Ο οκταπύρηνος επεξεργαστής Samsung Exynos OCTA 5 ποζάρει

Η Samsung έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα με τον νέο οκταπύρηνο επεξεργαστή Exynos 5 Octa ο οποίος ανακοινώθηκε αρχές του μήνα στην έκθεση CES 2012 στο Λας Βέγκας. Ο επεξεργαστής κάνει χρήση της τεχνολογίας big.LITTLE της ARM και χρησιμοποιεί δύο τετραπύρηνα “τμήματα”, ένα αρχιτεκτονικής Cortex-A15 για τις βαριές δουλειές και ένα Cortex-A7 για τη διαχείριση της ενέργειας.

Πιστεύετε ότι το αναμενόμενο Samsung Galaxy S IV θα κάνει ντεμπούτο με τον οκταπύρηνο Exynos 5 OCTA;

οκταπύρηνος επεξεργαστής, Ο οκταπύρηνος επεξεργαστής Samsung Exynos OCTA 5 ποζάρει

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

16 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
patentas

Παιδια συγγώμη κίολας, αλλά έχω μια απορία εδω… Λένε οτι ο A15 επειδή είναι και καλά πιο καινούργιας αρχιτεκτονικής (πολλά παίζονται εδω, την γενική ιδέα λέω) και ενώ όπως και στο ΟΝΕ S μου απενεργοποιήται ο ένας πυρήνας και ο άλλος πέφτει μέχρι τα 386MHz. Που στο καλό τα καταφέρνει καλύτερα ή μάλλος πόσο πιο λίγη ενέργεια θα καταναλώσει ο Α7 απο τον Α15 με εναν πυρήνα ανοιχτο στα 386? Μας δουλεύουνε. Καλύτερα να είχαν 8 Α15 (άχρηστοι θα πήγαιναν έτσι και αλλιώς γιατί το software δεν αξιοποιεί 4 πυρήνες ούτε στα windows, όχι στα Android..) παρά 4 και 4.. Marketing…!!!

Teo

@patentas
Εγώ λέω να πας και να τους ανοίξεις τα ματια και να τους πεις πως πρέπει να είναι και να μην κάνουν του κεφαλιού τους.
Μα καλά..τόσο άσχετοι είναι ? Και αν είναι γιατί δεν ρωτάνε τους ειδικούς(Ελληνάρες) ?

GiannisWST

To android τους καταλαβαίνει. Περιορισμούς στους πυρήνες υπήρχε μέχρι την έκδοση 2.2, το android καταλαβαίνει και x86 αρχιτεκτονικη (atom intel). To θέμα με την αξιοποίηση ειναι στο χέρι των δημιουργών-προγραμματιστων. Αν έχουν parallelizable tasks, μπορούν να τα τοποθετήσουν σε separate threads. Ακόμα και για μικρές διεργασίες που δεν θελουν δύναμη υπάρχουν τα εργαλεία: https://developer.android.com/reference/android/os/AsyncTask.html Οι “native” προγραμματιστες του android εχουν λάβει σοβαρά υπόψη την παράλληλη επεξεργασία ακόμα και για απλές εφαρμογές. Εφαρμογές που έρχονται στο android απο αλλου για να έρθουν δεν το αξιοποιούν. Για αυτο καλύτερα να ξέρετε τι κατεβάζετε και αν υπάρχει εφαρμογη αντίστοιχη που να ειναι “native” γραμμένη αξιοποιώντας όλες τις up-to-date συναρτησεις του android.

