Πώς να κάνετε το smartphone σας πιο ασφαλές

smartphone security

Όπως τα PC, έτσι και τα smartphone έχουν ευπάθειες. Ουκ ολίγες φορές έρχονται στο φως της δημοσιότητας διάφορες ειδήσεις για κακόβουλες εφαρμογές και γενικότερα προβλήματα ασφαλείας σε smartphones.

Η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι το Apple iOS είναι πιο ασφαλές από το Android OS. Μόνο τον Σεπτέμβριο, τα Sophos Labs βρήκαν ότι περισσότερο από το 30% του ransomware αφορούσε στο Android, ενώ υπάρχουν και περίπου 10 εκατ. Android apps που κατηγοριοποιούνται ως «ύποπτες». Όμως, και στο αντίπαλο στρατόπεδο έχουν υπάρξει κρούσματα. Πάντως, είτε Android, είτε iOS, υπάρχει και το Spectre, το οποίο φαίνεται δεν κάνει διακρίσεις.

Το να καταφέρετε να καταστήσετε τη συσκευή σας εντελώς άτρωτη ίσως δεν είναι ρεαλιστικό, όμως μπορείτε να τη «θωρακίσετε», σε βαθμό που να είστε προστατευμένοι από τις περισσότερες απειλές.

1. Κλειδώστε τη συσκευή σας
Το να κλειδώνετε τη συσκευή σας (ή για την ακρίβεια την οθόνη της), είναι απαραίτητο καθώς εξασφαλίζει ότι άλλοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτή και συνεπώς στα δεδομένα και τις εφαρμογές σας. Πλέον είναι πολύ εύκολο να κλειδώσετε τη συσκευή σας χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος και προσώπου (ανάλογα τη συσκευή). Η διαδικασία εισόδου έχει απλοποιηθεί κι έτσι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην κλειδώνετε τη κινητό σας.

Μην ξεχνάτε ότι όταν κλειδώνετε τη συσκευή, μπορείτε να ορίσετε πόσο χρόνο θα παραμένει ενεργή μέχρι να κλειδώσει. Μην ορίσετε μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να εξασφαλίσετε ότι η συσκευή σας θα είναι ασφαλής ακόμη κι αν πέσει στα χέρια τρίτων.

2. Διατηρήστε το λειτουργικό σας πάντα ενημερωμένο
Παρότι είναι αυτονόητο, μεγάλο πλήθος των χρηστών δεν πραγματοποιεί τις ενημερώσεις του λειτουργικού του, εκθέτοντας τη συσκευή του σε κίνδυνο. Φροντίστε να πραγματοποιείτε τις ενημερώσεις αμέσως μόλις είναι διαθέσιμες. Αν το smartphone σας έχει σταματήσει να υποστηρίζεται, ίσως είναι η στιγμή να αλλάξετε. Αν ψάχνετε να αγοράσετε smartphone, ελέγξτε για πόσο διάστημα θα λαμβάνει ενημερώσεις.

Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, με βάση στοιχεία της Fossbytes για το 2018, μόλις το 1,1% των χρηστών Android χρησιμοποιούν Android Oreo. Επίσης, το ότι το 28,5% του μεριδίου αγοράς χρησιμοποιούν Android Nougat δεν είναι τόσο ανησυχητικό, όσο το γεγονός ότι το 12% των χρηστών διαθέτουν Android KitKat (4.4).

Τα πράγματα στο στρατόπεδο της Apple είναι μεν καλύτερα, με το 70% των χρηστών να έχουν το iOS 11.2, αλλά οι υπόλοιποι χρήστες χρησιμοποιούν παλαιότερες εκδόσεις όπως το 10.1% που έχουν την έκδοση 10.3.

3. Προτιμήστε γνωστότερες μάρκες
Κάποιες μάρκες έχουν φήμη ότι λαμβάνουν συχνότερα ανανεώσεις σε σύγκριση με άλλες. Συνήθως πρόκειται για πιο γνωστές μάρκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια λιγότερο γνωστή μάρκα δεν λαμβάνει. Πάρτε όμως για παράδειγμα τα budget phones της Blu, τα οποία αποσύρθηκαν από το Amazon λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους.

