Υποχρεωτικό για τις νέες Android συσκευές να τρέχουν την τελευταία έκδοση

Μία νέα φήμη έχει κάνει την εμφάνιση της τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις άδειες που δίνει η Google στους κατασκευαστές Android smartphones. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό μέσω ενός σημειώματος που διέρρευσε, η Google θα σταματήσει να παρέχει τα Google Mobile Services σε όσες νέες συσκευές δεν “φοράνε” την τελευταία έκδοση του λογισμικού.

“Starting February 2014, Google will no longer approve GMS distribution on new Android products that ship older platform releases. Each platform release will have a “GMS approval window” that typically closes nine months after the next Android platform release is publicly available. (In other words, we all have nine months to get new products on the latest platform after its public release.) The policy could only mean good things, especially for the smartphone user.”

Σύμφωνα με το σημείωμα,η Google δεν θα διαθέτει τις GMS υπηρεσίες της σε νέες Android συσκευές με παλιότερη έκδοση της πλατφόρμας εφόσον έχουν περάσει 9μήνες από την έκδοση της νέας πλατφόρμας και έτσι ο χρήστης δεν θα έχει πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες του Android όπως Google Maps, Google Now, Youtube, Google Play Store και Google Hangout. Κάτι τέτοιο πρόκειται να αποτελέσει μεγάλη πληγή στις εταιρίες κατασκευής κινητών συσκευών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν πλέον την τελευταία έκδοση του Android σε όλες τις νέες συσκευές.

Το Android KitKat 4.4 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι συμβατό με συσκευές μνήμης 512MB και άνω, δίνοντας την δυνατότητα σε έναν μεγάλο αριθμό συσκευών να το χρησιμοποιήσουν. Επειδή όμως αρκετές εταιρίες δεν έχουν συμβιβαστεί με τις προδιαγραφές, η Google προχωράει σε μια τέτοια ενέργεια αφού δεν βλέπει τον λόγο να πωλούνται νέες συσκευές με παλιότερες εκδόσεις της πλατφόρμας.

Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε ίσως έχει ήδη τεθεί σε ισχύ η νέα πολιτική…

, Υποχρεωτικό για τις νέες Android  συσκευές να τρέχουν την τελευταία έκδοση
Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

27 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξανδρος Σ.

Ωραια, όταν τελειώσει το “18μηνο υποστήριξης”, αναγκαστικά παίρνεις καινούργιο κινητό; μάλιστα

Grigsgr

Δηλαδή η Google εδώ σου λέει πως έχεις σκάσει ένα σωρό λεφτά για να πάρεις ένα Xperia Z1, Galaxy S4 ή όποιο άλλο αρκετά ακριβό κινητό (μιλάω για τις τιμές εκτός σκρουτζ) και, αν η μαμά εταιρεία αποφασίσει ότι δεν θέλει ας πούμε να το αναβαθμίσει στο Android 4.5 ή όποιο θα είναι μετά το 4,4 δεν θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις όλες αυτές τις εφαρμογές; Δηλαδή όντως όπως λέει ο φίλος Αλέξανδρος, θα πας αναγκαστικά για νέο κινητό; Μήπως τελικά τα Windows έρχονται ακόμη πιο κοντά;

JohnGR

“Starting February 2014, Google will no longer approve GMS distribution on new Android products that ship older platform releases…”
Σημαίνει ότι η Google δεν θα εγκρίνει νέες συσκευές με παλαιότερες εκδόσεις Android, όχι ότι συσκευές που κυκλοφορούν ήδη θα έχουν κάποιο πρόβλημα. Η μετάφραση που κάνατε είναι για τα μπάζα.
Για να το κάνουμε λιανά: Καμιά νέα συσκευή που θα βγει από 1/2 μέχρι 24/4 δεν θα έχει έκδοση Android παρακάτω από 4.2. Όσες νέες συσκευές βγούν 24/4 μέχρι 31/7 θα έχουν τουλάχιστον Android 4.3. Όσες νέες συσκευές βγουν μετά την 31/7 θα έχουν τουλάχιστον Android 4.4.

Δεν θα υπάρχει πουθενά στις συσκευές κάποια ρουτίνα που θα κλείνει τα GMS, απλώς δεν θα δίνει η Google έγκριση σε νέες συσκευές αν δεν τηρούν αυτά τα κριτήρια.

