Το FBI δεν υποχρεούται να ανακοινώσει πως παραβίασε το iPhone 5c

iphone 5c fbi, Το FBI δεν υποχρεούται να ανακοινώσει πως παραβίασε το iPhone 5c

Το θέμα που μας απασχόλησε αρκετά πέρσι ήταν αν η Apple θα δεχόταν τελικά να συνεργαστεί με τις αρχές, να δημιουργήσει μια πίσω πόρτα στο iOS προκειμένου να μπορέσει το FBI να ξεκλειδώσει το iPhone 5c που ανήκε σε τρομοκράτη.

Το iPhone 5c ανήκε στον τρομοκράτη Syed Farook, υπεύθυνο για τον θάνατο 14 ανθρώπων στο San Bernardino της Καλιφόρνια στις 2 Δεκεμβρίου. Οι Αρχές τον εντόπισαν και τον σκότωσαν, ενώ έπεσε στα χέρια τους το κινητό του, το οποίο όμως ήταν κλειδωμένο.

Η Apple κλήθηκε να συνεργαστεί με το FBI για να ξεκλειδώσει το κινητό, αλλά η ίδια ήταν σαφής ότι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση και αρνήθηκε να δημιουργήσει μια πίσω πόρτα στο iOS, θέτοντας σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα των χρηστών της.

Αρχικά το δικαστήριο διέταξε την Apple να συνεργαστεί, η ίδια όμως αρνήθηκε. Σύμφωνα με τον CEO Tim Cook, η εταιρεία φοβόταν ότι αν δημιουργηθεί η πίσω πόρτα, υπάρχει κίνδυνος να πέσει σε λάθος χέρια.

Για μήνες ολόκληρους μαινόταν η κόντρα μεταξύ Apple και Αρχών, δέχτηκε αρκετές επικρίσεις από άτομα όπως ο Donald Trump, ενώ μεγάλες εταιρείες στάθηκαν στο πλευρό της.

Τελικά όμως, το FBI κατάφερε να ανοίξει το κινητό και φάνηκε πως δεν βρέθηκε καμία χρήσιμη πληροφορία μέσα. Η Apple θέλησε να μάθει πως κατάφερε το FBI να ανοίξει το κινητό του Farook, ενώ οι φήμες έλεγαν ότι πλήρωσε σχεδόν 1 εκατ. δολάρια σε τρίτους.

Η Apple και ο υπόλοιπος κόσμος φαίνεται πως δεν θα μάθει ποτέ τι εργαλεία χρησιμοποίησε το FBI για να παραβιάσει το iPhone. Vice News, USA Today και Associated Press είχαν υποβάλει αγωγή για την Ελευθερία της Πληροφορίας, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις παραπάνω μεθόδους και το ποσό που δόθηκε, αλλά το δικαστήριο την απέρριψε.

Οι πληροφορίες αυτές είναι πλέον προστατευμένες, αλλά υπάρχει δυνατότητα να ασκηθεί έφεση στην απόφαση.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
NikosAr

Πιστεύει κάποιος ότι η apple δεν ξέρει – ήξερε πως να παραβιάσει το κλειδωμένο κινητό της ;; Ή πιστεύει κάποιος ότι δεν υπήρξε συμφωνία κάτω από το τραπέζι με το fbi ? Και τώρα εμείς να είμαστε σίγουροι για το απόρρητο των συνομιλιών μας και τα δεδομένα μας σε smartphone ?

Tasos Spanos

Καλά μας δουλεύουν ομαδικώς
Δήθεν όλα αυτά

Παναγιωτης

Νομίζουν οτι είμαστε ζώα… Αλλά είναι αμερικανική εταιρία οποτε έπρεπε να γίνει ο δήθεν ντόρος οτι η απλ δεν θέλει ,προστατευει τα δικαιώματα κ αλλες αμερικανιες… Και απ την αλλη συνεργάστηκε . ποιος πιστεύει οτι δεν συνεργάστηκε; Μην λέμε βλακειες

Chris07

Αν δεν θες να σου ξεκλειδώσει το FBI το κινητό είναι πολύ απλό πάρε κινητό που είναι φτιαγμένο πριν το 1999 και γενικα να μην συνδέεται με υπολογιστή εχουν ξεχάσει την παλιά τεχνολογία (τρομοκράτης με iphone που πας ρε καραμητρο)

dimitris L.A

Λοιπον να παρουμε τα πραγματα με τη σειρα, Καταρχας το κινητο δεν το ξεκλειδωσαν για να δουν τι εχει μεσα. χρησιμοποιησαν το προγραμμα μιας εταιριας (cellebrite) που εδρευει στο Ισραηλ για να κανουν μεταφορα δεδομενων απο το iphone 5c σε usb stick.για να γινει αυτο δεν χρειαζεται να ξερεις το passcode. Ηταν ομως τοσο στοκοι που πριν συμφωνησουν για τα φραγκα με τη cellebrite δοκιμασαν να το ξεκλειδωσουν βαζωντας αυτοι passcodes βασιζομενα σε νουμερα που ταιριαζαν στο προφιλ του τρομοκρατη. Οπως ξερουμε ομως το iphone εχει μια λειτουργια που αν την ενεργοποιησεις και βαλει καποιος τον κωδικο 10 φορες λαθος τοτε το κινητο σβηνει τα παντα απο μεσα. Αρα οταν εκαναν την μεταφορα το iphone δεν ειχε τιποτα πλεον μεσα.ΑΥΤΑ

σορρυ για το μεγαλο ποστ αλλα δεν μπορω να διαβαζω οτι ναναι.

Α’ και για να μην αρχισει να λεει κανεις και συ που τα ξερεις ρε φιλε και τετοια. ο Κωστας ξερει οτι μενω στο Λος Αντζελες τα τελευταια 4 χρονια. επισης η γυναικα μου ειναι απο το San Bernardino και οπως και να χει ενα κουτσομπολιο ακουστηκε.

Darth

Ομαδικο δουλλεμα λεγεται αυτο…….κατι σαν ganbang.. μονο pornostar λειπουν

Kotsos

Μπορεί και να μην το ξεκλείδωσε Τελικά. Μου θυμίζει ιστορία από truecrypt.

NikosAr

Δεν ήθελα αλλά με προκαλείτε με τα σχόλια σας ….@dimitris L.A
Το FBI ήθελε ή δεν ήθελε τα δεδομένα ; Τώρα με ποιον τρόπο θα έκανε την μεταφορά σε USB στικ σε pc ή mac ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ ρε φίλε από το L.A … εδώ κάτω Ραχούλα … Το κινητό έπρεπε να βρει τρόπο να “ξεκλειδώσει ” για να κάνει αυτό που προσπαθεις να περιγράψεις… επίσης το : μετά από 10 προσπάθειες κλειδώνουν οι συσκευές τις apple ισχύει ΜΟΝΟ αν το επιλέξει ο χρήστης … αυτά τα ολίγα … ελπίζω να έχεις συσκευή της apple …

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Θήκη που διέρρευσε δείχνει το νέο Capture Button

Το iPhone 16 Pro αναμένεται να έχει ένα ολοκαίνουργιο Capture Button και μια εικόνα που μόλις διέρρευσε φαίνεται να το αποκαλύπτει.