iPhone: Λειτουργία ασφαλείας κλειδώνει τους κατόχους έξω από τα κλεμμένα τους τηλέφωνα

iphone, iPhone: Λειτουργία ασφαλείας κλειδώνει τους κατόχους έξω από τα κλεμμένα τους τηλέφωνα

Μια λειτουργία του iPhone επιτρέπει στους κλέφτες να “ανοίξουν” τηλέφωνα που έχουν αρπάξει για να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ εμποδίζει τα θύματα να εντοπίσουν την κλεμμένη συσκευή τους.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η δυνατότητα που ονομάζεται κλειδί ανάκτησης ήταν ένα εργαλείο που χρησιμοποιούσαν οι κλέφτες για να κλειδώσουν τους νόμιμους κατόχους έξω από τα τηλέφωνά τους. Το δημοσίευμα ανέφερε χαρακτηριστικά πως ένας ιδιοκτήτης iPhone, ο Greg Frasca έχει αποκλειστεί από τη συσκευή του από τον Οκτώβριο.

Ο Frasca είπε ότι θα ήταν πρόθυμος να πετάξει στα κεντρικά γραφεία της Apple στο Κουπερτίνο και να φέρει αποδείξεις της ταυτότητάς του. Είπε επίσης ότι θα πλήρωνε 10.000 δολάρια για να πάρει πίσω τον έλεγχο του iPhone του. Και αυτό γιατί το τηλέφωνο έχει οκτώ χρόνων φωτογραφίες από τις δύο κόρες του.

Αυτό που του συνέβη έχει συμβεί και σε πολλούς άλλους χρήστες iPhone. Οι επιτήδειοι έκλεψαν το iPhone 14 Pro του σε ένα μπαρ του Σικάγο και χρησιμοποίησαν τον κωδικό πρόσβασής του για να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασης Apple ID. Αλλά φρόντισαν να μην μπορέσει ποτέ να ανακτήσει τον έλεγχο του κλεμμένου iPhone του ενεργοποιώντας το κλειδί ανάκτησης.

Το κλειδί ανάκτησης κυκλοφόρησε από την Apple το 2020. Όταν η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη, το 28-ψήφιο “κλειδί ανάκτησης” που δημιουργείται τυχαία πρέπει να παρέχεται όταν ένας χρήστης αλλάζει τον κωδικό πρόσβασης Apple ID του. Αλλά αν ένα iPhone κλαπεί και βρίσκεται στην κατοχή των κλεφτών, η ενεργοποίηση του κλειδιού ανάκτησης θα αποκλείσει τον νόμιμο ιδιοκτήτη από τη συσκευή. Χωρίς αυτό το συγκεκριμένο κλειδί ανάκτησης και το τηλέφωνο, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει ο Frasca.

“Συμπάσχουμε με τους ανθρώπους που είχαν αυτή την εμπειρία και παίρνουμε όλες τις επιθέσεις στους χρήστες μας πολύ σοβαρά, όσο σπάνιες κι αν είναι. Εργαζόμαστε ακούραστα καθημερινά για να προστατεύσουμε τους λογαριασμούς και τα δεδομένα των χρηστών μας και πάντα ερευνούμε πρόσθετα προστασία από αναδυόμενες απειλές όπως αυτή”, ανέφερε εκπρόσωπος της Apple.

Το κλειδί ασφαλείας δημιουργείται σε iPhone και iPad ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες:

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > [το όνομά σας] > Κωδικός πρόσβασης και ασφάλεια. Ίσως χρειαστεί να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης Apple ID.
Πατήστε το Κλειδί ανάκτησης.
Σύρετε για να ενεργοποιήσετε το Κλειδί ανάκτησης.
Πατήστε Use Recovery Key και εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης της συσκευής σας.
Σημειώστε το κλειδί ανάκτησης και φυλάξτε το σε ασφαλές μέρος.
Επιβεβαιώστε το κλειδί ανάκτησης εισάγοντάς το στην επόμενη οθόνη.

Όταν δημιουργείτε ένα κλειδί ανάκτησης, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ανάκτηση λογαριασμού για να επιστρέψετε στον λογαριασμό σας Apple. Με την ανάκτηση λογαριασμού, ένας χρήστης μπορεί να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασης Apple ID του ακόμα κι αν δεν έχει αρκετές πληροφορίες για να το κάνει. Με το κλειδί ανάκτησης, ένας κάτοχος iPhone του οποίου η συσκευή έχει κλαπεί ή χαθεί μπορεί να αλλάξει εξ αποστάσεως τον κωδικό πρόσβασης Apple ID του χρησιμοποιώντας το κλειδί ανάκτησης, έναν αξιόπιστο αριθμό τηλεφώνου και μια συσκευή Apple.

