F-Secure | Έρευνα για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων

, F-Secure | Έρευνα για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνωνΗ F-Secure, με ηγετική θέση μεταξύ των εταιριών παροχής ασφάλειας μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και παροχής υπηρεσιών Internet παγκοσμίως, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Online Wellbeing μέτρησης για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, πάνω από το 75% των κατόχων κινητών τηλεφώνων γνωρίζουν πως ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να προσβληθεί από επιβλαβές λογισμικό μέσω Bluetooth αλλά παραλείπουν να εγκαταστήσουν λογισμικό ασφαλείας.

Κατά μέσο όρο, το 28% όλων όσων ανταποκρίθηκαν στην έρευνα, δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το κινητό του προκειμένου να συνδεθεί με το Διαδίκτυο. Το 86%, παραδέχτηκε πως δεν έχει εγκαταστήσει κάποιο λογισμικό ασφάλειας στο κινητό του τηλέφωνο. Από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Αγγλία κατείχε το μεγαλύτερο ποσοστό (47%) κατόχων κινητών συσκευών που κάνουν χρήση του Διαδικτύου μέσω τηλεφώνου, αλλά ταυτόχρονα και το μικρότερο αριθμό εγκατεστημένου λογισμικού ασφαλείας στο κινητό του. Οι περισσότεροι καταναλωτές γνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των δυνατοτήτων συνδεσιμότητας της συσκευής τους, αφού μόλις το 21% θεωρεί ασφαλή τη σύνδεση μέσω Bluetooth και μόλις το 15% τη σύνδεση μέσω WiFi.

Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι πάνω από το 50% των χρηστών γνωρίζουν ότι είναι επιλογή του καθενός να διασφαλίσει την προστασία του κινητού του τηλεφώνου. Το 33% θεωρεί ότι αυτό έπρεπε να παρέχεται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, με τις Η.Π.Α. να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ευθύνη των «τρίτων» ενώ μόνο το 11% των Γερμανών πιστεύουν ότι υπεύθυνος θα πρέπει να είναι ο προμηθευτής του κινητού τηλεφώνου, συγκριτικά με το αντίστοιχο 32% της Γαλλίας.

Γεωγραφικά οι πηγές των «κινητών απειλών» επεκτείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, με γενέτειρες τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Ρωσία και τη Νότια Αμερική. Αν και η απειλή ιών για τα κινητά τηλέφωνα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στις εφαρμογές spyware. Τέτοιες εφαρμογές παρέχουν τη δυνατότητα κρυφής και ανεπιθύμητης πρόσβασης σε όλες τις λειτουργίες του τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένης της ηχογράφησης των κλήσεων, της πρόσβασης στα μηνύματα, καθώς επίσης και της ενεργοποίησης του μικροφώνου για παρακολούθηση.

Το χαμηλό ποσοστό του εγκατεστημένου λογισμικού ασφαλείας σε smartphones σε συνδυασμό με το ραγδαία αυξανόμενο αριθμό των συσκευών, τα καθιστούν έναν πολύ «τρωτό» στόχο για τους χάκερς.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Elon Musk Twitter

Twitter Blue: Ανεβάζει το όριο των χαρακτήρων σε 4.000 για να προσελκύσει συνδρομητές

To Τwitter Blue φέρνει μια νέα δυνατότητα που επιτρέπει στα μέλη του στις ΗΠΑ να δημοσιεύουν tweets μήκους έως και 4.000 χαρακτήρων.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung Galaxy S23 Ultra: Ώρα για τεστ αντοχής και teardown

Ήρθε η ώρα για το ολοκαίνουργιο Samsung Galaxy S23 Ultra να περάσει τεστ αντοχής και να υποβληθεί σε teardown από τo PBKreviews.

Smartphones OnePlus OnePlus 11

OnePlus 11: Με πιστοποίηση IP64 σε όλες τις αγορές

To ΟnePlus 11 έχει πιστοποίηση IP64 για αντοχή στη σκόνη και στο πιτσίλισμα σε όλες τις αγορές στις οποίες προσφέρεται, όπως επιβεβαίωσε επίσημα η εταιρεία.

Smartphones Google Google Maps iPhone

Google Maps: Θα προσφέρουν αναλυτικές οδηγίες στο Dynamic Island του iPhone

Τα Google Maps θα υποστηρίζουν το Live Activities τους επόμενους μήνες, παρέχοντας στους χρήστες iPhone πρόσβαση σε οδηγίες βήμα προς βήμα στην οθόνη κλειδώματος και στο Dynamic Island.