Sony: Έχασε την υπόθεση για τα “αδιάβροχα” smartphones

Sony αδιάβροχα smartphones, Sony: Έχασε την υπόθεση για τα “αδιάβροχα” smartphones

Σε συμβιβασμό κατέληξε η Sony αφού έχασε την υπόθεση για τα “αδιάβροχα” Xperia smartphones της και αναγκάζεται να αποζημιώσει τους κατόχους των “πληγέντων” συσκευών στις ΗΠΑ μέχρι και 300 δολάρια.

Βέβαια, για να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα δεν φταίει ακριβώς η Sony, αλλά οι διαφημίσεις της, οι οποίες μάλλον ήταν υπερβολικές.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ένας από τους λόγους που αρκετά μοντέλα της Sony είναι δημοφιλή είναι ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στο νερό. Όμως, τα διαφημιστικά αντί για ανθεκτικά τα έδειχναν αδιάβροχα καθώς έδειχναν χρήστες να τραβάνε λήψεις στη θάλασσα.

Αυτό βέβαια που μπερδεύουν αρκετοί είναι η ανθεκτικότητα στο νερό με το να είναι εντελώς αδιάβροχη μια συσκευή. Για παράδειγμα, το Xperia Z1 έρχεται με πιστοποίηση IP-58. Αυτό σημαίνει ότι εν λόγω smartphone είναι σχεδιασμένο να αντέχει τα κύματα ή μια γρήγορη βύθιση στο νερό. Σίγουρα θα φανεί ανθεκτικό για παράδειγμα αν πέσει στην τουαλέτα.

Όμως, οι χρήστες επειδή είτε δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν περισσότερα για την ανθεκτικότητα στο νερό, είτε πείστηκαν από τις διαφημίσεις ή κάπως τις παρερμήνευσαν, έπαιρναν για αρκετή ώρα τις συσκευές τους κάτω από το νερό και στο τέλος αυτές δεν ανταπεξήλθαν των προσδοκιών τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση άσκησαν αγωγή στη Sony για ψευδείς ισχυρισμούς, παρά τις μετέπειτα προειδοποιήσεις της εταιρείας να μην χρησιμοποιούν τα smartphone της υποβρυχίως.

Εν τέλει, αντί να αφήσει την αγωγή να συνεχίζεται δικαστικά αιώνια, η Sony αποφάσισε να έρθει σε συμβιβασμό και να επιστρέψει στους κατόχους των συσκευών μέχρι και το 50% της αρχικής προτεινόμενης τιμής τους, κάτι που μεταφράζεται σε μέχρι και 300 δολάρια.

Δικαιούχοι όμως για αυτά τα χρήματα είναι μόνο όσοι έστειλαν τη συσκευή τους στη Sony ενώ καλύπτονταν από εγγύηση και η εταιρεία δεν τους κάλυψε τα έξοδα, ισχυριζόμενοι ότι ήταν δικό τους λάθος που βύθισαν τη συσκευή στο νερό, ακόμη κι αν το έκαναν όπως υποδείκνυε η εταιρεία (να έχουν κλειστές όλες τις θύρες κλπ). Οι υπόλοιποι κάτοχοι μπορούν να λάβουν 6 μήνες επέκταση εγγύησης αν έχει λήξει η εγγύησή τους ή 12 αν δεν έχει λήξει ακόμη.

Οι “προβληματικές” συσκευές είναι οι:
• Xperia M2 Aqua
• Xperia M4 Aqua
• Xperia ZR
• Xperia Z Ultra
• Xperia Z1
• Xperia Z1 Compact
• Xperia Z1s (T-Mobile)
• Xperia Z2
• Xperia Z3
• Xperia Z3 Compact
• Xperia Z3 (T-Mobile)
• Xperia Z3v (Verizon)
• Xperia Z3 Dual
• Xperia Z3+ Dual
• Xperia Z3+
• Xperia Z5
• Xperia Z5 Compact
• Xperia Z2 Tablet (WiFi)
• Xperia Z2 Tablet (LTE)
• Xperia Z2 Tablet (Verizon LTE)
• Xperia Z3 Tablet Compact (WiFi)
• Xperia Z3 Tablet Compact (LTE)
• Xperia Z4 Tablet (WiFi)
• Xperia Z4 Tablet (LTE)

