Έρευνα: Τα smartphones σχετίζονται με τον καρκίνο του εγκεφάλου;

Από τότε που μπήκαν στη ζωή μας τα κινητά το 1987 και μέσα στα επόμενα χρόνια, υπάρχει έντονη η συζήτηση για το εάν τελικά σχετίζονται με την πρόκληση του καρκίνου του εγκεφάλου. Οι μελέτες είναι πολλές και οι απόψεις που εκφράζονται, ακόμη περισσότερες.

Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφορες μελέτες όμως τα αποτελέσματά τους δεν ήταν ιδιαίτερα ασφαλή λόγω του περιορισμένου εύρους, αλλά και του μικρού χρονικού διαστήματος. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τη μελέτη που δημοσίευσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ σχετικά με τον πληθυσμό της Αυστραλίας.

Η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα 30 ετών, από το 1982 έως το 2012. Στον μεγάλο όγκο δεδομένων που είχαν στην διάθεσή τους οι ερευνητές, βοήθησε το γεγονός ότι στην Αυστραλία είναι υποχρεωτικό να καταγράφονται όλα τα περιστατικά καρκίνου. Μελετήθηκαν 19.858 περιστατικά εμφάνισης καρκίνου σε άνδρες και 14.222 σε γυναίκες.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι τα τελευταία 30 χρόνια σε ηλικίες από 20 έως 84 ετών δεν παρατηρήθηκε αισθητή αύξηση του καρκίνου. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό δείχνει ότι η πιο έντονη χρήση του κινητού δεν σχετίζεται με τον καρκίνο στον εγκέφαλο. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες χρήστες παρουσίαζαν συχνότερα την ασθένεια συγκριτικά με τις γυναίκες που ήταν σταθερές. Παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση του καρκίνου σε άτομα άνω των 70 ετών, αλλά πριν το 1982, όταν ακόμη δεν είχαν μπει στη ζωή μας τα κινητά.

smartphones brain cancer, Έρευνα: Τα smartphones σχετίζονται με τον καρκίνο του εγκεφάλου;

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

14 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
παναγιωτης

ε τι θα ελεγαν; πως αυτη η τεραστια αγορα των κινητων, προκαλει καρκινο;

@papaki

Πιστεύω ότι αν χρησιμοποιήσει κάποιος πχ. ηλιακό φορτιστή για το κινητό του δε θα υπάρχει ακτινοβολία που να τον επηρεάζει αρνητικά.

Darth

@@papak ελα? τι σχέση χει πηγή ενέργειας με τον πομποδέκτη ραδιοκυμάτων της συσκευής????????????????????

Στυλιανός Βασίλης

αμα δεν αγοραζουνε συσκευες με μεγαλο SAR apple NOKIA 1.20 ακτινοβολια για κεφαλι κατω απο 1 μοναδα sar 0.23 LG G3 ΤΕΛΕΙΟ

Αλέξανδρος

Δεν ξερω αν και ποσο σχετίζεται το SAR που αναφέρεται και πιο πανω, αλλα νομιζω ολοι μας εχουμε παρατηρήσει αλλαγες απο τηλεφωνο σε τηλέφωνο. Υπηρχαν τηλεφωνα στην κατοχη μου με sar 1++ στα οποία μετα απο κλήσεις η έντονη χρηση με επιανε ημικρανια κτλ. Ενω σε τηλεφωνα με SAR με μικρες τιμες , τετοια “συμπτώματα” δεν ειχα εμφανίσει-παρατηρήσει. Νομιζω αυτο και μονο λεει πολλά.

Darth

@Αλέξανδρος + να αναφέρουμε και κάτι πολύ σημαντικό που μάλλον δεν ξέρουν πολλοί το μέγιστο sar που αναγράφετε απο τον κατασκευαστή η συσκευή το έχει όταν ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ το σήμα είναι τέρμα χαμηλά (ουσιαστικά σαν να λέμε ισα που πιανει) αν το σήμα είναι τέρμα η τιμές του sar ίσα που καταγράφονται….. θα μου πείτε γιατί…. να και το γιατί… όταν σήμα είναι αρκετά χαμηλό συσκευη εκπέμπει σε μεγίστη δύναμη του πομποδέκτη…. (σκεφτείτε το σαν φούρνο μικροκυμάτων ένα πράγμα όσο χαμηλώνει το σήμα το αυξάνετε η δύναμη για να κάνει την δουλειά σωστά) + κάτι άλλο που μάλλον πάλη δεν ξέρει κανείς πχ την περιοχή σας καλύπτει ΜΙΑ κεραία κινητής που εκπέμπει με 100 (ένα υποτιθέμενο αριθμό βάζω για να καταλάβουμε), αυτή η κεραία και εμπεμπει με πολύ μεγάλη δύναμη γιατί καλύπτει μεγάλη περιοχή, και λόγο ότι είναι μια για τόσο μεγάλη περιοχή δεν μπορεί να την καλύψει 100% (μορφολογία εδάφους κλπ) αφήνοντας blind spots (ουσιαστικά γίνεται επικίνδυνη και δεν κάνει την δουλειά της πλήρως) (Παρεπιπτοντος ετσι έχουμε στην Ελλάδα σχεδον παντού… μια κεραία για μια τεράστια περιοχή ) Τώρα ποιος είναι ο τρόπος για να γινει και πλήρες κάλυψη (χωρίς blind spots klp) και να μην υπάρχει κάτι… Συνέχεια »