Ledis

Προφανώς έχετε μπερδέψει κάποια πράγματα.

Δεν μπορώ να καταλάβω απόψεις του τύπου “όταν τελειώσει το «18μηνο υποστήριξης», αναγκαστικά παίρνεις καινούργιο κινητό;” ή “θα πας αναγκαστικά για νέο κινητό;”

Το Κινητό λειτουργεί κανονικά όπως όταν αγοράστηκε.

όσον αφορά τα Windows, να σας θυμίσω τι έγινε με τις συσκευές WP7 που δεν αναβαθμήστικαν τελικά σε WP8 (Ακόμα και ακριβές Συσκευές όπως Lumia 800).

ΑντώνηςΤ

@JohnGR, πράγματι όταν το διάβαζα, το ξανά-διάβαζα το ξανά-ξανά-διάβαζα και λέω πλάκα μας κάνουν, τρελάθηκε η Google ή μου φαίνεται.. μετά διάβασα το αγγλικό κείμενο και ναι υπάρχει ένα μπέρδεμα και έχεις απόλυτο δίκιο.

Έτσι όπως το λέτε μιλάτε για οτι όλες οι συσκευές εαν δεν αναβαθμιστούν δεν θα έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές μέσα από τις οποίες η Google βγάζει λεφτά (που το διαβάσατε αυτό άλλο θέμα), δηλαδή εάν ήταν έτσι οι παλιές συσκευές με Android 2.x τι θα έκαναν σκουπίδια…

Εννοείται ότι στην ουσία λέει στους κατασκευαστές, κύριοι εγώ κάνω μια νέα έκδοση εσείς έχετε 9 μήνες να την βγάλετε στην αγορά αλλιώς βάλτε την καινούρια όταν είστε έτοιμοι ontime.

Giannisg

Διορθώστε τη μετάφραση,εκτίθεστε…

Πέτρος Π

Παιδιά όπως τα λέτε είναι, προφανέστατα ο συντάκτης του άρθρου δεν κατάλαβε το αγγλικό κείμενο και έγραψε αρλούμπες… Για νέα μοντέλα λέει, δεν αναφέρει πουθενά οτι θα σταματήσουν να λειτουργούν υπηρεσίες στα ήδη υπάρχοντα… Καλύτερα σβήστε το τελείως το άρθρο αυτό…

Κωνσταντίνος Μ.

Κύριοι, πραγματικά διορθώστε το άρθρο.
Κατ αρχάς δεν αφορά “αναβαθμίσεις”, αλλά την έκδοση του λογισμικού που θα έρχονται οι νέες συσκευές.

“Σύμφωνα με το σημείωμα, κάθε έκδοση του Android θα περιέχει πλέον μία ρουτίνα η οποία θα ελέγχει την χρήση των GMS υπηρεσιών.”
ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την πηγή, απλά κακή μετάφραση.

GeoChios

Προς kostas..

Εντάξει λαθάκια γίνονται παντού, δεν χρειάζονται τέτοιες υπερβολές.

Giannisg

@kostas
Όντως και εσύ,τους έθαψες!

Γιάννης

Φίλε Kostas,
είναι η πρώτη φορά που γράφω, και αυτό για να απαντήσω στο σχόλιο σου.
Διευκρινίζω εξαρχής οτι δεν έχω καμία σχέση με το techblog, πέρα από την επίσκεψη και ανάγνωση των θεμάτων που με ενδιαφέρουν.
Αν “μιλάμε όντως για το χειρότερο ελληνικό blog τεχνολογίας” γιατί μπαίνεις και το διαβάζεις;;;
Μην ξεχνάς και εσύ και οι υπόλοιποι επισκέπτες του blog, ότι και το techblog το διαχειρίζονται άνθρωποι, και δικαιούνται να κάνουν λάθος…
Επίσης, στο κείμενο παρατίθεται η πρωτότυπη ανακοίνωση και στους γνωρίζοντες ,όπως εσύ, Αγγλικά θα έπρεπε να αρκεί η ανάγνωση και μόνο του αγγλικού κειμένου.
Είναι κρίμα για αυτούς που ενδιαφέρονται να διαβάσουν ένα άρθρο και τα σχόλια που το συνοδεύουν, να πρέπει να φιλτράρουν τα σχόλια του καθενός που γράφει απλά για να “κράξει”.
Και άλλοι αναφέρθηκαν στο θέμα της κακής μετάφρασης αλλά με καλύτερο τρόπο και βοηθώντας και το συντάκτη να διορθώσει το λάθος του, αλλά και αυτούς που δε γνωρίζουν αγγλικά να καταλάβουν το νόημα της λάθος μεταφρασμένης είδησης…

