Δύο μήνες μαζί με το LG G8x Dual Screen

, Δύο μήνες μαζί με το LG G8x Dual Screen

Η αγορά των smartphone έχει μείνει στάσιμη τα τελευταία χρόνια, με το form-factor να μένει σχεδόν ίδιο με ελάχιστες αλλαγές. Λιγότερα bezel, μακρόστενες αναλογίες οθόνης, pop-up κάμερες και μεγαλύτερος ρυθμός ανανέωσης είναι τα στοιχεία που δίνουν οι εταιρείες και που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους καταναλωτές, χωρίς όμως να είναι κάτι δραστικά διαφορετικό από ότι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.

Από πέρσι όμως, μπήκαν στη ζωή μας τα foldables, συσκευές με εύκαμπτες οθόνες που μπορούν να λυγίσουν, είτε για να μεταμορφωθούν σε tablet, όπως τα Samsung Galaxy Fold και Huawei Mate Xs, είτε για να μετατρέπονται με μικρότερα clamshell για να καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο, όπως τα Samsung Galaxy Z Flip και Motorola Razr. Οι τιμές όμως των παραπάνω είναι αρκετά υψηλές, με τη δεύτερη κατηγορία να κυμαίνεται κοντά στα 1.500 Ευρώ ενώ η πρώτη να ξεπερνάει τα 2.000 Ευρώ.

Κάπου στη μέση βλέπουμε την προσπάθεια της LG, μία εταιρεία που έχει χάσει εδώ και καιρό την παλιά της αίγλη και προσπαθεί πλέον να εντυπωσιάσει με άλλα χαρακτηριστικά. Έναν χρόνο πριν η εταιρεία κυκλοφόρησε το εντυπωσιακό Dual Screen αξεσουάρ, μία θήκη δηλαδή για το LG V50, που μετατρέπει το κινητό σε dual screen, προσφέροντας κάποιες από τις λειτουργίες των foldable. Λίγο αργότερα είδαμε το ανανεωμένο Dual Screen με το LG G8x, το οποίο συναντάμε και στη φετινή ναυαρχίδα, το LG V60. Είναι όμως πρακτικό κάτι τέτοιο, ή απλά οι δύο οθόνες δεν είναι καλύτερες από μία; Πάμε να δούμε αναλυτικά τα συμπεράσματα μας μετά από δύο μήνες με το LG G8x Dual Screen.

, Δύο μήνες μαζί με το LG G8x Dual Screen

Πάχος πέρα από κάθε εργονομία

Αρχικά θέλω να φύγει γρήγορα αυτό από τη μέση: το LG G8x με την Dual Screen θήκη είναι τεράστιο. Είναι πολύ πιο παχύ από οποιοδήποτε κινητό έχω πιάσει στα χέρια μου τα τελευταία χρόνια, ακόμα και με θήκες book που χρησιμοποιώ κατά καιρούς. Είναι βαρύ, όχι τόσο ώστε να μην είναι άνετο στη χρήση, αλλά σίγουρα δε μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει με το ένα χέρι. Στο κάτω μέρος υπάρχει ένα τεράστιο κενό ώστε να μπει η υποδοχή για την διπλή οθόνη, ενώ στο αριστερό μέρος υπάρχει ο μηχανισμός αναδίπλωσης της θήκης, ο οποίος με τη σειρά του καταλαμβάνει αρκετό χώρο.

Όταν ανοίγει η συσκευή για χρήση και των δύο οθονών υπάρχει ένα μεγάλο κενό στη μέση, οπότε αν θέλετε το χρησιμοποιήσετε σαν μία, ενιαία οθόνη απλά το ξεχνάτε, πέραν κάποιον περιπτώσεων που θα αναλύσουμε σε λίγο. Σε αντίθεση όμως με τα foldable η προσέγγιση με δύο οθόνες είναι πιο στιβαρή, προσφέροντας μία αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς στον χρήστη, ενώ παράλληλα οι οθόνες προστατεύονται, αφού όπως είπαμε πρόκειται για θήκη.

