Project Ara: Ο δημιουργός του δεν είναι ευχαριστημένος με την Google

Ο Dave Hakkens είναι ο δημιουργός πίσω από την Phonebloks, που το 2013 ανέβασε το σχετικό video στο YouTube κάνοντας σχεδόν 22 εκατ. views και στόχος του ήταν μέσω του αρθρωτού smartphone ήταν να βοηθήσει στην μείωση των ηλεκτρονικών σκουπιδιών.

Το project του τράβηξε το ενδιαφέρον των χρηστών και εταιρειών όπως η Motorola αρχικά και η Google αργότερα με το Project Ara, όμως ο Hakkens δεν φαίνεται να είναι ευχαριστημένος με την εξέλιξη που έχει το project στα χέρια της Google. θεωρεί πως η Google θα μπορούσε και καλύτερα.

Μέσα από το post στην προσωπική του σελίδα ο Hakkens ανέβασε ένα κείμενο με τίτλο “Re-think Project Ara” και αναφέρεται σε δυο σημεία. Το ένα είναι το γεγονός ότι η Google έκανε το frame της συσκευής πλήρως λειτουργικό. Το frame περιλαμβάνει CPU, κεραίες, αισθητήρες, μπαταρία και οθόνη, τα κομμάτια αυτά δεν είναι αποσπώμενα. Επομένως, αν σπάσει η οθόνη, πρέπει να αλλαχθεί η βάση του κινητού και όχι μόνο το γυαλί όπως αναμέναμε αρχικά.

“It means your phone still gets obsolete after a while. What if your screen breaks? Well you still need to replace the entire phone. And after a couple of years it gets slow and you need to replace your entire skeleton”

Όταν ο Hakkens εργαζόταν με τη Motorola στο Project Ara ήθελαν όλα τα κομμάτια να είναι αποσπώμενα.

Το άλλο κομμάτι που δεν του αρέσει είναι ότι η Google έχει πολύ μεγάλο έλεγχο επάνω στην δημιουργία των modules: “…it isn’t truly open. Everything happens under the umbrella of Google. They are in charge, they make the rules. They can decided to suddenly change the connectors, or design. Making all previous modules you have obsolete. It’s a powerful ecosystem which shouldn’t be in the hands of one organisation”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η συμβουλή του Hakkens προς την Google είναι να μην επικεντρωθεί “στη δημιουργία του επόμενου smartphone που θα πουλήσει, αλλά στο να φτιάξει το κινητό του μέλλοντος. Ένα κινητό για όλο τον κόσμο”

Διαβάσετε επίσης: Project Ara: Γιατί δεν θα επιτρέπεται η αλλαγή της CPU

project ara dave hakkens, Project Ara: Ο δημιουργός του δεν είναι ευχαριστημένος με την Google

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Konstantinos

Νομίζω το πρόβλημα αυτού του τύπου είναι ότι οραματίστηκε κάτι που δε συνάδει με την αγορά. Η google προσεγγίζει το project με τη λογική της lg και των modules. Το πρόβλημα βέβαια είναι πως αρκετές φορές τα λεγόμενα upgrades κρύβουν από πίσω πολλές εργατοώρες και πειραματισμούς R&D που θέλουν οι εταιρίες να αποσβέσουν.

Ένα modular κινητό του λαού, θα είχε μεγάλη διάρκεια ζωής, μικρά περιθώρια βελτιώσεων και άρα λιγότερα κέρδη. Στη λογική του usb-c αντί για micro-usb ή της αφαίρεσης ακουστικών που παρουσιάζονται σαν features.

Θα γίνει αλλά όχι ακόμα. Όταν η τεχνολογική έρευνα επικεντρωθεί σε υπηρεσίες πράγμα που έχει αρχίσει να γίνεται θα λάβει θεση και το όραμά του. Μέχρι τότε ελπίζω να μην καταλήξει στο νεκροταφείο της Google ως μη κερδοφόρο.

Mary

Ο τύπος δεν έχει πρόβλημα, μια χαρά τα λέει. Το θέμα είναι ότι η Google πάλι ψάχνει τροπο να τα αρπάξει.

