Samsung: Σκέφτεται τη μετάβαση στο δικό της Tizen OS

Η Samsung είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο και είναι περισσότερο γνωστή για τις Android συσκευές. Ωστόσο, έχει και τη δική της mobile πλατφόρμα, το Tizen OS, το οποίο προσπαθεί να αναπτύξει όσο περισσότερο γίνεται και να το κάνει mainstream.

Η Samsung θέλει να εξαρτάται όσο λιγότερο γίνεται από την Google, με την οποία έχουν υπάρξει κάποιες εντάσεις στο παρελθόν. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της The Korea Times, η Samsung σκέφτεται να ακολουθήσει τον τρόπο της Apple, η οποία έχει τον πλήρη έλεγχο σε software και hardware, και να αφοσιωθεί στο Tizen OS.

Η πηγή που επικαλείται η εφημερίδα από τη Samsung, φέρεται να είπε χαρακτηριστικά: “αν δεν έχεις το δικό σου οικοσύστημα, τότε δεν έχεις μέλλον”.

Μέχρι τώρα η Samsung χρησιμοποιεί το Android σε όλες τις συσκευές της, με εξαίρεση τα Z smartphones, κάποια smartwatches και οικιακές συσκευές που τρέχουν Tizen. Δεδομένης της δύναμης που έχει η Samsung στην παγκόσμια αγορά smartphones, θα μπορούσε να κάνει μια δοκιμή με το Tizen OS, αλλά θα ήταν ένα μεγάλο ρίσκο.

Το στέλεχος της Samsung παραδέχεται ότι η εταιρεία άργησε να αναπτύξει το δικό της ξεχωριστό οικοσύστημα και παράλληλα αναφέρει “samsung is getting much better”. Ο ίδιος θεωρεί πως η στροφή από το business-to-consumer (B2C) στο κομμάτι business-to-business (B2B), θα μπορούσε να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του Tizen.

Η Samsung δοκιμάζει τα νερά στην Ινδία με Tizen smartphones και όπως αναφέρει στέλεχός της, οι συσκευές αυτές είναι δημοφιλείς στην χώρα. Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι κάμερες, TVs κλπ. Επιπλέον, η Samsung λέγεται ότι θα παρέχει περισσότερα κίνητρα και υποστήριξη στους Tizen developers και στις εταιρείες που προωθούν την πλατφόρμα.

Αν και δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα σχέδιά της για την παγκόσμια αγορά, η ίδια πηγή αναφέρει ότι η Samsung έχει επαφές με διάφορες ρωσικές εταιρείες προκειμένου να προωθήσουν το Tizen OS.

samsung tizen os, Samsung: Σκέφτεται τη μετάβαση στο δικό της Tizen OS
Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Χρήστος

Μσλλον το tizen θα εχει παρει αυτο το 20 τις εκατο απο το Android μεχρι το 2018

@papaki

Άντε επιτέλους! Γιατί άμα περιμένουμε από τη Google και από την Apple στο θέμα ασφάλειας σωθήκαμε.

Αλέξανδρος

Χμμ… Αν και χρηστης Windows σε όλες τις συσκευές αυτό δεν το βλέπω σώα κίνηση από τον βασιλιά της Mobile πλατφόρμας. Κακά τα ψέματα σε όλα υπάρχει μόνο χώρος για δυο και όλοι οι άλλοι ειναι φτωχοί συγγενείς. (πρόχειρα παραδείγματα: iOS και Android ακολουθούν Windows Phone, Windows και Mac ακολουθούν Linux, κάποτε SEGA και Nintendo ακολουθούσε το Atari, PlayStation και Xbox τώρα ακολουθεί η Nintendo κλπ κλπ) Δεν ξέρω κατά πόσο ο κόσμος θα αγαπήσει το νέο OS. Αυτη η κίνηση θέλει πολύ κόπο και χρόνο για να προχωρήσει και εννοείτε μπορεί να είναι και ρίσκο για την Samsung. Το μόνο σίγουρο ειναι ότι αυτό θα αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες στην αγορά και νομίζω σε όφελος της Apple περισσότερο γιατί το Android και το iOS έχουν αρκετά κοινά και νομίζω ότι σε περίπτωση τέτοιας κίνησης πολλοί θα προτιμήσουν ένα iPhone από το OS της Samsung. Υποθετικά όλα τα σενάρια όμως μέχρι τώρα. Μέχρι να δούμε κάτι τέτοιο (και αν το δούμε) να γίνεται έχουμε καιρό.

