iPhone 8: “Επιβεβαιώνεται” η ασύρματη φόρτιση;

Με το iPhone 7 η Apple αποφάσισε να ακολουθήσει ένα trend, που είχαμε δει εδώ και καιρό σε άλλους κατασκευαστές, και μιλάμε για την αντοχή στο νερό. Φέτος, με το iPhone 8, X, ή όπως ονομαστεί, φημολογείται ότι θα υιοθετήσει και την ασύρματη φόρτιση.

Οι φήμες ότι το iPhone 8 θα διαθέτει ασύρματη φόρτιση υπάρχουν εδώ και καιρό, και φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα κινέζικα media, η Lite-On Semiconductor, μια εταιρεία με βάση την Ταϊβάν που κατασκευάζει διάφορα κομμάτια για συσκευές, θα γίνει μέρος της αλυσίδας προμηθευτών του iPhone 8.

Αναφέρεται ότι η εταιρεία θα παρέχει στην Apple την μισή ποσότητα “GPP bridge rectifiers”, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την λειτουργία της ασύρματης φόρτισης. Δεν αναφέρεται ποια θα είναι η εταιρεία που θα αναλάβει τα υπόλοιπα κομμάτια.

Η Lite-On δημιουργήθηκε πριν από 42 χρόνια και είναι ένας κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών αλλά και κομματιών για διάφορες συσκευές. Η γκάμα των προϊόντων του εκτείνεται από LEDs, και ημιαγωγούς, μέχρι monitors και CD/DVD drives

Η Apple έχει στενούς οικονομικούς δεσμούς με την αμερικάνικη Energous, που ειδικεύεται στην τεχνολογία ασύρματης φόρτισης. Οι πληροφορίες τη θέλουν να συνεργάζεται με την Apple και να της δίνει τη δυνατότητα να φορτίζει το iPhone 8 από απόσταση 4.5 μέτρων. Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, η Apple θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα σε σύγκριση με την ασύρματη φόρτιση που έχουν σήμερα οι κατασκευαστές στα smartphones, τα οποία πρέπει να είναι τοποθετημένα στο charging pad.

Η Lite-On Semiconductor αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την είδηση συνεργασίας με την Apple, οπότε και εμείς κρατάμε τις επιφυλάξεις μας.

Διαβάστε επίσης: iPhone X: Το τρίτο μοντέλο με κυρτή OLED οθόνη 5.8 ιντσών;

iPhone 8 wireless charging, iPhone 8: “Επιβεβαιώνεται” η ασύρματη φόρτιση;

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

24 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
One

Παει χάλασε και η Apple. Εβγαζε αξιόπιστες συσκευες και εδινε αναβαθμίσεις σχεδον για 3 χρονια και τωρα βαζει ασύρματες φορτισεις που καταστρέφουν τις μπαταρίες πιο γρήγορα, για να κανει τους καταναλωτές να σκανε καθε χρόνο 200 ευρώ για να αλλαζουν καινούρια μπαταρία. Θα βαλουν επισης και Oled με ολα τα προβλήματα που εχουν οπως burn-in, μειωση απόδοσης με το χρονο κτλ για να αλλαζουν και οθόνη καθε χρόνο για να δεσει το γλυκο. Αμα ζουσε ο Steve Jobs σημερα θα τους έκραζε. Κρίμα πραγματικά…

mk

Καλως ορίσατε στο 2015

ChristosT

Να μας πούνε πρώτα την ισχύ που θα χρειάζεται και μετά τα ξαναλέμε.
Άν είναι να γινόμαστε ψητοί κυριολεκτικά απο κάνα φουρνάκι μικροκυμάτων καλή και η επαγωγική φόρτιση.

azriel84

@mk Είχαν ασύρματη φόρτιση από απόσταση το 2015 και δεν το πήραμε χαμπάρι; 😛

KnightRider

Ετσι ειναι αυτοι ζουν το 2015 τωρα

Gvirginia

@azriel84

Διαβάζεις όλο το κείμενο και κατανοείς τι γράφει? Βλέπεις τον σύνδεσμο στην αναφορά της απόστασης?

ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ?! ΤΙ ΕΙΣΑΙ?!?

giannis

Προς το τέλος του κειμένου γράφει
“Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, η Apple θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα σε σύγκριση με την ασύρματη φόρτιση που έχουν σήμερα οι κατασκευαστές στα smartphones, τα οποία πρέπει να είναι τοποθετημένα στο charging pad.”
Άρα μιλάμε για φόρτιση από απόσταση και όχι σε βάση φόρτισης.

tester

Οποίος το πιστευει πραγματικά, οτι η Apple θα είναι η πρώτη που θα φορτίζει κινητό απο 4,5 μέτρα απόσταση, να βάλει και στοιχηματάκι. Καταρχήν κανεις μέχρι τώρα δεν έχει εξήγησει την επίδραση που θα έχει αυτό στον άνθρωπο, αλλά εκτός απο αυτό οι λέξεις Apple και πρωτοπόρος έχουν αρκετα χρόνια που έχουν το αντίθετο νόημα.
Το πόλυ να βγάλει το super slim, τέλειο, καλύτερο i-charging pad που θα κοστίζει 199,99 ευρώ και θα είναι απλώς καλύτερο γιατί το σχεδιασε ο Ivy.

NtinosMD

Ε,ναι γτ εκει στο cupertino αυτο που καταλαβαν ειναι οτι εκει π πασχουν ειναι η αστρματη φορτιση…δλδ το γεγονος οτι η μπαταρια τους καραταει τραγελαφικα λιγο κ οτι κανει τοση ωρα να φορτισει ( για γελια αν σκεφτει κανεις οτι φετος θα εισαγουν την 4η γενια ταχειας φορτισης στην αγορα) δεν τους αγγιζει καθολου κ πιστευουν πως ο κοσμος αυτο π θελει ειναι η φορτιση απο αποσταση…. ανεξαρτητα αν αληθευει η οχι αυφο ειναι joke πλεον

Kakal0s

Να δεις που αυτοι θα βγαλουν σε 2-3 χρονια θα βγαλουν τεχνολογια γρηγορης φορτισης και οι αλλες εταιρειες θα τρεχουν και δεν θα φτανουν

vaggos

Και λογικά ο φορτιστής δεν θα υπάρχει στην συσκευασία και θα κοστίζει 545 ευρώ

agnostos13

@NtinosMD Εκρηκτικα ταχειας φορτισης εννοεις…

KnightRider

To γεγονος να βγει κινητό με ενσωματωμένο ηλιακό φορτιστή τους λέει τίποτα ?????

james

@vaggos ο φορτιστης ετσι και αλλιως δε χωραει στη συσκευασια. Εψαξα λιγο τι ισχυριζεται αυτη η Energous οτι μπορει να κανει. Λεει λοιπον οτι μπορει να μεταδωσει 4 βατ ως εναμισι μετρο, 2 βατ ως τρια μετρα και 1 βατ απο τα τρια ως τα 4,5 μετρα. Αυτα σε ιδανικες συνθηκες χωρις να παρεμβαλλεται τιποτα και χωρις να λενε ποσο ρευμα καταναλωνει ο φορτιστης. Λενε μονο οτι στοχος τους ειναι να φτασουν 25% efficiency. Επισης πλαγιως λενε οτι πρεπει να εχεις δυο τρεις τετοιους φορτιστες σε καθε δωματιο για να υπερνικηθουν τα φυσικα εμποδια ή αλλιως πρεπει να καθεσαι διπλα στο φορτιστη. Ο καθε φορτιστης εχει περιπου το μεγεθος ενος 15 ιντσων λαπτοπ και συνδεεται μονιμα μεσω bluetooth με τη συσκευη που φορτιζει ωστε να γνωριζει τη θεση της και να κατευθυνει προς τα εκει την ενεργεια (μεσω δεκαδων μικρων κεραιων που εχει μεσα) Το συμπερασμα ειναι οτι η τεχνολογια ειναι ακομα ενα consept χωρις πρακτικη εφαρμογη. Ακομα και αν εχεις πετυχει τις ιδανικες συνθηκες, αν καθεσαι ενα μετρο μακρια απο το φορτιστη και χρησιμοποιεις τη συσκευη σου, απλα αυτη θα ξεφορτιζει πιο αργα, ενω ο φορτιστης (στην ιδανικη περιπτωση που εχουν πετυχει το στοχο του 25% που εχουν θεσει)… Συνέχεια »

agnostos13

Οσο ασυρματη ειναι η φορτιση σε ενα φορτιστη μπαταριων ΑΑ αλλο τοσο ειναι και με το charging pad. Τυπικα καλωδιο δεν παρεμβαλεται σε κανενα απο τα δυο. Αλλα ενω θεωρητικα ειναι ασυρματη πρακτικα δεν ειναι…
Μας την ειπαν ασυρματη και πιστεψαμε οτι ειναι…
Να δουμε τι εχει να μας πει και η Apple…

Gvirginia

@james

Πού τα διάβασες / άκουσες αυτά?
Εγώ στη σελίδα τους βλέπω ότι υπάρχουν 3 μεγέθη για τον πομπό (Μεγάλο = σαν soundbar με μήκος περίπου 32-40άρας TV / Μεσαίο = σαν soundbar με μήκος περίπου 20-22″ PC monitor / Μικρό = μέγεθος περίπου αστυνομικής ταυτότητας) και μπορεί να είναι είτε εξωτερικό είτε να ενσωματωθεί σε άλλες συσκευές (πχ πόρτα ψυγείου / bezel τηλεόρασης – monitor / laptop)

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι πρωτότυπα μιας και δεν κατασκευάζει η ίδια συσκευές, αλλά θα παρέχει τα chips (για πομπό και δέκτη) στους κατασκευαστές.
Το μόνο που βρήκα για την απόδοση που αναφέρεις, ήταν σε μία συνέντευξη που έγινε το Νοέμβριο του 2015 στο IEEE Spectrum. Εκεί λέει ότι η απόδοση εξαρτάται από τον κατασκευαστή, δηλαδή πόσες κεραίες θα βάλει και πόσα watt / μέτρο θέλει.

Για τα εμπόδια λένε ότι ο πομπός ψάχνει την πιο εύκολη διαδρομή αντανακλώντας τα ραδιοκύματα πάνω σε τοίχους κτλ.

Προσωπικά προτιμώ να έχω ένα μόνιτορ ή laptop ή ηχείο κ.ο.κ. που καίει 60 W παραπάνω και φορτίζει όποια συσκευή έχω στα 2 μέτρα, παρά να ψάχνω καλώδια / φορτιστές για τις 3-4 διαφορετικές συσκευές που έχω.

Beowolf Ahates

Aυτό που λέει ο agnostos!….ασύρματη, με καλώδιο…

tester

@Gvirginia οτι είσαι διαθετειμένη να βάλεις ένα επιπλέον λαπτοπ/ηχείο σπίτι σου, που θα σου τηγανιζει και το μυαλό και θα σκάσεις και 200-300 ευρώ για να το πάρεις με ξεπερνάει.

Αντι να ανακαλύψεις τον τροχό, πάρε ένα OnePlus 3Τ, που κραταει η μπαταρία 1,5 μέρα και που φορτίζει απο άδειο σε 1 ώρα και 15 λεπτά. Το ίδιο κάνει και η Huawei και άλλες κινεζικες και κορεάτικες εταιρείες. Δεν θα το έχει σχεδιάσει ο Johhny και δεν θα έχει πάνω το μηλαράκι, αλλά ίσως να μπορείς να ζήσεις με αυτές τις παραδοχές.

