Σχεδόν 5,3 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα αναμένεται να καταλήξουν στα σκουπίδια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουForum του WEEE (Waste from Electrical and Electronic Equipment) για τα Απόβλητα από τον Ηλεκτρικό και Ηλεκτρονικό Εξοπλισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πολλοί είναι οι άνθρωποι που κρατούν παλιά τηλέφωνα, αντί να τα ανακυκλώνουν, σύμφωνα με έρευνα. Από τα ηλεκτρονικά είδη δεν εξάγονται πολύτιμα, όπως ο χαλκός ή το κοβάλτιο σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 16 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως και στην Ευρώπη, σχεδόν το ένα τρίτο δεν χρησιμοποιείται πλέον.
Το WEEE λέει ότι η έρευνά του δείχνει ότι το «βουνό» των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών απορριμμάτων, από πλυντήρια ρούχων και τοστιέρες έως υπολογιστές, tablet και συσκευές GPS αναμένεται να αυξηθεί σε 74 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030.
Νωρίτερα φέτος, η Royal Society of Chemistry ξεκίνησε μια εκστρατεία για την προώθηση της εξόρυξης ηλεκτρονικών αποβλήτων για την παραγωγή νέων προϊόντων, τονίζοντας ότι η παγκόσμια σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, απειλεί τις αλυσίδες εφοδιασμού πολύτιμων μετάλλων.
Τέλος λίγο περισσότερο από το 17% των ηλεκτρονικών αποβλήτων στον κόσμο ανακυκλώνεται σωστά, αλλά η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών έχει θέσει στόχο να το αυξήσει στο 30% μέχρι το επόμενο έτος.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