Οι 15 cortex arm για να δώσω να το καταλάβεις κάνουν στο ίδιο χρονικό διάστημα μεγαλύτερη επεξεργασία δεδομένων. Περνάνε περισσοτερα bits ανα εκτέλεση πράξης. Συνεπώς στο ίδιο ενεργειακό socket εχουν εξαιτίας αυτού μεγαλύτερες επιδόσεις στην ιδια κατανάλωση. Κοιτα εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/ARM_Cortex-A15_MPCore

SpyrouS

^χαχαχαχαχααχαχαχαχαχαχαχαχαχ εισαι τρελος ρε ο αποπανω χαχαχαχαχαχαχ κλαιω!! Τον Τeo εννοω!

manos

καλα ο @TEO εχει απειρο δικιο!ερχεται ο καθε ενας και με την πιο απλουστευμενη λογικη σου λεει οτι ολα ειναι θεμα μαρκετινγκ και πως αν αλλαξεις τη διαχειριση των πυρηνων θα πετυχεις καλυτερες αυτονομιες.για γελια πραγματικα!δεν ξερουν οι μηχανικοι που δουλευουν στην καθε εταιρεια και κανουν σειρα πειραματων επι καιρους σε διαφορα parts μεχρι να πετυχουν το επιθυμητό και ξερουμε εμεις?και επειδη τυχαινει να χω σπουδασει μηχανολογοσ μηχανικος οποιος ξερει απο τι σταδια επι σταδιων περναει ενα προιον μεχρι να βγει στο εμποριο με καταλαβαινει.οι πειραματισμοι παιρνουν και δινουν μεχρι να καταληξει κατι.και ερχεται ο καθενας σαν μεγιστος σοφος και γνωστης των παντων να κρινει το ερευνητικο κομματι εταιρειων κολοσσών! αχχχ μυαλο δεν βαζουμε!

DimDim

Εγώ λέω η samsung το επόμενο τηλέφωνο ναυαρχίδα να το ονομάσει Galaxy Pyrines. Θα κάνει θραύση στην ελλάδα.

patentas

Καλα κανετε και αμφισβητειτε, δεν εχω προβλημα. Αλλα απαντηση δεν πηρα ομως. Που και πως ο Α7 και καιει λιγοτερο στα ιδια hz απο τον Α15? Εσεις δεν ξερετε οτι εχουν στα εργαστηρια τους μπορει και επεξεργαστες με 100 πυρηνες (πχ intel) αλλα τα φερνουν σιγα σιγα να αγοραζουμε. Πειτε μου σε τι θα καψει ο Α7 λιγοτερο..

GiannisWST

Δεν έχεις άδικο, οτι μας δίνουν τμηματικά την τεχνολογία. Αλλα το cartel δεν ειναι τοσο καθιερωμένο όπως ειναι στους υπολογιστές με 2 κυρίως εταιρίες. Εδώ τα παίζουν όλα για όλα, με την επιβίωση τους να μην ειναι δεδομένη αν καθυστερήσουν (Texas instruments). Δίνουν την τεχνολογία αμέσως, χωρίς καθυστερήσεις απο τα ερευνητικά κέντρα.

Η καλύτερη αυτονομία βγαίνει κυριως συνδιαστικά. Σκέψου οτι επειδη εκτελεί πιο πολλες πραξεις ταυτοχρονα θελει το μισο χρονο για να βγαλει κατι που ο α7 θα απαιτουσε περισσότερη ώρα με την ιδια κατανάλωση. Επίσης απο 32nm πήγαν στα 28nm, εκει εξοικονομούν αρκετα watt για την λειτουργία τους (που δεν τα μετατρέπουν σε θερμότητα-απώλειες). Τελος οι αρχιτεκτονικες α7 βελτιώθηκαν και αλλο. Για αυτο και βάζουν ακόμα α7 που με κυριως τα μειωμένα nm, εχουν μειωμένες απαιτήσεις ενέργειας και πολυ παραπανω δύναμη (α15) οταν ζητηθεί. Σου έλυσα κατι?

αν δεις τις αρχιτεκτονικες λίγο που ναι μεν ειναι διαφορετικές απο εταιρία σε εταιρία, εχουν παρόμοιες βελτιωσεις και θα καταλάβεις τον τροπο εξοικονόμησης ενέργειας.

Fotis Ch.

