MediaTek: Επιβεβαιώνει τη συνεργασία με τη Samsung – Φεύγει η Qualcomm;

Οι πληροφορίες ότι η Samsung θέλει να αγοράσει chips της MediaTek υπάρχουν εδώ και καιρό με τις τελευταίες φήμες τον Μάρτιο να λένε ότι στέλεχος της MediaTek επιβεβαίωσε πως η Samsung βρίσκεται σε συζητήσεις για CPUs της MediaTek σε low και mid range Tizen smartphones.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι περιλαμβάνει η συνεργασία μεταξύ Samsung και MediaTek, όμως ο Πρόεδρος της MediaTek, Tsai Ming βρέθηκε πρόσφατα σε ένα συνέδριο και όταν ρωτήθηκε για το φιάσκο της Samsung με τις ελαττωματικές μπαταρίες του Samsung Galaxy Note 7, είπε πως δεν μπορεί να σχολιάσει το γεγονός, καθώς η Samsung είναι πελάτης.

Αυτή τη στιγμή η Samsung χρησιμοποιεί τους δικούς της Exynos επεξεργαστές, αλλά και τους επεξεργαστές της Qualcomm. H Samsung είναι πιθανό να θέλει να μειώσει την εξάρτισή της από την Qualcomm και παράλληλα αναθέτοντας τα chips των πιο οικονομικών συσκευών στην MediaTek, να επικεντρωθεί και να ξοδέψει τους πόρους τη στα high-end Exynos chipsets.

Αν και προς το παρόν κάνουμε μόνο υποθέσεις, ίσως στην επόμενη ναυαρχίδα της Samsung Galaxy Note 8 να μην δούμε δύο εκδόσεις με Snapdragon και Exynos, όπως για παράδειγμα το Samsung Galaxy S7 που σε όλο τον κόσμο έρχεται με Exynos 8890, ενώ σε ΗΠΑ και Κίνα με Snapdragon 820. Η συνεργασία της Samsung με την MediaTek θα μπορούσε να βάλει τη δεύτερη πιο δυναμικά στον χάρτη και να αυξήσει το μερίδιό της σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο χρόνος θα δείξει σε τι επίπεδο φτάνει η συνεργασία τους και πως θα επηρεαστεί η Qualcomm.

samsung mediatek chips, MediaTek: Επιβεβαιώνει τη συνεργασία με τη Samsung – Φεύγει η Qualcomm;

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

22 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Γιωργος

Η δρακοντες χανουν κ τα μεγαλα brands σιγα σιγα.ετσι ειναι βρε παιδια οτι ανεβαίνει κατεβαίνει αυτα εχει ο ανταγωνισμός που εχει αρχίσει και γίνεται θηλεια γυρω απο το λεμο της qualcom.εχουμε exynos kirin mediatek κ πάνω σε αυτο τον ανταγωνισμο ειναι νοπες οι μνημες του 810.αν κ τα chip τυπου 650 να τα λεμε αυτα σκοτωνουν για up midrange.

Nikos

Οι mediatek δεν ειναι χειροτεροι απ ολους?

Γιάννης

@Nikos όχι φυσικά!

Οι ισχυροί επεξεργαστές της mediatek δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αυτούς της Qualcomm.

Knight Rider

Διαφωνώ , οι MediaTek ναι μεν έχει πολλούς πυρήνες αλλά είναι buggy,βαράνε πολύ θερμοκρασίες και δεν έχουν τόσο καλή GPU.
Ο μόνος λόγος να πάρεις MediaTek είναι αν θες φθηνό κινητό γρήγορο δηλ οι MediaTek είναι σαν την AMD και οι Qualcomm με τα Snapdragon είναι σαν την Intel.
Οι πολλές πυρήνες δεν κάνουν πιο γρήγορο το κινητό !!!!!

bezilys

@knight riders θα συνφωνισο μαζί σου η Qualcomm είναι πιο μπροστά από την mediatek και έχει καλήτερη κάρτα γραφικών

Thanasis

Οι Mediatek τρώνε πολύ ζουμι.. το redmi note 3 με τον Χ10 δυσκολεύεται αρκετά η μπαταρία του… απο lag πάντως δεν κολάνε πουθενά.. και για όσους ασχολούνται με custom roms λίγο με τα sources έχουν θέμα αργούν να τα βγάλουν όπως παλιά με του tegra 3 της nvidia…

James

Μάλλον θα παίρνει επεξεργαστές από mediatek για τις μεσαίες και φθηνές συσκευές, ώστε να είναι ελεύθερη να βγει στο κυνήγι του Α10 με τους high-end exynos.

