Tα iPhone υιοθετούν το RCS – Τι σημαίνει αυτό για τα Android;

RCS Android, Tα iPhone υιοθετούν το RCS – Τι σημαίνει αυτό για τα Android;

Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων από Android σε iOS είναι ένα μελανό κομμάτι της ιστορίας των smartphone εδώ και πολλά χρόνια.

Ενώ τα iPhone έχουν εύκολη πρόσβαση σε επιπλέον λειτουργίες ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω του iMessage, αυτές είναι διαθέσιμες μόνο μεταξύ iPhone ή άλλων προϊόντων της Apple. Όταν μιλάμε, όμως, για συνομιλία μεταξύ χρηστών Android και iOS, μιλάμε για SMS και MMS, κάτι που σημαίνει λιγότερη ασφάλεια, χαμηλότερη ποιότητα πολυμέσων και, φυσικά, αυτή τη φοβερή “πράσινη φούσκα” που προκαλεί προβλήματα στις ομαδικές συνομιλίες.

Ωστόσο, η Apple ανακοίνωσε ότι τελικά δεσμεύεται να υιοθετήσει την ανταλλαγή μηνυμάτων RCS, το νεότερο πρότυπο που επιτρέπει λειτουργίες που μοιάζουν με το iMessage σε τηλέφωνα Android, από το επόμενο έτος.

Το RCS σημαίνει “rich communication services”. Με λίγα λόγια, είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας που αναπτύχθηκε από την GSM Association (GSMA), για να αντικαταστήσει τα παλιά πρότυπα ανταλλαγής μηνυμάτων SMS και MMS ως το προεπιλεγμένο πλαίσιο για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων κειμένου που βασίζονται σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Ενώ το πρότυπο RCS υπάρχει σε κάποια μορφή από το 2008, άρχισε να εφαρμόζεται ευρεία μόλις τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αύξηση στη χρήση και την ευαισθητοποίηση φαίνεται να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες της Google να ενσωματώσει το RCS στο Android. Η εταιρεία, μάλιστα, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η εφαρμογή Messages της είχε φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες RCS παγκοσμίως.

Το RCS προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα έναντι των SMS και MMS. Χρησιμοποιεί σύνδεση LTE, 5G ή Wi-Fi για τη μετάδοση δεδομένων και επιτρέπει την αποστολή και λήψη εικόνων και βίντεο υψηλότερης ποιότητας, μηνυμάτων χωρίς όρια χαρακτήρων και προσθέτει γνωστές πλέον λειτουργίες εφαρμογής συνομιλίας, όπως ενδείξεις πληκτρολόγησης και αποδείξεις ανάγνωσης. Και ανάλογα με την υλοποίηση, το RCS επιτρέπει στα μηνύματα να κρυπτογραφούνται από άκρο σε άκρο.

Τον Νοέμβριο του 2023, η Apple ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσθέσει υποστήριξη RCS στο iOS ξεκινώντας από το 2024. Πιο συγκεκριμένα, θα υποστηρίζει το ίδιο Universal Profile που χρησιμοποιείται από το Google Messages, μια εφαρμογή RCS που εγγυάται τη διαλειτουργικότητα σε διαφορετικούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Η Google πιέζει δημόσια την Apple να “λάβει το μήνυμα” και να εφαρμόσει τα μηνύματα RCS στο iOS για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα. Η καμπάνια της Google υποστήριξε ότι η Apple εσκεμμένα δεν εφάρμοζε τα μηνύματα RCS ως τακτική πωλήσεων. Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων μεταξύ iOS και Android χρησιμοποιώντας SMS είναι μια πολύ φτωχότερη εμπειρία από δύο iPhone που χρησιμοποιούν iMessage ή δύο τηλέφωνα Android που στέλνουν μηνύματα μέσω RCS και είναι εύκολο να ερμηνεύσουμε την άρνηση της Apple να παίξει μπάλα ως τέχνασμα για να πουλήσει περισσότερα iPhone: αν θέλετε να στείλετε μήνυμα στο iPhone σας -έχοντας φίλους, ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι με ένα δικό σας iPhone.

Μαζί με αρκετές εξέχουσες προσωπικότητες στον ευρωπαϊκό χώρο των τηλεπικοινωνιών, η Google φέρεται να έστειλε επιστολή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζοντας ότι το iMessage πρέπει να εμπίπτει στον νόμο για τις ψηφιακές αγορές. Αυτή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί από τους λεγόμενους “gatekeepers”, μεταξύ άλλων, “να επιτρέπουν τρίτα μέρη να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες τους σε ορισμένες ειδικές καταστάσεις.”

