Η Samsung κατασκευάζει τον επεξεργαστή του iPhone 5

Οι ιστοσελίδες iFixit και Chipworks έκαναν βίδες το νέο iPhone 5 και ανακάλυψαν στα σωθικά του ότι ο διπύρηνος επεξεργαστής A6 είναι κατασκευής Samsung. Η ίδια έρευνα-εγχείρηση αποκάλυψε ότι η μνήμη RAM του iPhone 5 είναι 1GB και η μπαταρία του 1440 mAh, ενώ γνωρίζουμε ότι η οθόνη του 4 ιντσών είναι κατασκευής LG Display. Δικαστήρια, διαμάχες, πόλεμος διαφημίσεων και εμείς να τσακωνόμαστε για το ποιο είναι πιο γρήγορο

, Η Samsung κατασκευάζει τον επεξεργαστή του iPhone 5

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

29 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Giannis Charp

Ακριβώς όπως το είπες “Δικαστήρια, διαμάχες, πόλεμος διαφημίσεων και εμείς να τσακωνόμαστε”.
Αυτοί ανταλλάσουν υλικά μεταξύ τους,βγάζουν τα προιόντα τους,ρίχνουν 2-3 διαμάχες στη μέση με δικαστήρια κτλ έτσι γα να γίνετε διαφήμιση και να φανατίζουν το κοινό-πρόβατα(τόσο apple όσο και android users),όσπου πουλάνε στο τέλος φύκια για μεταξωτές κορδέλες με 600+€ για κάτι που σε αυτούς δεν κόστισε καν 200€.
Μπράβο σε όλους μας που γίναμε καταναλωτές πρόβατα!Από μένα ποτέ ξανά κινητό πάνω από 250€!

Tolis

Θα συμφωνήσω με τον προαναφερθέν. Τα κινητά αυτά είναι σχεδόν “τζάμπα” για 600 ευρώ. Σκέψου ότι είναι πιο δυνατά από το laptop σου 😀
Από την άλλη τα 600 ευρώ είναι πάρα πολλά για κινητό!
Οπότε κατά την γνώμη μου καλά κάνουν αυτοί που τα αγοράζουν (αλλά να μην μου πουν μετά πανάκριβος ο φραπές 3 ευρώ) και άσε εμάς τους “συντηρητικούς” αγοραστές με κινητά (που κάνουν παρόμοια δουλειά) με 200 ευρώ.

gkagman

Γιατί να σε ανταγωνιστώ και να χάσω αν μπορώ να συνεργαστώ μαζί σου και να βγάλω τα διπλάσια. Οι κατασκευαστές LCD το έκαναν επί χρόνια γιατί να μη το κάνει και η apple με την Samsung?
Μας δουλευουν και μάλιστα πολύ έξυπνα και καλά κάνουν. Είναι πολύ καλό το Iphone 5 και μπραβο και στις 3 εταιριες που κατάφεραν να συνεργαστούν.

Solon

Ελπίζω αυτή η είδηση να προσγειώσει τα fanboys αμφότερων των εταιριών. Το θέμα είναι ότι με αυτά τα καταγκιοζηλίκια οι δύο εταιρείες έχουνε πολώσει την αγορά εκμεταλευόμενοι την διαφήμηση που πέφτει με τι μηνήσεις και έχωντας κάνει στην μπάντα εταιρείες όπω η HTC και η Nokia.
Πλακάκια τα έχουνε και μας το παίζουν αντίπαλοι. Ούτε στο Holywood τέτοιο σενάριο.

antonis

και μετα σου λεει the new A6 apple design chip! μουαα αχαχαχαχα

Μιχαλης

Να τα που σας τα ελεγα fanboy της apπle οτι οι επεξεργαστες του iphone ειναι samsung και μετα μου λετε για τα iphone (τα iphone ειναι samsung κινητα με ενα σαπιο μηλο απο εξω).Και θα συμφωνησω απολυτα με τον cVlachakis!!!!…

VasiliSIII

Άλλο ποιος το κατασκευάζει και άλλο ποιος το σχεδιάζει. Πάντως και η Nokia με την HTC το ίδιο παιχνιδάκι σκέφτονται να παίξουν με τις μηνύσεις!