Η Qualcomm την πάτησε όταν μεταπήδησε άρον άρον στα 64bit με τους 808 και 810 για να κυνηγήσει και αυτή την Apple. Ενώ οι μεσαιοι της επεξεργαστές είναι μία χαρά, οι high-end έχουν μείνει πίσω με αποτέλεσμα να χάνει τους πελάτες τον έναν πίσω από τον άλλο.

Nikos

Επειδη ειχα smartphone με mediatek δεν μου αφησαν την κακυτερη εντυπωση… Γιαυτο τους αποφευγω

Γιάννης

@Knight Rider @Nikos

Εγω πάντως ένα Lenovo με οκταπυρηνο mediatek που είχα πέρυσι, σε θέμα και μόνο σε θέμα επεξεργαστή ήταν μια χαρά. Δεν είχε το παραμικρό lag, και ΔΕΝ ζεσταινοτανε! Ξεχάσατε τον ντόρο που είχε δημιουργηθεί πέρυσι με την υπερθέρμανση του Qualcomm snapdragon 810? Επίσης ένα Lumia 930 που έχω με επεξεργαστή της Qualcomm ζεσταίνεται και αυτό επίσης αρκετά όταν ζοριστει. Το μόνο κινητό που έχω με επεξεργαστή της Qualcomm το οποίο δε ζεσταίνεται καθόλου είναι το Xiaomi Redmi Note 3 Pro, το οποίο φοράει τον εξαπύρηνο snapdragon 650.
Τώρα αν εσείς αναφέρεστε σε επεξεργαστές της mediatek που κυκλοφορούσανε στην αγορά δύο χρόνια πριν, δεν ξέρω τότε τι γινόταν. Επίσης διαφωνώ στο θέμα της GPU. Οι πολύ καλοί επεξεργαστές της mediatek (Xelio 10 και Xelio 20) φοράνε πολύ καλές GPU και τα παιχνίδια δεν κολλάνε καθόλου.

adaa1262

Δύο τα μειονέκτηματα για την mediatek
1.Οχι τόσο καλές GPU ,φυσικά αυτο αλλάζει αν ή Samsung βάλει δικές της GPU ή της POWER VR
(Βλ. άρθρο για το αν ή Samsung θα συνεργαστεί με AMD/NVIDIA)
2. Closed kernel sources ,κάτι που είναι αντίθετο στο GPL(όχι ότι ή Samsung κυκλοφορει πλήρης source για τους Exynos αλλά τεσπα..) αυτό σημαίνει ότι αν ή εταιρία θέλει να διορθώσει bugs ή να κυκλοφορησει updates θα πρέπει να πληρώνει δικαιώματα στην Mediatek…

alexis touba

Ειχα με mediatec και snap .Στο xiaomi redmi note 3 ο μιντιατεκ δε μπορω να καταλαβω γιατι ορησμενοι λενε οτι δεν ειναι καλος?!@Ισα ισα σε θεμα διαχειρησης ενεργειας και θερμοτητας ηταν παρα πολυ καλος.Τωρα εχω snap810 xiaomi note pro και παλι ειμαι απολυτα ετχαρηστημενος.Αλα παλιοτερα με ναυαρχηδες galaxy s5 lg g3 δεν ημουν καθολου ευχαρηστημενος.Ειχα και kirin και παλι μου αρεσε .Ισα ισα η qualcom καποιες χρονιες εκανε μακακηες βαγαζωντας σναπ801 805 που δεν ηπυρχε και καμια διαφορα μεγαλη μεταξυ τους και μετα με τον 810 ειχε προβληματα σε παρα πολες συσκευες ευτηχως εμενα δεν εχει το παραμικρο προβλημα γιατι δουλεψε πανω σαυτο η xiaomi.Παντος εκτος απο αξιοπηστη η μιντιατεκ ειναι και πιο φθηνη γιαυτο χτυπαει στα ισια ειδικα στο θεμα ζεσταματος εχει κανει καλη δουλεια