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

17 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nikopoup

Και πολύ καλά τους έκαναν. Σειρά να παίρνουν οι υπόλοιπες που δίνουν το IP68 και αν πάθει κάτι από από νερό δεν το αναγνωρίζουν.

vladimiros

Αφου το ειχε δηλωσει η Sony σε πιο παλιο αρθρο κιολας,οτι δεν δεχεται κινητα που εχουν υποστει ζημια απο νερο..και απο εξαρχης η Sony επρεπε να πει οτι ειναι ανθεκτικο για πιτσιλιες π.χ η στην βροχη..γιατι αρκετοι επερναν συσκευες της,και μετα τα εβαζαν στην θαλασσα για παραδειγμα που εννοειτε δεν πρεπει,και αργοτερα χαλουσαν…και στο τελος δεν ξανα επερναν απο αυτην την εταιρια..
Οποτε καλυτερα ετσι,οπως ισχυει λογικα και στα Samsung k Iphone..ειδικα η τελευταια σιγα μην στο φτιαξει κιολας και χασει λεφτα..γιαυτο σε λεει χωσε το χερι σου στην τσεπη!

tester

Δηλαδή ο καταναλωτής δεν διαβάζει τις οδηγίες της εταιρείας και φταίει η εταιρεία; Την επομένη φορά που μια μάρκα αυτοκινήτων διαφημίσει οτι οδηγάς το νέο μοντέλο και πέφτουν στα πόδια σου δέκα δίμετρα μοντέλα, θα τους κάνω μήνυση γιατί εμένα δεν μου έτυχε ποτέ αυτό. Η κοινή λογική έχει πάει περιπάτο δυστυχώς.

Alex

Τα μπεζελ ήταν τόσο μεγάλα λόγω του ότι ήταν αδιαβροχα!χαχαχαχα

hayate

Παιδιά είχα κι εγώ το Ζ3 και όντως δεν τραβούσε φωτό μέσα στη θάλασσα αλλά δεν μου χάλασε ποτέ. Δεν το έβαλα πολλές φορές κάτω από το νερό βέβαια αλλά και πάλι.

bezilys

@Alex πιος σου το είπε αυτό?

Nto

Ποιος ασχολείται με το 1%?

One

Κάποια κινητά άντεξαν σε ακραίες συνθήκες και άλλα οχι. Ψάξτε για το “Sony Xperia Z2 lives after being submerged in salt water for 6 weeks” που είναι απο τα πιο ακραία που έχω δει.

Εγώ πάντως πέρα απο βροχή και καθαρισμό σε βρύση δεν κάνω αλλού πειράματα.

Nikopoup

Όταν μια εταιρεία δίνει μια πιστοποίηση μπορείς να δεις τι ακριβώς είναι. Π.χ Devices backed by an international standard rating of IP68 are deemed fit enough to withstand dust, dirt and sand, and are resistant to submersion up to a maximum depth of 1.5m underwater for up to thirty minutes. Δεν το δέχομαι όταν πληρώσω και για αυτό το feature να μην μου το δέχονται στην εγγύηση. Αλλιώς μην δίνεις την πιστοποίηση και άσε τους πελάτες να κόψουν τον λαιμό τους.

tester

Nikopoup το άρθρο λέει για συσκευές που είχαν πιστοποιήση IP58, εκτός αν έχειγίνει τυπογραφικό. Επίσης το πρότυπο IP68 μιλάει για γλυκό νερό, όχι θαλασσινό. Το θέμα είναι οτι ποιος θα διαπιστώσει με βεβαιότητα αν ήταν για 30 λεπτά, αν ήταν 1,5 μέτρο και όχι 2, αν ήταν κλειστές όλες οι θύρες σωστά κτλ.

