iPhone 16: Οι 5 βασικές αναβαθμίσεις που περιμένουμε

iPhone 16, iPhone 16: Οι 5 βασικές αναβαθμίσεις που περιμένουμε

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο περιμένουμε τη σειρά iPhone 16 με αρκετά πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά από την περυσινή σειρά iPhone 15.

Αρχικά, το Capture Button. Και τα τέσσερα νέα μοντέλα της σειράς θα είναι εξοπλισμένα με ένα εντελώς νέο κουμπί, το οποίο θα βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της συσκευής κάτω από το Power Button. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εδώ βρίσκεται η κεραία mmWave 5G, οπότε η Apple θα τη μετατοπίσει στην απέναντι πλευρά.

Τo Capture Button θα είναι για λήψη φωτογραφιών και βίντεο όταν το iPhone κρατιέται σε οριζόντιο προσανατολισμό. Φαίνεται ότι στοχεύει ειδικά στη λήψη βίντεο με οριζόντιο 3D που θα προβληθεί στη συνέχεια στο Apple Vision Pro, αλλά θα είναι επίσης χρήσιμο για τη λήψη κανονικών βίντεο και φωτογραφιών.

Oι φήμες το θέλουν να είναι ένα παραδοσιακό μηχανικό κουμπί όπως το Power και το Volume, αλλά θα υποστηρίζει πολλαπλά επίπεδα πίεσης. Θα μπορείτε να πατήσετε ελαφρά για να εστιάσετε και, στη συνέχεια, να πατήσετε περαιτέρω για να τραβήξετε μια φωτογραφία ή να ξεκινήσετε την εγγραφή. Η αίσθηση θα είναι παρόμοια με ένα κουμπί κλείστρου κάμερας πολλαπλών λειτουργιών.

Τα απλά μοντέλα iPhone 16 θα αποκτήσουν και το Action Button που παρουσιάστηκε με τα iPhone 15 Pro και Pro Max, επομένως τόσο το Action Button όσο και το Capture Button θα είναι διαθέσιμα σε ολόκληρη τη σειρά.

Μετά έχουμε το μέγεθος της οθόνης. Η Apple χρησιμοποιεί μεγέθη οθόνης 6,1 και 6,7 ιντσών για όλες τις γενιές iPhone από τα μοντέλα iPhone 12 του 2020, αλλά τα μεγέθη οθόνης πρόκειται τελικά να αυξηθούν ελαφρώς το 2024. Η οθόνη του iPhone 16 Pro αναμένεται να είναι περίπου 6,3 ίντσες, ενώ το Phone Η οθόνη 16 Pro‌ Max θα είναι περίπου 6,9 ίντσες.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα iPhone 16 Pro και 16 Pro Max θα είναι περίπου 3 mm ψηλότερα και περίπου 1 mm φαρδύτερα. Το πάχος δεν αυξάνεται, αλλά το βάρος θα αυξηθεί λίγο λόγω του άλματος μεγέθους.

Η αλλαγή μεγέθους θα περιοριστεί στα iPhone 16 Pro και Pro Max φέτος και τα iPhone 16 και 16 Plus θα εξακολουθούν να έχουν 6,1 ίντσες και 6,7 ίντσες, αντίστοιχα.

Ακόμα, θα υπάρχουν σημαντικές αναβαθμίσεις κάμερας. Η Apple ετοιμάζει αλλαγές κάμερας για όλα τα μοντέλα iPhone 16. Για τα iPhone 16‌ και iPhone 16 Plus, θα υπάρχει μια νέα κάθετη διάταξη φακών που θα καταργεί τη διαγώνια διάταξη που χρησιμοποιεί η Apple τα τελευταία χρόνια. Η αλλαγή αναμένεται να επιτρέψει στα μοντέλα iPhone 16 να καταγράφουν spatial βίντεο, μια δυνατότητα που περιορίζεται στα 15 Pro και Pro Max αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ενημέρωση θα περιοριστεί στα iPhone 16 Pro και Pro Max. Η Apple αναβαθμίζει την Ultra Wide κάμερα στα 48 megapixel, φέρνοντας βελτιωμένες εικόνες σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού. Ο φακός αναμένεται να λειτουργεί όπως η Wide κάμερα 48 megapixel, η οποία χρησιμοποιεί pixel binning για να συνδυάσει τα δεδομένα από τέσσερα pixel σε ένα “super pixel” για καλύτερη ποιότητα εικόνας.

Δεδομένου ότι η spatial εγγραφή βίντεο χρησιμοποιεί και τις δύο κάμερες Wide και Ultra Wide, αυτά τα βίντεο θα ενισχυθούν με τα νέα μοντέλα Pro.

Η Apple πρόκειται επίσης να φέρει τον τηλεφακό 5x στο iPhone 16 Pro φέτος, και αυτό πιθανώς είναι δυνατό λόγω αυτών των προαναφερθέντων αυξήσεων μεγέθους. Το οπτικό ζουμ 5X είναι διαθέσιμο στο 15 Pro Max αυτή τη στιγμή, αλλά και τα δύο μοντέλα Pro θα το αποκτήσουν το 2024.

Στη συνέχεια, θα έχουν και πιο γρήγορο 5G. Με τα iPhone 16 Pro και Pro Max, η Apple σχεδιάζει να υιοθετήσει το τελευταίο τσιπ μόντεμ Snapdragon X75 της Qualcomm. Το X75 θα είναι ταχύτερο ενώ θα καταναλώνει και λιγότερη ενέργεια.

Προσφέρει συνάθροιση 10 φορέων για mmWave και 5x συνάθροιση φορέων για κάτω των 6 GHz. Η συνάθροιση παρόχου βελτιώνει τις ταχύτητες δεδομένων, επομένως ένας υψηλότερος αριθμός ισοδυναμεί με χαμηλότερο λανθάνοντα χρόνο και μεγαλύτερη απόδοση δεδομένων. Το τσιπ μόντεμ διαθέτει έναν επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης δεύτερης γενιάς μέσα στον οποίο η Qualcomm λέει ότι θα βελτιώσει τις ταχύτητες, την κάλυψη, την ευρωστία σύνδεσης και την ακρίβεια τοποθεσίας.

Το X75 συγχωνεύει τους πομποδέκτες sub-6GHz και mmWave, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται 25 τοις εκατό λιγότερος χώρος στην πλακέτα κυκλώματος και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Μέχρι στιγμής, οι φήμες δείχνουν ότι το X75 θα περιοριστεί στα μοντέλα Pro το 2024, με τα τυπικά μοντέλα να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το X70 στην τρέχουσα σειρά iPhone 15.

Μαζί με το καλύτερο 5G, η Apple θα μπορούσε επίσης να φέρει το Wi-Fi 7 στα μοντέλα iPhone 16 Pro. Το Wi-Fi 7 υποστηρίζει ταχύτητες έως και 40 Gb/s και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη καθυστέρηση και πιο αξιόπιστη συνδεσιμότητα. Όσο για το iPhone 16, αναμένουμε να δούμε μια αναβάθμιση σε Wi-Fi 6E, επιτρέποντάς τους να συνδέονται σε δίκτυα 6 GHz. Τα μοντέλα 15 Pro υποστηρίζουν Wi-Fi 6E, αλλά τα τυπικά μοντέλα iPhone 15 περιορίζονται στο Wi-Fi 6.

Τέλος, με τη σειρά iPhone 16 θα εισαχθεί η γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Η Apple εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη σε μεγάλο βαθμό το 2024, καθώς στοχεύει να καλύψει τη διαφορά με τη Microsoft, την Google, την OpenAI και άλλες εταιρείες που έχουν επενδύσει πολλά στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η μετάβαση βασίζεται φυσικά στο λογισμικό, αλλά χρειάζεται υλικό για να το υποστηρίξει.

Με το iOS 18, η Apple φημολογείται ότι κάνει κάποιες σημαντικές βελτιώσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και εισάγει την τεχνητή νοημοσύνη σε όλο το λειτουργικό σύστημα, ενώ ορισμένες από τις πιο προηγμένες λειτουργίες ενδέχεται να περιορίζονται στη σειρά ‌iPhone 16 λόγω της απαιτούμενης επεξεργαστικής ισχύος.

Και τα τέσσερα μοντέλα iPhone 16 αναμένεται να λάβουν τσιπ A18 (ίσως A18 Pro για τη σειρά Pro) και τα τσιπ A18 θα κατασκευαστούν στη διαδικασία 3 νανομέτρων της Apple για βελτιωμένη απόδοση και αποδοτικότητα. Αυτήν τη στιγμή, τα μοντέλα iPhone 15 Pro χρησιμοποιούν το 3nm A17 Pro, αλλά τα μοντέλα iPhone 15 χρησιμοποιούν τεχνολογία τσιπ A16 προηγούμενης γενιάς.

Η αναβάθμιση σε ένα τσιπ 3 νανομέτρων στη σειρά iPhone 16 θα επιτρέψει στην Apple να φέρει τις πιο πρόσφατες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης ακόμη και στα πιο προσιτά μοντέλα της και το A18 αναμένεται να περιλαμβάνει έναν ταχύτερο Neural Engine με «σημαντικά» περισσότερους πυρήνες. Οι φήμες υποδηλώνουν ότι η Apple θέλει να κάνει επεξεργασία τεχνητής νοημοσύνης on device για να διατηρήσει το απόρρητο και χρειάζεται κάποια σοβαρή απόδοση για να γίνει αυτό δυνατό.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI Apple featured

iOS 18: Η Apple ξανά σε συζητήσεις με την OpenAI για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple φέρεται να έχει ξεκινήσει εκ νέου τις συζητήσεις με την OpenAI σχετικά με τη χρήστη της τεχνολογίας της.

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S24 FE: Επιβεβαιώθηκε το όνομα από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ην. Βασιλείου

Εδώ και καιρό ακούγεται ότι η Samsung ετοιμάζει το Galaxy S24 FE, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.