Γιάννης

@adaa1262

Επιμένετε με την καραμέλα της GPU. Εκ πείρας σας μιλάω ότι οι καλοί επεξεργαστές της mediatek συνοδεύονται από επίσης καλές GPU. Σε βαρύ gaming οι συσκευές δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα.

forneverarrow

Ρε σεις, δουλέψατε ποτέ συσκευή με Mediatek ή λέτε αυτά που ακούτε ή διαβάζετε;; Γιατι και εγώ έλεγα ότι δεν αξίζουν αλλά τώρα που ζω με Mediatek αναθεώρησα. Πρώτα απο όλα, μιλάμε για κανονικό octa core και όχι για δυο quad core αργά και γρήγορα. Όλοι οι πυρήνες δουλεύουν στα 2GHz (στον P10) και είναι ίδιοι (A53). Φαντάζομαι στα X20-X30 που είναι και δεκαπύρηνα θα ράβει! Θερμοκρασία δεν ανεβαίνει ότι και να γίνει, παίζω Dead Triger 2 με high γραφικά και 60fps. Το android δουλεύει βούτυρο στην κυριολεξία. Μοναδικό πρόβλημα η κατανάλωση που όντως τραβάει πολύ ρεύμα, και αν έχεις και μικρή μπαταρία όπως στο Xperia XA θες ένα power bank για να βγάλεις άνετα δυο μέρες γεμάτες. Επειδή έπαιξα αρκετά και με συσκευές με τον SD 617 (HTC A9, Galaxy A5 2016) μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν υπάρχει διαφορά επιδόσεων, άσε που οι SD βράζουν εύκολα με λίγο ζόρι.

Απλά εχουμε μάθει να υποστηρίζουμε αυτό που πουλάει περισσότερο και συνήθως χάνουμε πολλά αλλά που αξίζουν.

Knight Rider

Είδαμε και τον Helio P10 που έβαλε η Sony στο Xperia XA και για 2016 κινητό δεν μπορεί να γράψει 4Κ βίντεο ενώ η κάμερα του είναι 13ΜP.

Η samsung πλέον αρχίζει να γίνεται σαν την apple δηλ θέλουν να μας πουλάνε ακριβά κινητά και θα θέλουν να μας παρουσιάσουν “WOW έχει 10 πυρήνες” λες και οι πυρήνες κάνουν την διαφορά. Πλέον αρκετές εταιρίες τα έχουν παίξει γιατί όλο πουλάνε 10000 διαφορετικά μοντέλα ενώ δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές.

forneverarrow

@Knight Rider: τώρα μας trollαρεις?? Για mainstream συσκευές είναι ο P10 και το XA είναι στα 299€!! Δηλαδή τι περίμενες να κάνει? 13mp είναι όλες οι κάμερες στην κατηγορία ενώ 4K δεν έχει κανένα άλλο με παρόμοια specs. Αν δεν ξέρετε μη λέτε εξυπνάδες! Πιάσε ένα XA και βάλτο δίπλα στο Moto G4 που σέρνεται με το καθαρό Android να δεις διαφορά. Σίγουρα θα μπορούσε να κοστίζει 50€ λιγότερο το XA αλλά τα αξίζει τα παρπάνω γιατί είναι απλά εξαιρετικό στη χρήση. Δεν εξηγείται με λόγια, απλά πιάστε ένα Xperia της σειράς X (γιατί έχει διαφορά από τα Ζ στο launcher) και θα δείτε. Χρήση ram που δεν ξεπερνά τα 700mb και έτσι έχω συνεχώς 60-65% ελεύθερη… για δοκίμασε κανένα Galaxy A5 που με τίποτα ανοιχτό τρώει 1700mb στο χαλαρό! Η κάμερα του XA είναι λίγο αδύναμη σε χαμηλό φωτισμό αλλά πάλι δικαιολογείται λόγω κόστους. Έχει όμως τόσες δυνατότητες (ειδκά στο auto focus) που δεν τις βρίσκεις εύκολα στην κατηγορία. Η δε μπροστινή με τα 8mp και το auto focus είναι μπροστά ακόμα και από μερικά flagships.

