Η Intel “ανοίγει” τα εργοστάσια της στα chips της… ARM!

Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουμε για την Intel, είναι δύο πράγματα: Πρώτον, είναι ο εφευρέτης των επεξεργαστών αρχιτεκτονικής x86 που χρησιμοποιούμε όλοι στα PC μας σήμερα (η AMD συνέβαλλε αργότερα αναπτύσσοντας ένα σετ επεκτάσεων με την ονομασία AMD64, που υϊοθέτησε η Intel, με σχετική αμοιβαία αδειοδότηση, και αργότερα έγινε γνωστό ως x86-64).

Η Intel παρέχει άδειες χρήσης της τεχνολογίας x86 στις AMD και VIA και μόνο σε αυτές. Δεύτερον, έχει τα δικά της εργοστάσια κατασκευής chips, τα οποία ηγούνται στον τομέα της λιθογραφικής μεθόδου και στην κλίμακα ολοκλήρωσης. Σύντομα αναμένεται ορισμένες γραμμές παραγωγής να μεταβούν στα 14nm, ενώ έως το 2017 θα έχουν μεταβεί στα 7nm (το μόριο του DNA, για να κάνετε μία σύγκριση βρίσκεται στα 2.5nm).

Η Intel αποφάσισε να “ανοίξει” τα εργοστάσια της στα chips της… ARM. Έκπληξη; Προσέξτε, δεν εννοούμε ότι η Intel θα κατασκευάζει chips που θα φέρουν την επωνυμία της, αλλά θα κατασκευάζει chips αρχιτεκτονικής ARM για άλλες εταιρείες, όπως το κάνει η TSMC για παράδειγμα (π.χ Nvidia) ή η Samsung (για την Apple). Είπαμε, έχει και εργοστάσια. Αυτό σημαίνει ότι η Intel θα συνεχίσει να αναπτύσσει τα δικά της chips αρχιτεκτονικής x86 για φορητές συσκευές και δεν πρόκειται να υϊοθετήσει την αρχιτεκτονική ARM που είναι… ανταγωνιστική.

Η εταιρεία ωστόσο είδε ότι μπορεί να κερδίσει πολλά χρήματα, από την συμμετοχή της σε μία αγορά, που ολοένα αναπτύσσεται, και έτσι ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η TSMC και η Samsung που έχουν τα δικά τους εργοστάσια και κατασκευάζουν chips για λογαριασμό άλλων εταιρειών. Περιττό να αναφέρουμε ότι η λιθογραφική μέθοδος της Intel, το χρονοδιάγραμμα της και τα εργοστάσια της είναι κορυφαία, αν και όχι τα πιο προηγμένα στον κόσμο και με πολλές γραμμές παραγωγής (συνολικά έχει 12 μονάδες, τρεις στο Όρεγκον, τρείς στην Αριζόνα, δύο στο Νέο Μεξικό και μία στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, μία στην Κίνα, μία μονάδα στην Ιρλανδία και μία μονάδα ακόμη στο Ισραήλ) ώστε να αποτελεί πραγματική απειλή για τις άλλες εταιρείες που διατηρούν εργοστάσια.

Οι πωλήσεις επεξεργαστών x86 μειώνονται διαρκώς επίσης. Ένας τρόπος για να “απασχολήσει” γραμμές παραγωγής στα εργοστάσια της, και να μην τις κλείσει, είναι να αναλάβει την κατασκευή chips για άλλες εταιρείες. Μία από αυτές είναι η Altera, που θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα συνεργαστεί με την Intel στον συγκεκριμένο τομέα. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο θα κατασκευάζει του χρόνου για χάρη της Altera, chips αρχιτεκτονικής ARM 64-bit!