ΚΚ

Προφανώς η Google θεωρεί οτι κάνοντας το 1 ο βήμα θα τραβήξει την προσοχή ώστε η 2η Γεννια να ειναι πιο αρθρωτή κτλ. Ομως ενα κινητο που πρακτικά αλλάζεις λίγα πραγματα δεν ειναι και κατι σημαντικό για τους πολλους.
Μπορεις να δεχτείς στην 1η Γεννια να εχεις συγκεκριμένες επιλογες στους πυρήνες αρχικά και επιλέγοντας ενα δυνατό τςιπακι να μπορεις για πολλα χρονια απλα να αλλάζεις ολα τα αλλα γυρω του. Ομως αν δεν μπορεις ουτε να αλλάζεις την μπαταρία, οθονη, κεραία, αισθητήρες πρακτικα τι σημαντικό αλλάζεις; Μονο φωτο για φωτογράφους …οκ και τα ηχεία ?
Ισως ηGoogle χρειάζεται να το δει πιο καινοτόμα αμα θελει να πετύχει

james

H Google ειναι εταιρια, οπως ολες και προφανως ψαχνει τροπο να αποσβεσει το κοστος αναπτυξης της τεχνολογιας και να βγαλει και κερδος. Αργοτερα οταν η τεχνολογια ωριμασει και αλλο, ισως δουμε και το πληρως αρθρωτο τηλεφωνο, οπως ακριβως το οραματιστηκε ο τυπος του αρθρου και πολλοι αλλοι ακομα.

Ομως να διαβαζω οτι “Το θέμα είναι ότι η Google πάλι ψάχνει τροπο να τα αρπάξει” απο οπαδους της Apple, με ξεπερναει ως ανθρωπο.

Ανακιν

Πιστεύω θα πιάσει πάτο αυτό το project της Google θα έχει ποσοστά όσο τα Windows Phone κάνεις δεν θα το προτίμηση

ManS

@Ανακιν σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας τις προφητείες σου😂

X.g4

Απο την στιγμη που η google ανακοινωσε πως δεν θα επιτρεπει την αλλαγη των cpu,gpu και ram δεν εχει καμια ουσια το συγκεκριμενο project!!
Οταν σε 4-5 χρονια απο τωρα θα θελω να αλλαξω το module της καμερας για να εχω πχ εγγραφη 8k δεν θα μπορω να το κανω γιατι ο επεξεργαστης και η ram δεν θα τα σηκωνουν!
Και απο τη στιγμη που δεν θα μπορω να αλλαξω την καρδια του κινητου δεν εχει κανενα απολυτος νοημα!
Οποτε ετσι ακριβως ειναι,η Google δεν βλεπει το οραμα,απλα το πλασαρει σαν ενα ιδιαιτερο smartphone.
Ασε που τα modules θα ειναι πανακριβα!
Αν θες να αλλαξεις καμερα,οθονη και μπαταρια θα θες κανα 200αρι ευρω,βαζεις αλλα 70-80 και παιρνεις ναυαρχιδα ενος χρονου!

Ανακιν

Να μάστε καλά φίλε @ManS και θα το ζήσουμε εδώ μέσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Pixel Pixel 7

Google Pixel 7 & Pixel 8: Δεύτερη ενημέρωση Απριλίου επιλύει προβλήματα δικτύου

Μετά την εγκατάσταση της μηνιαίας ενημέρωσης Μαρτίου 2024, χρήστες συσκευών Pixel 7 και Pixel 8 αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα δικτύου.

Smartphones featured Google Pixel

Google Pixel 8a: Διέρρευσε (και) η τιμή – Πόσο ακριβότερο θα είναι από το 7a;

Μια ακόμα είδηση έρχεται από το μέτωπο της Google και αυτή τη φορά αφορά το Pixel 8a και συγκεκριμένα την τιμή του.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 9 Pro: Διέρρευσαν πραγματικές hands-on εικόνες

Η Google περιμένουμε να κυκλοφορήσει το λιγότερο τρία smartphone τον ερχόμενο Οκτώβριο,  τα Pixel 9, Pixel 9 Pro και Pixel 9 Pro XL.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.