Solon

Τον P10 δεν τον εμπιστεύομαι ότι και να πείτε. Μπορεί να είναι οκταπύρηνος αλλά έχει πολύ χαμηλή απόδοση στις single core λειτουργίες όπου απαιτούν οι περισσότερες εφαρμογές. Μόνο η σειρά Helio Χ της Mediateck μπορεί να χτυπήσει στα ίσα τους Snapdragons της Qualcomm. Έχω δοκιμάσει τον X10 και και πιστεύω πως αυτή την στιγμή είναι το μόνο τσιπ που μπορεί να κοντράρει επεξεργαστές snapdragons στα ίσα.
Ο P20 τώρα σαφώς και θα είναι καλύτερος από τον P10 αλλά αν δεν τον δω να τρέχει Asphalt 8 airborn χωρίς πρόβλημα δεν πρόκειται να τον εμπιστευτώ.

Γιάννης

@forneverarrow δε χρειάζεται να ασχοληθείς παραπάνω. Υπάρχουν και οι ανόητοι ή οι κολλημένοι με την μπάλα 🙂

Knight Rider

@forneverarrow κανονικά εφόσον η τεχνολογία προχωράει δεν γίνεται να βγαίνουν κινητά και να υπάρχουν μειονεκτήματα, εδώ ούτε με 60fps δεν γράφει και φοράει και 8πύρηνο. Σκοπός είναι να βγαίνουν καλύτερα κινητά και όχι τώρα να βγάζουν καινούργια μοντέλα αλλά να είναι με μέτρια specs ή να υπάρχουν κάποιες ελλήψεις.

JohnWave

Ερώτηση : Γιατί δεν βάζει η Samsung τους δικούς της πάρα πολύ καλούς Exynos σε όλες τις συσκευές της ;

adaa1262

@Γιαννης
Εγώ ποτέ δεν είπα ότι οι GPU της MTK δεν είναι καλές απλώς είπα ότι δεν είναι οι καλύτερες…
Όπως είπα και πριν το μόνο deal breaker για την Mediate είναι ή μη ύπαρξη kernel source
οπότε ξεχνά αναβάθμιση Android (επίσημη ή ανεπίσημη βλ.AOSP/CyanogenMod ) και διόρθωση σοβαρών bug από μικρές τουλάχιστον εταιρίες
(Xiaomi,Bluubo,Umi κτλ)

adaa1262

@Γιαννης
Εγώ ποτέ δεν είπα ότι είναι κακές οι Mali gpu στους mtk, απλως δεν είναι οι καλύτερες.
Όπως είπα και πριν το μόνο deal breaker για εμένα είναι ή μη ύπαρξη kernel source κάτι που κάνει τα ανεπίσημα ρομς ανύπαρκτα για mediatek (εκτός από κάποιες μικρες εξερεσεις) επίσης πολλές κινεζικές εταιρίες δεν μπορούν για αυτό τον λόγο να διορθώσουν bugs (βλ. Redmi note 3g)

Γιάννης

@adaa1262

Μονο και μόνο που είπες μικρή εταιρεία την Xiaomi δεν αξίζει να συνεχίσω την κουβέντα. Το να την βάζεις στην ίδια κατηγορία με την umi δείχνει ότι δεν είσαι καθόλου μα καθόλου καλά πληροφορημένος. Οι ισχυρές Mali GPU ενδεχομένως στα χαρτιά να είναι ελάχιστα πιο πίσω από τις ισχυρές Adreno. Επί του πρακταίου όμως δεν υπάρχει καμία μα καμία διαφορά. Οι ισχυρές Mali GPU μπορούν να τρέξουν απροβληματιστα όλα τα βαριά παιχνίδια, δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορούν να κάνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Exynos Galaxy Samsung

Exynos 1480: Τα πάντα για το τελευταίο chipset της Samsung

Η Samsung παρουσίασε το smartphone Galaxy A55 με Exynos 1480, αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις πλήρεις λεπτομέρειες του chipset.

Software AI Samsung Samsung Galaxy S23

Galaxy AI: Ορισμένες δυνατότητες δεν θα υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές

Η Samsung ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία των χαρακτηριστικών Galaxy AI σε παλαιότερες συσκευές Galaxy, πέραν της σειράς Galaxy S24.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Smartphones Samsung Samsung Galaxy

Galaxy S25 Ultra: Τα τέσσερα σχέδια που φέρεται να εξετάζει η Samsung

Ο σχεδιασμός έχει οριστικοποιηθεί για τα Galaxy Z Flip 6 και Galaxy Z Fold 6, με την προσοχή να έχει στραφεί τώρα στη σειρά Galaxy S25.