Ο καθένας με τον πόνο του… Άλλο να παίζεις Angry Birds με τετραπύρηνο και άλλο να παίζεις με οκταπύρηνο !!!

ziarkas

Οντως χρειαζεται 4 πυρηνες για browsing και αναπαραγωγη βιντεο..
Ειναι οντως επιστημονες εκει στην SamZung..(οχι πως δεν ειναι αλλα ενταξει μην μας πασαρουν 8πυρηνο ως ταχυτερο)
Παντως σε συγκριση One X με Sgs3 σε browsing καθυστερουν πιο πολυ οι “4 exynos” απο τον 1 της Nvidia..
https://www.youtube.com/watch?v=Jdci-HsEvF4&list=FLbg2kQARyHvF2uH1-y-i9vA
Δειτε εσεις της Samsung που εχετε το καλυτερο τηλεφωνο στον κοσμο..
Εσεις και η Apple..
Συμφωνω,ολα για το MARKETING..

ziarkas

Οντως χρειαζεται 4 πυρηνες για browsing και αναπαραγωγη βιντεο..
Ειναι οντως επιστημονες εκει στην SamZung..(οχι πως δεν ειναι αλλα ενταξει μην μας πασαρουν 8πυρηνο ως ταχυτερο)
Παντως σε συγκριση One X με Sgs3 σε browsing καθυστερουν πιο πολυ οι “4 exynos” απο τον 1 της Nvidia..
YouTube: “S4 Pro vs. Exynos Quad vs. Tegra3: Quad-Core Android Comparison”
Δειτε εσεις της Samsung που εχετε το καλυτερο τηλεφωνο στον κοσμο..
Εσεις και η Apple..
Συμφωνω,ολα για το MARKETING..

Panos7GR

Παραπονιέστε παραπονιέστε για τον “οκταπύρηνο” επεξεργαστή που μάλλον θα φοράει το S4, αλλά όλοι θα τρέξετε να το πάρετε μόλις βγει… Τα ίδια λέγατε και για το Galaxy S3 που είχε τετραπυρήνο, ορισμένοι. “Τι να κάνουμε τους 4 πυρήνες για να παίζουμε Angry Birds με 4 πυρήνες στην καφετέρια;”, λέγανε κάποιοι, αλλά βρωμησε ο τόπος S3 users! Και παλιότερα τότε με την LG που έβγαλε το Optimus 2X υπήρχαν πολλοί που κραζανε και λέγανε ότι είναι marketing και για επίδειξη το κάνανε, όμως από τότε μέχρι σήμερα ο διπύρηνος επεξεργαστής είναι standard. Σωπάστε, λοιπόν, αφού γουστάρετε καταβαθος! Και στο κάτω κάτω μην το αγοράσετε… Δείξτε τους στην πράξη ότι το θεωρείται περιττό! Επίσης θα το πω για μια ακόμα φορά δεν είναι καθαρόαιμος οκταπύρηνος… Είναι ένα σετ τετραπυρήνων βασισμένοι στο big.LITTLE πρότυπο και θα λειτουργούν κατά συνθήκη, ανάλογα με την χρήση που γίνεται στο κινητό. Το λέει ξεκάθαρα και το άρθρο. Άσχετα αν για λόγους εντυπωσιασμού η Samsung προσπαθεί να το παρουσιάσει σαν οκταπύρηνο (μόνο το όνομα του “Octa”, να δεις). Είναι σαν να έφαγες δύο τσαμπιά σταφύλια. Δεν λες ότι έφαγες πχ 100 σταφύλια, αλλά δύο τσαμπιά σταφύλια… (Χαχα τι παράδειγμα βρήκα πάλι! :P) Κατά τα άλλα +1 και… Συνέχεια »