bill

οταν η apple δηλωνει καθαρα κερδη 26δις το 2012 και μεγαλο μερος αυτων οφειλεται στο iphone τοτε και η τιμη του ειναι λιγακι τσιμπιμενη στα 600 ευρω

fanis

είναι γιατι μας αφήνει αδιάφορους το Iphone και ποιος και απο που παιρνει τα κομματια του αχαχαχαχαχααχαχαχ

azriel84

Μάλλον πρέπει να χρησιμοποιείτε διαφορετικά Ελληνικά σε τέτοιες ειδήσεις. Η Samsung είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κατασκευαστής chip. Άρα οι πελάτες, βλέπε Apple, φτιάχνουν τα σχέδια τους τα δίνουν στη Samsung και αυτή τα φτιάχνει. Άρα είναι επεξεργαστής σχεδιασμένος από την Apple και κατασκευασμένος από την Samsung. Χαοτική διαφορά απ’το να λέμε πως είναι απλά επεξεργαστής της Samsung. Και το Renault στην Τουρκία κατασκευάζονται, μήπως είναι Τούρκικα; 😛

Κατά τ’άλλα, με κάλυψαν οι από πάνω. Συμφωνίες δισεκατομμυρίων από πίσω και από μπροστά μηνύσεις, δωρεάν διαφήμιση και πόλωση. Σε όσους πιάνει (αμφότερων πλευρών) έπιασε. Περαστικά τους.

Doc77

Κύριε βλαχακι μπορεί ένα προϊόν να κοστίζει αρκετά λόγω της έρευνας και ανάπτυξης αλλά σίγουρα όχι όσο φτάνει στον καταναλωτή !!!Τα κέρδη είναι πολλά και σίγουρα η κάθε εταιρεία εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον καταναλωτή !!! Θεωρώ ότι άδικος υποστηρίζετε τις εταιρίες διότι έτσι με τη στάση σας δεν βοηθάτε στον ανταγωνισμό για πτώση των τιμών ιδιαίτερα έν μέσω κρίσης!!!χρηστης iPhone ……

Panos7GR

@antonis & @Μιχάλης: Δεν θα συμφωνήσω σχετικά ότι είναι 100% Samsung. Καλά κάνει και τα ονομάζει “A6 Αpple design chip” γιατί αυτή ουσιαστικά τα φτιάχνει. Φτιάχνουν τα σχέδια, την αρχιτεκτονική τους κτλ και τα δίνουν στην Samsung απλά να τους τα φτιάξει βάσει των σχεδίων τους. Η Apple δεν έχει ούτε την εμπειρία, ούτε τα εργοστάσια να τα διμιουργήσει μόνη της γι αυτό κάνει συμφωνίες με άλλες εταιρίες για να κάνουν την “βρώμικη” δουλειά. Το ίδιο ισχύει και για την Retina Display κτλ.

demon

panos7 kai azriel περαστικα σας αρνειστε να δειτε την αληθεια οτι η λατρεμενη σας apple ουτε πινεζα δεν φτιαχνει και το γυρισατε οτι αυτη φτιαχνει τα σχεδια και μπλα μπλα, με την ιδια λογικη να κανω και εγω ενα σχεδιο αυτοκινητου να το δωσω στη toyota π.χ και μετα να λεω οτι ειναι δικο μου, αμ δε ομως πως ειναι δικο σου αν δεν εχεις την τεχνογνωσια και τα μεσα να το φτιαξεις?ΓΙ αυτο παρτε το χαμπαρι χωρις samsung lg κτλ δεν υπαρχει iphone και οταν το κρατατε στα χερια σας να λετε μπραβο σ αυτες τις εταιρειες που εχουν την τεχνογνωσια και φτιαχνουν το hardware γιατι αν περιμενατε απο την apple to iphone σας θα ηταν ενα ντιζαινατο γουοκι τοκι και πολυ λεω!

Mike

demon τοτε γιατι και οι 2 ειναι ενα βημα πισω απο την apple ?αυτο τον επεξεργαστη δεν τον εχει η sammy η θα τον εχει μετα απο πολυ καιρο, αλλα προβατο εισαι και εσου οπως πολλοι αλλοι που κατακρινετε τους iphonakides.

demon

mike εχεις πολυ πλακα δες τι εγραψες δεν τον εχει η samsung που τον κατασκευασε?χαχα τοσο σανο πια?