Πολλές φορές μια συσκευή μπορεί να είναι οικονομική και ακόμη και τα χαρακτηριστικά της να είναι δελεαστικά. Σκεφτείτε όμως πριν την αγοράσετε, αν μετά από λίγο καιρό η εταιρεία θα υπάρχει ακόμη κι αν θα συνεχίζει να υποστηρίζει την εν λόγω συσκευή.

Ένας απλός κανόνας είναι να επιλέξετε συσκευές που οι κατασκευάστριές τους έχουν ένα καλό μερίδιο αγοράς και το μέλλον τους δεν είναι αβέβαιο.

4. Κρυπτογράφηση
Το να κρυπτογραφήσετε τη συσκευή σας κρίνεται απαραίτητο. Σε περίπτωση κλοπής του smartphone σας, το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε θα ήταν άλλοι να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας. Η διαδικασία κρυπτογράφησης είναι ιδιαίτερα απλή, αλλά σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε πώς να την κάνετε, θα αναφερθούμε σε αυτήν εκτενέστερα σε άλλο άρθρο σύντομα.

5. Antivirus
Όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα smartphones, το antivirus δεν ήταν απαραίτητο καθώς οι ιοί ήταν ακόμη επικεντρωμένοι στα PC. Τώρα όμως οι ιοί χτυπάνε και τα smartphone κι ακόμη και επίσημα “καταστήματα”. Ουκ ολίγες φορές το Google Play έχει πέσει θύμα κακόβουλου λογισμικού, ενώ οι χρήστες μπορεί να αποθηκεύσουν απομιμήσεις εφαρμογών που περιέχουν malware, μέχρι το Google Play να τις απομακρύνει.

Όπως και στα desktop, η λύση είναι να προσέχετε τι κατεβάζετε κι από πού και να πραγματοποιείτε σάρωση για ιούς και κακόβουλο λογισμικό. Πολλές λύσεις antivirus πραγματοποιούν σάρωση αμέσως μόλις κατεβάσετε την εφαρμογή σας.

6. Αποφύγετε το jailbreak / root
Πολλοί χρήστες των iPhone και των Android συσκευών προβαίνουν σε jailbreak ή root των συσκευών τους, προκειμένου να ξεκλειδώσουν τις πλήρεις δυνατότητές τους. Το πρόβλημα όμως έγκειται στο ότι αρκετοί κατεβάζουν μη εξουσιοδοτημένες εφαρμογές, οι οποίες μπορεί να περιέχουν malware. Παρόλο που αυτό δεν είναι πάντα η περίπτωση, ουκ ολίγες φορές έχει αποδειχτεί το αντίθετο.

Για παράδειγμα, το 2015, το malware KeyRaider στόχευσε σε iPhones που είχαν υποστεί jailbreak κάτι που είχε ως αποτέλεσμα 225.000 λογαριασμοί Apple να υποκλαπούν. Στον αντίποδα, το CopyCat malware υπολογίζεται ότι επηρέασε 14 εκατ. συσκευές Android. Η πηγή του κακόβουλου λογισμικού ήταν δημοφιλείς εφαρμογές από καταστήματα τρίτων.

Για τον λόγο αυτό, όσον αφορά στην ασφάλεια, είναι καλύτερα να μην κάνετε Jailbreak ή root στη συσκευή σας. Να σημειωθεί ότι εκτός από την ασφάλεια, υπάρχουν και εφαρμογές που δεν παίζουν σε τηλέφωνα στα οποία έχει γίνει jailbreak ή root και οι εφαρμογές που υπόσχονται να το «καλύψουν» δεν λειτουργούν πάντα.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Κώστας Ζ.

Ερώτηση 1) γιατί το iOS είναι <> του Android και όχι απλα 1 ακόμη λειτουργικό σύστημα;
Ερώτηση 2) Γιατί να αποφύγω το root, όταν, εγκαθιστώντας custom ROM έχω νεότερα security patches απ’οτι μια εταιρεία που σταματάει τα επίσημα updates;

Κώστας Ζ.

