HTC One: Premium Android smartphone από το μακρινό 2013 [throwback]

HTC One, HTC One: Premium Android smartphone από το μακρινό 2013 [throwback]

Σήμερα θα θυμηθούμε το HTC One, το πρώτο Android smartphone που ήρθε για να μας δείξει πως γίνεται σωστά το premium. Πάμε πίσω στο 2013, όπου η Samsung είναι ήδη ο πρώτος κατασκευαστής Android, η LG προσφέρει την καλύτερή της πρόταση, η Sony ήδη δείχνει κάποια σημάδια κούρασης ενώ και η Motorola παραμένει δυνατή στο παιχνίδι.

Πάμε να δούμε όμως όλες αυτές τις συσκευές ξεχωριστά. Το 2013 η Samsung είχε κυκλοφορήσει το Galaxy S4, η ναυαρχίδα της LG ήρθε μετά από λίγους μήνες με το LG G2, ενώ η Sony πρόσφερε το Xperia Z1. Μαζί και η Motorola, με το πολύ καλό τότε Moto X, ενώ στην αγορά βρισκόταν και το iPhone 5. Τι βλέπουμε όμως; Όλες οι ναυαρχίδες Android ήταν πλαστικές, με εξαίρεση το γυαλί του Z1. Εκεί λοιπόν η HTC κατάφερε να δώσει το premium.

HTC One, HTC One: Premium Android smartphone από το μακρινό 2013 [throwback]

Design μπροστά από την εποχή του

To Μάρτιο του 2013 γνωρίσαμε το HTC One. Ένα τηλέφωνο το οποίο ξεχώριζε σε σχέση με τα υπόλοιπα Android και Windows Phone smartphone της αγοράς, καθώς όλο του το πίσω μέρος, καθώς και στοιχεία στο μπροστινό, ήταν κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Έτσι, ειδικά το ασημένιο του χρώμα, πρόσφερε την πιο premium συσκευή οπτικά και στην αίσθηση που μπορούσε κανείς να βρει, πέραν βέβαια του iPhone 5.

Όμως, σε αντίθεση με το iPhone 5, το HTC One πρόσφερε μία χορταστική για την εποχή οθόνη 4,7 ιντσών, η οποία ναι μεν δεν ήταν AMOLED, όμως ήταν από τις καλύτερες FHD LCD της αγοράς. Το design της συσκευής ήταν πραγματικά υπέροχο, καθώς η καμπυλότητα της πλάτης του έδινε πολύ καλό κράτημα στο χέρι. Ακόμα και σήμερα πάντως, πέραν των bezel, σίγουρα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πρόκειται για συσκευή μπορεί όχι φετινή, αλλά έστω του 2019.

Τρομερή εμπειρία ψυχαγωγίας και χρήσης

Όπως είπαμε, το HTC One προσφέρει μία χορταστική οθόνη άριστης ποιότητας. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι προσφέρει δύο stereo ηχεία και μάλιστα front-firing. Το ακόμη καλύτερο είναι πως η HTC είχε συμφωνία με την Beats Audio, πριν βέβαια αγοραστεί από την Apple, οπότε είχαμε να κάνουμε με τα καλύτερα σε ποιότητα ακουστικά που υπήρχαν εκείνη την εποχή σε smartphone.

Παράλληλα, το λογισμικό της HTC, με την ονομασία Sense UI, ήταν από τα καλύτερα λογισμικά που μπορούσε να βρει κανείς σε Android συσκευή, πέραν των stock. Απλό, με λίγες παραμετροποιήσεις (τότε) από την HTC όπως το newsfeed (Blink Feed) στα αριστερά. Επίσης, άριστο software βλέπουμε και στην κάμερα, με πολλά κόλπα και επιλογές για να μπορείτε να βγάλετε τρομερές λήψεις, ακόμα και με μόνο 4MP, όμως αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε στη συνέχεια.

Ένα ακόμα πολύ δυνατό σημείο στο HTC One, ήταν η ταχύτητα του. Ακόμα και με μόλις 2GB μνήμης RAM αλλά και το Snapdragon 600, ο οποίος δεν είναι flagship, η HTC είχε κάνει τρομερή δουλειά στο λογισμικό και πραγματικά πετούσε. Επίσης, η μπαταρία του θεωρητικά είναι πολύ μικρότερη από το Galaxy S4, όμως έβγαζε άνετα την ημέρα, χάρη ίσως και στον πιο “αδύναμο” επεξεργαστή.

