Nexus: Η Google παίρνει τον πλήρη έλεγχο όπως Apple στα iPhone;

Εδώ και χρόνια η Google λανσάρει τα Nexus smartphones, τα οποία κατασκευάζει σε συνεργασία με τρίτους. Για τα φετινά Nexus 6P και Nexus 5x συνεργάστηκε με Huawei και LG, ενώ έχουν περάσει ονόματα όπως Samsung και Motorola.

Οι νέες πληροφορίες θέλουν τη Google να ακολουθεί το μοντέλο της Apple στα iPhone και να αποκτά τον πλήρη έλεγχο ως προς τη σειρά των Nexus smartphones. Αυτό σημαίνει ότι η Google θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, όχι μόνο στο software αλλά και στο hardware.

Η Google λέγεται ότι θέλει να επενδύσει στην high-end κατηγορία και να κάνει το Android να κερδίσει περισσότερο “σεβασμό” εκεί. H Apple είναι ξεκάθαρο ότι έχει στοχεύσει στην high-end κατηγορία και η Google αναλαμβάνοντας τον πλήρη έλεγχο των Nexus, θέλει να δώσει μια πιο καλή εμπειρία του Android.

Αν οι πληροφορίες είναι σωστές, τότε τα Nexus θα γίνουν σαν τη σειρά Pixel (Google Pixel C, Chromebook Pixel), η οποία είναι πλήρως σχεδιασμένη από την Google, αλλά κατασκευασμένη από τρίτους μιας και η Google δεν έχει δικά της εργοστάσια παραγωγής.

Για φέτος έχει ακουστεί ότι η HTC θα αναλάβει την κατασκευή των Nexus, όμως αν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες, μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική συνεργασία από αυτές που έκανε η Google τόσα χρόνια. Για παράδειγμα μια από τις βασικές αλλαγές θα είναι το co-branding, μιας και η HTC λογικά δεν θα πρέπει να αναφέρεται πουθενά, το μόνο που θα κάνει είναι να αναλάβει την κατασκευή, μιας και ο σχεδιασμός και όλα τα υπόλοιπα θα είναι στα χέρια της Google.

Το ερώτημα είναι γιατί να θέλουν οι κατασκευαστές να συνεργαστούν μαζί της, αφού όπως λέγεται ήδη δεν τους άφηνε πολλά περιθώρια κέρδους από τα Nexus.

google nexus control, Nexus: Η Google παίρνει τον πλήρη έλεγχο όπως Apple στα iPhone;

Πηγή

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΝΙΚΟΣ

Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα : Γιατί διαφημίζονται στο κοινό ,έχοντας ένα τηλέφωνο που πάει σφαίρα και ενημερώνεται στην ώρα του και για ικανό διάστημα.Και το κυριότερο : Αν δεν το κάνουν ,έστω και με ελάχιστο κέρδος ,θα βγάλει δικά της τηλέφωνα η google ,θα τα διαφημίσει (πχ μέσω των εφαρμογών της) και καλά κρασιά για τους android-based κατασκευαστές.
Αυτό που επέλεξε είναι η μέση λύση. Και βρήκε την ημιθανή HTC που δεν έχει και κουράγια να αρνηθεί ή να διαπραγματευτεί οτιδήποτε άλλο..

Panos Panagiotopoulos

Ο λόγος εκτός από Marketing, έχει να κάνει και με τεχνικο-οικονομικούς λόγους.
Εξηγώ: Η HTC (συγκεκριμένα) έχοντας πτώση πωλήσεων τα τελευταία χρόνια, υποαπασχολεί τον κεφαλαιουχικό της παραγωγικό εξοπλισμό, αυξάνοντας το κόστος ανά μονάδα προϊόντος και μειώνοντας την κερδοφορία της και το περιθώριο κέρδους ανά συσκευή, καθώς αφενός τα πάγια έξοδα υφίστανται, αφετέρου το λογιστικό κόστος των αποσβέσεων ισχύει, και τα σταθερά κόστη σε τέτοιου είδους βιομηχανίες είναι μεγάλα, σε σχέση με τα μεταβλητά.
Παράγοντας φασόν για άλλους, διατηρώντας και την δική σου παραγωγή, αξιοποιείς αποδοτικότερα τον εξοπλισμό σου και το ανθρώπινο δυναμικό.
Επιπλέον, μπορεί με κοινές παραγγελίες, να μειώσεις το κόστος logistics και να επιτύχεις καλύτερες τιμές από τους προμηθευτές σου!
Τέλος (και μην το παραβλέπουμε καθόλου) μια συνεργασία σε τέτοιο επίπεδο, επιφέρει και αμοιβαία μεταφορά τεχνογνωσίας…Δεν είναι άσχημο πχ, τεχνολογίες που θέλει να περάσει η google στο νέο nexus, να τα περάσει η htc στο καινούριο M, με ένα κλάσμα του κόστους σχεδιασμού/έρευνας/ανάπτυξης…

Επίσης, να σχολιάσω την ατάκα “αλλά κατασκευασμένη από τρίτους μιας και η Google δεν έχει δικά της εργοστάσια παραγωγής”.
Γιατί, η Apple πόσα δικά της εργοστάσια παραγωγής έχει; Φασόν στην Foxconn, δεν κάνει κι αυτή;;;;….