Αλλά ακόμη και η Apple παραδέχεται ότι η απώλεια του κλειδιού ανάκτησης σημαίνει ότι “θα μπορούσατε να κλειδωθείτε μόνιμα έξω από τον λογαριασμό σας”. Οι κλέφτες πρώτα προσπαθούν να αναγνωρίσουν τον κωδικό πρόσβασης και στη συνέχεια βρίσκουν την κατάλληλη στιγμή να αρπάξουν το iPhone. Και τα πολυσύχναστα μέρη είναι το τέλειο σημείο για μια τέτοια κλοπή.

Με τον κωδικό πρόσβασης και το τηλέφωνο, οι κλέφτες μπορούν να ενεργοποιήσουν το κλειδί ανάκτησης και να κλειδώσουν τον νόμιμο ιδιοκτήτη. Και αν το κλειδί ασφαλείας έχει ήδη δημιουργηθεί, μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο κάτοχος του iPhone δεν μπορεί να επιστρέψει στον λογαριασμό του.

Ένας άλλος χρήστης, ο Terry Allen, στάθηκε τυχερός. Επιτήδειοι έκλεψαν το iPhone 13 Pro του το περασμένο καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη, το οποίο περιείχε σημαντικές φωτογραφίες συγγενών. Αφού τηλεφωνούσε στην Apple για μήνες, τελικά συνάντησε έναν εκπρόσωπο που έκανε άλλες ερωτήσεις για να επαληθεύσει την ταυτότητα του Αllen. Η Apple απενεργοποίησε το κλειδί ασφαλείας και o νόμιμος κάτοχος μπόρεσε να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασής του. «Μόλις στάθηκα τυχερός», είπε, αλλά τώρα δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των φωτογραφιών του.

Υπάρχουν ορισμένες προτάσεις, όπως η χρήση ενός σύνθετου κωδικού πρόσβασης σε περίπτωση που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Face ID. Αυτό μπορεί να γίνει μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Face ID & Passcode > Change Passcode.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Solon

Κατά τα άλλα δεν χρειάζεται σύμφωνα με την Apple ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος! Προφανώς ο λόγος που χρησιμοποιούν τον κωδικό τους οι κάτοχοι των iphone τόσο συχνά ώστε να τον διαβάσουν οι κλέφτες είναι γιατί σε περιβάλλοντα με λίγο φως δεν λειτουργεί το face id. Για αυτό όλα τα σχετικά περιστατικά γίνονται σε μπαρ. Και αυτό είναι το πλεονέκτημα του αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος. Που μετά τόσα χρόνια από ότι λένε θα το φέρει στο νέο iphone. Ινοβέσιο κυριολεκτικά!

Δημητρης

Σταμάτα δαιμονα και θα μας την πέσουν τα παιδιά της 🍎 και ποιος τους ακούει…θα συμφωνήσω μαζί σου αλλά όσο είχα το iPhone λάτρεψα το face id. Μακάρι να το είχα και στο s23. Βέβαια κάθε τεχνολογία έχει και τα τρωτά της σημεία.
Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα και το δαχτυλικό αποτύπωμα ως εναλλακτική. Δεν είναι η καινοτομία η εισαγωγή του δακτυλικού αποτυπώματος αλλά η ύπαρξη του face id σε τόσο προχωρημένο στάδιο που καμιά άλλη εταιρία δεν έχει φτάσει τέτοια ποιότητα.

Αλέξανδρος

😀

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Είναι πολύ απλά τα πράγματα: αφού πρώτα κατέγραψαν από όλους μας τα δακτυλικά αποτυπώματα, τώρα καταγράφουν και τις φάτσες μας και όλα αυτά ….. ΔΩΡΕΑΝ!!!

Chris_BMW

Σε περιβάλλον με λιγο φως δεν δουλεύει το Face ID .
Και γιαυτο θα βάλουν Touch ID !

Όπως λες φίλε !

Δημητρης

Όσο είχα το iPhone λάτρεψα το face id. Μακάρι να το είχα και στο s23.
Βέβαια και η προσθήκη δαχτυλικου ως εναλλακτική στο iPhone δε θα με χαλούσε αν και δεν αντιμετώπισα πρόβλημα σε περιβάλλον με λίγο φως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Φήμες ότι φτάνει σε Space Black και Rose αποχρώσεις

Νέα φήμη υποστηρίζει πως το iPhone 16 Pro (και το iPhone 16 Pro Max μαζί του) θα φτάσει σε νέες αποχρώσεις Space Black και Rose.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16 Pro: Θήκη που διέρρευσε δείχνει το νέο Capture Button

Το iPhone 16 Pro αναμένεται να έχει ένα ολοκαίνουργιο Capture Button και μια εικόνα που μόλις διέρρευσε φαίνεται να το αποκαλύπτει.