tolis

Ναι κωστα δεν εχουνε καμια σχεση με την τεχνολογια τα παιδια γιαυτο ειναι το πρωτο τεχνολογικο σαιτ.επισης το να κραζεις λες και ηρθε η καταστροφη ειναι τραγικο και δειχνει κομπλεξ και αφου 3ιναι τοσο χαλια οπως λες μην ασχολεισαι!!!!!

Giorgos

@kostas χαλαρωσελιγο.. αν δεν σε ικανοποιει μπορεις να μην το διαβασεις. Δεν υπαχει λογος να γινεσαι τοσο αγενης.

Δεν ειναι λογοκρισια η εγκριση σχολιου. Ειναι προστασια απο σπαμ. Αμα δεν γνωριζεις κατι μην μιλας καλυτερα.. Ειχες κανει σχολιο και στο εκοψαν;

ΑντώνηςΤ

@kostas, Από πού μας ξεφύτρωσες εσύ ;)… βρήκες την ευκαιρία βλέπω και χτυπάς… θα μπορούσες να το κάνεις πιο «κόσμια» για να πετύχεις τον σκοπό σου, εκτίθεσαι γιατί τέτοια ακραία επίθεση δεν είναι λογική…. από το ένα άκρο στο άλλο. Χαλάρωσε… δεν έχεις δίκιο πάντως, λάθη γίνονται παντού, μην τα γενικεύεις κιόλας κάνοντας προσωπικές επιθέσεις σε άσχετα θέματα, όπως είπα εκτίθεσαι.

Γιάννης

Αν όντως θεωρείται ότι δε σας προσφέρει αυτό που θέλετε, κακώς το επισκέπτεστε και πολύ πιο κακώς το “κράζετε”.
Αν είστε τόσο “ψαγμένοι” όσο θέλετε να λέτε, πως και δεν έχετε καταλάβει ότι μπαίνοντας, βοηθάτε στην αύξηση της επισκεψιμότητας ενός site που κατα κάποια λεγόμενα δεν είναι και τόσο ποιοτικό και κατά κάποια άλλα είναι το “χειρότερο ελληνικό blog τεχνολογίας”;;;
Βοηθήστε τους εαυτούς αποφεύγοντας να διαβάζετε κάτι που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που ζητάτε και τους άλλους με το να μην γεμίζετε τα θέματα με άχρηστα σχόλια!

Κώστας Βλαχάκης

Παιδια, συμβαινουν και λαθη. Τοσα αρθρα γραφουμε καθε μερα. Το διορθωσαμε. Λυπαμαι που αυτο το αρθρο εδωσε αφορμη για να χαλασει το κλιμα.

Την Παρασκευη πεταμε για ΜWC 2014 και ειμαστε πολυ ενθουσιασμενοι με ολα τα νεα που θα μαθουμε απο κοντα και θα σας μεταφερουμε.

tolis

Παιδια δεν χρειαζεται να απολογειστε σε ανθρωπους που κραζουνε και γραφουν για το τιμ του techblog με μια κακια και ενα κομπλεξ.δεν το καταλαβαινω εννοειται θα γινουν και λαθη αλλα να τα υπογραμιζουμε με κοσμιο τροπο και οχι με κραξιμο λες και ηρθε το τελος του κοσμου.

Giorgos

Συνεχιστε την καλη δουλεια παιδια και μη φοβαστε, ολοι γνωριζουμε απο λαθη γιατι ολοι κανουμε. Το techblog ειναι κοινοτητα και δεν υπαρχει κανενα προβλημα τα μελη αυτης να κανουν αν χρειαστει καποια επισημανση προς τους ανθρωπους που μας ενημερωνουν καθε μερα..

Και τελος, εγω νομιζω οτι καλα κανει η google και θετει ετσι το ζητημα..