Η συζήτηση της Apple για «μια καλύτερη εμπειρία διαλειτουργικότητας» μπορεί να σας κάνει να πιστέψετε ότι οι μέρες της πράσινης φούσκας έχουν τελειώσει — αλλά αυτό δεν ισχύει. Ενώ η δημιουργία υποστήριξης RCS στο iOS θα επιτρέψει σύγχρονες λειτουργίες επικοινωνίας κειμένου, όπως αποδείξεις ανάγνωσης και δείκτες πληκτρολόγησης για συνομιλίες μεταξύ iPhone και συσκευών Android, το 9to5Mac ανέφερε ότι το iMessage θα εξακολουθεί να υποδηλώνει ποια μηνύματα προέρχονται από το iMessage και ποια όχι, χρησιμοποιώντας το ίδιο μπλε -και-πράσινο χρωματικό σχέδιο. Τα μηνύματα που αποστέλλονται και λαμβάνονται στο iMessage θα εξακολουθούν να εμφανίζονται με μπλε συννεφάκια και τα μηνύματα που αποστέλλονται από άλλες πλατφόρμες —ακόμα και αυτά που αποστέλλονται μέσω RCS— θα εξακολουθούν να εμφανίζονται με πράσινα συννεφάκια. Η επίσημη γραμμή της Apple εδώ είναι ότι θέλει να τονίσει ότι το iMessage εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει την καλύτερη εμπειρία ανταλλαγής μηνυμάτων για τους χρήστες iPhone και θα συνεχίσει να το κάνει ακόμη και όταν το RCS είναι μια επιλογή.

Όπως και να έχει, οι συσκευές iOS που υποστηρίζουν την ανταλλαγή μηνυμάτων RCS θα πρέπει να έχουν πολλά πλεονεκτήματα, τόσο για χρήστες Android όσο και για iOS. Το RCS αυξάνει σημαντικά τα όρια μεγέθους αρχείου, πράγμα που σημαίνει ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που αποστέλλονται μεταξύ Android και iOS χρησιμοποιώντας εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων στοκ δεν θα συμπιέζονται πλέον. Το RCS ενεργοποιεί επίσης ενδείξεις που δείχνουν πότε άλλοι πληκτρολογούν και αποδείξεις ανάγνωσης που δείχνουν πότε προβλήθηκαν τα μηνύματα, και οι δύο λειτουργίες θα παραμείνουν ανέπαφες στο iOS.

Δεν είναι σαφές εάν οι χρήστες Android που συμμετέχουν σε ομαδικές συνομιλίες iMessage θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν αρνητικά τους χρήστες iOS μόλις κυκλοφορήσει η υποστήριξη RCS. Επί του παρόντος, η προσθήκη ενός αριθμού τηλεφώνου που δεν είναι iMessage σε μια ομαδική συνομιλία iMessage απενεργοποιεί τις περισσότερες βελτιωμένες λειτουργίες iMessage για όλους τους συμμετέχοντες στη συνομιλία. Θεωρητικά, το RCS θα μπορούσε να επιτρέψει σε όλους τους συμμετέχοντες σε ομαδική συνομιλία να χρησιμοποιούν τις περισσότερες από τις ίδιες λειτουργίες.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν λειτουργίες του iMessage που δεν αναπαράγονται από το RCS, όπως ειδικά εφέ μηνυμάτων, αποκλειστικά παιχνίδια εντός εφαρμογής και η δυνατότητα επεξεργασίας μηνυμάτων μετά την αποστολή τους. Είναι απολύτως πιθανό οι ομαδικές συνομιλίες iMessage που προσθέτουν χρήστες RCS να επανέλθουν στο RCS μόνο, απενεργοποιώντας αυτές τις πρόσθετες, αποκλειστικές λειτουργίες iOS για όλους τους συμμετέχοντες, με τον ίδιο τρόπο που ένας χρήστης SMS θα αναγκάσει όλους τους συμμετέχοντες σε ομαδική συνομιλία iMessage να χρησιμοποιήσουν SMS σήμερα.

Ακόμα, ενώ το Google Messages προσθέτει επί του παρόντος τη δική του κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο στα μηνύματα RCS που αποστέλλονται εντός της εφαρμογής, η Apple λέει ότι δεν θα ακολουθήσει αυτήν την προσέγγιση με το RCS στο iPhone. Η εταιρεία λέει ότι θέλει να συνεργαστεί με το GSMA και τα μέλη του για να βελτιώσει το RCS Universal Profile με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ασφάλεια. Εάν αυτό συμβεί, θα είναι ένα όφελος για όλους τους χρήστες RCS, iOS και Android.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Ultra: Φήμες ότι δεν θα δει «σχεδόν καμία» αναβάθμιση hardware φέτος

Ενώ η πιθανότητα κυκλοφορίας ενός νέου Apple Watch Ultra το 2024 «μειωνόταν», τώρα φαίνεται ότι θα υπάρχει ένα Apple Watch Ultra 3 φέτος.

Smartphones Apple iPhone

Bug κάνει το ξυπνητήρι του iPhone να μη χτυπάει – Αναγνώρισε το πρόβλημα η Apple

Ένα σφάλμα λογισμικού κάνει το ξυπνητήρι του iPhone σε διάφορους χρήστες να μη χτυπάει, κάτι που επιβεβαίωσε η Apple στο Today.

Games Apple Assassin’s Creed iPad

Assassin’s Creed Mirage: Έρχεται σε iPhone και iPad στις 6 Ιουνίου

Η Ubisoft ανακοίνωσε ότι το Assassin’s Creed Mirage θα είναι διαθέσιμο για λήψη σε iPhone και iPad από τις 6 Ιουνίου.

Software featured iOS iPhone

iOS 18: Φήμες ότι προσθέτει δυνατότητες σε 15 εφαρμογές του iPhone

Η Apple αναμένεται να ανακοινώσει το iOS 18 κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας της στο WWDC στις 10 Ιουνίου.