανάλογα και τα R&D και το brand που έχεις .
Οπότε δεν είναι θέμα αν αξίζει ή όχι . Μια εταιρεία πουλάει το προϊόν της βάση της κοστολόγησης και της τιμολόγησης που κάνει η ίδια. Αν κάποιος θέλει το αγοράζει αν κάποιος δεν θέλει δεν το αγοράζει .

Κρίνοντας από τις πωλήσεις του X , μάλλον πετυχημένη θεωρείται η κίνηση της Apple . Το μόνο που έχουν να “φοβούνται” οι Android fan boys και οι Apple haters είναι μην αντιγράψουν την τιμολογιακή πολιτική της Apple και οι άλλες εταιρείες και αρχίσουμε να βλέπουμε αρκετά κινητά σε τιμές λίγο πάνω – λίγο κάτω των 1000 ευρώ .

BTW όπως πολύ σωστά ανέφεραν αρκετοί στην αμερική δεν κάνει 1000 ευρώ . ίσα ίσα που αν κάνουμε ευρωποίηση στην αμέρικάνικη τιμή του , η τιμή του είναι λίγο κάτω από 900 ευρώ.

Τακης

Το αν αξιζει η οχι ειναι υποκειμενικο. Σιγουρα η αππλε το υπερκοστολογησε και για μενα ειναι απλως αδιαφορο. Ηταν ανεκαθεν ακριβη, δεν ξερω γιατι σας ξαφνιαζει και τελευταια δεν δινει κατι το παραπανω απο τους ανταγωνιστες ( βλεπε σαμσουνγκ και lg ). Η μονη διαφορα ειναι στο λογισμικο που δεν με βολεψε ποτε και γιαυτο το εχω σαν δευτερο κινητο για την δουλεια μονο να μιλαω. Για προσωπικη χρηση με υπερκαλυπτει μια συσκευη αντροιντ με αρκετα λιγοτερης αξιας μπορω να πω.

JohnWave

@ΧΡΗΣΤΟΣ Κ, γεγονός για σένα. Προσωπικά θα το ζαχάρωνα αν ήθελα iOS (με τίποτα) και αν η κάμερά του ήταν η καλύτερη της αγοράς (που δεν είναι). Και 100€ να έκανε άλλη συσκευή θα επέλεγα. Μην εξισώνεις τις δικές σου ανάγκες με αυτές των άλλων.

giannogeorge

Λοιπόν… τις προάλλες μπαίνω σε γνωστή αλυσίδα για μια δουλειά και εκεί υπήρχαν όλες οι νέες συσκευές. Δίπλα-δίπλα ήταν το Χ και το 8 Plus. Η 5,8 ινστών οθόνη του Χ είναι μόνο στα χαρτιά μεγαλύτερη. Οι 5,5 ίντσες του 8 Plus φαίνονταν περισσότερες σε κάθε περίπτωση, σύγκριση σε φωτογραφίες, ήταν ολοφάνερο ποια ήταν η μεγαλύτερη οθόνη.

Ήταν κάτι που ήθελα από καιρό και δεν είχα καταφέρει, να δω το iPhone X από κοντά. Το μόνο που με εντυπωσίασε ήταν η άριστα χρωματικά ρυθμισμένη οθόνη. Στα υπόλοιπα… αδιάφορο, και δεν το περίμενα.

agnostos13

@giannogeorge:
Αυτό που σε κάνει να νομίζεις οτι η οθόνη του iphone 8 plus είναι μεγαλύτερη από του 10 είναι το φάρδος της…που όντως είναι μεγαλύτερο!
Από εκεί και πέρα όμως για κάποιον που δεν αποζητάει ρακέτα για την παραλία νομίζω οι διαστάσεις του 10 είναι πιο βολικές…

doc77

Νομίζω ότι η apple φέτος παρουσίασε το επετειακο μοντέλο ως κίνηση για να τεστάρει την αντίδραση του καταναλωτή και να διδάξει για ακόμα μια φορά άψογο μάρκετινγκ. Προσωπικά το βρίσκω πανέμορφο και πολύ ακριβό……σαφώς και κανένα κινητό δεν αξίζει τα λεφτά λιανικής τιμης….ειμαι σίγουρος ότι η apple φέτος δημιουργεί ανάγκη έτσι ώστε του χρόνου να δημιουργήσει ανάλογο κινητό ή κινητά για τους fans της εταιρίας…..καλο βράδυ!!! χρήστης iPhone.