Theo

Εγώ ένα έχω να πω…ότι η ελληνική γλώσσα είναι παντού !!!!Α ρε Ελλαδάρα !!!! 😀

patentas

Ναι GiannisWST κατι έπιασα, δεν θα πω οτι είμαι ειδικός ξαφνικά. Απο τους desktop επεξεργαστες ξέρω πολλά.. απλός πιστεύω οτι δεν θα ακολουθήσουν άλλες εταιρίες τέτοιο δρόμο. Καλύτερο το σύστημα της Nvidia με εναν 5ο πυρηνα για light στιγμες.. Θα πρέπει όμως να πω και στον Panos7GR οτι οταν βγήκαν διπύρηνα κινητά όσοι έχουμε εδω και χρόνια 4πύρηνους επεξεργαστες στα desktop ξέρουμε ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα “αξιοποίησης τους”.. Λογικά όσοι το είπαν δεν θα ήξεραν. Εγω προσωπικά σκεφτόμουν την κατανάλωση.. Αλλά το βελτίωσαν και αυτο, γιατί στο optimus 2x της αδερφης μου η μπατρία πέφτει πιο γρήγορα απο το one s που έχω.. Και ο tegra 3 κραταει καλα τελικα. Για το τέλος πάντως θα πω οτι αν είναι να πάρω κινητό standard! θα είναι snapgragon pro 4πύρηνο και 1.7ghz (π.χ. ας ειναι και παραπανω :D) και ασε την samsyng να λέει octa-pus(y)! 😛

Panos7GR

Καλά θα κανεις! Αγόρασε ότι θες σύμφωνα με τις απαιτήσεις σου και όχι με τα trends που υπάρχουν κατά καιρούς. Εμένα από την άλλη δεν με ενδιαφέρουν οι επεξεργαστές και τόσο. Μπορεί να δηλώνω τον ενθουσιασμό μου για τις επιδώσεις τους, όμως έχω καταλάβει πως τελικά το Android μπορεί να απαιτεί περισσότερη επεξεργαστική ισχύ για να τρέχει ομαλά, αλλά περισσότερη αξία έχει η RAM. Δεν έχω σκοπό να αλλάξω κινητό σύντομα, το Neo V μου μου φτάνει και με έχει βγάλει ασπροπροσωπο, ωστόσο όταν πάρω νέα συσκευή το πρώτο μέλημα μου θα είναι να έχει 2GB μνήμη RAM.

Σχετικά με το άρθρο έχω να πω πως μου κάνει εντύπωση πως η Samsung κατάφερε να παρουσιάσει τόσο γρήγορα αυτόν τον επεξεργαστή. Θεωρώ πως είναι νωρίς να το βάλει σε μια τόσο αναγνωρίσιμη συσκευή. Γιατί είναι ακόμα νεαρή τεχνολογία για ένα τόσο μεγάλο βήμα…

Δημήτρης Κ.

@DimDim ναί και μετά θα αρχίσουν να κάνουν πλιάτσικα (βλ. 2008 Αθήνα) οι Πυρήνες της φωτιάς για να το πάρουν 😛

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung Smartphones

Η Samsung εργάζεται σε ένα οικονομικό τηλέφωνο – Οι πρώτες εικόνες

Η Samsung φέρεται να εργάζεται επάνω σε ένα οικονομικό τηλέφωνο, που θα χαρακτηρίζεται από τα χρώματα και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023, όπως αναφέρουν οι φήμες.

Gear LG Smartphones

LG: Tεχνολογία οπτικού zoom 4x-9x για κάμερες smartphone

H LG πλέον έχει στραφεί στη δημιουργία εξαρτημάτων για smartphone, με την LG Innotek να ανακοινώνει στην CES 2023 μια νέα μονάδα οπτικού ζουμ για smartphones που μπορεί να μετακινείται μεταξύ δύο σημείων.

Internet Smartphones Social Media WhatsApp

Έρχεται το τέλος του WhatsApp σε συγκεκριμένα smartphones από 31 Δεκεμβρίου

To WhatsApp πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί σε συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Smartphones Samsung Smartphones

Samsung: Μείωσε κατά 70% τους στόχους για πωλήσεις των Galaxy A23 5G

H Samsung μείωσε κατακόρυφα τους στόχους της για τις πωλήσεις των Galaxy A23 5G, σε ποσοστό που “αγγίζει” ακόμη και το 70%.