HTC One, HTC One: Premium Android smartphone από το μακρινό 2013 [throwback]

Premium με εκπτώσεις

Το πρόβλημα με το HTC One είναι ότι κυκλοφόρησε την εποχή που οι κατασκευαστές πάλευαν για να προσφέρουν όσα περισσότερα MegaPixel στην κάμερα μπορούσαν. Οι περισσότεροι κατασκευαστές, όπως Samsung και LG, είχαν φτάσει στα 13MP κάμερα, η Sony έδινε 20,7MP κάμερα, ακόμα και η ναυαρχίδα των Windows Phone 8, το Lumia 1520, είχε 20MP.

Εδώ είναι το πρώτο πρόβλημα: πως θα πεις στον πελάτη ότι θα πληρώσει premium συσκευή, σε premium τιμή και θα έχει κάμερα… 4MP; Όσο και να προσπάθησε η HTC να εξηγήσει γιατί το έκανε, την τεχνολογία UltraPixel με τα 2.0 μm pixels αλλά και πόσο καταπληκτικές λήψεις μπορεί να προσφέρει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, δυστυχώς τα νούμερα συνήθως καθορίζουν και την αγορά.

Επιπλέον, μιλάμε για flagship smartphone, με flagship τιμή. Η Google αυτή τη στιγμή παλεύει να πείσει τους καταναλωτές ότι προσφέρει flagship εμπειρία με το Pixel 5, με mid-range επεξεργαστή. Όμως, είναι η Google, γνωρίζουμε πως θα προσφέρει τρομερή εμπειρία στην κάμερα, λογισμικό για 3 χρόνια και άλλα πολλά.

Πόσο εύκολο όμως ήταν να κάνει την ίδια κίνηση η HTC με το Snapdragon 600 SoC όταν σε αυτή τη τιμή όλοι έδιναν το Snapdragon 800 chipset ή, στην περίπτωση της Samsung, το οκταπύρηνο Exynos 5410 SoC; Η απάντηση είναι μία: καθόλου.

HTC One, HTC One: Premium Android smartphone από το μακρινό 2013 [throwback]

Μπροστά από την εποχή του, δύσκολο στην πώληση

Σχεδιαστικά, το HTC One είναι η συσκευή που ήταν μπροστά από την εποχή της. Αλουμίνιο, τρομερή αίσθηση στο χέρι, two-tone σχεδιασμός που βλέπουμε σχεδόν σε όλα τα smartphone σήμερα και με stereo ηχεία, κάτι που για χρόνια έλειπε όχι μόνο από το χώρο των Android smartphone, αλλά και από το iPhone.

Όμως, οι εκπτώσεις που έκανε στο hardware με το Snapdragon 600 SoC, αλλά και η κάμερα των μόλις 4MP, όσο και να ήθελε να πείσει τους καταναλωτές, υπήρχαν αρκετοί που τους φόβιζε η ιδέα. Παρόλα αυτά, το HTC One τα πήγε εξαιρετικά στις πωλήσεις, τουλάχιστον με τα standard της HTC και για πολλούς θεωρήθηκε πως είναι το μεγάλο comeback της εταιρείας.

Δυστυχώς η ιστορία δεν έδειξε κάτι τέτοιο, με την HTC να έχει πλέον ξεχαστεί. Όμως, δεν είναι μόνο τα βραβεία που κέρδισε το HTC One (και ήταν πολλά), όπως το καλύτερο smartphone του 2013, το καλύτερο design του 2013 αλλά και ο καλύτερος ήχος σε smartphone που είχαμε ακούσει ποτέ. Είναι το γεγονός ότι όποιος του έδωσε μία ευκαιρία και δεν έμεινε στους αριθμούς, το έχει στην καρδιά του ως μία από τις καλύτερες Android συσκευές που πέρασαν ποτέ.

Το 2013 λοιπόν μας έδωσε τις καλύτερες συσκευές των HTC και LG, με τα HTC One και LG G2. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι πλέον κανείς από τους δύο κατασκευαστές δεν κοιτάει την κορυφή.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι και άμεσα όλα τα νέα άρθρα! Αν χρησιμοποιείτε RSS μπορείτε να προσθέσετε το Techblog.gr στη λίστα σας με αυτό τον σύνδεσμο https://techblog.gr/feed.

