Η Huawei βρίσκεται υπό εξέταση σε ολόκληρο τον κόσμο για το 5G

, Η Huawei βρίσκεται υπό εξέταση σε ολόκληρο τον κόσμο για το 5G

Η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei βρίσκεται υπό εξέταση σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω ανησυχιών ότι οι στενοί δεσμοί της με την κινεζική κυβέρνηση αποτελούν εθνική απειλή για την ασφάλεια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες χώρες.

Με αποκορύφωμα το ban από την Αμερική με την υπογραφή Ντόλαντ Τραμπ, μάθαμε για την Huawei και εμείς οι απλοί καταναλωτές. Και ενώ “παίζονται” παιχνίδια μεταξύ κρατών και μυστικών πηρεσιών που δύσκολα μπορούμε να καταλάβουμε, δεν μπορούμε να απολαύσουμε κινητάρες όπως το Mate 30 Pro που λόγο του ban και της έλειψης Google services (δεν έχει Gmail, YouTube, Chrome, Maps κ.α.), δεν κυκλοφορήσε ποτέ στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Βρήκαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο από το site The Conversation με έρδα το Λονδίνο, το οποίο έχει συγκεντρώσει το ιστορικό της διαμάχης Huawei με άλλες χώρες από το 2003 και με τις περισσότερες πληροφορίες να αφορούν την περίοδο 2018 έως και σήμερα.

Τον Ιανουάριο του 2019, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε την εταιρεία και την επικεφαλής οικονομικών της, Meng Wangzhou, που είναι και η κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, με απάτη. Τον Μάιο του 2019 ο Πρόεδρος Donald Trump εξέδωσε εντολή απαγόρευσης οποιασδήποτε ηλεκτρονικής ή ψηφιακής τεχνολογίας που ο Υπουργός Εμπορίου θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, κίνηση που θεωρείται γενικά ότι έχει ως στόχο την Huawei. Και από εδώ είναι που ξεκινήσαμε οι περισσότεροι να μαθαίνουμε για το ότι κάποιες χώρες και εταιρείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία μέσω της Huawei για να τις κατασκοπεύσει, κλέβοντας εταιρικά, κυβερνητικά ή στρατιωτικά μυστικά.

Η Huawei, η οποία αρνείται όλους τους ισχυρισμούς εναντίον της, είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής τηλεπικοινωνιών στον κόσμο και σχεδιάζει να κυριαρχήσει στην αγορά για την επόμενη γενιά ασύρματων επικοινωνιών, που ονομάζεται 5G. Αλλά οι ελπίδες της απειλούνται από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες περιορίζουν τις προοπτικές της εταιρείας και ακόμη και την απαγορεύουν να λειτουργήσει σε ορισμένες περιοχές.

Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός

Λέγεται ότι καμία κινεζική εταιρεία δεν είναι απόλυτα ανεξάρτητη από την κυβέρνησή της Κίνας, η οποία διατηρεί το δικαίωμα να απαιτεί από τις εταιρείες να βοηθούν στη συλλογή πληροφοριών. Η Huawei φαίνεται να συνδέεται ακόμη περισσότερο με την κυβέρνηση σε σχέση με άλλες κινεζικές εταιρείες: Ο ιδρυτής της, Ren Zhengfei, ήταν πρώην αξιωματικός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού – Chinese People’s Liberation Army (PLA). Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός αποτελεί τις ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) και είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου, με περίπου 2.285.000 προσωπικό, που μεταφράζεται στο 0,18% του πληθυσμού της χώρας. Όπως μεγάλωσε η εταιρεία του έτσι μεγάλωσαν και οι διεθνείς ανησυχίες για το κατά πόσο ο εξοπλισμός της Huawei θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκοπεία σε εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Κόντρες από το 2003

Από το 2003, η Huawei έχει κατηγορηθεί ότι κλέβει πνευματική ιδιοκτησία από εταιρείες, όπως από την Cisco, που εδρεύει στις Η.Π.Α. Οι διαφορές των δυο εταιρειών διευθετήθηκαν εκτός δικαστηρίου, όμως η Huawei κατηγορήθηκε ότι κλέβει την πνευματική ιδιοκτησία και άλλων επιχειρήσεων και παραβιάζει τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις.

Το ιστορικό

Τον Φεβρουάριο του 2018, οι επικεφαλής έξι οργανισμών πληροφοριών των Η.Π.Α. ανέφεραν σε επιτροπή της Γερουσίας ότι δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Huawei ή τον ανταγωνιστή της ZTE, η οποία έχει επίσης έδρα στην Κίνα, και συνιστούσε στους Αμερικανούς να μην χρησιμοποιούν τα smartphones της εταιρείας ή άλλο εξοπλισμό.

Στις 17 Ιουλίου 2018 οι αρχηγοί πληροφοριών των Η.Π.Α., του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας συναντήθηκαν για να σχεδιάσουν το πως θα δημοσιοποιήσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το να επιτρέψουν στον εξοπλισμό της Huawei να λειτουργεί στις χώρες και τις κυβερνήσεις τους.

