Apple: Κίνδυνος ανάκλησης του iPhone X, τα gestures υπήρχαν εδώ και χρόνια από την Palm

Το iPhone X είναι μόνιμος πρωταγωνιστής στα δημοσιεύματα των τεχνολογικών ιστοτόπων παγκοσμίως. Ως το ακριβότερο smartphone μαζικής κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε ποτέ, η επετειακή συσκευή της Apple μονοπωλεί το ενδιαφέρον του τεχνολογικού κοινού, ακόμα και έναν μήνα μετά την διάθεση του.

Οι αλλαγές που παρουσίασε η Apple με το X είναι πολλές. Κυριότερες εξ’αυτών θα μπορούσαν να θεωρηθούν η αφαίρεση του θρυλικού Home Button και του Touch ID. Την θέση τους πήραν τα gestures και το φουτουριστικό Face ID. Η Apple αφιέρωσε χρόνο κατά την παρουσίαση του X για να εξηγήσει τον τρόπο λειτουργίας των νέων χαρακτηριστικών του smartphone της και ιδιαίτερα των gestures, αφού πλέον οι χρήστες θα αλληλεπιδρούν με την συσκευή τους εντελώς διαφορετικά από ότι στο παρελθόν (όπου και υπήρχε το κεντρικό πλήκτρο). Το iPhone X έμοιαζε να φέρνει μια καινούρια μέθοδο χρήσης. Είναι όμως πραγματικά καινούρια;

Η αλήθεια είναι πως τα gestures του iPhone X δεν είναι κάτι το καινοτόμο, μάλιστα δεν είναι καν μια νέα υλοποίηση. Ένας αρκετά παρόμοιος τρόπος αλληλεπίδρασης με smartphone ήταν ενσωματωμένος στο λειτουργικό Palm WebOS. Οι περισσότεροι σήμερα θα γνωρίζουν το WebOS ως λογισμικό έξυπνων τηλεοράσεων, αλλά στην πραγματικότητα αναπτύχθηκε αρχικά από την Palm για τις φορητές συσκευές της. Όταν η Αμερικάνικη εταιρεία, που πλέον έχει διαλυθεί, παρουσίασε το Palm Pre τον Φεβρουάριο του 2009, γνώρισε στο καταναλωτικό κοινό τα gestures πλοήγησης του κινητού, η πλειοψηφία των οποίων ενσωματώνονται πλέον στο iOS για το iPhone X.

iPhone X Apple gestures, Apple: Κίνδυνος ανάκλησης του iPhone X, τα gestures υπήρχαν εδώ και χρόνια από την Palm

Οι ομοιότητες των gestures του WebOS με εκείνες του iOS είναι τόσο πολλές που η Qualcomm, η οποία έχει αγοράσει εδώ και τρία χρόνια πατέντες της Palm από την HP (που με την σειρά της εξαγόρασε την Palm πριν διαλυθεί), αποφάσισε να φέρει την υπόθεση στην δικαιοσύνη, ως κομμάτι της ευρύτερης δικαστικής διαμάχης που έχει με την Apple. Σύμφωνα με την κατάθεση του γνωστού κατασκευαστή chipsets, όλες οι (προαναφερθείσες) εφευρέσεις της Palm που υπάρχουν στις ομώνυμες συσκευές και πλέον είναι στην κατοχή της Qualcomm, έχουν βελτιώσει την λειτουργικότητα των κινητών συσκευών και της συνολικής εμπειρίας που βιώνει ο χρήστης. Όλες όμως βρίσκονται σε προϊόντα της Apple (έμμεσα στο iPhone X) χωρίς άδεια.

Αν το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ της Qualcomm, η Apple θα μπορούσε να τιμωρηθεί μέχρι και με παγκόσμια ανάκληση του iPhone X, κάτι που είναι ο βασικός στόχος της πρώτης. Είναι γεγονός πως τα gestures του WebOS στο Palm Pre θυμίζουν τρομακτικά τον τρόπο χρήσης του επετειακού iPhone. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σύντομο hands-on του Palm Pre στο παραπάνω βίντεο, ενώ ταυτόχρονα ακούγεται η φωνή του Craig Federighi όσο εκείνος παρουσιάζει τα gestures του iPhone X κατά την διάρκεια του τελευταίου event της Apple.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

20 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΝΙΚΟΣ

Τελικά θα εχει κ συνέχεια αυτή η σκυλομαχία.