Gvirginia

@tester Πρέπει να το αλλάξω σε “Gvirginiopoulos” ή κάτι τέτοιο… Καταρχάς λειτουργεί στα 5.8 GHz, συχνότητα η οποία δε διαπερνάει τόσο εύκολα το δέρμα όσο πχ τα 2.4 GHz του WiFi που ήδη έχουμε όλοι ή “τρώμε” όταν πάμε σε καφετέριες κτλ. Δεν είπα ότι θα πάρω καινούριο laptop μόνο για να έχω αυτή την τεχνολογία (η οποία τώρα αρχίζει να βγαίνει στην αγορά). Απλά ότι ΑΝ πάρω στο μέλλον, θα προτιμήσω ένα που να έχει τέτοια ή παρόμοια τεχνολογία. Επίσης βγαίνει και σε άλλες μορφές, πχ USB stick. Θα δω όταν βγει αν έχει επιπτώσεις στην μπαταρία, μιας και το fast charging που λες δεν είναι ότι καλύτερο. Μέχρι στιγμής μιλάμε υποθετικά και σε επίπεδο πρωτοτύπων. Τώρα πού είδες εσύ ότι αυτοί οι φορτιστές κοστίζουν 200-300€, δε ξέρω. Τέλος, δεν καταλαβαίνω πού κολλάει το σχόλιο με τον τροχό, μιας και μιλάμε για μία εταιρεία και όχι για τον εαυτό μας. Επίσης πώς γίνεται να συζητάμε για μία τρίτη εταιρεία που θα διαθέτει κεραίες για ΟΠΟΙΟΝ θέλει να χρησιμοποιεί τη δική της ασύρματη φόρτιση και να χαρακτηριζόμαστε ως “Apple fanboys”, πραγματικά με ξεπερνάει. Αλλά βλέπεις, δε μπορείς να μιλήσεις για τίποτα εδώ χωρίς να σου κρεμάσουν ταμπέλα. Διευκολύνει τα “επιχειρήματα”… Συνέχεια »

James

@Gvirginia όταν λέει ότι ο κατασκευαστής σχεδιάζει πόση απόδοση θα έχει, εννοεί πόσες κεραίες θα βάλει και σε ποια σημεία. Δε μπορεί να εκπέμπει όση ακτινοβολία γουστάρει, γιατί υπάρχουν νόμιμα όρια. Δε μπορεί να δώσει 100 watts στον πομπό πχ ώστε να φορτίζει στα 10 μέτρα. Γι’αυτό θέτουν και το όριο των 4.5 μέτρων ανά πομπό. Αυτό με την αντανακλαση, πιο πολύ σαν ευχολόγιο ακούγεται. Εξαρτάται από πολλά πράγματα. Που θα γίνει η αντανάκλαση; Στο πάτωμα που το 1,5 μέτρο σε ευθεία θα γίνει 4 (τριγωνομετρία), στο ταβάνι που το 1,5 μέτρο θα γίνει 7-8, ή στον τοίχο; Αμεσως τα 4 watt με την αντανάκλαση σε ιδανικές συνθήκες θα γίνουν 2 ή 1 ή σχεδόν τίποτα. Σε τι υλικό αντανακλάται; Σε γυαλισμένο μάρμαρο του δαπέδου που η αντανάκλαση θα είναι σχεδόν ομοιόμορφη προς την κατεύθυνση που θέλουμε, σε τραχύ πλακάκι, σε ξύλο, σε τοιχο που θα έχουμε μεγάλο ποσοστό διάχυσης της ακτινοβολίας και θα χάσουμε μεγάλο ποσοστό; στο πάτωμα έχεις χαλί; Έχεις μοκέτα; Μετά έχουμε τη συσκευή. Την κρατάμε στο χέρι και η πλάτη με το δέκτη είναι προσανατολισμένη προς το φορτιστή ή είναι στο τραπεζάκι; Και από τι είναι φτιαγμένο το τραπεζάκι; Από γυαλί; Από μελαμίνη; Από καρυδιά; Το… Συνέχεια »

