Οι δυο μεγάλοι αντίπαλοι Qualcomm και MediaTek, είχαν πάντα τις διαφορές τους όσον αφορά στους επεξεργαστές. H Qualcomm μάλιστα κορόιδευε τους octa-core επεξεργαστές της MediaTek λέγοντας ότι αυτό που χρειάζονται τα smartpones είναι καλύτεροι και όχι περισσότεροι πυρήνες, αν στη συνέχεια ακολούθησε κυκλοφορώντας Snapdragon 615 και Snapdragon 810 και τα δυο οκταπύρηνα.
Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που έρχονται από το κινέζικο MyDrivers, η MediaTek θεωρεί ακόμη και τους 8 πυρήνες λίγους και ετοιμάζει νέους επεξεργαστές με 10 ή ακόμη και 12 πυρήνες. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι, αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, θα κάνουν την εμφάνισή τους πριν τελειώσει το 2015. Βέβαια μια τέτοια τεχνολογική εξέλιξη χρειάζεται χρόνια να πραγματοποιηθεί, οπότε η MediaTek μάλλον εργαζόταν με μυστικότητα πάνω στο νέο project.
Πρέπει να πούμε όμως ότι ήδη πολλές εφαρμογές δυσκολεύονται να επωφεληθούν ακόμη και από τους 4 πυρήνες. Οπότε, αν οι πληροφορίες αποδειχθούν αληθείς, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πως θα αιτιολογούσε η MediaTek τη μεταπήδηση σε 10 ή 12-πύρηνους επεξεργαστές.
Δείτε στο παρακάτω video τι έλεγε η Qualcomm για τους octa-core επεξεργαστές:
Δεν νομίζω να χρειάζονται 12 πυρήνες για να παρακολουθησουνε τσόντα οι τσοντακιδες του android. Και οι 4 είναι αρκετοί.
H Qualcomm το ειπε γιατι η 8 core cpu mediatek ειναι acortex 7 και η Qualcomm 4core ειναι σαν α cortex 15!! Τι να τους κανεις ακομη και 12 αν ειναι Τα φτηνά cpu
Χαχαχαχά @dimitris πέρα από την πλάκα αν έγώ με το xpreia z ultra το έχω κάνει υπολογιστή γραφείου με 4ο και ούτε 2gb ram και κυριολεκτικά τα κάνω σχεδόν όλα από εδώ (χαμηλές απαιτήσεις φυσικά, κυρίως χαρτούρα) φαντάσου στο μέλλον με 4gb ή και παραπάνω και ένα 12ο, κυριολεκτικά ο μέσος χρήστης δε θα έχει την ανάγκη υπολογιστή (και λέω ο μέσος γιατί επεξεργαστική ισχύ ποτέ δε θα έχει όσο ένας σταθερός και σίγουρα τις συνδέσεις [σειριακές κ.τ.λ]).
Αρκει να φτιαξουν και λογισμικο που να αξιοποιει πανω απο 4 πυρηνες….
Ε καλά ρε Αλέξανδρε, μην υπερβάλουμε κι όλας, για λίγο σερφάρισμα στην καφετέρια, στο κρεβάτι λίγο πρίν απο τον ύπνο ή να διαβάσεις 5 Email καλό είναι, ποτέ το κινητό τηλέφωνο δεν θα αντικαταστήσει τον υπολογιστή ούτε στο 1% των λειτουργιών του. Εκτός κι αν μιλάμε για άτομο που δεν χρησιμοποιούσε ποτέ τον υπολογιστή ή απλά σέρφαρε 10 λεπτά την ημέρα. Το Smartphone είναι απλά μια μόδα που θα περάσει στα επόμενα πιστεύω 5-10 χρόνια, απλά τώρα ασχολούμαστε περισσότερο και δίνουμε βάση γιατί είναι μια νέα σχετικά τεχνολογία, ο υπολογιστής ήρθε πρίν απο 30 χρόνια για να μείνει για πάντα και τίποτα δεν θα καταφέρει να τον αντικαταστήσει, ίσως οι All In One τηλεοράσεις στο μέλλον, κάτι σαν αυτά που βγάζει η Apple και τώρα και οι άλλες εταιρίες. Το κινητό σου βάζει περιορισμούς, στην εργασία, στην οθόνη, στην προβολή ταινίας, στο σερφάρισμα, καλά για Gaming δεν το συζητάμε κάν και άλλες 1000 χρήσεις. Το τηλέφωνο είναι απλά μια δεύτερη επιλογή, για εκεί που δεν θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ηλεκτρονικό υπολογιστή, έστω Laptop, ακόμα και την ταμπλέτα.