Τα “cutting edge” εργοστάσια της Intel θα ανταγωνιστούν εκείνα των εταιρειών TSMC, UMC, GlobalFoundries, Samsung, IBM και SMIC. Λογικά, η Intel θα ασκήσει μεγάλη πίεση στις άλλες εταιρείες που είναι φυσιολογικό να ρίξουν τις τιμές. Το θέμα είναι αν κατασκευαστές όπως η Apple ή η Nvidia, θα είναι σε θέση να πληρώσουν κάτι παραπάνω, για να εκμεταλλευτούν τις τεχνολογίες και την λιθογραφική μέθοδο της Intel που βρίσκεται πάντα ένα ή περισσότερα βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Με την κατασκευαστική μέθοδο της Intel, τα chips αρχιτεκτονικής ARM που θα κατασκευάζει λογικά θα έχουν το πλεονέκτημα. Πως σας φαίνεται η κίνηση της Intel;

Intel ARM chips, Η Intel “ανοίγει” τα εργοστάσια της στα chips της… ARM!

Intel ARM chips, Η Intel “ανοίγει” τα εργοστάσια της στα chips της… ARM!

Intel ARM chips, Η Intel “ανοίγει” τα εργοστάσια της στα chips της… ARM!

Πηγή: 1, 2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Solon

Από την στιγμή που έχει ελεύθερα slots στις γραμμές παραγωγής της γιατί να μην το κάνει;
Με την κίνησή της αυτή θα αλλάξει τελείως την αγορά εκτύπωσης ολοκληρωμένων.
Έχει την ποιο αξιόπιστη τεχνολογία στον τομέα αυτό και όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο συντάκτης είναι απόλυτα συνεπής στα χρονοδιαγράμματά της κάτι που αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα σε ένα χώρο όπου το να προηγηθείς 3-4 μήνες από το αντίπαλο προϊόν παίζει τεράστιο ρόλο.
Προβλέπω πως πολύ σύντομα Apple και Nvidia (παρά την αντιπαλότητά της με την Intel) θα νοικιάσουν γραμμές παραγωγής στα εγοστάσια της Intel. Επίσης πιστεύω πως αν τα κέρδη είναι αρκετά μεγάλα υπάρχει η περίπτωση η Intel να αυτονομήσει κάποιες από της μονάδες παραγωγής της και να της κάνει ξεχωριστή θυγατρική ώστε να τραβήξει ακόμα και τους ποιο επιφυλακτικούς πελάτες προ το μέρος της.

tiamat

ναι πραγματι ολες οι πωλησεις υπολογιστων πεφτουν διαρκως οποτε τα υπερσυγχρονα αυτα εργοστασια τεχνολογιας της intel πρεπει να βρουν νεα εργασια κατι που βρηκαν τελικα στο τομεα των smartphone που η ζητηση τους αυξανεται ταχεως.

ευκαιρια για την apple να μη κρεμιεται απο τα…. της samsung οσο τωρα. λογικα θα αναθεσει στην intel την παραγωγη των επεξεργαστων της στο εξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Intel

Δύο από τα παλιότερα desktop PC στον κόσμο ανακαλύφθηκαν σε καθάρισμα σπιτιού

Σε μια εποχή που ό,τι ψάχνεις μπορείς να το βρεις στο e-bay, γίνονται ακόμα ανακαλύψεις που μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστά.

Business Chip Intel

Η Intel ζητά 5 δισ. ευρώ από τη Γερμανία για την παραγωγή τσιπ

Η Intel ζήτησε επιπλέον επιδοτήσεις 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει σε ένα συγκρότημα κατασκευής Chip στην χώρα.

Computers Intel Microsoft

Τα Windows 12 μόλις εμφανίστηκαν σε έγγραφα Intel που διέρρευσαν

Tα Windows 11 δεν έχουν κυκλοφορήσει εδώ και πολύ καιρό ωστόσο φαίνεται πως η Microsoft ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.

Business Intel

Intel: “Μαχαίρι” στον μισθό του CEO – Μείωση κατά 25%

Η ύφεση στην αγορά υπολογιστών οδηγεί την Intel στην απόφαση να περικόψει κατά 25% τον μισθό του CEO, Pat Gelsinger.