, Δύο μήνες μαζί με το LG G8x Dual Screen

Το καλύτερο multitasking, αλλά…

Οι δύο οθόνες θεωρητικά είναι ο παράδεισος για όποιον κάνει αρκετό multitasking στο κινητό του. Μπορείτε να έχετε δύο εφαρμογές ή δύο tab του chrome ανοιγμένα ταυτόχρονα, να μεταφέρετε την αρχική οθόνη σας στη δεύτερη ή και αντίστροφα, να κάνετε αντιγραφή και επικόλληση από τη μία οθόνη στην άλλη και άλλα χρήσιμα στοιχεία. Όλα τα παραπάνω δουλεύουν απροβλημάτιστα, σε αντίθεση με την πρώτη πρόταση για dual screen συσκευή από την ZTE το 2017.

Το θετικό και το αρνητικό της όλης υλοποίησης είναι πως οι δύο οθόνες είναι εντελώς ανεξάρτητες. Αν βγείτε στην αρχική οθόνη της μίας δε θα γίνει το ίδιο και στην άλλη οθόνη, οπότε πρέπει να κάνετε την ίδια διαδικασία δύο φορές. Επίσης, χωρίς τη χρήση τρίτης εφαρμογής από το Play Store είναι αδύνατο να ανοίξετε κάποια ανακατεύθυνση στη δεύτερη οθόνη. Τέλος, δε μπορείτε ταυτόχρονα να ακούσετε ήχο από δύο πηγές, για παράδειγμα να παίζετε στη μία οθόνη και να ακούτε τραγούδια στο YouTube από την άλλη, κάτι που προσωπικά θεωρώ μεγάλο φάουλ στην όλη υλοποίηση.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δύο οθόνες ως μία. Η LG προσφέρει το χαρακτηριστικό Wide View, που δυστυχώς περιορίζεται μόνο στις εφαρμογές Whale Browser και Google Chrome. Για όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές, υπάρχει ανεπίσημη υποστήριξη μέσω εφαρμογής από το Play Store. Για browsing στις δύο οθόνες σε κάθετη προβολή το Dual Screen τα καταφέρνει αρκετά καλά και μπορώ να πω πως είναι αρκετά κοντά πως θα διαβάζατε ένα άρθρο σε tablet. Οριζόντια όμως, το μεγάλο κενό ανάμεσα στις δύο οθόνες καθιστά απαγορευτικό το διάβασμα άρθρων ή την παρακολούθηση βίντεο.

, Δύο μήνες μαζί με το LG G8x Dual Screen

Mini laptop και φορητή παιχνιδομηχανή

Μία ακόμη έξυπνη ιδέα είναι η χρήση της συσκευής ως mini laptop, δηλαδή να μπορείτε να έχετε ανοιχτεί μία εφαρμογή ή καρτέλα και στο κάτω μέρος να βρίσκεται το πληκτρολόγιο. Εν μέρη είναι καλή ιδέα και μπορεί να γίνει χρηστική, όχι όμως στην παρούσα μορφή της. Μόνο το πληκτρολόγιο της LG μπορεί να χρησιμοποιηθεί, το οποίο είναι αρκετά αργό σε σχέση με το Google Keyboard στην αντικατάσταση λανθασμένων λέξεων, τουλάχιστον στα Ελληνικά. Επιπλέον, αν κλειδώσει η συσκευή ή βγείτε από το πληκτρολόγιο, το animation που υπάρχει μέχρι να εμφανιστεί το πληκτρολόγιο στην κάτω οθόνη είναι αρκετά χρονοβόρο.

