Samsung Galaxy S20 Ultra: Γιατί είναι υπερβολή τα 16GB μνήμη RAM

Samsung Galaxy S20 Ultra, Samsung Galaxy S20 Ultra: Γιατί είναι υπερβολή τα 16GB μνήμη RAM

Οι κατασκευαστές smartphones προσθέτουν διαρκώς όλο και περισσότερη μνήμη RAM στα μοντέλα που κυκλοφορούν. Πέρυσι, από τα 8GB πήγαν στα 12GB, και φέτος η νοτιοκορεάτικη κατασκευάστρια έσπασε κάθε ρεκόρ προσφέροντας έκδοση του Samsung Galaxy S20 Ultra με 16GB μνήμη RAM. Κατά πόσο όμως είναι χρήσιμη τόση πολλή RAM;

Πώς χρησιμοποιεί τη RAM ένα Android smartphone

Όταν ανοίγουμε το κινητό αυτό απευθείας δεσμεύει μία συγκεκριμένη ποσότητα μνήμης RAM η οποία είναι αναγκαία για τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος, τη GPU και άλλα. Περίπου όπως στους υπολογιστές. Από εκεί και έπειτα, όση RAM απομείνει χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των υπολοίπων διεργασιών και προγραμμάτων.

Για παράδειγμα, αν ένα σύγχρονο smartphone έχει ονομαστική μνήμη 6GB μετά την ολοκλήρωση της εκκίνησης του θα έχουν μείνει ελεύθερα περίπου 3GB μνήμης RAM. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για την εκτέλεση σχεδόν οποιασδήποτε εργασίας.

Αν διαπιστώσει το Android ότι δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη μνήμη για μία εφαρμογή, κλείνει τα apps που τρέχουν στο παρασκήνιο για να απελευθερώσει τόση RAM όση χρειάζεται.

Ωστόσο, με τα χρόνια οι εφαρμογές γίνονται διαρκώς μεγαλύτερες και απαιτούν περισσότερη μνήμη RAM για να τρέξουν. Ειδικά τα παιχνίδια θέλουν ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα μνήμης, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 1GB.

Με λίγα λόγια, κάποια παιχνίδια χρησιμοποιούν περισσότερη RAM από ότι το ίδιο το λειτουργικό. Ως μέτρο σύγκρισης, το Android 10 τρέχει ομαλά με 1GB μνήμης RAM ή και λιγότερο.

Βάση όλων των παραπάνω και σύμφωνα με το γεγονός ότι κάποιες εφαρμογές συνεχίζουν να τρέχουν στο παρασκήνιο, ακόμη και όταν τις κλείνουμε, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι όση περισσότερη RAM έχει το smartphone, τόσο το καλύτερο. Σωστά; Η απάντηση είναι πιο περίπλοκη από ότι φανταζόμαστε.

Πόση RAM χρειάζεται ένα Android smartphone

Στην ουσία, όση περισσότερη μνήμη RAM έχει ένα smartphone τόσες περισσότερες εφαρμογές μπορεί να τρέχει κάποιος την ίδια στιγμή. Όπως είπαμε όμως, αν το Android διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη RAM για την εκτέλεση μιας εργασίας, κλείνει όσες εφαρμογές χρειάζεται ώστε να απελευθερώσει την αναγκαία μνήμη.

Το λειτουργικό σύστημα χρειάζεται περίπου 1GB μνήμη RAM, ενώ ολόκληρο το σύστημα απαιτεί στις περισσότερες περιπτώσεις 3GB με 4GB. Τα περισσότερα flagships ακόμη και σήμερα έρχονται με 8GB μνήμη RAM, οπότε μπορούν να τρέξουν τα πάντα χωρίς κολλήματα.

Όσοι συνηθίζουν να διατηρούν ανοιχτές εφαρμογές στο παρασκήνιο, τότε ίσως δουν κολλήματα στη χρήση του smartphone. Απίθανο σενάριο, αλλά όχι αδύνατο. Αρκετοί πιστεύουν ότι φταίει η RAM όταν ένα smartphone κολλάει. Ο κύριος ένοχος όμως είναι η συνήθεια να εγκαταλείπουν οι χρήστες ανοιχτές εφαρμογές και η CPU.

Η CPU μπαίνει σε μία διαδικασία να τερματίσει όσες εφαρμογές χρειάζεται, ώστε να ελευθερώσει την απαραίτητη RAM. Κάτι που απαιτεί κάποιον χρόνο και αρκετές φορές δημιουργεί την αίσθηση ότι πέρασε ένας αιώνας μέχρι να τρέξει το app.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα 8GB είναι υπέρ αρκετά για τα σημερινά smartphones και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του μέσου χρήστη, τουλάχιστον με το μέγεθος που έχουν τα περισσότερα apps.