Βαγγέλης

Η επιτυχία θέλει marketing και το marketing θέλει hype που σχετίζεται μονο με το πλήθος των εφαρμογών,αν ξεκινήσει απο το 0 η samsung θα παει πολύ πίσω σα τη nokia που εκανε παρόμοια πειράματα.

Ευάγγελος

Εάν το κάνει αυτό έχει χάσει τελείως το παιχνίδι. Κανένας δεν πρόκειται να γράψει ξανά μία εφαρμογή μόνο και μόνο για ένα OS.

Αλέξανδρος

Ρε παιδιά μπήκα στο site μια το πρωί και μια απόγευμα και τώρα γύρισα στο σπίτι και είπα να βάλω μια ταινία πριν τη πέσω για ύπνο. Καλά που μπήκα γιατί ήθελα κάτι για να γελάσω μετά από μια δύσκολη μέρα. Λοιπόν αν κάνει κάτι τέτοιο θα φάει το κεφάλι της. Εδώ ολόκληρη Ms και δεν μπόρεσε ( αν και έχω επιφυλάξεις σ’ αυτό γιατί η ενιαία πλατφόρμα θα αποδώσει καρπούς και νομίζω σύντομα κιόλας ) και θα μπορέσει η Sammy που ακόμη το touch wiz δεν μπορεί καλά καλά; Πέρα από τις εφαρμογές που είπαν και οι παραπάνω δεν βρίσκω κάποιο λόγο να αφήσει κάποιος το android για να πειραματιστεί με οποιοδήποτε άλλο mobile os. Το ios έχει το δικό του κοινό ( αν και λίγοι παίρνουν iphone για το ios αλλά αυτό είναι άλλο θέμα ), το wm 10 έχει κάνει παύση προς το παρόν γα να ανοίξει τον δρόμο στους άλλους κατασκευαστές και φυσικά το android όλο ανεβαίνει, άσε που τώρα θα ενωθεί και με το chrome os. Τάσεις αυτοκτονίας μου φαίνεται αυτή η κίνηση. Τι να πω, να θυμηθούμε την Nokia που είχε πιστούς φαν ( και όταν λέω πιστούς εννοώ πιστούς και όχι κυκλοθυμικούς )… Συνέχεια »

JohnWave

Υπήρξα developer για το Bada 1.0 για τη σειρά Wave της Samsung και οι εφαρμογές μου πήγαν πολύ καλά για τα δεδομένα της αγοράς. Το ότι πήγαν πολύ καλά φανερώνει πόση έλλειψη εφαρμογών υπήρχε ( υπάρχουν πολύ καλύτεροι developers από μένα και όμως ήμουν στις top πωλήσεις γιατί δεν υπήρχε σοβαρός ανταγωνισμός – κανείς σοβαρός developer δεν ενδιαφερόταν ). Στα χρήματα αν θυμάμαι καλά μου έδιναν το 50% των πωλήσεων, τμηματικά και με μεγάλη καθυστέρηση. Ένας χρόνος χρειάστηκε να με εξοφλήσουν από τη μέρα που αποσύρθηκα. Στην συνέχεια το bada 1 έγινε bada 2 ( μάλιστα μου είπαν ότι έπρεπε να επανασχεδιάσω τις εφαρμογές γιατί πλέον δεν ήταν συμβατές – τότε το παράτησα το θέμα ) και μετά έγινε Τizen. Αν το tizen από θέμα εφαρμογών έχει μείνει στα επίπεδα του bada τότε ας τα να πάνε. Πρέπει να δωθούν μεγάλα κίνητρα στους developers. Να κάνει η Samsung ότι δεν έκανε η Microsoft δλδ και πάτωσαν τα mobile Windows. Πάντως το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο όταν έχεις εδραιωμένα λογισμικά. Όπως δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να χτυπήσει τα Windows στους υπολογιστές έτσι είναι πολύ δύσκολο να χτυπήσει κάποιος την Google και την Apple στα smartphones.

