Σπασμένες οθόνες smartphones που θα “θεραπεύονται” μόνες τους

Όταν κρατάς στα χέρια σου ένα κινητό το οποίο μπορεί να κοστίζει 600-700 ευρώ, ο μεγαλύτερος φόβος είναι μην σου πέσει κάτω και αυτό όταν συμβαίνει, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να σπάει η οθόνη και να χρειάζεται αλλαγή. Αυτό επιδιώκουν να αλλάξουν Βρετανοί επιστήμονες με την νέα τους εφεύρεση.

Οι Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα αυτοιάσιμο (self-repairing) υλικό το οποίο θα μπορεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να εφαρμοστεί σε κάθε τι που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα, από οθόνες smartphones μέχρι βερνίκι νυχιών.

Το συγκεκριμένο υλικό αναπτύχθηκε αρχικά για τα φτερά αεροπλάνων και η τεχνολογία αυτή μπορεί να φέρει επανάσταση σε διάφορους τομείς. Οι δημιουργοί του αναφέρουν ότι είναι εμπνευσμένο από το ανθρώπινο δέρμα το οποίο όταν τραυματιστεί, δημιουργεί μια προστατευτική κρούστα γύρω από την πληγή. Έτσι και το συγκεκριμένο υλικό έχει την δυνατότητα να εισέλθει στις μικροσκοπικές ρωγμές όπου και σκληραίνει όπως κάνει το αίμα.

Το νέο υλικό είναι φτιαγμένο από ένα μείγμα διαφόρων χημικών ουσιών με βάση τον άνθρακα και παράγει ένα “φύλλο” από εκατομμύρια μικροσκοπικές σφαίρες. Όταν μια ρωγμή σπάει, τότε οι μικροσφαίρες αυτές χωρίζονται και απελευθερώνεται ένα υγρό που εισχωρεί στη νέα ρωγμή που δημιουργήθηκε. Τότε, μια χημική αντίδραση προκαλεί τον πολυμερισμό – ή σκλήρυνση – αυτού του υγρού, προκαλώντας το να κολλά στα άκρα των ρωγμών και να σχηματίσει ένα σκληρό, σχεδόν αόρατο υλικό πλήρωσης.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από μια ομάδα στο University of Bristol υπό την καθοδήγηση του καθηγητή και χημικού Duncan Wass. Αναφέρεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις επιτεύχθηκε σχεδόν 100% ανάκτηση της μηχανικής αντοχής ενώ ήδη η L’Oreal βρίσκεται σε συζητήσεις με την ομάδα για να δημιουργήσει self-healing μανό, κάτι που θα ήταν πράγματι εντυπωσιακό και ίσως να δούμε αντίστοιχες βαφές αυτοκινήτων.

Σπασμένες οθόνες smartphones που θα "θεραπεύονται" μόνες τους, Σπασμένες οθόνες smartphones που θα “θεραπεύονται” μόνες τους

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

6 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ConversationStarter

Εξυπνη τεχνολογια. Εχω σπασει παλιοτερα ενα tablet μου το οποιο επεσε απο υψος μονο μισο μετρο και το κοστος αντικαταστασης ειναι πολυ ακριβο.

Μιας και το θεμα ειναι παρομοιο, σας εχει τυχει ποτε να σπασει η οθονη του κινητου/ταμπλετ σας;

tech21man

Μια και δυο?! Το παλιο μου αγαπημενο xperia mini το ειχα σπασει 8 φορες, απο λιγο εως οτου πρακτικα ξεφλουδιζα κομματια απο μπροστα.

Παρεμπιπτοντως η mercedes εχει βαφη self healing με νανοτεχνολογια εδω και πολλα χρονια.

Αλλο ομως σε ενα πανακριβο αυτοκινητο και αλλο σε κινητο που κοστιζει προφανως πολυ λιγοτερο (αλλα ισως πουλαει περισσοτερες μοναδες!).

Parastas

Πωπω… Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που από το 2004, αν δεν κάνω λάθος, διάβαζα άρθρα σε περιοδικά τύπου science illustrated για θεωρητικές τότε εφαρμογές της νανοτεχνολογίας, και τώρα βλέπω να ετοιμάζεται η εφαρμογή τους για μαζική παραγωγή…

One

Δύσκολο να το πιστέψω…

alexis touba

Ευτηχως δεν μουχει τυχει να σπασει.Μεχει πεσει και εχει κανει σημαδι και εχω τρελαθει.Εχω αρωστια με τα κηνητα θελω να ειναι αθυκτα απο τη πρωτη ως τη τελευταια μερα.

stregas

Μου είχε σπάσει σε ένα Doogee το digitizer, (αυτό σπάει συνήθως) και το άλλαξα μόνος μου πανεύκολα, με κόστος 15 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Pixel 9: Κυκλοφόρησαν αποκαλυπτικά render – Θα έρθει και μοντέλο Pixel 9 Pro XL

Η Google προσθέτει ένα νέο premium μοντέλο Pixel 9 στη σειρά και θα παρουσιαστούν συνολικά τρεις συσκευές το ερχόμενο φθινόπωρο.

Smartphones featured vivo vivo Android smartphones

vivo X Fold 3 Pro: Teardown βίντεο αποκαλύπτει το εσωτερικό του πιο λεπτού αναδιπλούμενου στην αγορά

Το ολοκαίνουργιο vivo X Fold 3 Pro είναι το πιο κομψό νέο αναδιπλούμενο που κυκλοφορεί στην Κίνα και πιθανώς να το δούμε και σε άλλες αγορές.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone SE 4: Η ΒΟΕ μάλλον θα κατασκευάζει το OLED πάνελ των 6,1 ιντσών

Η κινεζική BOE, ένας από τους συνεργάτες της Apple, θα είναι ο προμηθευτής πάνελ OLED για το iPhone SE τέταρτης γενιάς.

Smartphones Nothing

Nothing Phone (2a): Νέα ενημέρωση φέρνει ακόμα περισσότερες βελτιώσεις στην κάμερα

Την περασμένη εβδομάδα, το Nothing Phone (2a) έλαβε την ενημέρωση Nothing OS 2.5.4 με διορθώσεις σφαλμάτων και βελτιστοποιήσεις κάμερας.