Από εκεί και έπειτα, η επένδυση σε ένα smartphone με 12GB αξιολογείται ως καλή, διότι ο χρήστης θα είναι βέβαιος ότι το κινητό του θα τα βγάζει πέρα με τα apps των επόμενων 2-3 ετών.

Τι παίζει λοιπόν με τα 16GB του Samsung Galaxy S20 Ultra;

Με 16GB RAM μπορείς πραγματικά να αφήσεις ανοιχτές στο παρασκήνιο όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς κατά τη διάρκεια της ημέρας και πάλι να μένει ελεύθερη άλλη τόση μνήμη.

Με το Samsung Galaxy S20 Ultra μπορεί κανείς να αφήσει ανοιχτά στο παρασκήνιο μερικά από τα πιο απαιτητικά παιχνίδια, ταυτόχρονα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το σύστημα ενός smartphone σαν το S20 Ultra χρειάζεται περίπου 4GB RAM για να τρέχει τα βασικά, τότε σου μένουν ελεύθερα 12GB μνήμης.

Όπως είπαμε, ακόμη και τα 8GB είναι υπέρ αρκετά για τους περισσότερους χρήστες. Οπότε, με τη μεγαλύτερη έκδοση του Samsung Galaxy S20 Ultra θεωρητικά θα μένουν αδρανή περίπου 8GB RAM.

Αξίζει ή όχι να πληρώσει κανείς τη διπλή RAM από όση χρειάζεται για τη φυσιολογική καθημερινή χρήση ενός Android smartphone; Ο κάθε ένας μπορεί να απαντήσει για τον εαυτό του, διότι ακόμη και τα 12GB μνήμης RAM είναι αρκετά για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, στον κόσμο του Android.

Ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν την ποσότητα ή ενδιαφέρονται για smartphones με ανεβασμένα specs και ποικιλία χαρακτηριστικών. Οπότε, το Samsung Galaxy S20 Ultra 16GB/512GB είναι το καλύτερο smartphone που θα βρουν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

12 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Ιωάννης jb

Καλοδεχουμενα και τα 12 αλλά και τα 16!
Τα 6 έχουν γίνει στάνταρ για να μπορείς να πεις ότι κάτι κάνεις!Και μπαίνουν ακόμα και σε συσκευές που βρίσκεις με λιγότερα από 300 ευρώ! Δυστυχώς στο συγκεκριμένο πολύ σημαντικό τομέα η αγαπημένη μας Sony έχει μείνει πίσω και αυτό το δείχνουν και οι πωλήσεις!!!

djfapples

Νομίζω φίλε ότι τα 6giga στο xperia 5 που έχω είναι αρκετά κ στο multitasking κ γενικά για την ομαλή λειτουργία της συσκευής.

Ιωάννης jb

Xperia 1 κ xperia 5 θεωρώ πως έπρεπε να είχαν 8! Ώστε φέτος να δούμε και xperia με 12αρα ραμ!
Τα 6 είναι λίγα διότι ήδη οι απαιτήσεις κάποιων εφαρμογών είναι ήδη εκεί!
Σε 1 χρόνο από τώρα θα υπάρχουν κάποιες που για να μείνουν ανοιχτές στο παρασκήνιο θα θέλουν περισσότερη μνήμη! Το αποτέλεσμα θα είναι να σου τις ξαναφορτώνει..
Στα παιχνίδια αλλά και όχι μόνο, αυτό είναι το χειρότερο!!

djfapples

Ξενερώνω πολυ με το reload ελπίζω να μην μου κάνει τέτοια το XPERIA 5 που έχω μέχρι τώρα είναι καταπληκτικό

Mixalis

Πως γίνεται τα κινητά πλέον να θέλουν 8gb και να θεωρούμε νορμάλ τα 12 και τα 16,ενω σε υπολογιστή τα 8 είναι ακόμα ένας αξιοπρεπής αριθμός..

Το LG g7 που είχα έτρεχε μια χαρά με 4ram.
Και να μην ξεχνάμε, ότι όσο πιο πολύ ραμ έχεις,οσο πιο πολλές εφαρμογές τρέχουν στο παρασκήνιο, τόσο πιο πολύ μπαταρία ξοδεύεται.συν τα 120hz..

Kostas

Τι να λεμε τωρα, εχω στην κατοχη μου και το p20 με 4GB ραμ και δεν νιωθει πουθενα, ολα ειναι θεμα marketing, ακου εκει και με 12GB θα τον βγαλει αλλα 2-3 χρονια.5 χρονακια βγαζει πολυ ανετα ισως και παραπάνω.

