Exynos 2100: Επίσημα το SoC των Galaxy S21 με τη δύναμη των 5nm

Exynos 2100, Exynos 2100: Επίσημα το SoC των Galaxy S21 με τη δύναμη των 5nm

Όπως περιμέναμε, η Samsung ανακοίνωσε το νέο Exynos 2100 SoC των επερχόμενων Galaxy S21, μέσω του livestream event της Exynos is Back. Η εταιρεία ξεκίνησε την παρουσίαση λέγοντας πως σε σύγκριση με τους επεξεργαστές των 7nm, το νέο Exynos 2100 των 5nm προσφέρει έως και10% καλύτερες επιδόσεις με έως και 20% λιγότερη κατανάλωση.

Exynos 2100, Exynos 2100: Επίσημα το SoC των Galaxy S21 με τη δύναμη των 5nm

Επεξεργαστής

Το νέο Exynos 2100 έρχεται με οκταπύρνηνο επεξεργαστή αρχιτεκτονικής Tri-cluster, με ένας πανίσχυρο πυρήνα Cortex-X1 στα 2.9GHz, τρεις πυρήνες απόδοσης Cortex-A78 και τέσσερις πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης Cortex-A55. Αν αυτά σας ακούγονται γνωστά, είναι γιατί έχουμε την ίδια αρχιτεκτονική με το Snapdragon 888 SoC.

Μέσω του Custom-X προγράμματος η Samsung, σε συνεργασία με την Arm, προσφέρουν παραμετροποιήσεις του πυρήνα ειδικά για το νέο Exynos 2100. Αυτό σημαίνει καλύτερες και ταχύτητες λειτουργίες, με καλύτερη Cache Memory, δυνατότερο Scheduler και καλύτερο έλεγχο της τάσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 19% καλύτερες single-core επιδόσεις και έως και 33% καλύτερες multi-core επιδόσεις σε σχέση με το Exynos 990.

Exynos 2100, Exynos 2100: Επίσημα το SoC των Galaxy S21 με τη δύναμη των 5nm

GPU

Στον τομέα των γραφικών, το Exynos 2100 προσφέρει την τελευταία Mali-G78 GPU της Arm, η οποία ενσωματώνει 14 Graphics Engines, με το αποτέλεσμα να είναι πάνω από 40% καλύτερες επιδόσεις στα γραφικά των επερχόμενων Galaxy S21. Όλοι οι πυρήνες των γραφικών έχουν παραμετροποιηθεί για την καλύτερη δυνατή εμπειρία στο Exynos SoC.

Επιπλέον, η Samsung ανέπτυξε μία έξυπνη λύση για μείωση της κατανάλωσης, με την ονομασία AMIGO (Advanced Multi-IP Governor). H νέα τεχνολογία βοηθάει τη μπαταρία ώστε να έχει τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση κατά τη διάρκεια 3D gaming ή παρακολούθηση 4K ή 8K βίντεο.

Exynos 2100, Exynos 2100: Επίσημα το SoC των Galaxy S21 με τη δύναμη των 5nm

AI

Στον τομέα του AI η Samsung βελτίωσε δραματικά τα NPU και DSP του νέου Exynos 2100, φτάνοντας τις επιδόσεις στα 26 TOPS, σε σύγκριση με τα 15 TOPS του Exynos 980. Οι τρεις νέοι NPU πυρήνες μπορούν να προσφέρουν έως και τρεις φορές περισσότερα καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία έκανε αλλαγές στην αρχιτεκτονική για να προσφέρει έως και 2 φορές καλύτερη κατανάλωση.

Exynos 2100, Exynos 2100: Επίσημα το SoC των Galaxy S21 με τη δύναμη των 5nm

Κάμερα

Με τις αλλαγές στο AI, η Samsung θέλει να προσφέρει ακόμα καλύτερες εμπειρίες στην κάμερα με βελτιωμένες επιδόσεις NPU και ISP. Ο νέος ISP ενσωματώνει εξελιγμένους αλγόριθμους ώστε να βελτιώνει ακόμα περισσότερο την ποιότητα των φωτογραφιών, με τη Samsung να σημειώνει ότι φτάνει τις καθημερινές φωτογραφίες σε επίπεδα… Pro.

To νέο ISP μπορεί να υποστηρίξει κάμερες έως και 200MP, ενώ μπορεί να συνδεθεί σε έως και 6 ξεχωριστούς ή 4 ταυτόχρονους αισθητήρες κάμερας. Κάθε φορά που βγάζετε μία φωτογραφία, το ISP ενεργοποιείται για να καταλάβει το σκηνικό το οποίο θέλετε να κάνετε λήψη, ενώ καταλαβαίνει και κατηγοριοποιεί πρόσωπα, μαλλιά, δέντρα και άλλα αντικείμενα.

Exynos 2100, Exynos 2100: Επίσημα το SoC των Galaxy S21 με τη δύναμη των 5nm

Έτσι, ο Exynos 2100 είναι σε θέση να διαλέγει αυτόματα το κατάλληλο Dynamic Range, την έκθεση, την ισορροπία λευκού, το χρώμα, το sharpness αλλά και να μειώνει το θόρυβο. Επιπλέον, για τους λάτρες των βίντεο, η Samsung προσφέρει τη νέα της τεχνολογία Multi-frame Processing Engine.

Μαζί, το νέο SoC ενσωματώνει ένα νέο multi-format codec, το οποίο υποστηρίζει 4K έως και 120fps αλλά και 8K στα 60fps. Για πρώτη φορά βλέπουμε σε smartphone τον AV1 Decoder για 8K βίντεο, αλλά και προβολή 8K και 4K με HDR10+.

5G

Το ενσωματωμένο μόντεμ 5G του Exynos 2100 υποστηρίζει φάσμα 5G sub-6GHz και mmWave από 2G GSM/CDMA, 3G WCDMA και 4G LTE, για ισχυρή και αξιόπιστη κάλυψη δικτύου. Το μόντεμ παρέχει μέγιστη ταχύτητα downlink μέχρι και 5.1-gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps) σε sub-6-gigahertz (GHz) και 7.35Gbps σε mmWave, ή μέχρι 3.0Gbps σε 4G δίκτυο με υποστήριξη 1024 Quadrature Amplitude Modulation (QAM).

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Galaxy Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Z Flip 6: Αυτές θα είναι οι χρωματικές επιλογές – Με Snapdragon 8 Gen 2 και 12GB RAM

Το Galaxy Z Flip 6 της Samsung αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του τον Ιούλιο στo Unpacked μαζί με το Galaxy Z Fold6 και το Galaxy Ring.

Smartphones featured Qualcomm Snapdragon Snapdragon

Αυτό θα είναι το πρώτο smartphone με Snapdragon 8 Gen 4

Το Snapdragon 8 Gen 4 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο ως το νέο κορυφαίο chipset για κινητά από την Qualcomm.

Gear Apple Apple Pencil featured

«Let Loose»: Ανακοινώθηκε event από την Apple στις 7 Μαΐου για τα νέα iPad

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα special event την Τρίτη 7 Μαΐου με ένα live streaming διαθέσιμο σε Apple.com και YouTube.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.