iPhone X: Τελικά οι πωλήσεις είναι ασθενείς;

iPhone X ασθενείς πωλήσεις, iPhone X: Τελικά οι πωλήσεις είναι ασθενείς;

Το iPhone X είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα smartphones της ιστορίας. Πρόκειται για την επετειακή έκδοση του προϊόντος που ακούει στο όνομα “iPhone”, λόγω της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου. Ενώ αρχικά το απόθεμα ήταν λιγοστό, πλέον η διάθεση καλύπτει την ζήτηση για το X σε πολλές αγορές του κόσμου.

Η πλειοψηφία των αρχικών αναφορών για την πορεία αγοράς του high-end smartphone έκαναν λόγο για εξαιρετική πορεία αγοράς. Για παράδειγμα, το κινητό ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της περιόδου προσφορών Black Friday-Ευχαριστίες, ακόμα και αν δεν υπήρξαν πολλές (ίσως και καθόλου) προσφορές που να το περιλαμβάνουν. Παρά το τσουχτερό της τιμής του, που στην χώρα μας εκείνη φτάνει μέχρι τα 1400 ευρώ, το iPhone X έμοιαζε να σκαρφαλώνει μόνιμα στην σχετική λίστα των κινητών με τις περισσότερες αποστολές / πωλήσεις. Μια αναφορά όμως που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγα εικοσιτετράωρα έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, “ποτίζοντας” με αμφιβολίες την ιδέα της μεγάλης επιτυχίας του X.

Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι προμηθευτές εξαρτημάτων της Apple, οι οποίοι κατασκευάζουν modules του iPhone X, είδαν τον Νοέμβριο μια αισθητή και απροσδόκητη αλλοίωση στα κέρδη τους. Η Largan Precision, κατασκευαστής των φακών της κάμερας του X, είχε αύξηση εσόδων μόλις κατά 0,05%. Η Catcher, προμηθευτής του σασί και βασικών εξαρτημάτων του σώματος για το X, είχε πτώση κερδών κατά 10,4%. Τέλος, η General Interface Solutions, εταιρεία που κατασκευάζει τις επιστρώσεις αφής των οθονών του επετειακού iPhone, είχε πτώση εσόδων κατά 15,53%. Οι αριθμοί αυτοί είναι αδικαιολόγητοι, αν λαμβάναμε ως δεδομένη την μεγάλη επιτυχία του iPhone X στην αγορά.

iPhone X ασθενείς πωλήσεις, iPhone X: Τελικά οι πωλήσεις είναι ασθενείς;

Η αλήθεια φαίνεται να είναι πως η Apple τελικά προχώρησε τον Νοέμβριο σε μειωμένες παραγγελίες εξαρτημάτων κατά 30%, οδηγώντας τους προμηθευτές στην προαναφερθείσα άσχημη, οικονομικά, έκβαση συναλλαγής. Μάλιστα, αρκετές εκ των παραπάνω εταιρειών αναμένεται να βιώσουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση στα έσοδα τον Δεκέμβριο (!), παρά το γεγονός πως πρόκειται για εορταστική περίοδο στην οποία διαχρονικά η Apple έχει την τιμητική της. Η πραγματικότητα για το iPhone X ίσως να βρίσκεται μακριά από τις αρχικές προσδοκίες του Cupertino, προκαλώντας έναν ζημιογόνο φαύλο κύκλο στους προμηθευτές του.

Ενδεχόμενη αιτία για την πιθανή πτώση πωλήσεων του iPhone X είναι, εκτός φυσικά από την υψηλή τιμή του, οι φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες και κάνουν λόγο για κυκλοφορία μεγαλύτερων, καλύτερων και πιο οικονομικών iPhones το 2018, τα οποία και θα αποτελέσουν τους νέους εκπροσώπους της Apple. Βέβαια, αξίζει να ξεκαθαρίσουμε πως η μείωση των παραγγελιών εξαρτημάτων κατά 30% από την Apple δεν σημαίνει κατ’ ανάκγην πως οι πωλήσεις του X είναι χαμηλές, απλώς ίσως είναι χαμηλότερες από το αναμενόμενο. Αυτό σημαίνει πως το smartphone μπορεί πάλι να σημειώσει ρεκόρ πωλήσεων, απλώς όχι σε τέτοιο βαθμό που ήλπιζε αρχικά η Αμερικάνικη εταιρεία, παρασέρνοντας τους προμηθευτές σε μια περίοδο χαμηλών εσόδων.