Αποστολης

Σαν συσκευή είναι υπερπλήρες δεν τίθεται θέμα σε αυτό,όπως είναι υπερβολή αυτή η ποσότητα ram επίσης δεν τίθεται θέμα σε αυτό μια χαρά τρέχουν συσκευές με 3 και 4 gb ram όπως και η εγγραφή σε 8k είναι καθαρά μάρκετινγκ για όσους δεν γνωρίζουν και να τσιμπήσουν ο αισθητήρας δεν είναι ικανός για τέτοια καταγραφή και είναι μόνο στα 24 fps από ότι λένε μέχρι στιγμής αυτό έχει αρκετούς περιορισμούς στην ομαλότητα της εικόνας.

panagiotis v.

αν δεν εβαζαν 16gb ram πως θα μιλουσαν ολοι για το συσκεκριμενο τηλ και θα γινοταν ντορος…;

grekpek

καλημερα μιλάμε για 16gb ραμ που φτανει πλέον να γίνετε βασικη σε εναν gaming υπολογιστη για να καταλαβουμε το μεγεθος της και την βαζουν απλα σε ενα τηλεφωνο αυξάνοντας το κόστος παραγωγής χωρις να χρειάζεται τοση μεγάλη ραμ νομιζω μεχρι 8gb τα τηλεφωνα ειναι μια χαρα ας κανουν καλυτερο optimaze στο λειτουργικο και στις εφαρμογες του android για να λειτουργουν καλυτερα δεν χρειάζεται ενα λειτουργικο να απλώνει και παρέα με αυτο και οι εφαρμογες θα πρεπει να τα διορθωσουν αυτα εαν θελουν να κοιτανε καταματα τα apple οπως και την πληθώρα λαθων των λειτουργικών και των εφαρμογών στο android να πω στην κατοχή μου εχω android smartphone για να μην παρεξηγηθώ απλος λεω την άποψη μου οτι καποια εταιρια εκει εξω κανει ποιο σωστη δουλεια απο τις αλλες

ΚώσταςΚομπόστας

Διαβάζοντας το λίαν εμπεριστατωμένο άρθρο σας διαφωνώ επί της ουσίας του. Τα 16 GB RAM είναι AΠΑΡΑΙΤΗΤΑ.
Πώς θα παίξω Candy Crash και Subway Surfers χωρίς να λαγκάρει το τηλέφωνό μου;
Πώς θα διαβάσω τα email μου ακούγοντας ταυτόχρονα spotify;
Πώς θα λέω στους φίλους μου ότι την έχω μεγαλύτερη; Tη μνήμη;
Θεωρώ ότι το ιδανικό για τις σημερινές ναυαρχίδες είναι τα 32 GB μνήμης RAM, που πρέπει να συνοδεύονται με μια
δωρεάν ετήσια συνδρομή για σανό και καλαμπόκι…

ΜΑΝΟΣ ΚΑΝΑΒΑΚΗΣ

Πότε θα έρθει στην Ελλάδα ρε παιδιά, η έκδοση με τα 16GB / 512GB?

Δεν υπάρχει κάτι γνωστό ακόμα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Galaxy Samsung Samsung Galaxy Z

Samsung Galaxy Z Fold 6: Leak αποκαλύπτει πιθανές επιλογές αποθήκευσης και χρώματος

Σε λίγους μήνες, αναμένουμε την κυκλοφορία των νέων Samsung Galaxy Z Fold 6 και Galaxy Z Flip 6 και οι φήμες για τα αναδιπλούμενα πληθαίνουν.

Gear featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Ring: Leak αποκαλύπτει ότι θα έρθει σε 8 διαφορετικά μεγέθη

Το Samsung Galaxy Ring το πρωτοείδαμε τον Ιανουάριο και στη συνέχεια παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο στο MWC.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy S24 FE: Πότε θα κυκλοφορήσει τελικά;

Το Samsung Galaxy S24 FE ακούγεται εδώ και πολύ καιρό ότι θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες ωστόσο μια νέα πηγή υποστηρίζει κάτι άλλο.

Smartphones Exynos Samsung Snapdragon

Samsung Exynos 2500 3nm: Θα έχει καλύτερη απόδοση από τον Snapdragon 8 Gen 4;

Η Samsung φαίνεται πως έχει κάνει μεγάλα βήματα με τις επιδόσεις των Exynos επεξεργαστών της και φέτος λέγεται πως θα αγγίξει κορυφή.