George

Πάντως μετά το M4 Aqua στα διαφημιστικά της δεν δείχνει θάλασσα και ποτάμια , δείχνει μόνο βροχή και πιτσίλισμα
Λάθος που βρίσκεται το Xperia Z5/compact στην λίστα … Είχε ξεκαθαριστεί κιόλας όχι σε θάλασσα και το θυμάμαι και πάρα πολύ καλά σε διάφορα άρθρα

djfapples

Η SONY στα αδιάβροχα κινητά είναι πρωτοπόρος κ η καλύτερη

Στεφανος

Έτσι μου χάλασε πριν ένα 2μηνο το Moto g3 με ip67 επειδή του έριξα καθαρό νερό. Τι να κάνω που και αυτοί άμα μπεις στο κανάλι τους στο YouTube έχουν βυθίσει το κινητό σε νιπτήρα. Ας μην έλεγαν ότι είναι αδιάβροχο και ας μου το αποζημιώσουν και εμένα.

Nick

2+ χρόνια με το Z3 μου να έχει τραβήξει κάμποσες φωτογραφίες και βίντεο σε πισίνες – ποτέ σε θάλασσα – και το έχω ξεπλυνει σε βρύσες και ντους επίσης πολλές φορές και λειτουργεί άψογα ακόμα και σήμερα. Και είναι και αφάνταστα γρήγορο. Νομίζω έχει IP68 πιστοποίηση.

Nikopoup

Tester απλά η Sony έχει πρόβλημα για το IP58, εγώ μίλησα γενικά για όλους τους κατασκευαστες. Σ αυτό που λες όντως έχεις δίκιο αλλά φαντάζομαι μπορούν να καταλάβουν αν ήταν στα 2 μέτρα για 2 ωρες ή αν έπεσε ένα ποτήρι νερό.

Γωγώ

Οι συσκευές αυτές είναι πλήρως αδιαβροχες, και αντέχουν και 30″ σε νερό, όχι με χυμικα ή αλάτι,… Έχω Ζ1, Ζ3+, Μ4, Μ5, ΧΖ, ΧΖ πριμιουμ, τα έχω χρόνια και έχουν πιει πολλά Νερά και για αρκετή ώρα, δεν έχει χαλάσει κανένα,,, πιστεύω οι άνθρωποι δεν ακολουθούν τις οδηγίες φροντίδας των τηλεφώνων, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για πριν και μετά τη βύθιση στο νερό κι αν μπει σε θάλασσα πρέπει να ξεπλυθει με πόσιμο νερό αμέσως για αποφυγή διάβρωσης… Και βέβαια θα πρέπει να μην είναι χαραγμένη η οθόνη ή να λείπουν τμήματα από το σώμα του κινητού…

bezilys

Άμα δεν κάνω λάθος υπάρχει και ένας ιδικός κωδικός για τα sony που όταν το πατήσεις εκεί που πληκτρολογεις το τηλέφωνο θα σε βγάλει σ ένα μενού από κει μπορείς να δεις άμα είναι αδιάβροχο το κινητό σου με βάση την πίεση γιατί κύκλοφορουν στην αγορά και κλονοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Gear featured PlayStation 5 Sony

Sony PlayStation 5 Pro: Με ισχυρότερη GPU και ταχύτερη CPU

Νέο δημοσίευμα έρχεται να επιβεβαιώσει αναφορά από τον περασμένο μήνα που ήθελε να έρχεται στην αγορά ένα PlayStation 5 Pro.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Render που διέρρευσαν δείχνουν τη νέα αναλογία διαστάσεων

Το Xperia 1 VI της Sony φημολογείται ότι έχει παρόμοια σχεδίαση με τον προκάτοχό του, απλώς με διαφορετική αναλογία διαστάσεων οθόνης.

Smartphones Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Θα διατηρήσει ακριβώς το ίδιο σύστημα κάμερας με το V

Απογοητευτικά είναι τα νέα για για το Xperia 1 VI όσον αφορά στο hardware που έχει επιλέξει η Sony για τις κάμερες.