azriel84

@demon Έχεις δίκιο. Άρα το Renault μου είναι Τούρκικο, αφού η τεχνογνωσία ανήκει στο εργοστάσιο της Τουρκίας που το φτιάχνει. Να ενημερώσω την αντιπροσωπεία ένα λεπτό από το γουόκι τόκι μου! 😛 Πέρα από την πλάκα, στο μόνο που θα συμφωνήσω με τα λεγόμενά σου είναι το εξής. Τις τεχνολογίες οθονών και επεξεργαστών πράγματι τις εξελίσσουν οι LG – Samsung. Βέβαια γιατί η Samsung έχει ακόμα 720p οθόνη στα tablet της όταν η Asus έχει 1080p και το iPad τη Retina αφήνω σε σένα να το απαντήσεις. Επίσης πράγματι, ο A6 χρησιμοποιεί την τεχνολογία 32nm που έχει αναπτύξει η Samsung και πάνω σ’αυτή έχει σχεδιαστεί. Όπως και ο Exynos και πιθανός και άλλοι επεξεργαστές. Άλλωστε αυτό λέμε, η Sammy έχει το εργοστάσιο, αυτή τα φτιάχνει αλλά δυστυχώς σ’αρέσει ή όχι τα σχέδια είναι της Apple. Όπως η στέγη Καλατράβα λέγεται στέγη Καλατράβα ακριβώς γιατί τη σχεδίασε ο Καλατράβα. Δεν λέγεται στέγη Κυρ Μήτσου που την έφτιαξε… Χωρίς Samsung και LG λες δεν υπάρχει iPhone. Ισχύει, αυτοί κατασκευάζουν τα σχέδιά της άρα υπάρχει σχέση αλληλεξάρτησης. Για ρώτα τους όμως αν θέλουν να πετάξουν τα δις $ που τους δίνουν οι συμφωνίες με την Apple. Σε πληροφορώ, περισσότερα έσοδα έχει η LG… Συνέχεια »

Yannis

η Renault έχει φτιάξει εργοστάσια στην Τουρκία για οικονομικούς λόγους. η apple δεν έφτιαξε εργοστάσια στην Κορέα. η apple έδωσε την δουλεία στην ανταγωνίστρια SAMSUNG γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, αφού είναι ανίκανη η apple να φτιάξει αυτούς τους επεξεργαστές μόνη της……για αυτό η SAMMY είναι νούμερο ένα

P4G

Δε ξέρω πόσα γνωρίζετε από αυτοκίνητα, αλλά το που βρίσκεται ένα εργοστάσιο δε σημαίνει ότι δεν είναι ιδιοκτησίας της Χ ή Ψ βιομηχανίας. Δηλαδή το Toyota ή το Seat που θα αγοράσω, επειδή η αντίστοιχη αυτοκινητοβιομηχανία έχει χτίσει στη Ζιμπάμπουε το εργοστάσιο της, με τις ίδιες ή και πολλες φορές ακόμη πιο σύγχρονες και υψηλές προδιαγραφές που θέτει η ίδια, το κάνει αυτοκίνητο Ζιμπάμπουε-Auto; Χαχαχαχα…

Η Apple δεν έχει τις υποδομές να κατασκευάσει τους δικούς της επεξεργαστές, όπως και τα περισσότερα components των ηλεκτρονικών της και θέτει απλά τις προδιαγραφές. Στη συνέχεια απευθύνεται σε άλλους κατασκευαστές για τη γραμμή παραγωγής. Το τι συμφωνίες, ρήτρες και όροι δισεκατομμυρίων κρύβονται από πίσω δε ξέρει κανείς.

Η αλήθεια είναι πως η Apple δραστηριοποιείται σε περιορισμένους τομείς και σε αυτούς ακόμη έχει περιορισμένες παραγωγικές ευθύνες, αλλά ό,τι κάνει το κάνει καλά. Βιομηχανίες σαν τη Samsung που δραστηριοποιούνται τόσο στον σχεδιασμό όσο και την παραγωγή και την έρευνα προϊόντων από πολλές διαφορετικές τεχνολογικές κατηγορίες (τηλεοράσεις, κινητά, κλιματιστικά, Η/Υ κτλ) είναι απείρως δυσκολότερο να πετύχουν τόσο καλά σε όλα και στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι και μεταξύ των κορυφαίων.

Άρα Samsung for the win! 😉

azriel84

Συμφωνώ, ίσως το παράδειγμα με το αυτοκίνητο να ήταν λίγο ατυχές, απλά ήθελα να τονίσω το γεγονός πως επειδή τον φτιάχνει η Sammy τον επεξεργαστή, αυτό δεν σημαίνει πως είναι της Samsung.

