Τέλος στη χρήση micro USB με νόμο θέλει να θέσει η Ευρώπη

micro USB, Τέλος στη χρήση micro USB με νόμο θέλει να θέσει η Ευρώπη

Αν και πλέον είναι σπάνιο φαινόμενο, ακόμη κυκλοφορούν τηλέφωνα τα οποία διαθέτουν θύρα micro USB. Συνήθως πρόκειται για low-end smartphones με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, και φυσικά τα ανάλογα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, φαίνεται ότι σύντομα δεν θα κυκλοφορούν στην αγορά τηλέφωνα με τις παλιές USB θύρες.

Ο θρίαμβος της type-C

Η θύρα φόρτισης USB type-C βγήκε στην αγορά το 2015 και το πρώτο smartphone που τη διέθετε ήταν το OnePlus 2. Έχουν περάσει από τότε πέντε χρόνια και ακόμη υπάρχουν κατασκευαστές οι οποίοι αρνούνται να τη χρησιμοποιήσουν. Προτιμούν να εφοδιάζουν τα τηλέφωνα τους με τη micro USB, αντί να προσφέρουν στους πελάτες τους τα οφέλη της type-C.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που προσφέρει η μεγάλη διάδοση της USB type-C είναι ότι πλέον όπου και αν βρεθείς υπάρχει ένα καλώδιο φόρτισης. Η micro USB δεν γνώρισε τόσο γρήγορη και ευρεία άνθιση. Αν και χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές συσκευές, και όπως αναφέραμε πολλοί κατασκευαστές την χρησιμοποιούν ακόμη, δεν προσφέρει τόσες δυνατότητες όσες η type-C.

Τώρα ποια, η USB type-C χρησιμοποιείται σχεδόν παντού, σε υπολογιστές, smartphones, tablets, ακουστικά, και άλλα. Ακόμη και η Apple, που επιμένει να εφοδιάζει τα iPhone με την Lightning, πρόσθεσε στα iPad Pro την type-C.

Ο νέος νόμος

Φαίνεται ότι φτάσαμε στην εποχή της ενιαίας θύρας σύνδεσης και φόρτισης για όλες τις συσκευές. Τουλάχιστον για την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες θέλουν να θεσπίσουν νόμο που υποχρεώνει όλους τους κατασκευαστές smartphones να χρησιμοποιούν την ίδια θύρα φόρτισης.

Με δεδομένο ότι η πιο διαδεδομένη θύρα είναι η USB type-C, αυτό θα σημαίνει την κατάργηση της micro USB. Επιπλέον, αν ο νόμος ψηφιστεί, η Apple θα υποχρεωθεί να ενσωματώσει στα iPhone την type-C ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή αγορά.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

17 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nikos

“Η microUSB δεν γνώρισε τόσο μεγάλη άνθιση, ίσως γιατί δεν πρόλαβε…”
Χωρίς να έχω δει όλα τα μοντέλα όλων των εταιρειών νομίζω ότι από το 2009-10 και μετά, η συντριπτική πλειοψηφία των κινητών και σχεδόν όλα τα smartphone αλλά και τα απλά τηλέφωνα ήταν εξοπλισμένα με θύρα micro usb. Οπότε μιλάμε για εκατοντάδες αν όχι δισεκατομμύρια τεμάχια κινητων τηλεφώνων. Προφανώς δεν χρησιμοποιείτε σε laptops, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι σημαίνει ότι δεν είχε μεγάλη άνθηση.

Agnostos13

Σωστότατος!
Μάλλον ο συντάκτης γεννήθηκε το 2015…

Πάντως το lightning φαίνεται πιο ανθεκτικό από το usb-c.

Evan

Πέρα βρέχει….

Gerkerq

Όπως το είπατε…: “φαίνεται”..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ..
Και πως να είναι άλλωστε όταν οι ηλεκτρονικές επαφές είναι ορατές!?!?
Αν και ο αρθρογράφος δείχνει άσχετος (ή αλλιώς , κατευθυνόμενος) τελικώς συμφωνώ πως το μέλλον είναι το type C..

I am

Όσο κι αν μου αρέσει το USB c επειδή μπαίνει και από τις 2 πλευρές, χρησιμοποιείται παντού είναι γρήγορο αποτυγχάνει στο πιο σημαντικό είναι ΔΎΣΧΡΗΣΤΟ βγαίνει συνεχώς από την θύρα με την παρά μικρή επαφή δεν μπορούσαν να το κουμπονουν κάπως όπως οι σοβαρές εταιρίες με το micro ή να βάλουν ένα μαγνητακι ειδικά να έχει κάποια αντίσταση… Δεν γίνεται με το που ακουμπάω το καλώδιο να βγαίνει από το κινητό..

You are

Κάτι έχει θέμα το καλώδιο σου φίλε, σε δικό μου Xiaomi με δικό του καλώδιο κουμπώνει και με δυνατό κλίκ μάλιστα (πολύ πιο δυνατό από micro usb σε προηγούμενο κινητό μου), σε φάση μου αμα πάρεις σβάρνα το καλώδιο θα φύγει το κινητό κάτω για πλάκα.

