Επιστήμονες έσπασαν το ρεκόρ απόστασης κβαντικής τηλεμεταφοράς

Φυσικοί από το πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία κατάφεραν να τηλεμεταφέρουν την κβαντική κατάσταση ενός φωτονίου σε έναν κρύσταλλο, μέσω μιας οπτικής ίνας, σε απόσταση άνω των 25 χιλιομέτρων. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στα 6 χιλιόμετρα και είχε επιτευχθεί από την ίδια ομάδα του καθηγητή Nicolas Gisin πριν από 10 χρόνια.

Το πέρασμα από το φως στην ύλη, χρησιμοποιώντας την τηλεμεταφορά ενός φωτονίου σε ένα κρύσταλλο, δείχνει ότι στην κβαντική φυσική δεν είναι η σύνθεση που έχει σημασία αλλά η κατάστασή του που μπορεί να παραμένει ίδια σε διαφορετικές συνθήκες, είτε στο φως είτε στην ύλη.

Η δημοσίευση έγινε στο Nature Photonics από τον Félix Bussières και δείχνει ότι η κβαντική κατάσταση ενός φωτονίου μπορεί να διατηρηθεί ενώ μεταφέρεται στον κρύσταλλο χωρίς να έρχονται απευθείας σε επαφή. Για να καταλάβουμε καλύτερα, ο κρύσταλλος λειτουργεί σαν “memory bank” που κουβαλά τις πληροφορίες του φωτονίου οι οποίες έχουν μεταφερθεί σε αυτές τις αποστάσεις χρησιμοποιώντας το φαινόμενο της τηλεμεταφοράς.

quantum-teleportation-570


Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
17 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
tr011ing

αντε και σε καμια 5ετια θα μου τηλεμεταφερουν το iphone σπιτι κατευθειαν. τελεια!

Spyros

Beam me up, Scotty!

Vagelis

Το μόνο που κατάλαβα είναι ότι έγινε μια πρόοδος στον κλάδο της φυσικης

Parastas

Αυτό έχει κάποια εφαρμογή στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών;

Μανώλης

@Parastas Βασικά αν δεν κάνω λάθος μόνο με την τεράστια επεξεργαστική ισχύ που θα έχουν οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορέσει να επιτευχθεί κβαντική τηλεμεταφορά σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Parastas

Πάντως θυμάμαι πριν από περίπου 15 χρόνια πώς κάποιοι φοιτητές είχαν τηλεμεταφέρει ένα φωτόνιο χωρίς να αλλάξει η κατάστασή του σε απόσταση 1 μέτρου. (Ίσως κάνω λάθος βέβαια γιατι έχει καιρό) Και έλεγε το άρθρο πώς τα 2 επόμενα στάδια ήταν η τηλεμεταφορά φωτονίου σε ύλη και ύλης σε ύλη. Οπότε το δεύτερο στάδιο ήδη επιτεύχθηκε και σε μέγαλη κλίμακα μάλιστα! Μας μένει μόνο η τηλεμεταφορά ύλης σε ύλη.. Από εκεί και πέρα ανοίγουν πολλές πόρτες!

Kostas

Δεν κατάλαβα τιποτα αλλα μ’αρεσει 😀

Πέτρος Π

Αυτή η “τηλεμεταφορά” που αναφέρεται στο άρθρο δεν έχει καμία σχέση με την τηλεμεταφορά όπως την εννοούν οι φίλοι στα σχόλια τους… Ούτε καμία σχέση με υπολογιστές και επεξεργαστές έχει…
Αυτό που τηλεμεταφέρεται είναι η “κατάσταση” του φωτονίου, και οφείλεται σε ένα φαινόμενο (κβαντική εμπλοκή) το οποίο ακόμα δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν ούτε οι φυσικοί. Σύμφωνα με το φαινόμενο αυτό όταν δυο φωτόνια είναι “συνδεδεμένα” μεταξύ τους, εάν αλλάξει η κατάσταση του ενός, τότε αυτόματα αλλάζει και η κατάσταση του άλλου, ακόμα και εάν απέχουν πολλά χιλιόμετρα το ένα από το άλλο… Είναι όντως ένα μυστήριο της φύσης…

parastas

@Πέτρος Π Όταν λες “κατάσταση” τι εννοείς;

Πέτρος Π

Χμμ αν και δεν είμαι και Φυσικός, νομίζω οτι με τις καταστάσεις των σωματιδίων εννούν την στροφορμή (spin), το οποίο δείχνει τον τρόπο που περιστρέφονται ή κάτι τέτοιο… Έτσι, όταν έχουμε δύο τέτοια “συνδεδεμένα” μεταξύ τους φωτόνια (τα οποία έχουν προέλθει από την ίδια πηγή), αν αλλάξει το spin του ενός, τότε αλλάζει αυτόματα (με ταχύτητα μεγαλύτερη και από την ταχύτητα του φωτός) και το spin του άλλου, ακόμα και αν βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά… Αν δεν κάνω λάθος το φαινόμενο αυτό έχει επιβεβαιωθεί σε πολλά πειράματα…

christosjr

Για να μην λέγονται πράγματα στον αέρα η στροφορμη και ο αριθμός σπιν ενός ηλεκτρονίου δεν έχει σχέση με το άρθρο. Εδώ μιλάμε για στοιχειώδες σωματίδιο (φωτόνιο). Αν τα καταφέρουν σε μεγαλύτερη κλίμακα και σε συνδυασμό με την ειδική θεωρία της σχετικότητας τότε ίσως μιλήσουμε και για μεταφορά ύλης στο μέλλον. ( ή καλύτερα μεταφορά ιδιότητας ύλης)

