Έρευνα: Η εξάρτηση από το smartphone δημιουργεί ανισορροπία στον εγκέφαλο

smartphone addiction brain, Έρευνα: Η εξάρτηση από το smartphone δημιουργεί ανισορροπία στον εγκέφαλο

Η εξάρτηση από τα κινητά είναι κάτι που υπάρχει και αποδεικνύεται από διάφορες έρευνες. Ωστόσο, πέρα από τις κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει, έρευνα παρατήρησε ότι μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στον εγκέφαλο.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι η εξάρτηση από το smartphone μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στους εγκεφάλους.

Η έρευνα παρουσιάστηκε από το Radiological Society of North America κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου. Η μελέτη συμπεριέλαβε τη χρήση φασματοσκοπίας μαγνητικού συντονισμού για να εξετάσει τους εγκεφάλους των εφήβων που ήταν εθισμένοι στα τηλέφωνά τους και στο διαδίκτυο. Συμμετείχαν 19 άτομα με μέσα όρο ηλικίας 15.9 ετών, τα οποία είχαν διαγνωστεί με εξάρτηση σε internet ή smartphone. Αντίστοιχα, εξετάστηκαν άλλα 19 υγιή άτομα, ίδιας ηλικίας και γένους.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, ο Dr. Hyung Suk Seo, ο καθηγητής νευροακτινολογίας στο Korea Universit στη Σεούλ, διαπίστωσε ότι οι εθισμένοι έφηβοι είχαν υψηλότερο σκορ όσον αφορά στην κατάθλιψη, το άγχος, την αϋπνία και την παρορμητικότητα.

Η εξέταση MRS έδειεξε επίσης ότι σε σύγκριση με τους υγιείς εφήβους, οι έφηβοι με εθισμό είχαν υψηλότερη αναλογία gamma aminobutyric acid (GABA) προς γλουταμινική-γλουταμίνη στον πρόσθιο φλοιό τους.

Ενώ χρειάζεται να γίνει περισσότερη μελέτη για να κατανοηθούν οι συνέπειες των ευρημάτων, ο Dr. Seo πιστεύει ότι τα αυξημένα επίπεδα GABA θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη “λειτουργική απώλεια της ολοκλήρωσης και της ρύθμισης της επεξεργασίας στο γνωστικό και συναισθηματικό νευρωνικό δίκτυο”.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Ante_geia

Μια χαρά το ξέραν οι επιστήμονες τόσα χρόνια. Αυτό που θέλουν να πετύχουν και το πέτυχαν απο ότι φαίνεται είναι η νέα γενιά να γίνουν ζόμπι. πολύ απλά. Μπορεί να ακούγεται ακραίο αλλά τι καλύτερο απο ένα όν που δεν έχει βούληση και θέληση για το οτιδήποτε.

Lsantas

Φαίνεται ακομη και μέσα σε αυτό το site.. αντί αυτό το άρθρο να έχει τα περισσότερα σχόλια έχει τα λιγότερα.. το μόνο που ξέρουν είναι να τσακώνονται για το πια εταιρία είναι καλύτερη.

bezilys

@Lsantas το ότι έχει λίγα σχόλια δεν σήμαινει ότι δεν ασχολούμαστε με αυτό το άρθρο, εγώ πρωσοπικα το έχω δει αυτό το άρθρο εδώ και 2 μέρες αλλά δεν είχα κάτι να γράψω για το αυτονόητο!

Lsantas

@bezilys το σχόλιο το έκανα για την ρηχοτητα των θεμάτων που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των περισσότερων μελών. Πχ σε apple vs samsung 500 σχόλια . Και σε ένα άρθρο όπως αυτό που πραγματικά αναλύει θέματα για την ποιότητα ζωής του σήμερα 4 σχόλια. Να μου πεις αν ήθελες φιλοσοφικού περιεχομένου συζητήσεις να πας σε άλλο site..

pireotiskallipoliotis

Το foubou (social media) αποβλακώνει , όχι τα σμάρτφονς! γκέγκε;

gtsip

Τα smartphones ειναι εργαλεια. Οπως εργαλειο ηταν κ το laser. Το οποιο καποιοι το εκαναν πολεμικο οπλο κ αλλοι το χρησιμοποιησαν στην ιατρικη σωζωντας χιλιαδες ζωες. Παντου πρεπει να υπαρχει μετρο.

ΚΝ

Καθε μορφής εξάρτησης προκαλεί τη βιοχημικά της εξάρτησης στον εγκέφαλο …ειτε ειναι τσιγαρο, αλκοόλ, τζόγος κτλ το ιδιο ισχυει και στην ηλεκτρονικού τύπου εξάρτηση. Ειναι χρόνια γνωστό ….απλα εδω έγινε προβολη μια μικρής έρευνας απο τις πολλες που υπάρχουν.
Επίσης, Το κλασσικό εινα στις εξαρτήσεις οτι οταν ένα άτομο εχει πχ καταθλιψη, κινητική αναπηρία μπορει πιο ευκολα να εξαρτηθεί και πιο συχνα απο κατι …στην προσπάθεια του να ανακουφιστεί απο την ασθένεια του….
Καλό είναι να ενημερωνόμαστε για τα ενδεχόμενα προβλήματα απο τη μη σωςτη χρήση της τεχνολογίας…αλλα χρειαζεται να ειμαστε προσοχή και να μη λεμε υπερβολές …
ΥΓ. Το πιο διαδεδομένο προς το παρον ναρκωτικό ειναι το αλκοόλ …..και εξαρτημένοι θεωρούνται στην Ελλαδα το 4% επισήμως απο Παγκόσμιο οργανισμό Υγειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple Apple Pencil featured

«Let Loose»: Ανακοινώθηκε event από την Apple στις 7 Μαΐου για τα νέα iPad

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα special event την Τρίτη 7 Μαΐου με ένα live streaming διαθέσιμο σε Apple.com και YouTube.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.

Software Android featured Google

Android 15 Beta 1.1: Διορθώνει προβλήματα με τις ανέπαφες πληρωμές NFC και Google Wallet

Η Google κυκλοφόρησε μια μικρή ενημέρωση κώδικα για το τρέχον πρόγραμμα Android 15 Beta, η οποία αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα.