Nomophobia: Ο φόβος να μην έχεις smartphone πάνω σου

Τα smartphones είναι παντού γύρω μας και οι ψυχολόγοι ορίζουν ως nomophobia το σύνολο των συμπτωμάτων άγχους που έχουμε όταν είμαστε μακριά τους. Υπολογίζεται ότι στον κόσμο θα υπάρχουν περίπου 2 δισεκατομμύρια smartphones μέχρι το τέλος του έτους, ενώ αρκετά ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από την καθημερινή χρήση τους. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα ποσοστό 20% των Αμερικανών στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών χρησιμοποιούν το smartphone ακόμα και κατά τη διάρκεια του… σεξ! Η έννοια της nomophobia προκύπτει από τα συμπτώματα άγχους που γεννιούνται, όταν ο κάτοχος ενός smartphone βρίσκεται μακριά από το αγαπημένο του gadget. Σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοχοι smartphones νομίζουν ότι το κινητό χτυπάει ή δονείται ενώ αυτό δεν κάνει κάτι, χάνουν ουσιαστικά σημεία μίας ταινίας ή μίας συζήτησης επειδή σκέφτονται κάτι σχετικά με το κινητό ή την κοινωνική ζωή τους στο Internet, καθώς και όταν κοιτούν διαρκώς τις ειδοποιήσεις τους και τα feeds στα κοινωνικά δίκτυα.

Όταν υπάρχουν δύο από τα παραπάνω συμπτώματα ταυτόχρονα, τότε η κατάσταση ορίζεται ως nomophobia. Ποια είναι η θεραπεία της; Το να ξοδεύει κανείς λιγότερο χρόνο της ημέρας του κοιτώντας την οθόνη του smartphone και να κάνει πού και πού μία ψηφιακή αποτοξίνωση. Αλλά… τώρα αυτή την είδηση τη διαβάσατε στο smartphone ή το tablet, έτσι…;

Nomophobia, Nomophobia: Ο φόβος να μην έχεις smartphone πάνω σου

Πηγή

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
spyros

Ευτυχως την ειδηση την διαβασα στο λαπτοπ!Χαχαχαχαχα,αρα ειμαι καλα!

Γιώργος

spyros εγώ την είδα από το κινητό μου χαχα

Panos7GR

Γιατί νιώθω πως την έχω ξαναδιαβάσει αυτή την είδηση εδώ στο Techblog; Deja vu;;

Α, όχι άκυρο παιδιά! Τελικά δεν είναι νομίζω ότι την έχω ξαναδιαβάσει, είμαι σίγουρος ότι την έχω διαβάσει!! https://techblog.gr/mobile/nomophobia-22352/

Τι μνήμη έχω ο άτιμος… Χαχα συγγνώμη για την επισήμανση, αλλά δεν κρατήθηκα να μην το πω.

Αλέξανδρος

Βασικά εγώ από το pc αλλά έχει δίκιο ο Πάνος ότι το ξαναείδαμε και παλιότερα.
Τώρα στην ουσία του άρθρου, αν το κινητό το χρησιμοποιείς με μέτρο δεν υπάρχει θέμα αλλά όταν έχεις ξεχάσει τον εαυτό σου και είσαι όλη την ημέρα στα social media κανείς δε σου φταίει.
Τα smartphone είναι ένα είδος εξάρτησης γιατί είναι πολυεργαλεία ( ειδικά αν τα συνδέεις και με monitor παρ’ όλου που έχουν mobile os ) και στο μέλλον αν συνεχιστεί αυτό με το continuum της ms και κάνουν και οι άλλοι κάτι παρόμοιο θα είμαστε με ένα κινητό στο χέρι.
Γι’ αυτό παιδιά όλα με μέτρο άριστα και φυσικά ο κάθε ένας έχει το δικό του μέτρο ανάλογα με τις ανάγκες και την καθημερινότητα του αλλά όταν ξεφεύγουμε και πάμε στην υπερβολή πάντα γίνεται αντιληπτό αργά η γρήγορα.