Efkairiakos

Όσοι παρακολουθούν τον Mr Mobile γνωρίζουν πολύ καιρό τώρα για αυτές τις ομοιότητες. Απλά δεν είχε αναφερθεί ποτέ κανείς σε πνευματικά δικαιώματα ως τώρα…
Αν και σε κάτι τόσο απλό θεωρώ οτι δεν θα έπρεπε να δώσουν πνευματικά δικαιώματα σε καμμία εταιρία.
Όπως λέμε τα αυτονόητα παραλείπονται…

Netherlands

Μάλλον δεν έχουμε το iPhone X αλλά το iPhone κλοπέ(X)! Πολύς ντόρος για ένα υπερτιμημένο τηλέφωνο που το είχαν ήδη ξεπεράσει πολλά android πρωτού καν βγει στην αγορά. Κατά την γνώμη μου είναι ένα κινητό που απευθύνετε αποκλειστικά στα Apple fanboys, καθόσον κανείς νοήμονας άνθρωπος δεν θα προέβη στην αγορά του, όταν με λιγότερα χρήματα αγοράζεις κάτι καλύτερο.

popeye

Ωραία και η sony ericsson εβαλε πρώτη megapixel σε κινητό όταν όλοι είχαν vga. Ας την μηνύσουμε!

Tom

Δείτε και το N9 και να αφήσει η Apple τις δήθεν καινοτομίες. 1200€ για ένα full κλειστό λειτουργικό με ούτε κάρτα μνήμης ούτε Bluetooth ούτε γρήγορο φορτιστή μέσα οι κάμερες τα ίδια χάλια. Σοβαρευτεί τε επιτέλους λέμε

Μανώλης

βασικά τα αντέγραψε πρώτη η Blackberry στο BBOS 10 αλλά γιατί να ασχοληθούν με τη ΒΒ αφού το μήλο πουλάει καλύτερα…

One

Και το Sailfish OS εχει παρόμοια gestures.

thanos

@Tom Ελεος με αυτη την καραμέλα του κλειστού λειτουργικού και το bleutooth, βρες κατι αλλο…εχει κουράσει αυτη η κασέτα.

Η Qualcomm μόνη της τρώγεται, προσπαθεί να δημιουργήσει ντόρο μπας και βγάλει τιποτα. Μήπως και ο τρόπος που κλείνει το κινητο το ειχε πατενταρει καμια εταιρία της;;; Ελεος…πάλι τιποτα βεβαια δε θα βγάλει!!!

NtinosMD

webOS … το λογισμικο που πλεον θα το δεις σε κανενα ψυγειο της LG ή βαρια σε καμια τηλεοραση της και πουθενα σχεδον αλλου… νταξ ανουσιο σοου !

Παύλος

Εμένα δε μ αρέσει ο τρόπος που το παρουσίασαν για να δικαιολογήσουν τα 1200 και 1400 ευρώ πώλησης του.
Καινοτομία ; Καμία καινοτομία. Ακριβά υλικά κατασκευής; Μπορεί… Δεν ξέρουμε εφόσον δεν έχουμε ακριβές τιμολόγιο από Apple και ούτε θα το δούμε ποτέ. Αλλά ρε Apple με 500 ευρώ αγοράζω το ακριβώς επόμενο στην τεχνολογική λίστα τώρα και το οποίο έχει μικρές διαφορές από το κινητό σας δήθεν τεχνολογικό επίτευγμα. Αξίζει να δώσω άλλα 900 για να πάρω το 1ο; Εδώ έχουμε κάνει το σκατό παξιμάδι για να ζήσουμε κι εσύ μας πουλάς μαλακίες…. Άμα έκανε 600 τόσο εκεί ναι το καταλαβαίνω και να το αγοράσω αλλά όχι και 1400…
Τώρα κόψε τις μαλακίες , όλα μάρκετινγκ είναι , και καλά ανάκληση του προϊόντος. Απλά θες να πουλήσεις όσον το δυνατόν περισσότερα κομμάτια τώρα που το πουλάς 1400 και όσοι σκέφτηκαν ότι θα το πάρουν μετά μεταχειρισμένο, να μην περιμένουν. Δε ντρέπεστε λιγάκι… Σιγά τον τεχνολογικό γίγαντα…

τζοναρος

η πατεντα ειναι πατεντα αν δεν εχεις την αδεια την χρησιμοποιείς θα πληρώσεις

Don Mitso Mou

@παυλος

«Εδώ έχουμε κάνει το σκατό παξιμάδι για να ζήσουμε κι εσύ μας πουλάς μαλακίες…. »

Επομένως θέλεις η apple να στηρίξει όλη την τιμολογιακή της πολιτική σε μια χώρα η οποία της αποφέρει περίπου το 0.015% των κερδών της. Επιτέλους κάποιοι πρέπει να βγάλετε το κεφάλι σας από τον &€@% σας και να καταλαβαίνετε πως η γη δεν γυρίζει γύρω από την Ελλάδα. Αααα και προσοχή στα πολλά παξιμάδια, προκαλούν δυσκοιλιότητα.

