Γιατί εξαφανίστηκε το video out από τα smartphones;

Αν ανήκετε στην μερίδα του κόσμου που συνήθιζε να συνδέει το κινητό του στην τηλεόραση ή σε άλλο monitor, για gaming ή για το full desktop experience που παρέχουν εφαρμογές όπως το Andromium, τότε δεν θα πρέπει να είστε καθόλου ικανοποιημένοι με την τελευταία γενιά των smartphones.

Οι τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να συνδέουμε το smartphone μας με εξωτερική οθόνη η τηλεόραση χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Η κατηγορία της ασύρματης σύνδεσης ή οποία είναι και η πιο διαδεδομένη αυτή τη στιγμή, προσφέρει δυνατότητες full mirroring, αλλά και casting μέσω εφαρμογών.

smartphones video out, Γιατί εξαφανίστηκε το video out από τα smartphones;

Mε τεχνολογίες όπως Wi-Fi Direct, Miracast και DLNA τα παραπάνω είναι πλέον δυνατά, χωρίς όμως να λείπουν οι περιορισμοί. Το Miracast το οποίο υποτίθεται πως ήρθε να αντικαταστήσει το HDMI προσφέρει full mirroring του smartphone screen και δουλεύει αρκετά καλά πλέον, για browsing ή για να δείτε φωτογραφίες και βίντεο. Τι γίνεται όμως με το gaming και τις desktop λειτουργίες που πολλοί θέλουμε; Δυστυχώς το lag είναι αρκετό, κάτι που σημαίνει πως μπορούμε να παίξουμε μόνο τα lightweight παιχνίδια, ενώ αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το smartphone σας σαν desktop computer, αυτό είναι σχεδόν αδύνατον, μιας και το lag κάνει την χρήση bluetooth ποντικιού και πληκτρολογίου εκνευριστικά αργή.

Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή της ενσύρματης σύνδεσης μέσω είτε MHL είτε SlimPort. To MHL περισσότερο αλλά και το SlimPort σε κάποιο βαθμό ήταν από τα χαρακτηριστικά που βλέπαμε σε πολλά smartphones μέχρι και το 2014 και φυσικά στις περισσότερες ναυαρχίδες. Με χρήση ενός αντάπτορα, μπορούσε κάποιος να συνδέσει το smartphone του στην τηλεόραση ή σε άλλο monitor και να απολαύσει lag-free gaming ή desktop λειτουργίες. Απο τότε, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές αφαιρούν αυτή την λειτουργία από τις συσκευές τους. Ακόμα και οι πανάκριβες ναυαρχίδες όπως το S7 δεν υποστηρίζουν video out. Eίναι πολύ περίεργο το ότι η Samsung ανακοίνωσε το MHL 3.0 με υποστήριξη ανάλυσης 4K για συγκεκριμένα μοντέλα όπως το Note 4 χωρίς όμως να δώσει υποστήριξη και σε επόμενα μοντέλα.

Το hardware που ενσωματώνεται στα τελευταία smartphones είναι ικανό να υποστηρίξει τις περισσότερες βασικές λειτουργίες ενός φθηνού desktop υπολογιστή ή laptop χωρίς πρόβλημα αλλά και το gaming σε δεύτερη οθόνη. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορείς να παίξεις mobile games στην τηλεόραση σου χρησιμοποιώντας ένα bluetooth χειριστήριο συνδεδεμένο στο κινητό σου. Απο την άλλη πλευρά, βλέπουμε προσπάθειες από την Canonical και την Microsoft για ενοποίηση mobile και desktop, όμως θα δυσκολευτούν αρκετά να γίνουν mainstream αν δεν υπάρχουν συσκευές να υποστηρίξουν την νέα τεχνολογία (η Canonical ανακοίνωσε και ασύρματη λειτουργία, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε κάτι για την απόδοση).

Αυτή τη στιγμή κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει στο γιατί οι κατασκευαστές αφαιρούν το video out, μπορούμε όμως να υποθέσουμε. Το ολοένα και βελτιωμένο Miracast ίσως είναι η απάντηση. Κακά τα ψέμματα, η ασύρματη σύνδεση είναι το μέλλον. Όταν όμως το κόστος για την ενσωμάτωση MHL ή SlimPort είναι πολύ μικρό, ειδικά για τις μεγάλες εταιρίες, τότε γιατί αποφεύγουν να το χρησιμοποιήσουν; Αν θέλουμε να είμαστε λίγο συνομωσιολόγοι, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε και τις υπόλοιπες αγορές. Ποιος θα αγοράζει mini-pc και entry-level laptops ή desktops όταν μπορούμε ήδη να τα αντικαταστήσουμε με το smartphone μας; Φανταστείτε πόσο άνετα θα μπορούσατε να κάνετε τις περισσότερες εργασίες σας με ένα απο τα τελευταία κινητά που ενσωματώνουν SD820 και 6GB RAM απλά συνδέοντας τα σε μία οθόνη.

Όπως και να έχει, χρήσιμες λειτουργίες όπως το video out πρέπει να είναι standard, ειδικά για τα smartphones απο mid-range και πάνω που κοστίζουν αρκετά. Για κάποιους, η έλλειψη video out αποτελεί deal-breaker και αυτό θα πρέπει να γίνει σύντομα κατανοητό.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξανδρος

Σωστός Δημήτρη. Αν ξέραν οι χρήστες τι μπορούν να κάνουν με το κινητό τους θα το ζητούσαν οπωσδήποτε το video out, είτε mhl έιτε slimport για εμάς τους κατόχους Lg συσκευών.

tech21man

Ας ειναι μεσω usb σε hdmi και τελος.

Υπηρχε και το throw παλια και αλλα.

Δεν καταλαβαινω τη χρησιμοτητα του αρθρου ομως.

Αν θες να τηγανισεις κανα αυγο και να στερεψεις την μπαταρια του κινητου σου, κανε το desktop replacement.

Η παρε κανα tv set top box πως τα λενε και αντε γεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones vivo vivo Android smartphones

Vivo X100 Ultra: Τeaser δείχνει καινοτόμες λειτουργίες κάμερας

Το πρώτο επίσημο teaser της επερχόμενης ναυαρχίδας της vivo, του X100 Ultra, είναι επιτέλους εδώ και αποκαλύπτει πολλά.

Smartphones Galaxy Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Z Flip 6: Αυτές θα είναι οι χρωματικές επιλογές – Με Snapdragon 8 Gen 2 και 12GB RAM

Το Galaxy Z Flip 6 της Samsung αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του τον Ιούλιο στo Unpacked μαζί με το Galaxy Z Fold6 και το Galaxy Ring.

Smartphones featured Qualcomm Snapdragon Snapdragon

Αυτό θα είναι το πρώτο smartphone με Snapdragon 8 Gen 4

Το Snapdragon 8 Gen 4 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο ως το νέο κορυφαίο chipset για κινητά από την Qualcomm.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.