iPhone 14 Pro: Πόσο καλύτερη απόδοση έχει το chip A16 Bionic;

iphone 14 pro, iPhone 14 Pro: Πόσο καλύτερη απόδοση έχει το chip A16 Bionic;

Πριν ακόμα κυκλοφορήσει το iPhone 14, οι φήμες ήθελαν το τσιπ A16 Bionic που προορίζεται για το iPhone 14 Pro και το iPhone 14 Pro Max να βασίζεται στην τεχνολογία των 5nm και όχι στον ελαφρώς πιο προηγμένο κόμβο των 4nm. Αλλά αποδείχθηκαν ψευδείς.

Η Apple αποκαλεί το νέο τσιπ «το πιο γρήγορο τσιπ σε smartphone», ωστόσο πολλοί διερωτώνται πόσο πιο γρήγορο από το A15 Bionic που υπάρχει στο iPhone 13 Pro και το Pro Max. Υποτιθέμενες βαθμολογίες Geekbench δίνουν μια απάντηση σε αυτό.

Το iPhone 14 Pro 6,1″ και το iPhone 14 Pro Max 6,7″ προσφέρουν πολλές νέες δυνατότητες, όπως η διεπαφή Dynamic Island που χρησιμοποιεί το i-cutout για ειδοποιήσεις και δραστηριότητες, μια νέα κάμερα υψηλότερης ανάλυσης 48 MP και φωτεινότερες οθόνες με τη λειτουργία Always On.

Το τσιπ A16 Bionic διαθέτει δύο πυρήνες performance και τέσσερις πυρήνες υψηλού efficiency και η Apple ισχυρίζεται ότι η CPU είναι έως και 40% ταχύτερη από τις μάρκες των ανταγωνιστών. Διαθέτει επίσης μια επιταχυνόμενη GPU 5 πυρήνων με 50% περισσότερο bandwidth μνήμης και ένα νέο Neural Engine 16 πυρήνων που μπορεί να εκτελέσει περίπου 17 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο.

Αντί να το συγκρίνει με το τσιπ A15 Bionic, το οποίο συνεχίζει να τροφοδοτεί το iPhone 14 6,1″ και το iPhone 14 Plus 6,7″, η Apple το συνέκρινε με ανταγωνιστικά τσιπ, υποστηρίζοντας ότι προσφέρει περισσότερη απόδοση με ένα κλάσμα της ισχύος σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά SoC.

Ο Leaker ShrimpApplePro, ωστόσο, δημοσίευσε σήμερα βαθμολογίες Geekbench για το iPhone 14 Pro και τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσον αφορά τους πρωτογενείς αριθμούς.

Το iPhone 14 Pro πήρε 1.879 στη δοκιμή ενός πυρήνα και 4.664 στη δοκιμή πολλαπλών πυρήνων. Για αναφορά, το iPhone 13 Pro Max έλαβε 1.734 και 4.818 βαθμούς στην ίδια δοκιμή. Ακόμα, η τελευταία foldable ναυαρχίδα της Samsung, το Galaxy Z Fold 4, το οποίο τροφοδοτείται από το premium Snapdragon 8 Plus Gen 1 SoC της Qualcomm, σημείωσε βαθμολογία 1.304 και 3.782 στις δοκιμές ενός πυρήνα και πολλαπλών πυρήνων, αντίστοιχα.

Αυτό που είναι δίκαιο να πούμε είναι πως το A15 Bionic είναι ήδη μπροστά από τον ανταγωνισμό, επομένως η Apple δεν χρειαζόταν πραγματικά να δουλέψει τόσο σκληρά για το A16 και, δεύτερον, τα αποτελέσματα των δοκιμών του iPhone 14 Pro πιθανότατα βασίζονται σε μια μονάδα προέκδοσης, οπότε πιθανώς να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και τα επίσημα μοντέλα πιθανότατα να έχουν καλύτερη απόδοση.

Εκτός από την απόδοση, όμως, ένα τσιπ βοηθά και με άλλα χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την Apple, το Α16 Bionic θα επιτρέψει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας όλη την ημέρα και υποστηρίζει τις λειτουργίες υπολογιστικής φωτογραφίας.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones App Store Apple

Έρχονται στο App Store: PlayStation, GameCube, Wii & SEGA Emulator για iPhone και Apple TV

Ο κύριος προγραμματιστής της εφαρμογής πολλαπλών εξομοιωτών Provenance είπε ότι η ομάδα του εργάζεται για την κυκλοφορία της στο App Store.

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones App Store Apple Meta

H Apple αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads από το App Store της στην Κίνα

Η Apple ανακοίνωσε πως αφαίρεσε τις εφαρμογές WhatsApp και Threads που ανήκουν σε Meta από το App Store της στην Κίνα.

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.