Panikas

Πρέπει να σταματήσουμε πια να βλέπουμε την Ελλάδα σαν ελάχιστη αγοραστική δύναμη. Δεν νομίζω να έλεγε τα ίδια και η Porsche πχ που πριν από δέκα χρόνια είχαμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκτησίας σε cayenne ανά κάτοικο. Όπως και επίσης άμα δεν τους ενδιέφερε η Ελλάδα δεν θα κάνανε επένδυσεις όπως πχ η Netflix, ούτε θα πουλούσαν εδώ το προϊόν τους. Στην τελική, βλέπω ακόμα γύρω μου ανθρώπους με 4s και 5, που λένε ότι αμα ήταν διαφορετικη η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, θα ξανάαγοραζαν αλλά στο τέλος στρέφονται αλλού (όπου βλέπουν και το φως το αληθινό, αλλά αυτό είναι για άλλο θέμα).

Karpouzoeispraktoras

Και ο ηλεκτρισμός ανακαλύφθηκε από τον Βενιαμίν Φρανκλίνο, αυτό τί σημαίνει; Ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άλλους αν δεν τον πληρώσουν για την πατέντα; Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα φρένο σ’ αυτόν τον παραλογισμό της αποκλειστικότητας.

Lefteris

Σε αλλο κόσμο ζείτε… μιλάμε για πατέντα αρα πρέπει να πληρώσει αν ισχύει, δείτε και το flash of genius μήπως καταλάβετε γιατί μιλάμε!

bezilys

Μακάρι να γίνει καμία ανάκλαση να γελάσουμε και λίγο!! 😂😂

King 3

Αρε note 3 και μετά θάνατος. Αρε βασιλιά αθάνατε 665 εφαρμογές και σκοτώνει

Γρηγόρης

βλεπω “φιλους” εδω που λενε οτι γιατι να υπαρχουν πνευματικα δικαιωματα κ πατεντες κ αμα τους παρουν κατι που με κοπο εφτιαξαν θα γκρινιαζουν κ πολυ λογικο να το κανουν…γτ ρε φιλε να σκιστηκα με τον Α-Β τροπο να φτιαξω κατι και ο αλλος να μου το παρει τζαμπα? α…κ μια πατεντα μενει εως 49 χρονια…ειτε τραγουδι ειτε φαρμακο ειτε μια εφευρεση…πχ στα χαπια που λεμε για γενοσιμα ειναι επειδη περασε ο καιρος χρησης της πατεντας…

Tom

@thanos Εσύ κουράζεσαι που δεν μπορείς να κάνεις πράγματα γτ σε περιορίζει η Apple. Παραδέξου το λοιπόν δεν είναι κακό

agnostos13

Η Apple κοιτάει πολύ το θέμα πατέντα. Συνήθως ότι κυκλοφοράει το πατεντάρει πρώτα. Απο εκεί και πέρα όσοι έχουν πατεντάρει κάτι αντίστοιχο το κυνηγάνε δικαστικώς αν νομίζουν οτί θα έχουν όφελος. Στην καλύτερη να πάρουν μια αποζημίωση και τέλος. Κανένα δεν συμφέρει η απόσυρση συσκευών. Ένα μερίδιο από τις πωλήσεις κυνηγάνε συνήθως!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.

Business Apple TSMC

TSMC: Σχεδιάζει να παράγει τσιπ 1,6 nm το 2026

Η TSMC, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ με πελάτες όπως η Apple, ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων τσιπ 1,6 nm.

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Series X: Μπορεί να χρησιμοποιεί λεπτότερο υλικό μητρικής πλακέτας όπως το iPhone 17

Ο Kuo είχε πει ότι το Apple iPhone 17 Pro που έρχεται το 2025 θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μια κύρια πλακέτα χαλκού με επίστρωση ρητίνης.

Smartphones Apple iPad iPad Air

iPad Air 12,9 ιντσών: Χωρίς οθόνη Mini LED τελικά

Την περασμένη εβδομάδα, ακούσαμε ότι η Apple σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει οθόνες Mini LED που της είχαν μείνει από το iPad Pro 12,9″.