Μάθε τα πάντα για την Leica Quad Camera του Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro 4 κάμερες, Μάθε τα πάντα για την Leica Quad Camera του Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro 4 κάμερες, Μάθε τα πάντα για την Leica Quad Camera του Huawei P30 Pro

Η επανάσταση στον φωτογραφικό τομέα του Huawei P30 Pro έρχεται από την αρχιτεκτονική του αισθητήρα εικόνας ο οποίος δεν είναι RGB (με Red-Green-Blue pixels) αλλά RYB (με Red-Yellow-Blue pixels). Τα πράσινα pixels έχουν αντικατασταθεί από κίτρινα, με σκοπό την καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό και την καταγραφή καλύτερων εικόνων.

Η Huawei έχει αναπτύξει πολύ το λογισμικό της κάμερας, ώστε να μειώσει τις παραμορφώσεις στις άκρες του κάδρου όταν κάνουμε ευρυγώνιες λήψεις, ενώ το λογισμικό είναι υπεύθυνο και για την λήψη εικόνων μακράς έκθεσης και την νέα λειτουργία Slik Water, κατά την οποία το νερό σε ποτάμια και καταρράκτες, εμφανίζεται γαλακτώδες. Επιπλέον η εξελιγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης AI HDR+ βοηθάει να βγαίνουν πολύ καλύτερα τα πορτραίτα όταν έχουμε φωτισμό που έρχεται πίσω από το μοντέλο μας.

Κέρδισε πρώτος το Huawei P30 στον Υπέρ Διαγωνισμό του Techblog

Huawei P30 Pro: Η πρώτη τετραπλή κάμερα (quad camera) Leica.

  • Κύρια κάμερα με ανάλυση 40 Megapixel, εξοπλισμένη με φακό SuperSpectrum στα 27mm, με μέγιστο διάφραγμα f/1.6 και οπτικό σταθεροποιητή OIS
  • Υπερ-ευρυγώνια κάμερα των 20 Megapixel, με φακό στα 16mm και μέγιστο διάφραγμα f/2.2
  • Ζουμ κάμερα με ανάλυση 8 Megapixel και τηλεφακό με 5x οπτικό zoom (αρχιτεκτονική περισκοπίου), στα 125mm με μέγιστο διάφραγμα f/3.4 και οπτικό σταθεροποιητή OIS. Το φως εισέρχεται στην κάμερα μέσω περισκοπικού πρίσματος, το οποίο αναλαμβάνει να το ανακατευθύνει στους 5 εσωτερικούς φακούς, πριν φτάσει στον αισθητήρα εικόνας (οι φακοί και ο αισθητήρας είναι κάθετα στην συσκευή). Το υβριδικό zoom της συγκεκριμένης κάμερας, κατά το οποίο διατηρείται αναλλοίωτη η εικόνα, φτάνει στα 10x και το ψηφιακό ζουμ αγγίζει μέχρι και το 50x.
  • TOF (Time of Flight) κάμερα, η οποία αναλαμβάνει τον υπολογισμό της απόστασης των αντικειμένων και την ρύθμιση του βάθους πεδίου, για πιο ελκυστικό bokeh (θόλωμα του φόντου). Η καινοτομία είναι ότι πλέον η TOF κάμερα ρυθμίζει το bokeh σε διαφορετικά επίπεδα, με το θόλωμα κάθε αντικειμένου να εξαρτάται και από την απόσταση που βρίσκεται από την κάμερα, δηλαδή όσο πιο μακριά είναι το αντικείμενο τόσο πιο έντονο το εφέ.

Η τετραπλή κάμερα του Huawei P30 Pro έχει δυνατότητα macro φωτογραφιών (πολύ κοντινής λήψης) από τα 2.5 εκατοστά, αλλά εκεί που φαίνεται ότι θα βάλει δύσκολα στον ανταγωνισμό είναι η λήψη σε χαμηλό φωτισμό. Το ISO της κάμερας του Huawei P30 Pro φτάνει μέχρι τα 409.600 (από τα 102.400 του Huawei P20 Pro), επιτρέποντας λήψεις σε χαμηλό φωτισμό με μέχρι 1 Lux. Εκτός του ότι το νέο smartphone καταγράφει περισσότερο φως σε χαμηλό φωτισμό, αποτυπώνει και καλύτερα χρώματα.

Όπως τόνισαν οι άνθρωποι της Huawei σημαντική είναι η εξέλιξη και της λήψης video των νέων smartphones. Οι μηχανικοί της εταιρείας δούλευαν ένα χρόνο περίπου για να βελτιώσουν τον οπτικό σταθεροποιητή OIS, εξελίσσοντας τόσο το hardware όσο και το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που αναλαμβάνει να αποσβένει το κούνημα της συσκευής. Το οπτικό 5x ζουμ είναι διαθέσιμο και στην λήψη video, ενώ ο σταθεροποιητής λειτουργεί αρκετά καλά για πιο σταθερά πλάνα ακόμα και στο μεγαλύτερο ζουμ.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
keysmith

κι όμως νομίζω η huawei έχει περίπου δίκαιο. οι κάμερες είναι πολύ παρόμοιες. Διαφορά έχει το μέγιστο διάφραγμα της κύρια f1.8 vs f1.6 και τα mp της ευρυγώνιας και το μέγιστο ζουμ του τηλεφακού (με ίδιο αισθητήρα 8mp). Δοθέντος ότι οι αισθητήρες είναι ίδιοι (πλην της ευρυγώνιας) και το λογισμικό ίδιο τα αποτελέσματα τα είναι (πρακτικά) ίδια. Νομίζω το σκορ στο DoX είναι για την κύρια κάμερα που έχει τον ίδιο αισθητήρα πλη του ois και λίγο διαφέρουν σε φωτεινότητα. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στα βραδυνά αλλά στην γενική εμπειρία. Οσο για την Tof κάμερα δεν ξέρω αν έχει αποδείξει την χρησιμότητά της στην πράξη. Προοδευτικό ψευδοbokeh μπορείς να έχεις και χωρίς αυτή με σκέτο την διπλή κάμερα. Θεωρητικά βοηθάει για πιο φυσικό αποτέλεσμα (μένει να δούμε vs συγκρίσεις) αλλά όπως και να έχει δεν μετράει στο DoX σκορ αυτό το πράγμα. Τώρα σε επίπεδο pixel peeping θα έχουν ίσως μικροδιαφορές αλλά στην πράξη όχι ουσίας. Ισως στα “χαμηλού” φωτισμού σενάρια να υπάρχει διαφορά και αυτό από μόνο του είναι βασικό (το ois κρατάει χαμηλά το iso και αυτό μετράει). Πόση διαφορά, μένει να δούμε σε καποιο review. Πάντως η διαφορά σε χρήματα δεν ξέρω αν δικαιολογείται για τους περισσότερους… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Gear Apple featured iPad

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.

Gear AirTag Apple featured

Του έκλεψαν την BMW και την πήρε πίσω χάρη στο AirTag της Apple

Η Apple καλεί τους χρήστες AirTag να καλούν την αστυνομία όταν εντοπίζουν την τοποθεσία της κλεμμένης περιουσίας τους.

Smartphones featured Qualcomm Snapdragon Snapdragon

Αυτό θα είναι το πρώτο smartphone με Snapdragon 8 Gen 4

Το Snapdragon 8 Gen 4 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο ως το νέο κορυφαίο chipset για κινητά από την Qualcomm.