Google: Πλήρωσε στην Apple 20 δισ. $ το 2022 για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Safari

Google Safari, Google: Πλήρωσε στην Apple 20 δισ. $ το 2022 για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Safari

Tα δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με την αντιμονοπωλιακή αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της Google μόλις αποσφραγίστηκαν και αποκαλύπτουν ότι η Google πλήρωσε στην Apple 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 για είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης για το Safari.

Η συμφωνία μεταξύ της Apple και της Alphabet διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μήνυση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ισχυρίζεται ότι η Google μονοπώλησε την διαδικτυακή αναζήτηση και τη σχετική διαφήμιση. Οι τελικές συζητήσεις για την υπόθεση έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, 2 Μαΐου και αύριο, 3 Μαΐου, ενώ η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί αργότερα φέτος.

Τόσο η Apple όσο και η Google προσπάθησαν να μην αποκαλύψουν το ακριβές ποσό που πληρώνεται η Apple από την Google. Πέρυσι, στελέχη της Apple κατέθεσαν ενόρκως ότι η Google πλήρωσε «δισεκατομμύρια» για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης για το Safari χωρίς να αποκαλύψει το ακριβές ποσό. Αλλά ένας μάρτυρας της Google τελικά άφησε να ξεφύγει ότι η εταιρεία πληρώνει το 36% των χρημάτων που κερδίζει από τις διαφημίσεις αναζήτησης στην Apple, παγώνοντας τους πάντες με την αποκάλυψή του.

Η Google έχει προεπιλεγμένες συμφωνίες με άλλες εταιρείες για να παρέχει αποτελέσματα αναζήτησης σε άλλες πλατφόρμες. Όμως, όπως επισημαίνει το Bloomberg, η συμφωνία με την Apple είναι η πιο σημαντική, καθώς καθιστά την Google τη μηχανή αναζήτησης για το πιο χρησιμοποιούμενο smartphone στις Η.Π.Α.

Τα δικαστικά έγγραφα, που κατατέθηκαν αργά την Τρίτη, περιελάμβαναν την πρώτη επιβεβαίωση των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πληρώνει η Google στην Apple για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης του Safari. Η επιβεβαίωση ήρθε από τον ανώτερο αντιπρόεδρο υπηρεσιών της Apple, Eddy Cue. Τα έγγραφα αποκάλυψαν επίσης πόσο σημαντικές είναι οι πληρωμές από την Google για τα κέρδη της Apple. Το 2020, η πληρωμή που έκανε η Google στην Apple αποτελούσε το 17,5% των λειτουργικών εσόδων της Apple.

Η έκθεση σημειώνει ότι η Apple συμφώνησε για πρώτη φορά να επιτρέψει στο Google Search να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο πρόγραμμα περιήγησης Safari το 2002 δωρεάν. Αυτό οδήγησε σε συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών να μοιραστούν τα έσοδα από διαφημίσεις αναζήτησης. Όταν ξεκίνησε ο Μάιος του 2021, η Google άρχισε να πληρώνει στην Apple περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης για το Safari.

Για να αλλάξετε την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο iPhone σας, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Safari. Κάτω από τις επικεφαλίδες Αναζήτηση, μεταβείτε στη Μηχανή Αναζήτησης και πατήστε Google. Αυτό θα σας δείξει ένα πλαίσιο με πέντε μηχανές αναζήτησης που μπορείτε να επιλέξετε από τις οποίες θα γίνουν η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Safari.

Οι μηχανές αναζήτησης από τις οποίες πρέπει να επιλέξετε περιλαμβάνουν:

Google
Yahoo
Bing
DuckDuckGo
Ecosia.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple iPad iPad Pro

Apple iPad Pro: Πώς τα πήγε το εξαιρετικά λεπτό tablet στο bend τεστ;

Τα νέα iPad Pro είναι οι πιο λεπτές συσκευές που κατασκεύασε ποτέ η Apple, με το μοντέλο των 11 ιντσών να έρχεται στα 5,3 χιλιοστά

Software Google Google Search

Google Search: Αλλάζει η αναζήτηση όπως την ξέραμε χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

H Google δε συνηθίζει να κάνει αλλαγές στη μηχανή αναζήτησής της που αποδεικνύεται σχεδόν παγκοσμίως δημοφιλής, αλλά τώρα φέρνει ένα νέο φίλτρου Ιστού.

Internet Apple Samsung

H Samsung “τη λέει” στην Apple με τη νέα της διαφήμιση

Η Samsung χρησιμοποίησε στο νέο της σποτ το γεγονός ότι η Apple κατάφερε να αναστατώσει πολλούς ανθρώπους με τη διαφήμιση “Crush” που αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα.

Software Android featured Google

Νέες λειτουργίες από τη Google για προστασία της Android συσκευής σας από κλοπή

Η κλοπή του κινητού ήταν πάντα ένα τεράστιο πρόβλημα, αλλά η Google ανακοίνωσε ορισμένες δυνατότητες προστασίας από κλοπή για το Android που ίσως βοηθήσουν.