FCC στις ΗΠΑ, Επανεξέταση των ορίων ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας

, FCC στις ΗΠΑ, Επανεξέταση των ορίων ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το κινητό τους, για συχνότερες κλήσεις, μεγαλύτερης διάρκειας, γεγονός που έκανε την αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (Federal Communications Commissions-FCC) να αναρωτηθεί κατά πόσο είναι ανάγκη να αναθεωρηθούν τα όρια ασφάλειας ακτινοβολίας από την κινητή τηλεφωνία.

Η τελευταία αναθεώρηση των ορίων επιτρεπόμενης ακτινοβολίας από την FCC έγινε το 1996, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι οποιαδήποτε αλλαγή στα όρια θα επηρεάσει τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων. Από την άλλη μεριά, αυτό που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι το ότι η ακτινοβολία των κινητών προκαλεί βλάβες στην υγεία. Ο δείκτης SAR μας ενημερώνει για τα επίπεδα ακτινοβολίας από την αγαπημένη μας συσκευή.

Δεν έχει γίνει ακόμα κάποια επαρκώς πειστική σύνδεση της ακτινοβολίας των κινητών με προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν, ειδικά όσο αυξάνεται η χρήση του smartphone και μπαίνει σταδιακά σε περισσότερες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Apple συνιστά τους χρήστες να κρατούν το iPhone σε απόσταση 1.5 εκατοστού για να μην επηρεάζονται καθόλου από την ακτινοβολία.

Οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν, όχι γιατί υπάρχει πανικός, αλλά απλώς και μόνο επειδή χρήστες της κινητής τηλεφωνίας σήμερα είναι περίπου 4.6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στη Γη και μόνο μία ανησυχία είναι αρκετή για να κινήσει τα νήματα της επιστημονικής διερεύνησης.

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
babinos

1996;;;; ααχχαχαχα που ζουμε … τι συμφεροντα θα γκρεμιζονταν αν κατεβαινε το οριο του σαρ?

Θάνος

Πολύ καλή η κίνηση αυτή αν και θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και μία 3ετία τουλάχιστον….
Βέβαια, έχω και μία ερώτηση, ποιος άραγε κρατάει το κινητό του μακριά από το αυτί του σε απόσταση 1,5 cm;;;;
Συγνώμη αλλά δεν έχουμε δει κανέναν να το κάνει αυτό….Όλοι προσπαθούμε να ακούσουμε και το παραμικρό και όχι να καταλάβουμε από τα συμφραζόμενα….

Demis

η λύση είναι να βάζουν ποιο πολλές κεραίες και να εκπέμπουν σε χαμηλότερη ισχύ από ότι να βάζουν λίγες και να εκπέμπουν όσο ένας διαστημικός φάρος :p
Αυτό όμως δεν συμφέρει και πολύ της εταιρίες κινητής καθώς δεν κοστίζει και λίγο…. προτιμούν να μας ψήνουν από ότι να βάλουν μια κεραία παραπάνω………

Bill

Για αλλη μια φορα θα πω μπραβο στο techblog διοτι αυτου του ειδους ενημερωση των χρηστων εχει εκλείψει προφανως λογω συμφερόντων… προσωπικα θα ηθελα περισσοτερη επιμονη στο θεμα γιατι μας αφορα ολους, απο το μεγαλυτερο ως το μικροτερο!
Και πανω σε αυτό που είπε ο Θάνος, χρηση του hands free δεν ειναι καλη λυση;;;

Demis

@Bill Κανονικά πρέπει να επιβάλουν στης εταιρίες κινητής να βάλουν σε κατοικημένες περιοχές ποιο πυκνά κεραίες και να εκπέμπουν σε χαμηλότερη ισχύ έτσι ακτινοβολία εκμηδενίζετε σχεδόν

Θάνος

Μπορεί και αυτό με την ισχύ να είναι μία λύση αλλά ίσως να γίνεται και από θέμα “σήματος”. Δηλαδή κάποιες θέσεις να μην έχουν καλό σήμα λόγω χαμηλότερης ισχύος.
Όπως και να χει παιδιά, σε μία εποχή, που τα περισσότερα προϊόντα που παράγονται σε μη ασφαλές συνθήκες και με μη ασφαλές προδιαγραφές (είτε είναι ονομαστές είτε όχι) πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα ασφαλείας, γιατί οι γενιές που έρχονται θα αντιμετωπίσουν ποικίλα προβλήματα τέτοιου είδους….

Demis

@ Θάνος το θέμα είναι απλο…… πιάνει καλά? τότε χρησιμοποιείται ελάχιστη ισχύ (δλδ χαμηλότερη ακτινοβολία) δεν ποιανει καλά? φούρνος μικροκυμάτων (καθώς ανεβαίνει ισχύ για να κρατήσει το σήμα σε ικανοποιητικό επίπεδο)…….