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Λευτερης

Πραγματικά από τα πιο Premium Smartphone της εποχής. Ήμουν ανάμεσα στα HTC και στα Galaxy S και κατέληξα στις ναυαρχιδες της Samsung. Με είχε απομακρύνει η κάμερα και η οθόνη του HTC. Η αίσθηση που άφηνε όμως στο χέρι παραμένει ακόμα και σήμερα σε υψηλότατα επίπεδα.

Lolek

Εξαιρετική συσκευή και κατά τη γνώμη μου πολύ καλύτερη από τη σειρά s της samsung για εκείνη την εποχή και σε επίπεδο ποιότητας υλικων αλλά και λογισμικού. Το s4 έμοιαζε με πλαστικό παιχνιδι μπροστά του. Επίσης και η φωτογραφία 4 ultrapixel (εμπορική ονομασία της htc )σε προβολή σε smartphone ήταν ασύγκριτως καλύτερη σε σχέση με άλλες προτασεις, δεν ξέρω βέβαια πως φαινόταν σε υπολογιστη. Έχω αλλάξει πολλές μάρκες android συσκευών αλλά καμία δεν με έχει ενθουσιάσει σε αίσθηση σαν της htc στο one. Ελπίζω να επανέλθει με τη γνωστή ποιότητα της αλλά με καλύτερες τιμές γιατί πάντα αυτό ήταν το θέμα της

Ιωάννης jb

Δεν τα λες καλά! Το m7 κυκλοφόρησε στην αρχή του έτους και τότε όλα τα ανταγωνιστικα τηλ φορούσαν τον sd 600 με εξαίρεση το xperia z το οποίο κυκλοφόρησε πρώτο από όλα κ φορούσε τον ακόμα πιο παλιό s4 pro! αργότερα το φθινόπωρο του ίδιου έτους έβαλε τον 800 στο z1 το ίδιο έκανε κ η LG στο g2 είναι 2 τηλ που ξεχώρισαν για το 13 και μαζί με το note 3 που κακώς δεν αναφέρεις συμπληρώνουν την κορυφαία νομίζω 3αδα αλλά κυκλοφόρησαν κ 6 μήνες πιο μετά από το HTC one! Λογικό είναι να είναι καλύτερα!
Την Motorola για πιο λόγο την αναφέρεις?
Κυκλοφόρησε το moto x το φθινόπωρο κ αντί να βάλει sd 600 ή 800 μου έβαλε τον s4 pro.. Γκρινιάζεις για παλιό επεξεργαστή στο one αρχές του έτους και εδώ που φτάσαμε στο φθινόπωρο κ μου βάζει ακόμα χειρότερο? Την Motorola δλδ τη πρέπει να την κάνουμε να την σκοτώσουμε?
Χαχαχα
Έχεις πιάσει στα χέρια σου htc one max?
Εκεί να δεις!!!! Εργαλείο
Lg g pro2!!!!

Νεκ

Ενοειται πως και αυτο το htc το ειχα θυμαμαι πως μολις το αγορασα κατευθειαν ξεκλειδωμα και custom rοm ευχομαι η htc να ξαναβγαλει ποιοτικες συσκευες καλη χρονια σε ολους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.

Software Android featured Google

Android 15 Beta 1.1: Διορθώνει προβλήματα με τις ανέπαφες πληρωμές NFC και Google Wallet

Η Google κυκλοφόρησε μια μικρή ενημέρωση κώδικα για το τρέχον πρόγραμμα Android 15 Beta, η οποία αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα.

Gear featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Ring: Leak αποκαλύπτει ότι θα έρθει σε 8 διαφορετικά μεγέθη

Το Samsung Galaxy Ring το πρωτοείδαμε τον Ιανουάριο και στη συνέχεια παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο στο MWC.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy S24 FE: Πότε θα κυκλοφορήσει τελικά;

Το Samsung Galaxy S24 FE ακούγεται εδώ και πολύ καιρό ότι θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες ωστόσο μια νέα πηγή υποστηρίζει κάτι άλλο.