H Apple δεν είχε (πριν 10 χρόνια ήταν σχεδόν χρεοκοπημένη…) και προφανώς δεν θέλει να φτιάξει τις δικές της υποδομές. Γιατί να δώσει και να επενδύσει δις $ όταν υπάρχουν έτοιμα και φθηνότερα εργοστάσια σε Κίνα και Κορέα; Επίσης είναι γνωστό εδώ και χρόνια, πως ο Jobs ήταν της φιλοσοφίας “Δες σε τι είσαι καλός και κάνε ΜΟΝΟ αυτό”. Προφανώς η Apple δεν είναι καλή στο να φτιάχνει ψυγεία και πλυντήρια οπότε δεν ασχολείται. Και η φημολογούμενη τηλεόρασή της, προφανώς αν δεν είναι τόσο καλή όσο οι κορυφαίες LED και οσονούπω OLED Samsung και LG, δεν θα κυκλοφορήσει και δεν θα ασχοληθούν επίσης. Η Sammy έχει αποφασίσει να φτιάχνει από τηλεοράσεις μέχρι τοστιέρες. Αλλού επιτυχώς αλλού όχι και τόσο. Μαγκιά της και respect. Αλλά ως εκεί.

Και πάλι στο θέμα του άρθρου. Επεξεργαστής Apple, made in Korea. Και όπως είπε ο τρισμέγιστος Ρώσος κοσμοναύτης στο Armageddon “Russian components, American components, all made in Taiwan” :PPpp

antonis

ε ναι τα σχεδια της apple περιμενε η samsung για να φτιαξει εναν διπυρινο..θα βλεπουν τα σχεδια οι κορεατες και θα παιθενουν στα γελια

Πέτρος Π

Καλά αυτή η είδηση είναι αρκετή για εμένα προσωπικά να μην ασχοληθώ ποτέ ούτε με samsung ούτε με apple… Είναι τουλάχιστον γελοίες σαν εταιρείες με τις μηνύσεις και τις διαφημίσεις – δυσφημήσεις επιπέδου νηπιαγωγείου, ενώ από την άλλη συνεργάζονται… Κανονικά θα έπρεπε όλοι οι αγοραστές – πρόβατα να τις διαολοστείλουν και να μη ξαναγοράσουν τίποτα…. Σιγά να μη σκάσω 700 € για S3, Iphone5 και άλλες τέτοιες μαρκετίστικες αηδίες, για να τα κονομάνε οι managers… Ουστ… Μόνο HTC και ΝΟΚΙΑ από εδώ και μπρος…

Μιχαλης

Panos7GR θα συμφωνησω απολυτα με τον demon γιατι αρνηστε να το παραδεχτειτε αφου κανουν τα σχεδια η apple οπως λες και εχει τοσα δις η apple δεν μπορει να κανει ενα εργοστασιο για να κατασκευαζει τους επεξεργαστες της εμμ δεν μπορει γιατι δεν εχει τα μπροσοντα βλεπω μερικα ατομα που ακομα και σε μια σοβαρη σελιδα οπως το techblog σε μερικα αρθρα κανουν σχολια και δεν το παραδεχοντε οι fanboys της apple για να το λεει οτι οι επεξεργαστες ειναι της samsung κατι θα ξερει το techblog δεν εχω δει ποτε σε αυτην την σελιδα να λεει ενα αρθρο και να το λεει λαθος ακομα και οταν ελεγε οτι το iphone 5 ειναι πιο γρηγορα απο το s3 το παραδεχτικα και ας ειμαι fanboy της samsung!!

versavel

Βeatles vs Rolling Stones – Led Zeppelin vs Deep Purple – Apple vs Samsung = Marketing