Δύο ημέρες αργότερα, το κυβερνητικό εργαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο δημιουργήθηκε για να εκτιμήσει το υλικό και το λογισμικό της Huawei, ανέφερε ότι διαπιστώθηκαν «ελλείψεις» στις μηχανικές διαδικασίες της Huawei που προκάλεσαν κινδύνους ασφαλείας. Μετά από μια μεγάλη ώθηση από τη βρετανική κυβέρνηση, η Huawei συμφώνησε να δαπανήσει 2 δισ. δολάρια ΗΠΑ για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Στα μέσα Αυγούστου 2018, το Κογκρέσο των ΗΠΑ πέρασε νόμο τον οποίο και ο Πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε που απαγορεύει στις κυβερνητικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. να αγοράζουν ή να χρησιμοποιούν προϊόντα τηλεπικοινωνιών και security από κινεζικές εταιρείες όπως η ZTE και η Huawei.

Μια εβδομάδα αργότερα, η Αυστραλία ανακοίνωσε μια παρόμοια απαγόρευση, εμποδίζοντας τις επιχειρήσεις “οι οποίες είναι πιθανόν να υπόκεινται σε εξωδικαστικές οδηγίες από μια ξένη κυβέρνηση” από την προμήθεια εξοπλισμού για την εθνική της ανάπτυξη 5G, δείχνοντας χωρίς να κατανομάζει, την Huawei.

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2018, η υπηρεσία πληροφοριών της Νέας Ζηλανδίας ανέστειλε την συμμετοχή της Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου της 5G της χώρας, αναφέροντας “σημαντικούς εθνικούς κινδύνους για την ασφάλεια”.

Στον Καναδά, όπου οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της Huawei σε μεγάλο βαθμό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να συζητά για πιθανή απαγόρευση. Τον Δεκέμβριο του 2018, η καναδική αστυνομία συνέλαβε την Meng, την CFO της Huawei, ως αποτέλεσμα ενός ισχυρισμού των ΗΠΑ ότι παραβίασε τις διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν. Η Κίνα απείλησε τον Καναδά με «σοβαρές συνέπειες» αν η Meng δεν απελευθερωθεί αμέσως. Τελικά είναι έξω με εγγύηση με διαδικασίες εκδίκασης που εκκρεμούν.

Λίγες μετά τη σύλληψη της Meng, η ιδιωτική εταιρεία που κυριαρχεί στις τηλεπικοινωνίες του Ηνωμένου Βασιλείου, η BT Group ανακοίνωσε ότι καταργεί τον εξοπλισμό της Huawei από τα υπάρχοντα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και ότι δεν θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Huawei σε μελλοντικά mobile συστήματα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2018, η Ιαπωνία ανακοίνωσε επίσης ότι ήταν έτοιμη να απαγορεύσει την Huawei και τη ZTE από τα δίκτυα 5G της. Στα μέσα Δεκεμβρίου 2018, η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange, γνωστή ως France Telecom, ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει εξοπλισμό της Huawei στο δίκτυό της 5G. Και η Deutsche Telekom της Γερμανίας δήλωσε ότι εξετάζει τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια όσον αφορά τον εξοπλισμό της Huawei.

Την 17η Δεκεμβρίου 2018, οι τσεχικές αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες τους να μη χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό Huawei για λόγους ασφαλείας. Στα μέσα Ιανουαρίου του 2019, η πολωνική κυβέρνηση συνέλαβε υπάλληλο της Huawei σε κατασκοπεία.

Όλες αυτές οι χώρες και εταιρείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία μέσω της Huawei για να τις κατασκοπεύσει, κλέβοντας εταιρικά, κυβερνητικά ή στρατιωτικά μυστικά.

Σήμερα

Τον Μάιο του 2019 ο Πρόεδρος Donald Trump εξέδωσε εντολή απαγόρευσης οποιασδήποτε ηλεκτρονικής ή ψηφιακής τεχνολογίας που ο Υπουργός Εμπορίου θεωρεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και εμείς δεν μπορούμε να απολαύσουμε το Huawei Mate 30 Pro…

Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε όλα όσα έχουν καταγραφεί στο άρθρο του The Conversation και μεταφέρουμε τις πληροφορίες με κάθε επιφύλαξη. Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες και να βρείτε όλες τις σχετικές παραπομπές για τα παραπάνω, μπορείτε να επισκεφτείτε το σχετικό άρθρο από το οποίο αντλήσαμε τις πληροφορίες.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Huawei

HUAWEI Ελλάδας: Κορυφαία εταιρεία εργοδότης στην Ελλάδα για το 2024

Η Huawei Ελλάδας επιλέχθηκε ως Top Employer 2024 για δεύτερη διαδοχική χρονιά και, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Business Huawei

Το επίμαχο δημοσίευμα των New York Times για την Huawei στην Ελλάδα

Για «lobbying» της Huawei στην Ελλάδα, αλλά και την παροχή δώρων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους κάνουν λόγο οι New York Times σε εκτενές τους δημοσίευμα για τις πρακτικές της εταιρείας στη χώρα μας.

Business Huawei

Huawei: Δημιουργώντας ένα έξυπνο μέλλον μειωμένων εκπομπών άνθρακα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουλίου 2023, η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τα ευφυή πράσινα Data Center στο Ulanqab της Εσωτερικής Μογγολίας με θέμα «Smart DC, Building the Green Future».

Smartphones Huawei

ΕΕ: Εξετάζει υποχρεωτική απαγόρευση στη Huawei για τα 5G

H EE εξετάζει την υποχρεωτική απαγόρευση για χρήση εταιρειών που θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια στα δίκτυα 5G.