Αλλά θα μου πείς, το 90% των ανθρώπων, χρησιμοποιούνε υπολογιστή για να κάνουνε λογαριασμό στο Facebook ή για να μιλάνε τσάμπα στο Skype και στο Viber, οπότε μάλλον έχεις δίκιο 😛
Το θέμα ειναι ότι για αυτά που μπορεί να κανει ενα κινητο η ενα ταμπλετ Αλέξανδρε, ειναι αρκετά και τα όσα έχουμε. Πως να στο πω ειναι σαν να φτιάχνεις ένας σμαρτ για πίστα. Θα του βάλεις πολλά άλογα αλλα θα το πλαίσιο του θα ειναι παντα αδύναμο. Ενα κινητο ενα ταμπλετ σου προσφέρει κάποιες ευκολίες, και ειναι ενα mobile πολυεργαλείο, χωρίς ποτε να σου δώσει τις δυαντοτοτητες ενός υπολογιστή. Και αυτο δεν θα αλλάξει και με 30 πυρήνες. Εκτός πια αν βάλουν full desktop OS σε mobile συσκευές απο ενα σημείο και μετα. Που δεν θα γίνει.
@Νίκος αν έχει τόση επεξεργαστική ισχύ και τις αντίστοιχες εφαρμογές, λύσεις που θα κουμπώνεις τη συσκευή σε οθόνη και πληκτρολόγιο (όπως αυτές που υπάρχουν ήδη βέβαια), αποκτούν μεγαλύτερο νόημα και γίνονται πιο ρεαλιστικές…
12 πυρήνες… Μάλλον η Apple πρέπει να τους κάνει σεμινάρια μάρκετινγκ!!!!!
Όπως ειπα πιο πανω παίζει ρόλο η ποιότητα του επεξεργαστεί δεν παει να ειναι και 20 αν ειναι χαλια και δυπηρηνος παλι θα τα περνάει. Να γίνουν pc δύσκολα με arm επεξεργαστές ίσως στο μέλλον γίνει και αυτο με full desktop
Αμα το android κολλαει με 12 πυρινες και 3gb ram, τοτε καποιος πρεπει να κατηγορισει την Google..
Το βιντεο αυτο βγηκε το 2013 οταν η MT εβγαλε 8πυρινο που οσο και να ζεσταινοτανε, δεν χαμηλωσε τις ταχυτητες της GPU την ιδια στιγμη που στο 4πυρινο SD600 ταμπλετ μου, με τις πρωτες ζεστες, τα παιχνιδια γινοταν slides!
Επισης η Qualcomm εχει προβληματα με υπερθερμανση στον καινουργιο ΟΧΤΑΠΥΡΙΝΟ (που κοροϊδευε) SD810.
Τελος, αν σκευτεις οτι ενας επεξεργαστης ειναι τοιχος για να πεσει πανω ενα τρενο που του χαλασανε τα φρενα, τοτε οσο περισσοτερους τοιχους εχεις back-to-back, τοσο μεγαλητερες πιθανοτητες εχεις να το σταματησεις…
Οι διεργασιες περνανε απο τους πυρινες, δηλαδη καποιες δεν χρειαζονται μεγαλη επεξεργαστικη ισχυη και μπορει να φτασουν μεχρι τον 2ο πυρινα και αλλες που θελουν πολυ μεγαλη επεξεργαστικη ισχυη μπορει να φτασουν και στον 12ο πυρινα, οπου θα δουλευουν ολοι οι πυρινες..