KostasB

Προσωπική μου γνώμη είναι πως δεν αξίζει την τιμή του. Γενικά κανένα smartphone δεν αξίζει την τιμή που πωλείται. Θεωρώ πως τα σημερινά flagships με τις τεχνολογίες που έχουν δεν θα έπρεπε να πωλούνται με αρχική τιμή λανσαρίσματος πάνω από 600€. Και αυτό γιατί οι τεχνολογίες εξελίσσονται συνεχώς. Αν είναι για κάθε τι καινούργιο που παρουσιάζουν κάθε χρόνο να ανεβάζουν την τιμή κατά 50-100€ ή και 300€ στη συγκεκριμένη περίπτωση τότε δυστυχώς η μπάλα έχει χαθεί. Φίλοι που μου ζητάνε την γνώμη τους για κινητό και έρχεται η περίφημη ερώτηση για τα iPhone (εφόσον είναι το πιο διάσημο smartphone στον κόσμο και τι άλλο θα θέλει ο καθένας) η απάντησή μου είναι πως εάν διατίθεται το χρηματικό ποσό ΚΑΙ ΜΟΝΟ εάν υπάρχει η δυνατότητα να το συνδυάσεις με υπολογιστή Mac τότε μόνο θεωρώ πως αξίζει να προβείς στην αγορά ενός iPhone. Διαφορετικά, μπορείς να κάνεις την δουλειά σου και με ένα κατά πολύ φθηνότερο Android και μιλώντας για φθηνότερο εννοώ μόνο στην τιμή γιατί από specs και ποιότητα κατασκευής παίρνεις κορυφαία και με λιγότερα χρήματα, ή μπορείς να κάνεις και αρκετά περισσότερα και πιο παραγωγικά πράγματα με λιγότερο ακριβά Android (βλέπε Galaxy Note που την θεωρώ μια σειρά smartphone ξεχωριστή… Συνέχεια »

mechpanos

Τα λεφτά του τα αξίζει το Redmi Note μου των 149€. Και γενικά, όλα τα mid-range του 2017 τα αξίζουν και με το παραπάνω.
Οποιαδήποτε άλλη λύση, ακόμα και τύπου S8, OnePlus 5T, κλπ, δεν αξίζουν τα λεφτά τους γενικώς.
Ωστόσο, επειδή τα πάντα είναι υποκειμενικά και πρέπει να μετρώνται βάσει της χρησιμότητας που προσφέρουν σε αυτόν που θα το αγοράσει, καθώς εκείνος που θα αγοράσει το iphone X (και οποιοδήποτε άλλο iphone) το κάνει μόνο και μόνο επειδή την χρησιμότητά του την μεγιστοποιεί η ύπαρξη του μηλαρακίου στο πίσω μέρος (το οποίο δεν θα φαίνεται γιατί θα βάλει θήκη, αλλά στο μυαλό του θα έχει εγγραφεί) και η μαλακία το πώς το λένε το περίεργο που κάνει η οθόνη επάνω που δεν το έχουν τα άλλα smartphones, τότε ναι για αυτόν αξίζει τα λεφτά, για αυτόν οτιδήποτε άλλο που δεν έχει μήλο είναι πέταμα λεφτών.
Εμείς οι κανονικοί και λογικοί άνθρωποι βέβαια απλά γελάμε με όλα αυτά!

C

Apple iPhone X: Αξίζει τα λεφτά του;

Όχι

Πολ

Κοιταξτε οταν η apple βγαζει νεα κινητα μιλαει σε αυτους που εχουν υψηλο εισοδημα.για τους αλλους δεν νοιαζεται

Mike

Λοιπόν εάν θες να γλιτώσεις χρήματα το παίρνεις η από Σκρουτζ δεν τρέχει τίποτα, η μεταχειρισμένο πάλι δεν τρέχει τίποτα το χαίρεσε γιατί είναι γαματο και όταν θα φτάσει η ώρα να το πουλήσεις απλά το πουλάς δεν το χαρίζεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.