Πέτρος Π

@Christosjr : Το φωτόνιο είναι στοιχειώδες σωματίδιο, και βεβαίως έχει spin, όπως και όλα τα σωματίδια (https://en.wikipedia.org/wiki/Photon). Όταν στο άρθρο μιλάει για μεταφορά της κβαντικής κατάστασης ενός σωματιδίου αυτό ακριβώς εννοεί… Πουθενά όμως δεν αναφέρει στο άρθρο οτι μεταφέρονται φωτόνια από το ένα σημείο στο άλλο με τηλεμεταφορά… Μόνο η κατάστασή του ενός αλλάζει ταυτόχρονα με την κατάσταση του άλλου… Επομένως καμία σχέση με μεταφορά ύλης και τα σχετικά…
Η ειδική θεωρία της σχετικότητας δεν έχει καμία σχέση με την κβαντική θεωρία που ισχύει στο θέμα που μελετάμε τώρα… Αν και όλες οι προσπάθειες των φυσικών αποσκοπούν στο να ενώσουν την κβαντομηχανική με τη θεωρία σχετικότητας του Αινστάιν (η περίφημη ενοποίηση!)

christosjr1

Βεβαίως και έχει.άμεση σχέση! Ο.Αϊνστάιν μαζί με τις θεωρίες του Σρεντιγκερ έδειξαν το δρόμο για την διπλή φύση της ύλης. Κυματική και σωματιδιακή. Άρα για να επανέλθω το.φωτόνιο δεν χαρακτηριζεται μόνο από σπιν αλλά από άλλες 5 ιδιότητες.του οπότε για να μιλήσουμε για “τηλεμεταφορα” πρέπει να δημιουργησουμε κύμα ή φωτόνιο αν θες με τις ίδιες αυτούσιες ιδιότητες. Σαν μία μορφή εκφυλισμενου σωματιδίου.

Parastas

@christosjr1 αυτό που λες δεν νομίζω να ισχύει.. Ακόμα και σήμερα πολλοί υποψιάζονται ότι έχουν σχέση αλλά δεν έχει αποδειχτεί ότι οι νόμοι του μακρόκοσμου ισχύουν και στον μικρόκοσμο. Αν το είχε αποδείξει κάποιος σίγουρα θα είχε το Νόμπελ γιατί θα είχε λύσει τον μεγαλύτερο γρίφο της θεμελιώδους φυσικής.

christosjr1

The truth is out there mates. Trust me I know my shit. Όποιος θέλει να συνεχίσουμε.την κουβέντα μας christosjr1@gmail.com

Parastas

Χρήστο δεν νομίζω να ισχύει αυτό που λες. Οι ερευνητές ακόμα και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να συσχετίσουν αυτές τις 2 θεωρίες. Η διπλή φύση της ύλης δεν έχει αποδειχτεί ούτε μαθηματικά ούτε εργαστηριακά. Είναι απλές υποψίες. Αν κάποιος λύσει αυτό τον γρίφο τότε μιλάμε ίσως για την μεγαλύτερη ανακάλυψη στον τομέα της θεμελιώδους φυσικής και της αστροφυσικής, μετά την ανακάλυψη της βαρύτητας από τον Νεύτωνα (που και αυτή αμφισβητήθηκε από τον Άινσταϊν^_^) και δικαίως θα πρέπει να του απονεμηθεί το Νόμπελ….

christosjr1

Μαθηματικά αποδείχθηκαν ήδη. Πειραματικά κάτι παλεύουν στο cern.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Honor

Honor X30 Series: Η επίσημη παρουσίαση θα γίνει στις 28 Οκτωβρίου

Η νέα σειρά X30 της Honor θα αποτελείται από τα μοντέλα X30 Max και X30i, τα οποία λανσάρονται επίσημα στις 28 του μήνα.

Smartphones Vivo

Vivo X60t Pro: Εμφανίζεται στο TENAA με φωτογραφίες και εικόνες

Το τηλέφωνο φαίνεται να είναι εντελώς νέο και όχι απλώς μια ανανεωμένη έκδοση μιας παλιότερης συσκευής, όπως το X60 Pro+ και το X60t Pro+ (ή το X60 και το X60t).

Smartphones Tech Podcast

TechPodcast: MacBook Pro 2021, Pixel 6, Xiaomi Car, Bitcoin [S02E06 – 21/10/2021]

Η 6η εκπομπή της 2ης σεζόν του Tech Podcast είναι εδώ! Το εβδομαδιαίο podcast τεχνολογίας με τους Κώστα Βλαχάκη, Βάιο Βήτο και Γιώργο Αρβανιτίδη κάθε Πέμπτη βράδυ στις 22:00.

Smartphones Qualcomm Snapdragon MediaTek

Snapdragon 898 και Dimensity 2000: Γίνονται γνωστά όλα τα specs

Η αποκάλυψη των αναλυτικών specs του Snapdragon 898 και του Dimensity 2000 μας προετοιμάζει για το τι μέλλει γενέσθαι στη high end κατηγορία.