iPhone OS 4.0 Multitask, Πως λειτουργεί

Εχθές το βράδυ η Apple δια στόματος Steve Jobs ανακοίνωσε την πολυπόθητη λειτουργία multitask στα κινητά iPhone 3GS και iPod Touch 3rd generation (32GB και 64GB). Η λειτουργία για την έλλειψη της οποίας έχει κατηγορηθεί κατά κόρον το iPhone (δικαιολογημένα), θα προστεθεί από αυτό το καλοκαίρι με δωρεάν update μέσα από το iTunes και την έκδοση του λειτουργικού iPhone OS 4.0. Πάμε να δούμε πώς λειτουργεί και πόσο multitask είναι.

, iPhone OS 4.0 Multitask, Πως λειτουργεί

Πως λειτουργεί
Σύμφωνα με την Apple, θα μπορούμε να μεταβαίνουμε μεταξύ των εφαρμογών άμεσα, ενώ κάποια εφαρμογή θα τρέχει στο προσκήνιο, χωρίς καθυστερήσεις. Με βάση τη μέθοδο multitasking της Apple, θα μπορούμε να απαντάμε σε κάποιο εισερχόμενο μήνυμα ή σε μια τηλεφωνική κλήση ή να απαντάμε στο chat και μετά να επιστρέφουμε π.χ. σε κάποιο game από εκεί που το αφήσαμε. Ή θα μπορούμε να ανεβάζουμε φωτογραφίες στο Flickr χωρίς να έχουμε ανοιχτή την εφαρμογή όπως συμβαίνει σήμερα. Η εφαρμογή του Flickr θα παραμένει ανοιχτή και θα συνεχίσει να ανεβάζει κάποια φωτογραφία ενώ εμείς θα μπορούμε να διαβάζουμε το email μας ή να τσεκάρουμε τον καιρό.
Το περιβάλλον χρήσης (user interface) για τον έλεγχο όλων των εφαρμογών που τρέχουν ταυτόχρονα, δείχνει να είναι απλό. Με διπλό κλικ στο home button ανοίγει ένα tray που εμφανίζει όλες τις εφαρμογές που τρέχουν εκείνη τη στιγμή. Για να μεταβούμε σε μια από αυτές, απλά την επιλέγουμε.

Η Apple υποστηρίζει ότι με τη δική μέθοδο multitasking, μπορεί και εξοικονομεί μπαταρία και πόρους, εν αντιθέσει με τον ανταγωνισμό. Φαίνεται ότι η δική της μέθοδος δεν είναι 100% αυτό που θα χαρακτηρίζαμε multitasking. Η μέθοδος multitasking της Apple “παγώνει” της εφαρμογές και αφήνει μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά τους να εξακολουθούν να τρέχουν στο background. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι 7 και αποτυπώνονται σε αυτό που η Apple ονομάζει “7 tentpole features”. Δηλαδή δεν θα έχουμε ένα full multitask περιβάλλον, αλλά αυτά τα 7 χαρακτηριστικά που θα έχουν κάποιες εφαρμογές θα μπορούν να τρέχουν live στο background.
• Background audio
• Voice over IP
• Background location
• Push notifications
• Local notifications
• Task completion
• Fast app switching

Ουσιαστικά η Apple, φαίνεται ότι με αυτή τη μέθοδο θέλει απλά να δώσει λύση στα παράπονα των χρηστών που θέλουν να κάνουν διάφορα πράγματα ταυτόχρονα στο iPhone 3GS και στο iPod Touch 3rd generation (32GB και 64GB). Δηλαδή θα λέγαμε ότι με πατέντες θα προσφέρει κάποια χαρακτηριστικά multitasking στους χρήστες, με ορισμένες εφαρμογές (θα είναι νέες ή αναβαθμίσεις παλαιότερων, γιαυτό έδωσε εχθές το SDK στους developers, για να ξεκινήσουν να δουλεύουν πάνω στις εφαρμογές τους). Όπως και να έχει, μένει να δούμε στην πράξη πως θα δουλέψει το όλο story του multitasking και κατά πόσο επί του πρακτέου θα μας λύσει τα χέρια σε κάποιες περιπτώσεις. Από το ολότελα, καλή και η Παναγιώτενα.

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
customer

Δεν είναι κακό που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους “πατέντες” στο βωμό της διάσωσης της πολυπόθητης ενέργειας της μπαταρίας. Στο κάτω κάτω της γραφής, σαν user experience το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο. Στο κινητό δεν έχεις ποτέ 2 εφαρμογές στην ίδια οθόνη πλάι πλάι για να σε νοιάζει να δουλεύουν πλήρως και οι 2. Πάντα έχεις μια εφαρμογή στο foreground και όλες τις υπόλοιπες στο background να μη φαίνονται, οπότε όντως δε χρειάζεσαι να κάνουν τα πάντα (πχ refresh το display τους). Κι αν ποτέ αποδειχθεί πως δεν επαρκούν αυτά τα 7 tentpoles, απλά θα προσθέσουν περισσότερα. Στην πραγματικότητα είναι μια εξυπνότατη λύση αυτή που βρήκαν και γι’ αυτό έκαναν τόσο καιρό να την προσφέρουν (διότι απλά δεν την είχαν σκεφτεί ακόμα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business AI Apple

Η Apple επενδύει πάνω από 250 εκατ. δολάρια στην Πανεπιστημιούπολη της Σιγκαπούρης

Η Apple ανακοίνωσε επενδύσεις άνω των 250 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της πανεπιστημιούπολης της στην περιοχή Ang Mo Kio της Σιγκαπούρης.

Software Apple iOS Siri

iOS 18: Έρχονται νέες δυνατότητες στην εφαρμογή Notes – Θα υποστηρίζει εγγραφή ήχου και μαθηματικές σημειώσεις

Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει τη νέα έκδοση λογισμικού iOS 18 στις 10 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του WWDC 2024 Keynote.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Μπορεί να εξελιχθεί σε βοηθό υγείας

H Αpple θέλει να φέρει τεχνολογία που θα παρακολουθεί και θα αναλύει βιομετρικά δεδομένα και θα προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.