Tech How-to, Πως να απαλλαγείτε από τις ενοχλητικές διαφημίσεις στην μπάρα ειδοποιήσεων του Android κινητού σας

Το σενάριο είναι λίγο πολύ γνωστό και κοινό. Κάπου, κάποτε, εγκαταστήσατε ένα εφαρμογίδιο και μετά άρχισαν να έρχονται οι άσχετες διαφημίσεις στην μπάρα ειδοποιήσεων της ανδροειδούς συσκευής σας. Ποιο app εγκατέστησε αυτές τις ενοχλήσεις; Πως θα τις ξεφορτωθείτε;

Κάθε Δευτέρα Tech How-to, μόνο στο Techblog!
————————————————————————————————————————————

Tech How-to, Πως να απαλλαγείτε από τις ενοχλητικές διαφημίσεις στην μπάρα ειδοποιήσεων του Android κινητού σας

Οι δημιουργοί mobile εφαρμογών από κάπου πρέπει να βγάλουν τα χρήματα τους. Ένας από τους εναλλακτικούς τρόπους είναι και οι διαφημίσεις. Οι διαφημίσεις στην κύρια οθόνη της εφαρμογής με «μπανεράκια» είναι γενικά αποδεκτές, μιας και ελάχιστα διαφέρουν σε εμπειρία από ότι συμβαίνει στις κοινές ιστοσελίδες. Όμως από την άλλη μεριά, οι διαφημίσεις τύπου push στην μπάρα ειδοποιήσεων (notification bar) είναι ενοχλητικότατες γιατί συχνά δεν σχετίζονται με την εκκίνηση ή την λειτουργία της εφαρμογής που τις «προκάλεσε». Πως λοιπόν τις αποφεύγετε; Η πρώτη απάντηση είναι απεγκαθιστώντας την ένοχη εφαρμογή. Αυτό όμως είναι εύκολο να το λέμε αλλά δύσκολο να το κάνουμε. Ποια είναι η ένοχη εφαρμογή; Συχνά δεν γνωρίζετε τον υπαίτιο. Ευτυχώς, it’s an app world (and there is an app for that also). Στο βασικό επίπεδο θέλετε να μάθετε ποιες εφαρμογές από αυτές που έχετε εγκαταστήσει προκαλούν τα μηνύματα. Κανένα πρόβλημα. Επισκεφτείτε το Google Play και κατεβάστε το AirPush Detector (link). Το AirPush Detector είναι μία απλή εφαρμογή που σας δείχνει ποιες εφαρμογές στέλνουν διαφημίσεις μέσω του notification bar. Αφού λοιπόν αναγνωρίσετε τον ή τους ενόχους μπορείτε να τους απεγκαταστήσετε και να ησυχάσετε.

Σε δεύτερο επίπεδο μπορεί να θελήσετε περισσότερα στοιχεία για το πως συμπεριφέρονται οι εφαρμογές στην συσκευή σας. Τότε χρειάζεστε ένα πιο σύνθετο εργαλείο. Το Addons Detector (link) είναι ένα τέτοιο εργαλείο. Αν είστε από αυτούς που απλά φορτώνετε εφαρμογές χωρίς να προσέχετε τις άδειες που αποκτά η κάθε εφαρμογή το Addons Detector θα σας βοηθήσει μιας και ομαδοποιεί τις εγκατεστημένες εφαρμογές ανά κατηγορία – τομέα πρόσβασης. Προσέξτε όμως στην χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής. Πατήστε το κεντρικό «πλήκτρο» Scan και μετά ασχοληθείτε μόνο με τα Addons για να μάθετε ποιες εφαρμογές σας στέλνουν διαφημίσεις στο notification bar και το Permission Explorer για να μάθετε το ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση σε ποια υποσυστήματα της συσκευής. Ενδεχόμενα να χρειαστείτε και το Install Date για να μάθετε το πότε εγκαταστάθηκε τι. Όμως σκεφτείτε το διπλά πριν χρησιμοποιήσετε το Notification Monitor, το οποίο συνίσταται μόνο σε δύσκολες περιπτώσεις και αν ξέρετε καλά τι κάνετε και γιατί το χρειάζεστε. Σε κάθε περίπτωση η μόνη σίγουρη, εύκολη και μόνιμη λύση είναι η απεγκατάσταση της εφαρμογής που προκαλεί τις διαφημίσεις αυτού του τύπου από την συσκευή σας.

————————————————————————————————————————————

Ο Βαγγέλης Βασιλόπουλος είναι Ηλεκτρονικός Μηχανικός, MSc, με εξειδίκευση στις Τηλεπικοινωνίες. Ασχολείται ενεργά με την τεχνολογία σαν μηχανικός πάνω από είκοσι χρόνια γράφοντας συμβουλευτικά άρθρα και δοκιμάζοντας μηχανήματα. Μπορείτε να τον βρείτε στο www.digitalliving.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Genti

Thanks mate, U R Gr8 😉

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Huawei

Huawei nova 9: Διέρρευσε η τιμή και η ημερομηνία του στην Ευρώπη

Μια λίστα του Amazon, η οποία πιθανότατα ανέβηκε από λάθος, αποκαλύπτει πόσο θα κοστίζει και πότε θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη το nova 9 της Huawei.

Smartphones AMD featured Samsung

Samsung Galaxy S22 5G: Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται

Ο πληροφοριοδότης του Twitter, UniverseIce, δημοσίευσε ένα tweet που συγκρίνει τα προστατευτικά οθόνης των Galaxy S22 και Galaxy S22+ με τα προστατευτικά οθόνης των Galaxy S21 και Galaxy S21+.

Smartphones featured Google Pixel 6

Το red flag meme της Qualcomm για τα Pixel 6 της Google

Τα κινητά της Google, Pixel 6, θα παρατήσουν τα chip της Snapdragon για έναν δικό του σχεδιασμό και η Qualcomm φαίνεται να νιώθει πληγωμένη.

Smartphones Samsung

Samsung W22 5G: Παρουσιάστηκε επίσημα στην Κίνα

Η Samsung, σε συνεργασία με την China Telecom, δημιούργησε μια υψηλής ποιότητας έκδοση του Z Fold3 με 16 GB+256 GB για 16.999 CNY, δηλαδή περίπου 2.645 δολάρια.