Dah

Δυο χρονια με usb type c δεν βγαινει υπερβολικά ευκολα πρεπει να τραβηξεις το κινητο να φυγει ενω φορτίζει οποτε καλα κανει και βγαινει, και αν πεσει απο το γραφειο δεν βγαινει. Δεν βλεπω καποια ιχνη φθορας,το κινητο ειναι όμως σχετικα καλης ποιοτητας,ουτε καν η μπαταρία δεν εχει μειωθει δυο χρονια μετα.

George

Το το παρόν άρθρο έχει πολλές λανθασμένες πληροφορίες..Η θύρα Micro USB γνώρισε την μεγαλύτερη απήχηση που θα μπορούσε να φανταστεί ο δημιουργός της (ακόμη μεγαλύτερη και από την αρχική USB) σε πληθώρα συσκευών είτε ως θύρα φόρτισης ή ως θύρα μεταφοράς δεδομένων. Επίσης, ακόμη και σήμερα τα περισσότερα κινητά συνεχίζουν να κατασκευαζονται με Micro USB. Αυτή τη θύρα θα την ξεπεράσει κάτι αντίστοιχο αλλά με ακόμα πιο γρήγορες ταχύτητες και σταθερότητα στο κούμπωμα.
Καλό θα είναι όταν συντάσσεται ένα εχθρό να μην υπάρχουν ανακρίβειες.

Korkaris

Πολύ σωστά γράφεις. Συμφωνώ απόλυτα

Manolis

Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε αυτό το άρθρο.
Ντροπή!
Είναι ξεκάθαρα κατευθυνόμενο με σκοπό την προώθηση της type c

KnightRider

Το ξέρουμε πως πρόκειται απλά για προώθηση του Type C, οπότε δεν μας πείθουν…
Το microUSB δεν έβλαψε κανέναν, ίσα ίσα είναι ακόμη μια χαρά θύρα είναι και πολύ γερή + που αρκετά αξεσουάρ/gadgets έχουν βγει για microUSB
Το χειρότερο πράγμα με το Type C είναι πως βγαίνει πάρα πολύ εύκολα…

Φώτης

Γι’ αυτό υπάρχουν μετατροπείς (adaptors) από usb -c: θηλυκο σε micro usb: αρσενικό σε καταστήματα ηλεκτρονικών και gadgets

Μαν

type c πολυ καλύτερο..απο τους πρωτους το θρυλικο redmi pro

Christz

Έτσι, κάτοχος μέχρι πρίν 1 χρόνο, πολύ μπροστά για την εποχή του

Γιώργος

Θα ηταν ωραίο αν το άρθρο περιείχε και κάποια από τα αλλά πλεονεκτήματα που προσφέρει η θύρα type-C… Το ότι έχει διαδωθεί ευρέως το γνωρίζουμε…

nikol

Καλά η Samsung το αποτελείωσε το micro usb έχω το α70 και ο φορτιστής του είναι type-c to Type C ούτε καν type-c to USB Άντε γεια

Αγαμέμνων

Πιστεύω οτι το άρθρο περιέχει ανακρίβειες… Περισσότερες θύρες usb-c από ότι micro usb; Από πότε; εκτός και ο αρθογράφος έχει αγοράσει νέο κινητό και laptop high end τον τελευταίο χρόνο (ίσως δύο). Ποιός μπορέι να κάνει τέτοιες αγορές;; Πόσα laptops κάτω από 500€ έχουν θύρα usb-c;
Είπαμε τεχνολογία, αλλά όχι και να το γενικεύουμε με τέτοιο τρόπο… (και για να μην παρεξηγηθώ, φυσικά το μέλλον είναι η usb-c αλλά έχει χρόνο ακόμη…)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software featured LinkedIn

Το LinkedIn θέλει να προσθέσει παιχνίδια στην πλατφόρμα του

Το LinkedIn, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στη Microsoft έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες.

Gear Apple Apple Watch featured

Apple Watch: Φήμες ότι η επόμενη γενιά θα παρακολουθεί την αρτηριακή πίεση

Ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό για τα μελλοντικά Apple Watch είναι και η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.

Gear featured vivo

vivo Pad 3 Pro: Μάλλον εντοπίστηκε στο Geekbench

Ένα νέο tablet vivo έχει πλέον εντοπιστεί στο Geekbench και θα μπορούσε να είναι αυτό που θα πλαισιώσει τα X Fold 3 και X Fold 3 Pro.

Gear featured PlayStation 5 Sony

Sony Playstation 5 Pro: Με έως και τρεις φορές ταχύτερη GPU, έρχεται στα τέλη του 2024

Η Sony φέρεται να εργάζεται σε ένα μοντέλο PlayStation 5 Pro που μπορεί να περιλαμβάνει μια πολύ πιο ισχυρή GPU.