Για τα games, η LG σκέφτηκε μία καλή ιδέα: η πάνω οθόνη θα δείχνει το παιχνίδι και η κάτω θα χρησιμοποιείται ως gamepad. Η εταιρεία προσφέρει αρκετά προεγκατεστημένα gamepads για να διαλέξει ο χρήστης, ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε και το δικό σας. Όμως, δεν υποστηρίζουν όλα τα παιχνίδια την εν λόγω λειτουργεία, με την LG να προτείνει κάποια για χρήση με το screen gamepad, που ακόμα και σε αυτά τα παιχνίδια υπάρχουν προβλήματα ασυμβατότητας. Ένας παράδεισος όμως είναι η χρήση emulator για το Nintendo 3DS, καθώς πρόκειται για φορητή κονσόλα με δύο οθόνες, το ιδανικό δηλαδή σετ για το Dual Screen.

, Δύο μήνες μαζί με το LG G8x Dual Screen

Είναι το Dual Screen το μέλλον;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι απλή: όχι στην παρούσα μορφή. Συσκευές σαν το επερχόμενο Surface Duo φαίνεται να δείχνουν πως γίνεται μία σωστή υλοποίηση του Dual Screen, αναμιγνύοντας τα θετικά του foldable με τα θετικά δύο ανθεκτικών, γυάλινων οθονών. Η LG δίνει την αίσθηση πως δεν προσπαθεί αρκετά στον τομέα του software και της εργονομίας για να μας πείσει ότι όντως υπάρχει πρακτικότητα στις δύο οθόνες, ακόμα και αν υπάρχει. Το μεγαλύτερο αρνητικό είναι ότι πρόκειται για δύο εντελώς ανεξάρτητα τμήματα, δεν πρόκειται τόσο για προέκταση του ενός ή του άλλου αλλά για χρήση σαν δύο διαφορετικά τηλέφωνα.

Βέβαια, με τις ελκυστικές τιμές που έχει πλέον η LG και με το wow-factor που συνοδεύει τις συσκευές που υποστηρίζουν το Dual Screen αξεσουάρ, είναι πολύ λογικό κάποιος να τις προτιμήσει από άλλες foldable και μη συσκευές. Δεν αναλύουμε το LG G8x σαν συσκευή εδώ, απλά βλέπουμε πως η εταιρεία προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό. Δυστυχώς, δε θα μπορούσα να προτείνω σε κανέναν το Dual Screen ως το απόλυτο εργαλείο παραγωγικότητας, αλλά σίγουρα κάποιοι με συγκεκριμένες ανάγκες μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση δύο κινητών ταυτόχρονα (και σε μικρότερο μέγεθος από ότι δύο ξεχωριστές συσκευές).

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Ironman mark 45 αισίως...

Ένα hands on να κάνετε εάν είναι δυνατόν και σαν απλή συσκευή και με το dual screen.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy A14 5G: Στο Google Play Console με Exynos 1330

Το Samsung Galaxy A14 5G συνεχίζει να μας απασχολεί πριν την κυκλοφορία του αφού τώρα εμφανίστηκε στο Google Play Console.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel Fold: Design και προδιαγραφές διέρρευσαν πριν την αναμενόμενη κυκλοφορία του Μαΐου 2023

Renders του υποτιθέμενου και πολυαναμενόμενου Google Pixel Fold διέρρευσαν από το @OnLeaks, μαζί με περισσότερες προδιαγραφές.

Smartphones Apple featured iPhone

Η ΕΕ δίνει επίσημη προθεσμία για το πότε το iPhone πρέπει να αποκτήσει USB-C

Επίσημη προθεσμία για το πότε όλα τα smartphone που πωλούνται στη δικαιοδοσία της πρέπει να διαθέτουν θύρα USB-C, συμπεριλαμβανομένου του iPhone, όρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Smartphones featured Xiaomi Xiaomi 13

Xiaomi 13: Ορίστηκε η νέα ημερομηνία παρουσίασης

Tην περασμένη εβδομάδα αναβλήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης της σειράς Xiaomi 13 λόγω του θανάτου του πρώην προέδρου της Κίνας Jiang Zemin, κάτι που συνηθίζεται στην κινεζική παράδοση.