nikolakis

Φιλε Panos@@
Η apple το κανει αυτο χρονια απο το ξεκινημα της.η Foxconn …δε ξερω αν παραγει δικα της κινητα,, αυτο δε το ξερω. Αλλα εχει πληρωσει για δικα της μηχανηματα μεσα στην Foxc.
Τωρα αναρωτιεμαι με το nexus 5x,,,,,,τι να πουλαει αραγε?? Η συσκευη εκτος το λειτουργικο της,,,ειναι μια μαπα !!!! Ουτε τα κινητα των 100ευρω δεν ειναι ετσι!!! Δε προσφερει απολυτως τιποτα στα λεφτα που ειναι, Της μοτορολα ειναι πολυ καλυτερα ξεκινωντας απο το μοτο g . Επειδη εχει επεξεργαστη και μνημη,,,?? ενταξει……σκετο ταπερακι ειναι,,, ουτε καν μπιφτεκι δε χοραει!!χαχαχαχα

Panos Panagiotopoulos

@nikolakis Ασφαλώς και το κάνει χρόνια αυτό η Apple, και οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι, που έχει επιλέξει να το κάνει αυτό…όχι ότι αν θέλει, δεν μπορεί να κάνει manufacturing η ίδια, αλλά προφανώς και δεν συμφέρει.
Για το nexus 5x…τι να πω εσύ θα ξέρεις καλύτερα εγώ την δουλειά μου μια χαρά την κάνω με το LG G2mini μου, τώρα ειδικά που του πέρασα και CM13.

Nexus_IT

Προς όλους τους κατόχους Nexus συσκευών……….βάλτε αμέσως CyanogenMod…για να βρείτε την υγεία σας καθώς επίσης και το F-droid.
Ξεχάστε μια και καλή το Playstore κτλ εφαρμογές της google.
Ενδεικτικά:
chrome –> firefox
gmail –> kmail
youtube –> NewPipe
drive –> owncloud
playstore –> f-droid
g maps –> openstreetmaps

forneverarrow

Πάντα απορούσα γιατί τόσο κόλλημα με τα Nexus… είτε θα είναι φτηνά με ελλειπή specs είτε πανάκριβα με δυνατά specs αλλά πάλι χωρίς κάτι που να ξεπερνά τον ανταγωνισμό. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνει η Google εδώ και καιρό είναι ένα όρο στη χρήση του Android από τους τρίτους που να δίνει το update άμεσα απο αυτήν! Να δεις τότε για πότε θα έφτανε η νεώτερη έκδοση στο 80% των συσκευών! Στην τελική οποίος κατασκευαστής θέλει να βάλει δικό του launcher ας το κάνει με την επιλογή μεταξύ του ή του stock Android! Αυτή θα ήταν η ελευθερία του λογισμικού, όχι μόνο να μας πετάει ένα Android στο start screen και από εκεί και πέρα το χάος!

Αλλά νομίζω οι λόγοι ύπαρξης του Nexus είναι γνωστοί και επομένως δεν συμφέρει τη Google να αναβαθμιζονται τα Galaxy, τα LG και τα HTC…

Makis

@ nikolakis…άστο φίλε, εμείς με τα nexus θέλουμε πρωτίστως η συσκευή να ΔΟΥΛΕΥΕΙ….τώρα κάτι μπλιμπλίκια για κοριτσάκια ποσώς μας ενδιαφέρουν, βαριέμαι να γράφω ξανά ότι με nexus 4 σας παίζω μπάλα όλους με τα σημερινά σας, και με stock rom.

@Nexus IT…και συ τέκνον βρούτε….τι να βρούμε την υγειά μας;…κανέναν nexus δεν έχει (σοβαρά) θέματα…γιατί να σκαλίζουμε…γνώμη μου πάντα….

Ανακιν

Η Google είναι τυχερή μέχρι να πάρει τα πάνω του το tizen μετά θα πάει για κλείσιμο! Ο μόνος λόγος που έχω Android είναι η Samsung που έχει κινηταρες κανένας άλλος

Μάριος

@Anakin Χαχαχαχαχαχαχαχαχα! Να σαι καλά ρε μάγκα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel Fold 2: Η Google θα το μετονομάσει σε Pixel 9 Pro Fold

Η Google, μετά το περυσινό Pixel Fold, περιμένουμε να φέρει το Pixel Fold 2, αλλά ένα νέο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι δεν θα ονομάζεται έτσι.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το και στα τέσσερα χρώματα που θα κυκλοφορήσει

Για το επερχόμενο Pixel 8a της Google ακούμε και κάτι καινούργιο κάθε μέρα, με τα leaks να το αποκαλύπτουν πλήρως πριν την κυκλοφορία.

Software Google

Google One: Τέλος η υπηρεσία VPN αργότερα φέτος

Η Google κυκλοφόρησε τη δική της υπηρεσία VPN τον Οκτώβριο του 2020, αρχικά συνδυάζοντάς την με premium προγράμματα Google One 2 TB+.