Gvirginia

@James Διαφώνησα μόνο στο μέγεθος του φορτιστή (το οποίο δεν είναι στάνταρ) και στο ότι δε πρέπει να παρεμβάλλεται τίποτα (αντανάκλαση). Αυτό με τον κατασκευαστή – απόδοση το γνωρίζω, αυτό είπα παραπάνω. Δεν ανέφερα τα όρια γιατί εννοείται ότι όλες οι συσκευές πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Η συσκευή μπορεί να έχει κεραίες στην πλάτη ή μπροστά ή στο πλάι. Έχουν και demo με Samsung κινητά που μια χαρά φορτίζουν κρατώντας τα. Η συχνότητα διαπερνάει το δέρμα αλλά όχι τόσο όσο οι μικρότερες. Δε φτάνει “βαθιά” να το πω πιο απλά. Στην CES 2017 ανακοίνωσε συνεργασίες με άλλους κατασκευαστές, άρα κάποιοι το βάζουν τώρα. (είναι στη σελίδα τους) 1.5 μέτρο μια χαρά είναι για laptop / monitors. Κάθεσαι και κάνεις τη δουλειά σου και φορτίζουν οι συσκευές που έχεις στην τσέπη / γραφείο. Μετά ανάλογα το πόσες συσκευές ενσωματώνουν αυτή την τεχνολογία τόση κάλυψη θα έχεις. Έτσι και αλλιώς μιλάμε για ακτίνα 1.5μ, άρα με 1-3 συσκευές κάλυψες το σαλόνι σου (δε χρειάζεται να καλύπτεται όλο αλλά εκεί που κάθεσαι / δουλεύεις) Θέλω να δω αν θα έχει τίποτα παρεμβολές με λάμπες LED ώστε να ενσωματωθούν εκεί οι φορτιστές. Στα υπόλοιπα συμφωνώ. Έτσι και αλλιώς, όπως είπες, είναι concept. Δεν… Συνέχεια »

James

@Gvirginia μου είναι λίγο δύσκολο να πιστέψω οτι αυτό το πράγμα θα μπορέσει να φορτίσει λάπτοπ. Οι φορτιστές στα λάπτοπ είναι 60 watt τουλάχιστον . Πόσο πρέπει να εκπέμπει ο πομπός για να φτάνει 60 watt στο δέκτη; Μιλάμε για πολύ ισχυρό πομπό ακτινοβολίας.

Gvirginia

@James

Α, δεν είδα να λένε τίποτα για laptops. Ίσως στο μέλλον.

Αν μπερδεύτηκες με αυτό που είπα παραπάνω, εννοούσα να ενσωματώνεται στα laptop (σώμα ή bezel οθόνης) και να φορτίζουν τις συσκευές (κινητό / wearable / IP cam) όταν το έχεις στην πρίζα.

James

@Gvirginia ναι, όντως μπερδεύτηκα. Νόμιζα ότι έλεγες να φορτίζει το λάπτοπ. Αυτό που λες ναι, θα ήταν χρήσιμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Apple TSMC

TSMC: Σχεδιάζει να παράγει τσιπ 1,6 nm το 2026

Η TSMC, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ με πελάτες όπως η Apple, ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων τσιπ 1,6 nm.

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Series X: Μπορεί να χρησιμοποιεί λεπτότερο υλικό μητρικής πλακέτας όπως το iPhone 17

Ο Kuo είχε πει ότι το Apple iPhone 17 Pro που έρχεται το 2025 θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μια κύρια πλακέτα χαλκού με επίστρωση ρητίνης.

Smartphones Apple iPad iPad Air

iPad Air 12,9 ιντσών: Χωρίς οθόνη Mini LED τελικά

Την περασμένη εβδομάδα, ακούσαμε ότι η Apple σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει οθόνες Mini LED που της είχαν μείνει από το iPad Pro 12,9″.

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.