Alex αυτό που λες ότι “οι διεργασίες περνάνε απο τους πυρήνες” δεν είναι απόλυτα σωστό. Σε ένα σύστημα ο επεξεργαστής απλώς εκτελεί τις εντολές του προγράμματος προσπαθώντας να κατανείμει τις διεργασίες σε επιμέρους πυρήνες. Αν ας πούμε έχουμε ένα τετραπύρηνο cpu και έχουμε 4 διεργασίες, η κάθε μία πέρνει από έναν και όλα καλά. Αν έχουμε 3 διεργασίες ο ένας πυρήνας θα κάθεται χωρίς να κάνει τίποτα. Χρειάζεται προγραμματισμός τις εφαρμογής ώστε να τρέχει παράλληλα σε από δύο ή παραπάνω πυρήνες (παράλληλος προγραμματισμός), η cpu είναι πολύ “χαζή”, το μόνο που κάνει είναι να εκτελεί εντολές (για την ακρίβεια “νήματα”). Το πρόβλημα ξεκινάει όταν έχουμε παραπάνω διεγρασίες από πυρήνες (που πάντα έτσι συμβαίνει, εκτός αν είχαμε cpu με 250 cores…). Εκεί η αύξηση του αριθμού των πυρήνων δεν αποτελεί ουσιαστική λύση γιατί πάντα οι διεργασίες θα είναι περισσότερες από τους πυρήνες. Αυτό που χρειάζεται είναι γρήγοροι (όχι απαραίτητα περισσότερα GHz, η αρχιτεκτονική του επεξεργαστή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο) και αποδοτικοί πυρήνες ώστε να τελείώνουν την δουλειά γρήγορα και να έρχεται η επόμενη διεργασία. Ωστόσο έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η αύξηση της ταχύτητας του επεξεργαστή μεταφράζεται σε πολύ μικρή αύξηση της ταχύτητας εκτέλεσης, αυτό που χρειάζεται είναι σωστότερος προγραμματισμός… Συνέχεια »
Το έχω πει και θα το ξαναπω. Δεν χρειαζεται ενα κινητό να έχει τόση επεξεργαστική δυναμη, 10-12 πυρήνες στο κινητό για να τρεχούμε τι? Candy crush και Facebook?
Με 2 πυρήνες την βγάζουν μια χαρα. Και απο επεξεργαστές είμαστε αρκετά καλά, δεν χρειαζόμαστε τέτοια μοντέλα. Εεκι που τα mobile SoCs έχουν μείνει λίγο πίσω είναι στις GPU. Δεν λεω πως δεν είναι δυνατές, αλλά ρουφανε πολύ μπαταρία, με αυτά τα τεράστια clock speeds. Τα 700-800MHz είναι υπερβολικά για ενα κινητό. Και στο κάτω κάτω, όταν δεν υπάρχει κάποιο παιχνίδι που να χρειάζεται τόση δυναμη γιατι να υπάρχουν? Αφού βλεπουν πως δεν προχωράει το gaming στα mobile τόσο πολύ… Ναι, υπάρχουν διάφορα παιχνίδια, ports απο κλασικά παιχνίδια κτλ όμως είναι μετρημένα στα δάκτυλα.
Επίσεις αυτή η λογική μερικών πρεπει να σταματήσει. Το οτι και καλά το Android δεν τρέχει καλα ακόμα και με 12 πυρήνες και 3 γιγα Ραμ. Εγώ έχω moto X 2013 ( dual core/ 2gb ram) που δεν είναι και το δυνατότερο κινητο και τρέχω πολύ πιο καλά απο ενα iphone, με καλυτερο multitasking.
Γνώμη μου είναι οτι και με 2 η 4 πυρήνες είναι μια χαρά το οποιοδηποτε κινητό.Εδώ και 1 χρόνο έχω στην κατοχή μου το Optimus L9 II και είμαι υπερκαλυμμένος.2 πυρήνες krait και 1gb RAM κάνουν το κινητό να φυσάει..