Θα χρειαστεί να περάσει λίγος καιρός ακόμα μέχρι να έχουμε μια σφαιρική εικόνα για την πορεία του iPhone X στην αγορά. Αρκετοί αναλυτές το τελευταίο διάστημα εκτιμούν πως το επετειακό κινητό θα γράψει ιστορία στις πωλήσεις και μοιάζει παράλογο να πέσουν εντελώς έξω. Από την άλλη, η νεότερη αναφορά για τα μειωμένα έσοδα των προμηθευτών της Apple έχει μεγάλη βαρύτητα. Η αλήθεια μάλλον θα βρίσκεται κάπου ανάμεσα και αργά ή γρήγορα θα την μάθουμε. Το σίγουρο είναι πως το iPhone X μονοπωλεί μόνιμα τις ειδήσεις και το ενδιαφέρον του τεχνολογικού κόσμου, είτε λόγω θαυμασμού, είτε λόγω απογοήτευσης και… μίσους για εκείνο και την Apple.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΝΙΚΟΣ

Ξέρω γω Κώστα? Οι ειδικοί αναλυτές τι εκτιμούν? Όλο αυτό ακούμε και διαβάζουμε 2 χρόνια

Μανώλης

Απο τη στιγμή που το μήλο δεν ανακοινώνει επίσημα στοιχεία πωλήσεων ή έστω αποστολών συσκευών όλα είναι εικασίες!!!

Chris

Μετα τα φετινά καραγκιοζιλίκια, πρέπει επιτέλους να βάλουνε μυαλό!

Δίνεις €1400 και για να αξιοποιήσεις όλες τις δυνατότητες πρέπει να δώσεις αλλα €400 στην καλύτερη σε extra. (fast ή wireless charge, airpods), απλα για να φορτίζεις το κινητό σου σε φυσιολογικό χρονικό διάστημα και οχι σε 3 ωρες..
Λειτουργία που εχουν Mid-range android..

Aφου ομως μπορουν και πουλάνε ακομα, καλα κάνουν…

Και για την ιστορία να πω πως 8 χρόνια, μόνο ios, με τελευταίο το iphone 7 128..

Σήμερα περιμένω το πρώτο android μου, Oneplus 5T και ευελπιστώ να με κάνει να μην ξαναγυρίσω ποτέ.

Καλημέρα σας

Βενιζέλος

Συμφωνώ με τον chris παραπάνω. Μετά από 8-9 χρόνια ios και 7-8 iphone ίσως και παραπάνω, με τελευταίο το 7αρι 256, εδώ και τρεις τρεις μήνες είμαι στο s8. Κάποια στιγμή πρέπει οι κύριοι στην apple να παρουν το μήνυμα ότι έχουν ξεφύγει και αντί να προσπαθούν να πουλήσουν σε εξωπραγματικές τιμές νεα προϊόντα, να αρχίσουν να προσπαθούν να τα συμμαζέψουν. Πούλησα σε φίλο mac book pro 13 αρι του 11 και των 1300 ευρώ πριν τρία χρόνια χωρίς να έχει τίποτα ακομα και σήμερα και το δικό μου του 14 με ρέτινα και 2000 πηγε για αλλαγη οθονης λογω staingate. Αυτα σε λαπτοπ 2000 και πλέον 2500 είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ. Και ναι, υπάρχει κόσμος εκεί έξω και χωρίς την apple. Μακάρι να φανε σφαλιάρα να συνέλθουν.

teo81

καλησπερα σε ολη τη παρεα.θελω τη βοηθεια σας κ τη θελω αμεσα .το παλιο κινητακι μου εσπασε κ ηρθε η ωρα για καινουριο. εως τωρα ειχα μονο ενα smartphone ena zte 2ετιας .ελα ομως που γλυκαθηκα με τα καλουδια του.καμερα,σελφι καμερα σερφαρισμα φβ viber klp.
το θεμα μου ειναι τα $$$$ ταβανι τα 200 ε ενω εχω καταλιξει στις εξης επιλογες”
1 lenovo k6 power 160
2 Motorola Moto G5s 5.2″ FHD 4G-LTE DualSim Lunar Grey 189e
3 Kodak Ektra 183e
εσεις ποιο θα επιλεγατε?