Ανάμεσα στις ανάμεσα στις παρενθέσεις έγραψα “αντίπαλο”. Δεν γνωρίζω γιατί μου κόπηκε η λέξη.

Charlie

Βάλε και ενα VPN για συμπληρωμα και εισαι κομπλέ

KnightRider

Για το 2) Όχι δεν κάνω ενημερώσεις γιατί όποτε κάνεις ενημέρωση στην πορεία όλως τυχαίως ξαφνικά η συσκευή έχει κολλήματα ακόμα κι αν κάνεις φορμάτ (λίγο overclock μου φαίνεται κάνουν γι αυτό και καλά πάει πιο γρήγορα στην αρχή – όπως και με το iOS 11 που είναι όλο bugs και στις παλιότερες συσκευές τα κάνουν να σέρνονται)

Για το 5) Το καλύτερο antivirus είναι ο ίδιος ο χρήστης, αν βάλεις antivirus στο κινητό συνέχεια θα σε μπλοκάρει στα πάντα και θα τρώει κολλήματα.

Για το 6) Αφού οι εταιρίες μας κάνουν την λαμογιά να μην έχουμε πλήρης δυνατότητες τότε αναγκαζόμαστε εμείς να το κάνουμε, δεν κατάλαβα δηλ γιατί να μας περιορίζουν όταν πληρώνουμε μια συσκευή ??

Αν χειρίζεσαι σωστά την συσκευή τότε θα κρατάει χρόνια !! (πχ εγώ ακόμα με το Galaxy S3 είμαι με custom ROM 7.1 και πάει μια χαρά κι ούτε η μπαταρία έχει πρόβλημα ακόμα)

NikosAr

Πολύ καλό το άρθρο και ευχαριστούμε … όμως όλα είναι υπό συζήτηση όσον αφορά την ασφάλεια, βλέπε συσκευές που έχουν απαγορευτεί στις ΗΠΑ από Κορέα μεριά, όπως και συσκευές τις apple που είναι απαγορευμένες από τους προέδρους των ΗΠΑ … πρώτα οι μεγάλες εταιρίες έχουν στο λογισμικό τους * ιούς ( google) και μετά η ψευδαισθηση του antivirus της κάθε εταιριας που από μόνο του καταλαμβάνει όλο το λειτουργικό … όχι δεν ζούμε ουτοπικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Tech Podcast

TechPodcast: MacBook Pro 2021, Pixel 6, Xiaomi Car, Bitcoin [S02E06 – 21/10/2021]

Η 6η εκπομπή της 2ης σεζόν του Tech Podcast είναι εδώ! Το εβδομαδιαίο podcast τεχνολογίας με τους Κώστα Βλαχάκη, Βάιο Βήτο και Γιώργο Αρβανιτίδη κάθε Πέμπτη βράδυ στις 22:00.

Smartphones Qualcomm Snapdragon MediaTek

Snapdragon 898 και Dimensity 2000: Γίνονται γνωστά όλα τα specs

Η αποκάλυψη των αναλυτικών specs του Snapdragon 898 και του Dimensity 2000 μας προετοιμάζει για το τι μέλλει γενέσθαι στη high end κατηγορία.

Smartphones Huawei

Huawei Nova 9 4G: Όχι μόνο Google Mobile Services δεν έχει αλλά ούτε καν Android

Θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα με τιμή 549 ευρώ, χωρίς 5G, χωρίς Google Mobile Services, ούτε καν Android. Θα έχει όμως κάμερα 50 Megapixel.

Smartphones Galaxy Samsung

Samsung Galaxy A73: Ίσως κυκλοφορήσει με κινεζική οθόνη OLED

Αν και μέχρι στιγμής παρέχει όλες τις οθόνες που βρίσκονται στις συσκευές Galaxy, φήμες θέλουν τη Samsung να στρέφεται σε κατασκευαστή από την Κίνα για τη σειρά Galaxy A73 προκειμένου να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους της.