george

Αν κρινουμε απο τον touchwizz της samsung σε νεοτερες εποχες οχι οταν σερνοταν επι gs2 εως gs4 θα δουμε οτι λογισμικο με πολλες ευκολιες οπως το απροβληματιστο multiwindow (ουσιαστικα το πραγματικο multitasking) oπως one hand operation κ αλλα πολλα μεσω note που δε χρησιμοποιησα ποτε τα εχει δωσει η sammy απο εποχες ics στο android που σιγουρα ειναι κορυφαιο λειτουργικο αλλα multiwindow ακομα δεν εχει.οταν καποιος πηγαινε απο touchwizz σε nexus δεν αναγνωριζε το android γυμνο χωρις ευκολιες αρα εαν το tizen ειναι ο touchwizz που ηδη η πλειοψηφια χρησιμοποιει να παιζουν οι εφαρμογες του playstore οπως ηταν σε blackberry κ στο λανσαρει με επιθετικη τιμολογιακη πολιτικη κ πανω σε κανα οπλο:το πρωτο αναδιπλουμενο,gs8,note8 κ στην σειρα Α τοτε θα σας πω αν πιανει η δεν πιανει.για την samsung μιλαμε οχι για htc sony την εταιρεια που σιγουρα βγαζει συσκευαρες αλλα εχει γινει κ πλυση εγκεφαλου σαν το κουρδιστο πορτοκαλι στα μυαλα του μεσου χρηστη.

Ανακιν

Γιατί όχι; αν υπάρχει υποστήριξη των developer με apps μια χαρά θα τα πάει

ΚΝ

Στο χέρι της είναι.. Άμα το δουλέψει και σιγά σιγά το ενσωματώνει μπορεί να πετύχει. Αν είναι εύκολο ? Προφανώς όχι είναι κάτι δύσκολο. Αξίζει να το προσπαθήσει; Αξίζει να το κάνει γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού στα προϊόντα της πχ τηλεοράσεις κάμερες κτλ.
Πάντως το κίνητρο της είναι μεγάλο… Και αυτό είναι ο έλεγχος και η ανεξαρτησία της Samsung σε όλα τα προϊόντα της.

Kostas

Και ποιος θα αγοράσει ένα πανάκριβο doogee που δεν θα έχει android…
Εδώ ταιριάζει η η παροιμία για την μύγα που απόκτησε οπίσθια.

Nick

Καλή κίνηση για την αυτοκτονία της.

Χρήστος

Προσωπικά πιστεύω ότι θα πετύχει αρκεί να μην βγάλει το λογισμικό σε άλλες χώρες χωρίς να έχει υποστήριξη από τις εφαρμογές γιατί αν κάνει κάτι τέτοιο (κάτι το οποίο δεν πιστεύω πως θα έκανε) και αναπτύξει αργότερα το λογισμικό τότε θα αποτύχει.
Όμως αν βγει κινητό με tizen θα το αγοράσω με κλειστά τα μάτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy Samsung Galaxy S21

Χρήστες συσκευών Samsung Galaxy παραπονιούνται για πράσινες γραμμές στην οθόνη μετά από ενημέρωση

Οι περιβόητες πράσινες γραμμές έχουν επιστρέψει για να στοιχειώσουν ορισμένους χρήστες Samsung Galaxy μετά από ενημέρωση του τηλεφώνου.

Smartphones Samsung

Η Samsung αποκάλυψε την πιο γρήγορη μνήμη RAM LPDDR5X στον κόσμο

Πριν από μερικά χρόνια, η Samsung ανακοίνωσε RAM 8,5 Gbps LPDDR5X που εκείνη την εποχή ήταν η ταχύτερη στον κόσμο.