παράδειγμα:
(ας πούμε ότι μετράμε την ισχύ από 0 έως και 100)
αν έχουμε πχ 2 κεραίες κινητής στην περιοχή τον 10 τετραγωνικών χιλιόμετρων για να καλύψουν την περιοχή εκπέμπουν στα 100 και πάλι δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα στην κάλυψη (αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε είναι κοντά στην κεραία τρώει μπόλικη ακτινοβολία και τα κινητά όταν δεν ποιανούν καλά το σήμα το ίδιο….)
Από την άλλη αν είχαμε αντί για 2 κεραίες 6 … θα εκπεμπαν σε ισχύ κάτω από 20 η κάθε μια για να καλύψουν την περιοχή αυτό σημαίνει ελάχιστη σχεδόν ανύπαρκτη ακτινοβολία δίπλα στην κεραία και τα κινητά δεν θα ζορίζονται με χαμηλό σήμα και αυτό πάλη σημαίνει ελάχιστη ακτινοβολία

Δυο τρόποι υπάρχουν να λυθεί το θέμα ακτινοβολίας κινητής
1. αυτός που περιέγραψα
2. πλήρες ξερίζωμα των κεραιών κάτι που θα σημαίνει κατάργηση κινητής τηλεφωνίας….. (το κανουν κάτοικοι σε μερικές περιοχές και μετά φωνάζουν γιατί δεν έχει σήμα το κινητό…. τραγικότατο μεν……… αλλά η αμάθεια οδηγεί σε κάτι τέτοιο…..) (δλδ θέλουν κινητό αλλά δεν θέλουν κεραία)

Θάνος

@ Demis
Το καταλαβαίνω και αν και δεν είμαι ειδικός, απλά έχω κάποιες γενικές γνώσεις, δεν θα ήθελα με τίποτα να έχω την κεραία πάνω από το σπίτι μου ή απέναντί μου, γιατί δεν μου κάθεται καλά.
Δεν μπορώ να εμπιστευτώ καμία εταιρία, που για τους προφανείς λόγους του κέρδους και της μη εμπορικής αποτυχίας, κάνει οτιδήποτε είναι εφικτό για να προσφέρει τις υπηρεσίες της.
Άρα, εκ των προτέρων δεν μπορώ να ξέρω πόση ακτινοβολία θα εκπέμπει η τυχόν κεραία.
Άρα, συμμερίζομαι και άποψη των αμαθών.

Δεν έχω κάποια διαφορά με κανέναν αλλά αυτή είναι η λογική μου.
Ευχαριστώ για το παράδειγμα ωστόσο. Ήταν κατατοπιστικότατο.

Demis

@Θάνος αν ει ναι έτσι όπως είπα ξεριζώνουμε της κεραίες και τελείωσε η δουλειά……… απλός δεν θα έχουμε κινητά

btw η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να μετρηθεί άνετα (σωστή ώρα είναι η ώρα αιχμής όταν θα δουλεύει στα όρια η κεραία τουλάχιστον κανε την μέτρηση να είσαι ήσυχος να ξέρεις ότι εταιρεία κινητής δεν εκπέμπει με πολύ παραπάνω ισχύ και σε ψήνει)

+ ελπίζω να μην μπερδεύεις ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με ραδιενέργεια :p

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones FCC OnePlus

OnePlus Open: Περνά από το FCC και το Geekbench πριν το ντεμπούτο

Το OnePlus Open πρόκειται να γίνει επίσημο την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, μετά από πολυάριθμες πληροφορίες, φήμες και teaser.

Internet FCC

Η Αμερική δεν εμπιστεύεται τους παρόχους ίντερνετ, ζητάει από τους χρήστες να περιγράψουν τις ταχύτητες

Το βιώνουμε και στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική η κατάσταση των συνδέσεων στο Internet δεν είναι ακριβώς όπως την περιγράφουν οι πάροχοι.

Internet FCC featured Huawei

FCC: Συλλέγει πληροφορίες για την αντικατάσταση του εξοπλισμού των Huawei και ΖΤΕ

Η FCC θα ενισχύσει οικονομικά τους παρόχους ώστε να μπορέσουν να απομακρύνουν από τα δίκτυα τον εξοπλισμό των Huawei και ZTE όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Smartphones Apple FCC Samsung

Τα smartphone της Apple και της Samsung δεν εκπέμπουν πολύ ακτινοβολία σύμφωνα με τo FCC

Το FCC έκανε τις δοκιμές του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα smartphone της Apple και της Samsung δεν εκπέμπουν πολύ ακτινοβολία.