MediaTek: Πιάστηκε στα πράσα να κλέβει στα benchmarks

MediaTek, MediaTek: Πιάστηκε στα πράσα να κλέβει στα benchmarks

Κατά καιρούς διαβάζουμε για κατασκευάστριες που “κλέβουν” στα benchmarks, αλλά συνήθως κάτι τέτοιο γίνεται σε συγκεκριμένα μοντέλα, τα οποία ενδεχομένως θέλουν να εκθειάσουν. Ωστόσο, η MediaTek φαίνεται ότι έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, τουλάχιστον σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά.

Οι κατασκευάστριες χρησιμοποιούν ένα mode υψηλών επιδόσεων σε συγκεκριμένες εφαρμογές, το οποίο δίνει πάντα καλά αποτελέσματα στα benchmarks.

Σύμφωνα με την Anandtech, η MediaTek ενσωματώνει το συγκεκριμένο “cheat” στο λογισμικό που παρέχει στους κατασκευαστές smartphones που χρησιμοποιούν τα chipset της. Στην ουσία λοιπόν, κάθε MediaTek smartphone “κλέβει” στα benchmarks.

Πτώση 70% στις επιδόσεις χωρίς το cheat

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα αναλυτική και ενδιαφέρουσα αναφορά, την οποία αξίζει να διαβάσετε. Ωστόσο, εν συντομία, η Anandtech παρατήρησε ότι ο MediaTek Dimensity 1000L ξεπερνούσε σε επιδόσεις τον παλαιότερο Helio P95 σε ένα Oppo Reno 3 Pro.

Οι υποψίες της Anandtech επιβεβαιώθηκαν όταν τροποποίησε μία εφαρμογή μέτρησης επιδόσεων ώστε να μην μπορεί το σύστημα να την αναγνωρίσει. Έτσι, τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν χαμηλότερα από τα αρχικά, για τον Helio P95.

Αυτό σημαίνει ότι κάτι στο MediaTek Helio P95 smartphone ενίσχυε τις επιδόσεις του γιατί αντιλαμβάνονταν την ύπαρξη του benchmark app. Μάλιστα, η διαφορά που παρατήρησε η Anandtech δεν ήταν μικρή. Στις γενικές δοκιμές παρατηρήθηκε πτώση 30% και με συγκεκριμένες εφαρμογές η πτώση άγγιζε το 70%.

Η Anandtech έλεγξε και άλλα MediaTek smartphones τα οποία έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια και διαπίστωσε ότι όλα τους χρησιμοποιούσαν τέτοιους είδους cheat. Παρατήρησε ότι εννέα διαφορετικά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν εννέα διαφορετικά MediaTek chipsets δέχονταν ενίσχυση επιδόσεων.

Η χρήση αυτής της τακτικής έχει ως στόχο να προβάλει αξιόλογα αποτελέσματα στα τεστ επιδόσεων, ακόμα και σε μερικά πολύ εξειδικευμένα που χρησιμοποιούν ελάχιστοι ιστότοποι. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν φταίει μόνο ο εκάστοτε κατασκευαστής για το “κλέψιμο” στα benchmark, αλλά έχει βάλει το χέρι της και η MediaTek.

Τι απαντάει η MediaTek

Η MediaTek δεν έμεινε άπραγη και απάντησε στους ισχυρισμούς της Anandtech. Όπως δήλωσε η εταιρεία, τα chipsets της ενισχύουν τις επιδόσεις και την ισχύ τους για να τα βγάζουν πέρα σε διάφορες εργασίες, και αυτό δεν διαφέρει από τα τεστ επιδόσεων.

Επιπλέον, σημειώνει ότι οι κατασκευαστές smartphone μπορούν να απενεργοποιήσουν το “cheat” των υψηλών επιδόσεων, αν θέλουν. Ενώ σε κάποιο σημείο αναφέρει ότι αντίστοιχη τακτική ακολουθούν και άλλες εταιρείες.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Android Smartphones featured MediaTek

Qualcomm και Mediatek μόντεμ 5G αφήνουν 714 συσκευές ευάλωτες σε επιθέσεις – Δείτε τη λίστα

Πανεπιστημιακοί ερευνητές στη Σιγκαπούρη εντόπισαν τρωτά σημεία σε μόντεμ 5G που παράγονται από την Qualcomm και την MediaTek.

Smartphones featured MediaTek vivo

vivo X100 Pro: Πώς ανταποκρίνεται ο Mediatek Dimensity 9300 στο τεστ θερμικής απόδοσης

To vivo X100 Pro έφτασε στα χέρια των πρώτων reviewer και μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για τη θερμική απόδοση του Mediatek Dimensity 9300.

Smartphones Apple featured MediaTek

Μετά το Snapdragon 8 Gen 3, και άλλο τσιπ ξεπέρασε το Apple A17 Pro;

Όλα τα premium smartphones διαθέτουν ισχυρούς επεξεργαστές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις και οι διαφορές δεν είναι εύκολα αντιληπτές.

Gear featured MediaTek

MediaTek Dimensity 9300: Ανακοινώθηκε επίσημα με εντυπωσιακή σχεδίαση της CPU

Το πιο πρόσφατο κορυφαίο chipset από την MediaTek, το Dimensity 9300, είναι εδώ και θέλει να ανταγωνιστεί τον Snapdragon 8 Gen 3 της Qualcomm.