Darth

@ Αλέξανδρος Σ. και γιατί παρακαλώ? θα σταματήσει να λειτουργεί το κινητό μετά απο 18 μήνες? εδώ με gingerbread όσοι είναι ακόμη τρέχουν της περισσότερες εφαρμογές χωρίς κάποιο θέμα…..

αν δεν είσαι Updetolagnos μια χαρά ειναι 18 μήνες με το παραπάνω

tiamat

παιδια ηδη εχει αρχισει η google να τριζει στις εταιρειες τα δοντια και να σφιγγει το ζωναρι!!

θελετε και αποδειξη???

,οι νεες low-mid range συσκευες που μολις παρουσιασε η LG θα τρεχουν ΟΛΕΣ Kit kat!!!!!

και μιλαμε τωρα για την κουλη την LG που δεν δινει kit-kat ουτε καν στις ναυαρχηδες της!!!!!!!!!!…. (G1,G PRO, G2….)

texnikos

Παντως συσκευες που εχουν αυτη την στιγμη εκδοση android 2.2 δεν εχουν προσβαση σε αρκετές υπηρεσίες της Google

Gabriel

ωραία να πω κάτι, μήπως αυτό θα πιεζει τους κατασκευαστές να αναβαθμίσουν τα παλιά κινητά και θα δούνε άσπρη μέρα όση έχουν κοληση με ics αναγκαστικά αφού το KitKat 4.4 πάει μια χαρά με 512ram

chris

Πολύ καλή κίνηση απο την google που θα ωφελήσει τους καταναλωτές.
@texnikos
Λογικό ειναι αυτό.Η 2.2 είναι πλέον σαν τα αντίστοιχα win98 στα pc

forneverarrow

Καιρός ήταν να γίνει μια τέτοια κίνηση από τον Google. Αλλά πάλι εμείς θα βγούμε ζημιωμένοι στο τέλος. Σιγά να μην κάτσει η κάθε εταιρία να βγάλει updates για όλες τις πρόσφατες συσκευές της… θα σου πει δέκα λόγους που δεν μπορείς να πάρεις update και θα σε παραπέμψει σε νεότερο μοντέλο. Απλά πράγματα.

Κάτι άσχετο σχετικό, διάβασα σε site εξωτερικού ότι ξεκινά σήμερα η αναβάθμιση σε 4.4.2 από τη Samsung για S4, S4 mini, S3, S3 mini, και κάποια άλλα πρόσφατα μοντέλα. Ξέρει κανείς αν αληθεύει? Εγώ πάντως δεν έχω update ακόμα ούτε OTA ούτε μέσω KIES (Galaxy S4).

forneverarrow

Συγνώμη για το διπλό post, δεν ξέρω αν επιτρέπεται να το παραθέσω, Κώστα σβήσε αν όχι. https://www.engadget.com/2014/02/18/samsung-kitkat-us/

Sot11

Forneverarrow το s4 θα σίγουρα αναβαθμιστεί παντού αλλα ειναι μερικά μοντέλα που θα αναβαθμιστούν μόνο στην Αμερική. Ας πούμε το s3 mini το ευρωπαϊκό δεν θα πάρει την ενημέρωση γιατι εχει διαφορετικό επεξεργαστή απο ότι το αμερικανικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple Google Google AI

iOS 18: Η Apple συζητά με τη Google για να φέρει λειτουργίες του Gemini AI στο iPhone

H Apple βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Google για να ενσωματώσει το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Gemini στο iPhone ως μέρος του iOS 18.

Internet Google

Google Chrome: Αλλάζει τον τρόπο που σε ειδοποιεί για επικίνδυνες ιστοσελίδες

Η Google ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία Safe Browsing στο Chrome, η οποία θα την κάνει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο.

Software Android Google Google Pixel

Find My Device της Google: Με Android 15, θα βρίσκεις τo Pixel σου ακόμα και όταν είναι κλειστό

Το δίκτυο Find My Device της Google θα δώσει την ευκαιρία στους χρήστες Android να έχουν ένα δίκτυο παρακολούθησης χαμένων συσκευών.

Business featured Google Google I/O

Google I/O: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία – Στις 14 Μαΐου φέτος

Το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της Google, I/O, είναι μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις, όχι μόνο για τους προγραμματιστές.