Samsung PenTile RGBW, Οθόνη με 300dpi που βγάζει μάτι

Πριν μερικές μέρες είδαμε όλες τις εξελίξεις του Android αλλά και των εφαρμογών της Google, στο συνέδριο Google I/O 2011. Σειρά έχει τώρα το Society for Information Displays (SID) που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα στο Los Angeles και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

, Samsung PenTile RGBW, Οθόνη με 300dpi που βγάζει μάτι

Την αρχή έκανε η Samsung σε συνεργασία με την Nouvoyance με μια οθόνη διαστάσεων 2560×1600 pixels (WQXGA) στα 300dpi, μεγαλύτερη και από τις κανονικές οθόνες Full High Definition στα 1080p ειδικά για τον χώρο των tablets. Η συγκεκριμένη οθόνη δεν είναι τεχνολογίας AMOLED ούτε LCD, αλλά PenTile RGBW (Red-Green-Blue-White) που χρησιμοποιεί διαφορετικό τρόπο προβολής των χρωμάτων σε κάθε pixel από την συνηθισμένη RGB (Red-Green-Blue) διάταξη. Η διαφορά είναι ότι πήραν την τεχνολογία της LCD, την τροποποίησαν λίγο και έφτιαξαν αυτήν την οθόνη προσθέτοντας ένα άσπρου χρώματος pixel, ελαττώνοντας των αριθμό των subpixel σε 2 ανά pixel, έναντι των 3 subpixel της συμβατικής RGB.

, Samsung PenTile RGBW, Οθόνη με 300dpi που βγάζει μάτι

Τι καλύτερο έχει αυτή η οθόνη πέραν των 300dpi και των λιγότερο αριθμό των pixel;
Η μείωση των pixel καταφέρνει να κερδίσει πάνω από 40% λιγοτερη κατανάλωση ρεύματος σε λειτουργιά εξοικονόμησης ρεύματος από τις συμβατικές οθόνες LCD. Η τροποποίηση των pixel καταφέρνει να μας δώσει φωτεινότητα μέχρι 600nits για να βλέπουμε καλύτερα στον ήλιο , πράγμα αξιοσημείωτο αν αναλογιστούμε ότι οι οθόνες AMOLED φτάνουν μέχρι τα 365nits, το iPhone 4 της Apple μέχρι 541 nits και η NOVA της LG στα 700 nits.

Επίσης αυτή η τεχνολογία κατόρθωσε να αυξήσει το color gamut, δηλαδή την κλίμακα-γκάμα των χρωμάτων. Συγκεκριμένα έφτασε στο 72%, ποσοστό μεγαλύτερο από το 64% του iPhone 4 και το 61% του iPad 2, αλλά είναι ακόμη μακριά από το να φτάσει στο πραγματικό 100%.

Πως θα σας φαινόταν ένα μελλοντικό tablet με μια τέτοια οθονάρα;!

Πηγή

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
teodore88

σε σχεση με τις amoled?? πια τεχνολογια καιει λιγοτερο ρευμα? ..και πια θα επικρατησει τλκ στα smartphones??

kokour1986

Οι Super Amoled Plus…!!!

fred

τουμπανο.

Antonis

Κατι παρομοιο εκανε και η SHARP αλλα με RGBY ( red-green-blue-yellow ) βαζοντας δηλαδη και το κιτρινο

Vasilis_G

Όσο αναφορά στην χρήση των Tablet για την οποία γίνεται και αναφορά πιστεύω μόνο και μόνο το χαρακτηριστικό της 40% λιγότερης απάιτησης σε ενέργεια μπορεί να κάνει την διαφορά και να επικρατήσει με δεδομένο ότι οι μπαταρίες έχουν μείνει πολύ πίσω απ’ τις εξελίξεις….

DarkPain

@teodore88
Σκέψου περισσότερη φωτεινότητα για outdoor viewing(σχεδόν τα διπλάσια),που ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα των οθονών AMOLED καθώς και γενικά των tablet και περισσότερα dots per inch για καλύτερο διάβασμα κειμένων,νομίζω είναι σίγουρο ότι το επόμενο tablet που θα βγάλει η Samsung θα έχει αυτή την οθόνη πάνω,εξαλου το είπε και η ίδια ότι την έβγαλε για αυτό τον σκοπό.
Τώρα αν θα αντικαταστήσει και τις AMOLED στα smartphones,αυτό δεν το γνωρίζω καθώς είναι εντελώς διαφορετική τεχνολογία από τις Super Amoled Plus(PenTile RGBG) που υπάρχουν τώρα καθώς χρησιμοποιεί περισσότερα subpixels και έχουν καταφέρει να λύσουν αρκετά προβλήματα που υπήρχαν παλιότερα σε σχέση με το outdoor viewing.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα αντικαταστήσουν τις Super Amoled Plus ,θα τις κρατήσουν για τα smartphones και θα βγάλουν τις καινούργιες για τα tablets. Στο μέλλον αν πάνε καλά και τις εξελίξουν κιαλλο τότε θα δείξει…….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Software AI Samsung Samsung Galaxy S23

Galaxy AI: Ορισμένες δυνατότητες δεν θα υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές

Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία των χαρακτηριστικών Galaxy AI σε παλαιότερες συσκευές Galaxy, πέραν της σειράς Galaxy S24.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy

Galaxy S25 Ultra: Τα τέσσερα σχέδια που φέρεται να εξετάζει η Samsung

Ο σχεδιασμός έχει οριστικοποιηθεί για τα Galaxy Z Flip 6 και Galaxy Z Fold 6, με την προσοχή να έχει στραφεί τώρα στη σειρά Galaxy S25.