Panos7GR

@demon & @Μιχάλης: Δεν είμαι Apple φαν. Δεν έχω ούτε iPhone, ούτε iPad, ούτε iMac, ούτε MacBook, ούτε iPod, ούτε τίποτα Apple. Όπως επίσης το ίδιο και σε Samsung. Εν αντιθέσει έχω Sony Barvia τηλεόραση, Sony Walkman, στέρεο Sony, παλαιότερα είχα (έπεσε νερό και Θεός συγχωρεσ’το) Sony Vaio λάπτοπ και από smartphone SE Xperia neo V (λόγω value for money το πήρα, γιατί Galaxy Nexus ήθελα να πάρω αλλά που φράγκα.) Οπότε αν με πεις fanboy μπορείς να με πεις Sony fanboy και θα το δεκτω και δεν θα έχω κανένα πρόβλημα. Για να έρθουμε στο θέμα μας, τώρα. Αν έχετε δει παλιότερα άρθρα του Techblog θα έχετε δει πως έχω δηλώσει κόντρα στην Apple κυρίως με την στάση της προς τους ανταγωνιστές (ο azriel ξέρει). Όμως όταν βλέπω το άδικο θέλω να το λέω. Το chip καλά λέγεται “A6 Apple designed chip” γιατί όπως λέει και το όνομά του είναι ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ (για δείτε καλύτερα “Apple designed…”) από την Apple! Τώρα αν έχει τα κότσια ή όχι για να χτίσει υποδομές δεν ξέρω, αλλά τα σχέδιά της είναι περίφημα αν δούμε τις επιδόσεις του chip. Αν και από ότι ξέρω παλιά πριν χρεωκοπήσει ήταν περισσότερο εταιρία που πουλούσε hardware και… Συνέχεια »

dimpep

Για δείτε ποιές εταιρίες ΔΕΝ κατασκευάζουν τα τσιπ αυτές, αλλά τα σχεδιάζουν μόνο

https://en.wikipedia.org/wiki/Fabless_manufacturing

George

Καλά είναι γνωστό ότι η apple απο επίπεδο τεχνογνωσίας δεν είναι τίποτα. Sony Samsung lg είναι οι μεγάλοι στο χώρο των ηλεκτρονικών απο άποψης τεχνογνωσίας. Θυμάμαι έβλεπα κάποτε τους χώρους που η Samsung φτιάχνει τους επεξεργαστες. Μιλάμε οι άνθρωπο της ήταν ντυμένοι με στολές γάντια ειδικά παπούτσια ειδικά καλύμματα στο κεφάλι συνθήκες χειρουργιου. Ακόμα σε site της Samsung υπάρχει ενότητα που μιλάει για την κατασκευή των επεξεργαστούν. Ακόμα λένε η οθόνη είναι lg. Παλαιότερα όταν είχαν πρώτο βγει οι τηλεοράσεις LCD ότι πολλών εταιρειών τα πάνελ δεν ειναι δικά τους αλλά ειναι οθόνες απο την Samsung και lg. Αυτοί δίνουν τα LCD panel στους άλλους κατασκευαστές. Αρα δεν ειναι τυχαίο ότι η οθόνη των iPhone προέρχεται απο την lg όπως επίσης δεν ειναι τυχαίο ότι στις τηλεοράσεις LCD led καθώς και στις οθόνες υπολογιστών μπροστά σε εξέλιξη ειναι πάλι η Samsung και η lg. Και κάτι άλλο μην ξεχνάμε και τους αισθητήρες των iPhone που ειναι CMOS που σημαίνει Sony μια απο τις πιο δυνατές εταιρείες στην κατασκευή φωτογραφικών μηχανών και καμερών. Και όταν μιλώ για κάμερες δεν μιλώ μόνο για τις ερασιτεχνικές αλλά και αυτές που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίεςπχ οι κάμερες που χρήσιμο πουν τα τηλεοπτικά συνεργεία η κάμερες… Συνέχεια »

Okman

Ήρθε και στην Ελλάδα το νέο iphone samsung galaxy 5, γιατί… το μήλο(apple) κάτω από την samsung θα πέσει !

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy

Galaxy S25 Ultra: Τα τέσσερα σχέδια που φέρεται να εξετάζει η Samsung

Ο σχεδιασμός έχει οριστικοποιηθεί για τα Galaxy Z Flip 6 και Galaxy Z Fold 6, με την προσοχή να έχει στραφεί τώρα στη σειρά Galaxy S25.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy A55: Αποσυναρμολογείται σε βίντεο και παίρνει εντυπωσιακή βαθμολογία επισκευασιμότητας

To Samsung Galaxy A55 βρέθηκε στα χέρια του καναλιού το Youtube PBKreviews, το οποίο ετοίμασε ένα αποκαλυπτικό βίντεο συναρμολόγησης για τη συσκευή.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy S24 Samsung Galaxy S24 Ultra

Samsung Galaxy S24: Έφτασε η ενημέρωση που βελτιώνει την κάμερα

Η Samsung κυκλοφόρησε την ενημερωμένη έκδοση ασφαλείας Απριλίου 2024 για τη σειρά Galaxy S24, που συνοδεύεται από βελτιώσεις της κάμερας.