Κινέζικα τηλέφωνα των OnePlus, Xiaomi και Oppo είναι γεμάτα με spyware

κινεζικά τηλέφωνα, Κινέζικα τηλέφωνα των OnePlus, Xiaomi και Oppo είναι γεμάτα με spyware

Οι κορυφαίοι κινέζοι κατασκευαστές Android smartphones συλλέγουν έναν ανησυχητικό όγκο δεδομένων που μπορούν να οδηγήσουν σε παρακολούθηση ατόμων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Trinity College του Δουβλίνου ανακάλυψαν ότι τα smartphone OnePlus, Xiaomi και Oppo που πωλούνται στην Κίνα μεταδίδουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων σε διάφορα μέρη χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.

Τα τηλέφωνα έχουν προεγκατεστημένες πολλές εφαρμογές συστήματος και και προμηθευτές με ενεργοποιημένες από επιλογή ορισμένες επικίνδυνες δυνατότητες. Αυτές τους επιτρέπουν να συλλέγουν και να μεταδίδουν πληροφορίες που σχετίζονται με τα μόνιμα αναγνωριστικά, την τοποθεσία, το προφίλ χρήστη και τις κοινωνικές σχέσεις του κατόχου μιας συσκευής.

Οι ερευνητές υπέθεσαν πως ο κάτοχος ήταν καταναλωτής με επίγνωση του απορρήτου που δεν χρησιμοποιούσε αποθήκευση στο cloud και προαιρετικές υπηρεσίες τρίτων.

Αυτά τα τηλέφωνα στέλνουν δυνητικά μοναδικές πληροφορίες για τη συσκευή σας και για εσάς, όπως:

αναγνωριστικά συσκευής όπως ο αριθμός IMEI και η διεύθυνση MAC
αναγνωριστικά τοποθεσίας, όπως συντεταγμένες GPS που μπορούν να αποκαλύψουν την τρέχουσα τοποθεσία σας
ρυθμίσεις και πληροφορίες που σχετίζονται με εσάς, όπως αριθμός τηλεφώνου, μοτίβα χρήσης εφαρμογών και δεδομένα απόδοσης εφαρμογής
κοινωνικά δεδομένα, όπως ιστορικό κλήσεων και SMS και αριθμοί επαφών

Οι χρήστες δεν ειδοποιούνται για αυτήν τη μετάδοση δεδομένων και δεν υπάρχει τρόπος να εξαιρεθούν από αυτήν. Αυτά τα δεδομένα μπορούν εύκολα να οδηγήσουν αναγνώριση ενός ατόμου και να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση. Οι Προσωπικές Πληροφορίες αναγνώρισης (PII) αποστέλλονται σε προμηθευτές συσκευών, κινεζικούς χειριστές δικτύου και παρόχους υπηρεσιών όπως η Baidu.

Η ανάλυση διεξήχθη σε κινητές συσκευές που πωλούνται στην Κίνα και διαθέτουν τοπικές διανομές Android, επομένως οι καταναλωτές στις διεθνείς αγορές δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Ωστόσο, οι καταναλωτές που αγόρασαν τις συσκευές τους στην Κίνα, όπως επαγγελματίες ταξιδιώτες και φοιτητές, θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί, καθώς η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμπεριφορές συλλογής δεδομένων δεν αλλάζουν ακόμη και όταν ένας χρήστης φύγει από τη χώρα.

Οι κινεζικές εκδόσεις των Android έχουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες προεγκατεστημένες εφαρμογές τρίτων από τις διεθνείς εκδόσεις που προορίζονται για καταναλωτές στην Ευρώπη και αλλού και έχουν οκτώ έως δέκα φορές περισσότερες άδειες.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αργύρης

Τα τηλέφωνα στην Κίνα δεν έχουν google apps, ούτε play store. Οπότε λογικό είναι να έχουν εγκατεστημένες τρίτες εφαρμογές με διαφορετικά δικαιώματα. Επίσης το ίδιο για να καταστήματα εφαρμογών τους. Η Baidu είναι η κύρια μηχανή αναζήτησης στην Κίνα, οπότε είναι πάλι λογικό να παίρνει δεδομένα από cookies και εφαρμογές που βασίζονται σε αυτή. Και στη δύση ως ένα βαθμό είναι το ίδιο. Πόσοι Χρήστες διαβάζουν και επιλέγουν τι δεδομένα θα στέλνει η συσκευή τους. Οι περισσότεροι ή από άγνοια ή επειδή βαριούνται πατάνε “Αποδέχομαι όλα τα παραπάνω” και “Ναι σε όλα”.

βασιλης

Καλησπέρα μπορείς κάποια στιγμή να κάνεις ένα βιντεάκι στο YouTube Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε της ηχογράφησης κλήσεων στο κινητό ειχα το Redmi Note Plus το 5 και το είχε τώρα με το 11s δεν το έχει Ευχαριστώ εκ των προτέρων ή όποιος άλλος θέλει Ας μου απαντήσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Qualcomm Snapdragon Snapdragon

Αυτό θα είναι το πρώτο smartphone με Snapdragon 8 Gen 4

Το Snapdragon 8 Gen 4 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο ως το νέο κορυφαίο chipset για κινητά από την Qualcomm.

Smartphones iPhone 15 Pro Max OPPO

iPhone 15 Pro Max VS Oppo Find X7 Ultra: Ποιο έχει την καλύτερη κάμερα;

Η κάμερα του Oppo Find X7 Ultra έχει μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες στον ιστότοπο κάμερας DXOMark, πιο υψηλή από του iPhone 15 Pro Max.

Gear OnePlus

OnePlus Pad Go: Έρχεται στην Ευρώπη στις 23 Απριλίου

Το OnePlus Pad Go, το προσιτό tablet που κυκλοφόρησε σε ορισμένες αγορές τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, έρχεται τώρα στην Ευρώπη.

Smartphones featured Xiaomi

Xiaomi 14T & Xiaomi 14T Pro: Leak δίνει βασικές λεπτομέρειες – Ποιες θα είναι οι αναβαθμίσεις

Κάθε φθινόπωρο, η Xiaomi φέρνει στην αγορά μερικά νέα μοντέλα “Τ”, τα οποία είναι μεν premium αλλά όχι στην κορυφή.