Petros

να χαμε να λέγαμε να χαμε να πούμε το s8 plus είναι για άρχοντες το iPhone x για αυγολέμονους , απλά

Παπαροκας tiamat

τεο κανενα απο αυτα ειναι ολα για πεταμα. εγω θα επελεγα 1) iphone x
2)sony xz-1 compact
3) galaxy s7
4) htc 10
αναλογα με το budget μου.
αν δεν εχεις 380 ευρω για κινητο κατσε με το zte σου μια χαρα εισαι!

Γιώργος Κ.

Teo παίρνεις g5s με κλειστά μάτια. Αν και πιστεύω σε αυτή την κατηγορία η xiaomi δεν έχει αντίπαλο

alex

@teo81

Με 200 από Κίνα ή τουλάχιστον με +λίγα από Skroutz νομίζω οτι παίρνεις το Xiaomi Mi A1 που είναι ιδιαίτερα τίμιο για τα λεφτά του και με εξαίρεση την κάμερα είναι αντίστοιχο με αρκετά ακριβότερα κινητά. Άποψή μου πάντα..

Giorgosgek

Δεν τα δινουν τα στοιχεια οχι μονο γι’αυτο , μην επηρεασουν και την γνωμη των καταναλωτων, ειναο πολυ σημαντικο και εξυπνο . Εννοειται ομως να ξεπουλησει αν εχει βγαλει μονο 1000 κομματια πχ. Αν ειναι τοσο ακριβο χωρις λογο που ακομα και fans το βλεπουν, σχετικα καλο design αλλα με αλλες εταιρειες να εχουν καλυτερο , το ιδιο και καμερα σε χαμηλοτερες τιμεε, με πραγματα να απουσιαζουν η να ειναι ελλατωματικα, με χειροτερη αυτονομια, λογικο ειναι , δεν παρουσιασε τιποτα ξεχωριστο να πεις οτι αξιζει. Λογικο να προμηθευονται λιγοτερα η να μειωνουν τη παραγωγη . Εγω υποψιαζομαι τη νεα φουρνια και με χειροτερη οθονη , παει lg για περισσοτερη οικονομια. Το iphone σου λεει θα το παρουν, την εικονα την εχουν φτιαξει για το κινητο , θα νομιζουν ολοι οτι εχει την αρχικη οθονη

mech.al.

Τεό αν θέλει καλό λειτουργικό παίρνεις Moto g5s, αν θέλεις καλά specs στα 200 ευρώ πας Xiaomi…

bama

Το πόσο υπερτιμημένο είναι το iphone φαίνεται από το ότι με το 1/5 της αγοράς έχει περισσότερα κέρδη από όλους τους άλλους μαζί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι κακό τηλέφωνο. Αλλά στους υπολογιστές που οι τιμές των mac είναι στο επίπεδο των άλλων ακριβών μηχανημάτων τα κέρδη είναι κανονικά.
Από την άλλη αν κάποιος θέλει να πληρώσει ένα επιπλέον πεντακοσάρικο για το μήλο που έχει πίσω είναι καθαρά δικό του θέμα. Και δεν το λέω υποτιμητικά ή ειρωνικά. Απλώς να μην προσπαθεί να με πείσει ότι το κάνει επειδή το κινητό είναι ας πούμε πιο γρήγορο από τις άλλες ναυρχίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple featured iPad

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.

Gear AirTag Apple featured

Του έκλεψαν την BMW και την πήρε πίσω χάρη στο AirTag της Apple

Η Apple καλεί τους χρήστες AirTag να καλούν την αστυνομία όταν εντοπίζουν την τοποθεσία της κλεμμένης περιουσίας τους.

Gear Apple

Apple Vision Pro: Φήμες για μείωση της παραγωγής λόγω απότομης μείωσης της ζήτησης

Η Apple μείωσε τον αριθμό των μονάδων Vision Pro που σκοπεύει να αποστείλει το 2024, από τις αναμενόμενες 700-800.000 σε 400 με 450.000.

Gear Apple Apple Pencil featured

«Let Loose»: Ανακοινώθηκε event από την Apple στις 7 Μαΐου για τα νέα iPad

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα special event την Τρίτη 7 Μαΐου με ένα live streaming διαθέσιμο σε Apple.com και YouTube.