Οι αρχές στη Γαλλία ανακοίνωσαν τα κινητά που έχουν SAR πάνω από τα επιτρεπτά όρια στην Ευρώπη

αρχές Γαλλία ανακοίνωσαν κινητά SAR πάνω επιτρεπτά όρια Ευρώπη, Οι αρχές στη Γαλλία ανακοίνωσαν τα κινητά που έχουν SAR πάνω από τα επιτρεπτά όρια στην Ευρώπη

Η Εθνική Υπηρεσία Συχνοτήτων στη Γαλλία πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με το SAR των κινητών που κυκλοφορούν στην αγορά και εντόπισε αυτά που ξεπερνούν τα όρια που ισχύουν στην Ευρώπη και είναι περισσότερο επιβλαβή για την υγεία των καταναλωτών.

Το SAR (Specific Absorption Rate) που στη γλώσσα μας μεταφράζεται ως Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης, είναι ένα μέγεθος που εκφράζει τον ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Ο υπολογισμός του ορίζεται σαν την ενέργεια που απορροφάται από ορισμένη μάζα ιστού μέσα σε ορισμένο χρόνο και μετριέται σε μονάδες ισχύος ανά μάζα (Watt/kg).

Πολλοί καταναλωτές αγοράζουν μια συσκευή κρίνοντας από τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που παρατηρούν τον αριθμό SAR που έχει κάθε κινητό για το κεφάλι και το σώμα και επιλέγουν κάποιο με όσο το δυνατό χαμηλότερο έτσι ώστε να είναι λιγότερο επιβλαβές για το ανθρώπινο σώμα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε σε 51 συσκευές η Εθνική Υπηρεσία Συχνοτήτων στη Γαλλία για το πρώτο εξάμηνο του 2018, διαπιστώθηκε πως οι συσκευές που έχουν SAR εντός των νόμιμων ορίων που είναι 2W/kg είναι 43. Όσον αφορά τα οκτώ smartphone που είχαν ξεπεράσει τα όρια, δύο από αυτά αποσύρθηκαν από την αγορά και τα υπόλοιπα έξι έλαβαν αναβάθμιση στο software η οποία ρύθμισε το SAR εντός των επιτρεπτών ορίων.

Όπως αναφέραμε, το μέγιστο επιτρεπτό όριο στο SAR είναι 2W/kg και η πλειοψηφία των smartphone δε φτάνει σε αυτόν τον αριθμό. Από τα 43 κινητά που ήταν κάτω από τα 2W/kg, είχαν μέση τιμή στα 1.16W/kg, ενώ ορισμένα έφτασαν μέχρι και τα 0.6W/kg.

Εσείς κοιτάτε το SAR όταν αγοράζετε ένα smartphone;

Update: Ακολουθεί η επίσημη τοποθέτηση της Honor σχετικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε με το SAR στην Γαλλία.

“Σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης του ANFR σχετικά με τους δείκτες SAR στην Γαλλία, η Honor έχει ήδη εκδώσει ενημερώσεις λογισμικού για όλα τα αποθέματα συσκευών των συνεργατών της και έχει στείλει ειδοποιήσεις ενημέρωσης λογισμικού στους χρήστες. Με αυτά τα updates, οι συσκευές βρίσκονται εντός του ορίου του δείκτη SAR. Το ANFR έχει συμφωνήσει με τις διορθωτικές κινήσεις της Honor και το ενημερωμένο Honor 8 (δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα και δεν σχετίζεται με το προσφάτως λανσαρισμένο Honor 8X) ανταποκρίνεται πλέον στα στάνταρ που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

H Honor με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια βιομηχανία smartphone, θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για τα προϊόντα της και τηρεί όλους τους σχετικούς τοπικούς νόμους σεβόμενη πάντα τους καταναλωτές της.”

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Flagship killer

Αυτό το software update πολύ με προβληματίζει…
Δηλαδή μπορεί το κινητό μου να έχει άλλο SAR από τη μέρα που το αγόρασα και από τη στιγμή που έχει πάρει αρκετά updates???

Flagship killer

*Φυσικά και κοιτάζω (και) το SAR! 2019 μπαίνει… αυστραλοπίθηκοι που δεν δίνουν σημασία βέβαια υπάρχουν πολλοί!
Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι!

