Φοιτητές στην Κίνα δούλευαν “εθελοντικά” για την έγκαιρη διάθεση του iPhone X

Apple iPhone X εθελοντικά φοιτητές, Φοιτητές στην Κίνα δούλευαν “εθελοντικά” για την έγκαιρη διάθεση του iPhone X

Η εκμετάλλευση στους χώρους εργασίας είναι ένα άσχημο φαινόμενο που δυστυχώς παρατηρείται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Οι κορυφαίες εταιρείες / κατασκευαστές του πλανήτη υποστηρίζουν πως λαβαίνουν τα απαραίτητα μέτρα για την ελαχιστοποίηση τέτοιων περιστατικών στους εργαζομένους τους. Το ίδιο ισχυρίζεται και η Apple.

Πριν από λίγο καιρό το Financial Times διεξήγαγε μια έρευνα στα εργοστάσια της Foxconn και ανακάλυψε πως έξι φοιτητές που δούλευαν για πρακτική πάνω στην συναρμολόγηση εξαρτημάτων του iPhone X, εργάστηκαν παραπάνω ώρες, κάνοντας υπερωρίες ώστε τα αμέτρητα iPhone X κομμάτια να φτάσουν εγκαίρως στα χέρια των καταναλωτών που θα πλήρωναν τουλάχιστον 1000 δολάρια για να τα αποκτήσουν. Μερικές φορές οι νέοι δούλευαν για 11 ώρες συνεχόμενα χωρίς σταματημό για να συναρμολογήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εξαρτήματα. Όσο άδικο και αν είναι το παραπάνω περιστατικό, η έρευνα κατέληξε πως οι μαθητές το έκαναν αυτό “εθελοντικά”, με δική τους θέληση χωρίς άσκηση πίεσης.

Apple iPhone X εθελοντικά φοιτητές, Φοιτητές στην Κίνα δούλευαν “εθελοντικά” για την έγκαιρη διάθεση του iPhone X

Φυσικά, ο όρος “εθελοντικά” μοιάζει αστείος, ειδικά αν συλλογιστεί κανείς πως στην Κίνα, η συμμετοχή σε πρόγραμμα πρακτικής εργασίας είναι αναγκαστική για έναν φοιτητή ώστε να προχωρήσει παρακάτω στην ακαδημαϊκή του καριέρα. Αυτό σημαίνει πως το κίνητρο των έξι προαναφερθέντων φοιτητών ήταν να πάρουν το δίπλωμα τους και όχι κάποιο χρηματικό ποσό. Ένας φοιτητής δήλωσε στο FT πως είχαν φτάσει στο σημείο να συναρμολογούν 1200 modules κάμερας για το iPhone X ανά βάρδια. Οπότε το ενδεχόμενο οι έξι νέοι να δούλεψαν τόσο σκληρά για το… πτυχίο τους, ενώ δεν είχαν απολαβές, μοιάζει πολύ μικρό.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά οι φοιτητές όντως ανταμείφτηκαν για τον κόπο τους ή όχι. Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει να λαμβάνονται ακόμα αυστηρότερα μέτρα από τους κατασκευαστές ώστε τέτοια περιστατικά να εκλείπουν από τους χώρους εργασίας. Ακόμα και αν οι έξι νέοι έλαβαν κάποιο χρηματικό ποσό στο τέλος, ας μην ξεχνάμε πως η “εθελοντική” δουλειά με την μισθωτή εργασία έχει μια διαφορά.

Apple iPhone X εθελοντικά φοιτητές, Φοιτητές στην Κίνα δούλευαν “εθελοντικά” για την έγκαιρη διάθεση του iPhone X

Apple iPhone X εθελοντικά φοιτητές, Φοιτητές στην Κίνα δούλευαν “εθελοντικά” για την έγκαιρη διάθεση του iPhone X

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

5 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Παπαροκας tiamat

δυστυχως ειναι ετσι δομημενη η ανθρωπινη κοινωνια που οσο περισσοτερα υλικα αγαθα απολαμβανουμε ,τοσο περισσοτερο αιμα και αδικια υφιστανται καποιοι.

