Ανασκόπηση της IARC για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Η Διεθνής Επιτροπή για την Έρευνα για τον Καρκίνο (IARC) στις 31 Μαΐου 2011 ανακοίνωσε ότι κατά την συνάντηση της ομάδας εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 23-31 Μαΐου στη Λυών (Γαλλία) ολοκλήρωσε μια εκτίμηση για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από σήματα ραδιοσυχνοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κινητών επικοινωνιών, μικροκυμάτων και ραντάρ.

, Ανασκόπηση της IARC για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Dr Jack Rowley, Director for Research and Sustainability της GSMA δήλωσε: “Η ταξινόμηση της IARC δηλώνει ότι ένας κίνδυνος θα μπορούσε να υπάρξει αλλά δεν είναι πιθανός (possible but not likely). Με απλά λόγια, η ολοκληρωμένη αυτή επιστημονική ανασκόπηση εντόπισε κάποια ενδεικτικά επιστημονικά στοιχεία στις μελέτες στους ανθρώπους αλλά δεν υπάρχει συστηματική υποστήριξη από μελέτες σε ζώα και κύτταρα.”

“Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι χρήστες κινητών τηλεφώνων ενδέχεται να ανησυχούν. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα σημερινά όρια ασφαλείας παραμένουν σε ισχύ και το αποτέλεσμα θα πρέπει να θεωρηθεί ενδεικτικό ανάγκης για περαιτέρω έρευνα. Μελλοντικές μελέτες θα ασχοληθούν με την υγεία των χρηστών κινητών τηλεφώνων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές ήδη διεξάγονται στην Ευρώπη με την υποστήριξη των μελών της GSMA και θα περιλαμβάνουν έως 250.000 υποκείμενα μελέτης”, πρόσθεσε.

Η GSMA έχει αποδείξει την αδιάλειπτη δέσμευσή της για την στήριξη υψηλής ποιότητας, ανεξάρτητης επιστημονικής έρευνας (scientific research) σχετικά με την ασφάλεια των κινητών επικοινωνιών. Πιστεύουμε ότι οι καταναλωτές και το κοινό θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα πραγματικά δεδομένα.

Κατά την προηγούμενη δεκαετία, πάνω από 30 έγκυρες ανεξάρτητες ανασκοπήσεις εμπειρογνωμόνων (scientific reviews) ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Π.Ο.Υ., κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σημερινά όρια ασφαλείας για τα κινητά τηλέφωνα και τους σταθμούς βάσης παρέχουν προστασία για όλους τους ανθρώπους έναντι όλων των αποδεδειγμένων κινδύνων για την υγεία.

Η ταξινόμηση της IARC είναι μια επιστημονική, ποιοτική απόφαση και θα πρέπει να εξετασθεί από τους εθνικούς φορείς υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πριν μπορέσουν να γίνουν συστάσεις πολιτικής. Μια περίληψη για το σκεπτικό της ταξινόμησης αυτής θα δημοσιευθεί προσεχώς στο περιοδικό Lancet Oncology ενώ ολόκληρη η ανασκόπηση, ονομαζόμενη Μονογραφία (Monograph), αναμένεται μέσα στο 2012.

Σχετικά με την GSMA
Η GSMA εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως. Με παρουσία σε 219 χώρες, η GSMA ενώνει περίπου 800 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως καθώς και περισσότερες από 200 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο των κινητών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών συσκευών, εταιρειών λογισμικού, παρόχων εξοπλισμού, εταιρειών παροχής υπηρεσιών διαδικτύου καθώς και οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
SonicYouth

6 tips για να μειώσετε την ακτινοβολία

https://thechart.blogs.cnn.com/2011/05/31/6-tips-for-minimizing-cell-phone-radiation/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones featured OPPO OPPO Android smartphones

Oppo Find X7: Γίνεται η πρώτη σειρά με υποστήριξη 5.5G

Η China Mobile ανακοίνωσε το 5G-Advanced, γνωστό και ως 5.5G ή 5GA, και η πρώτη σειρά που θα το υποστηρίζει θα είναι η Find X7 της Oppo.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.