ataturk

μεγαλο θεμα αυτο με τα smartphones (και οχι τοσο με τα tablet) μια και το ταμπλετ θα το παρεις μια φορα στον καφε κλπ δεν θα το εχεις ολη την ωρα πανω σου. Βλεπω πολλους βγαινουν εξω για καφε ποτο κλπ και ειναι πανω στην οθονη απο το κινητο ειδικα οι κοπελες. Μιλανε στο fb στο viber στο whatsapp με φιλες με κανενα γκομενο απο την αλλη ακρη της γης και δεν ανοιγουν τα ματια τους να δουνε μπροστα τους τι εχουν να ζησουν αυτο που ειναι εξω να φλερταρουν ρεαλ και οχι μεσα απο κινητα και προγραμματα ελεος εχει καταντησει αηδια η ολη φαση…

Geochios

Αν και δεν ασχολουμαι με τα social media μια εξαρτηση με το κινητο την εχω. Θελωντας να την αποβαλλω καπως υποβαθμισα κινητο… Απο Mate 7 πηγα σε Galaxy J5. Βοηθησε καπως καθως μειωσα το χρονο που ασχολουμαι…

SHREDDER

Oxi αυτη την ειδηση την διαβασα στο σουπερ ντουπερ pc μου που εχει οθονη 21,5” 1080p πεξεργαστη core it 2500k 3,3ghz και 12 gbram. Σιγα μην κατσω να βγαλω τα ματια μου σε τοσο μικρη οθονουλα και χωρς πληκτρολογιο και ποντικι. Τα smartphone και tablet ειναι για περιορισμενη χρηση σε παολυτη αναγκη. Δεν μπορω ουτε να το διανοηθω να μπω στο ιντερνετ απο κινητο η tavlet. PC και παλι pc. Δεν εχω τετοια τρεελια. Οταν βγαινω εξω με φιλους βγαινω για να διασκεδασω και οχι να αγχωνομαι για το αν εχω email η ειδοποιηηση στο youtube. Απορω με ολους αυτους που εχον παθει εθισμο με facebook twitter κτλ…. Εχω φιλο που εχει εθισμο στο fb και οταν βγαινυομε μπαινει πολλες φορες καθε ωρα

Και μαι φιλικη συμπεριφορα ως κομπιουτερας
Σταματηστε να μπαινεται απο κινητα στο ιντερνετ και παρτε ενα δυνατο pc με μεγαλη οθονη. Η εμπειρια ειναι 1000 φορες καλυτερη και δεν κανετε κακο στα ματια σας με να τρωτε ολη την ακτινοβολια του κινητου στο κεφαλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones App Store Apple

Έρχονται στο App Store: PlayStation, GameCube, Wii & SEGA Emulator για iPhone και Apple TV

Ο κύριος προγραμματιστής της εφαρμογής πολλαπλών εξομοιωτών Provenance είπε ότι η ομάδα του εργάζεται για την κυκλοφορία της στο App Store.

Smartphones Exynos Samsung Snapdragon

Samsung Exynos 2500 3nm: Θα έχει καλύτερη απόδοση από τον Snapdragon 8 Gen 4;

Η Samsung φαίνεται πως έχει κάνει μεγάλα βήματα με τις επιδόσεις των Exynos επεξεργαστών της και φέτος λέγεται πως θα αγγίξει κορυφή.

Smartphones Apple iPad Air

Φήμες ότι το iPad Air των 12,9″ θα έχει οθόνη MiniLED

Tα μοντέλα iPad Pro και iPad Air επόμενης γενιάς της Apple αναμένονται στις αρχές Μαΐου και, όσο πλησιάζουμε, εμφανίζονται νέες πληροφορίες.

Smartphones Lenovo Qualcomm Snapdragon Snapdragon

Lenovo Yoga Slim 7 14,5″: Το πρώτο laptop Snapdragon X Elite – Λεπτό και χωρίς ανεμιστήρα

Μια πρώτη ματιά στο Lenovo Yoga Slim 7 14 2024 Snapdragon Edition αποκαλύπτει ότι είναι λεπτό και χωρίς ανεμιστήρα.