αυτο δεν αλλαζει αλλα αν ειναι κατι που με εξοργιζει ειναι ο βαθμος αδιαφοριας του ελληνα στον πονο καποιου αλλου απλα επειδη ειχε την ατυχια να γεννηθει καπου χωρις προνομια ….

την δικια μου την εκανα σχεδον να κλαιει προχτες μετα απο σχετικο καυγα λεγοντας μου οχι δε θελω απο τη πιτσα που παρηγγειλες δωστη στους πακιστανους που τοσο λυπασαι 😂😂!

alekos

Γνωστό αυτό για την foxconn και για την κάλυψη της απο την apple.Αυτοκτονίες,σοβαρά εργατικά ατυχήματα χωρίς ικανοποιητικές αποζημιώσεις,καταναγκαστική εργασία απο φοιτητές κ.α Η δικαιολογία ότι κάνουν την πρακτική τους γελοία απλά! Φοιτητές νοσηλευτικής δούλευαν στην foxconn απο ένα ντοκυμαντερ που είχα δει με την απειλή ότι δεν θα πάρουν το πτυχίο τους αν δεν το κάνουν.

MixalisDoukis

Δεν νομίζω να φταίει η Apple σε κάτι άμεσα, δεν δούλευαν καν για την Apple σαν Apple αλλα για προμηθευτη απο οτι καταλαβα, και παρολα αυτα, εκαναν την πρακτικη τους, πηρανε και αποζημιοση (που παιζει να ηξεραν τι θα συμβει αμα εργαστουνε για εναν τετοιο κολοσο τσαμπεϊρος). Κανένας δεν βήκε χαμένος εν τέλη.

whatthef?

@MixalisDoukis
Φταίει και η Apple γιατί ενώ ξέρει ότι η Foxconn το κάνει εδώ και πολλά χρόνια αυτο το πράγμα συνεχίζει να συνεργάζεται μαζί της. Η αποζημίωση μπροστά σε αυτά που έπρεπε να πάρουν είναι ένα τίποτα και να είσαι σίγουρος ότι γίνονται ακόμη πιο πολλές παραβάσεις στα εργοστάσια αυτά που δεν βγαίνουν ποτέ προς τα έξω και δεν παίρνουν καμία αποζημίωση αυτοί. Τι θα έλεγες αν αυτό γινόταν στην Ευρώπη ή ακόμη και στην Ελλάδα? Χαμένος βγήκε σίγουρα ο εργαζόμενος και νικητής (όπως πάντα) η Apple.

tolis

παιδια μη πεσετε απο τα συννεφα εγω ειμαι 43 χρονων και δουλευω 12 ωρες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iOS

iPhone 12: Αποκτά υποστήριξη ασύρματης φόρτισης Qi2 15 W με το iOS 17.4

Η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17.4 που περιλάμβανε όλα τα μέτρα που πήρε για να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές.

Smartphones Apple featured Google

Η Google αποκαλύπτει πότε η Apple θα προσθέσει υποστήριξη RCS στο iPhone

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple υποχώρησε και συμφώνησε να υποστηρίξει το RCS σε iPhone, μετά από πολύχρονες πιέσεις της Google και άλλων.

Smartphones Apple iPhone

Το αναδιπλούμενο iPhone μπορεί να φτάσει το 2027 ή και ποτέ

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της Apple για το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έχει καθυστερήσει μέχρι το 2027.

Software Apple Apple Maps Apple Watch

iOS 18: Ίσως το iPhone αποκτήσει τους τοπογραφικούς χάρτες του Apple Watch

Η Apple φαίνεται να ετοιμάζεται να προσθέσει τοπογραφικούς χάρτες στις εφαρμογές Apple Maps στο iOS 18, macOS 15 και visionOS 2.