Πέτρος

με το software update πειραξαν την λειτουργεια μαλλον της κεραιας ωστε να δουλευει αλλιως και να τηρει τα επιπεδα του νομιμου sar. αν δεν κρινεται απαραιτητο στα firmware updates διορθωνουν αλλα bugs οποτε μην σε νοιαζει. αυτη ειναι η δικια μου αποψη

Flagship killer

@Πέτρος κι εγώ αυτό σκέφτομαι αλλά ας πούμε έχω samsung τα οποία έχουν υπερβολικά χαμηλό SAR εξαιτίας μιας τεχνολογίας που χρησιμοποιούν από το 2006, το σήμα τους βέβαια είναι πάντα ένα κλικ κάτω εξαιτίας αυτού αλλά δε με νοιάζει γιατί προτιμώ τι χαμηλότερο σήμα από το τηγανητό DNA…
Ποιος μου λέει όμως πως για να βελτιωθεί το σήμα δεν πειράζει τη κεραία με updates άρα κατ’ επέκταση και τον SAR?
Δυστυχώς πολύ θολό το τοπίο σε αυτό το θέμα…

NikosAr

Ναι εντάξει το sar από μόνο του δεν λέει κάτι και ναι είναι ένα μέτρο για να έχουμε να συγκρίνουμε…. όμως παίζουν και αλλά πολλά ρόλο… πχ παλαιότερα πριν 5-6 χρόνια η lg και samsng είχαν τα κινητά τους πολύ χαμηλό sar 0,15 με 0,30 w/kg, όταν η Apple είχε 2,0 στις ΗΠΑ και 1,5 Ευρώπη.. η μεν lg και Samsung είχαν επένδυςει σε καλύτερης ποιότητας υλικά κεραίας με γνώμονα τον άνθρωπο και οι υπόλοιποι απλά σφυρούσαν αδιάφορα εφόσον είχα καλό σήμα ακόμα και στο υπόγειο. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η ίδια η μέτρηση … δηλ. πόσο κοντά στο σώμα είναι η συσκευή ( πχ έως 0,50 cm ) όπως ρόλο παίζει και το σήμα από τον πάροχο…. πχ ένα κινητό που έχει 0,45 w/kg και βρίσκεσαι σε χωριό που οι κεραίες είναι αρκετά μακριά, έχει ενδιάμεσα βουνά, συνεφια κλπ τότε αν μετρήσουμε το sar στην συγκεκριμένη συσκεύή μπορεί να ξεπεράσει 3,0 w/kg …. !

Simon

Κάτοχος s7 edge 0.264 W/kg
Ελπίζω μην άλλαξε τίποτα με τις αναβαθμίσεις

John Real

Ενω τα Sony εχουν πολυ χαμηλο Sar πχ το XA1 που εχει 1.79 w/kg ( περισοτερο απο το Honor 8 που εχει 1.69).
Ειναι αυτο που λεμε πηγε να σκαψει τον λακο του αλλου…😂

Wipeout

Βασιλιάς των χαμηλών Sar..LG. μια ζωη το φωναζω απο τα πιο σημαντικα …

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple Google Google AI

iOS 18: Η Apple συζητά με τη Google για να φέρει λειτουργίες του Gemini AI στο iPhone

H Apple βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Google για να ενσωματώσει το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Gemini στο iPhone ως μέρος του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16: Οι 5 βασικές αναβαθμίσεις που περιμένουμε

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο περιμένουμε τη σειρά iPhone 16 με αρκετά πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά από την περυσινή σειρά iPhone 15.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3: Διέρρευσε η ημερομηνία λανσαρίσματος

Πολλές φήμες έχουν κυκλοφορήσει για τα επερχόμενα αναδιπλούμενα της vivo, μεταξύ των οποίων κι ότι το λανσάρισμα θα γίνει στο τέλος του μήνα.

Smartphones ASUS Asus ZenFone

Asus Zenfone 11 Ultra: SD 8 Gen 3 και σύστημα τριπλής κάμερας για πρώτη φορά από το 2021

Το Asus Zenfone 11 Ultra έκανε το επίσημο ντεμπούτο του σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης για την κύρια σειρά Zenfone της εταιρείας.