Nickolas

Θυμάμαι όταν ήρθε η θεία μου με καμάρι και μου είπε πως κατάφερε με τους υπόλοιπους γείτονες και μερικούς δικηγόρους (που πληρώθηκαν πολύ καλά για την όλη διαδικασία) να κατεβάσουν τις “κακές” κεραίες.
Αποτέλεσμα ακριβώς οτι γράφει παραπάνω ο Darth, δε χρειάζεται να γράψω κάτι άλλο.

Λακης

πάντως εάν το κινητό το έχεις σε λειτουργία ‘πτησης’ αυτό Δεν σε επηρεαζει?εννοώ από άποψη ακτινοβολίας και τέτοια…ξερεις κάποιος να μ απαντησει?Ευχαριστώ

Demarko7

Μέγας χορηγός της μελέτης η……… Vodafone Αυστραλίας 😛

Darth

@Λακης και εκτός πτήσης να το έχεις αν έχεις τερμα σήμα και δεν κάνεις κλήση δεν παράγει τπτ σχεδόν

George

@ Λακης
H λειτουργία πτήσης απενεργοποιεί την κεραία. Όμως όσο υπάρχει ρεύμα στη συσκευή, τόσο αυτή θα εκπέμπει μία μικρή ακτινοβολία, όπως όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές.

Batman

@Λακης Όταν το βάζεις σε λειτουργία πτήσης δεν εκπέμπει σήμα το κινητό οπότε μειώνεται πολύ η ακτινοβολία.Πολύ και όχι τελείως γιατί όλα τα ηλεκτρονικά εκπέμπουν σε ένα βαθμό ακτινοβολία μόνο και μόνο που λειτουργούν.Αλλά σε σχέση με τη μη λειτουργία πτήσης είναι κατα πολύ μικρότερη η έκθεσή σου στην ακτινοβολία.WiFi μπορείς να ανοίξεις σε λειτουργία πτήσης γιατί ο πομποδέκτης του κινητού για αυτό δεν είναι η κεραία του κινητου σου,όμως πάλι έχεις κάποια ακτινοβολία.Γενικώς δεν γλυτώνεις,αλλα η λειτουργια πτήσης είναι ο καλύτερος φίλος σου.

Batman

Επίσης ήθελα να προσθέσω σχετικά με αυτό που λέει ο φίλος Darth δεν ξέρεις πότε στο κινητο σου θα πέσει το σήμα όμως.Αυτό κάθεται στη τσέπη σου και κάνει τη δουλεία του εσύ δεν το κοιτάς συνέχεια.Δεν ξέρεις πότε θα μειωθούν οι μπάρες σήματος=μεγαλύτερη ακτινοβολία.

Αντώνης

@παναγιωτης στη τελική οι γιατροί χεστικαν για την πωλιση των κινητών. Αυτοί έρευνα κάνουν. Άσε που έχουν ορκιστεί να μην παίρνουν παραδακι από κανέναν ακόμα και από εταιρείες με εκατομμύρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung Smartphones

Η Samsung εργάζεται σε ένα οικονομικό τηλέφωνο – Οι πρώτες εικόνες

Η Samsung φέρεται να εργάζεται επάνω σε ένα οικονομικό τηλέφωνο, που θα χαρακτηρίζεται από τα χρώματα και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023, όπως αναφέρουν οι φήμες.

Gear LG Smartphones

LG: Tεχνολογία οπτικού zoom 4x-9x για κάμερες smartphone

H LG πλέον έχει στραφεί στη δημιουργία εξαρτημάτων για smartphone, με την LG Innotek να ανακοινώνει στην CES 2023 μια νέα μονάδα οπτικού ζουμ για smartphones που μπορεί να μετακινείται μεταξύ δύο σημείων.

Internet Smartphones Social Media WhatsApp

Έρχεται το τέλος του WhatsApp σε συγκεκριμένα smartphones από 31 Δεκεμβρίου

To WhatsApp πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί σε συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Smartphones Samsung Smartphones

Samsung: Μείωσε κατά 70% τους στόχους για πωλήσεις των Galaxy A23 5G

H Samsung μείωσε κατακόρυφα τους στόχους της για τις πωλήσεις των Galaxy A23 5G, σε ποσοστό που “αγγίζει” ακόμη και το 70%.