Τεράστιες αλλαγές από την Apple σε iOS, App Store και Safari τον Μάρτιο στην ΕΕ

Apple App Store, Τεράστιες αλλαγές από την Apple σε iOS, App Store και Safari τον Μάρτιο στην ΕΕ

Η Apple κάνει μεγάλες αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, στους χρήστες iPhone να φορτώνουν εφαρμογές από app store τρίτων.

Eξαρχής ήταν επιθυμία του Steve Jobs να αποτρέψει τους χρήστες iPhone από το να φορτώνουν εφαρμογές στο iPhone για λόγους ασφαλείας. Αυτές οι εφαρμογές εγκαθίστανται χωρίς η Apple να τις ελέγχει για να διαπιστώσει εάν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια. Οι εφαρμογές που έχουν ληφθεί από το App Store έχουν ελεγχθεί για κακόβουλο λογισμικό και άλλες κακόβουλες συμπεριφορές, αν και μερικές φορές επιτήδειοι προγραμματιστές μπορούν να περάσουν τους ελέγχους.

Πλέον, οι προγραμματιστές θα μπορούν να επιλέγουν εναλλακτικές πλατφόρμες πληρωμών για να χειρίζονται συναλλαγές εντός εφαρμογής στην ΕΕ σε όλα τα λειτουργικά συστήματα της Apple, συμπεριλαμβανομένων των iOS, iPadOS, macOS, watchOS και tvOS. Η προμήθεια που θα παίρνει η Apple για αγορές εντός εφαρμογής που επεξεργάζεται μέσω της δικής της πλατφόρμας πληρωμών εντός εφαρμογής, το λεγόμενο Apple Tax, θα μειωθεί στην ΕΕ από το εύρος 15%-30% που παρατηρείται στις υπόλοιπες περιοχές παγκοσμίως, σε 10%-17%. Η Apple δεν θα βλέπει τίποτα από τις συναλλαγές εντός εφαρμογής που ολοκληρώνονται μέσω εναλλακτικών πλατφορμών πληρωμών.

Επειδή η εταιρεία λέει ότι αυτό θα «δημιουργήσει νέους κινδύνους» για τους χρήστες της, θα εφαρμόσει μια «βασική αναθεώρηση» για όλες τις εφαρμογές, ανεξάρτητα από το κανάλι διανομής τους. Αυτό περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αυτοματοποιημένων ελέγχων και ανθρώπινης αναθεώρησης. Αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε περιγραφές των εφαρμογών και της λειτουργικότητάς τους με μια ματιά, οι οποίες θα εμφανίζονται πριν από τη λήψη.

Για να διασφαλίσει ότι οι προγραμματιστές εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών “δεσμεύονται σε συνεχείς απαιτήσεις που συμβάλλουν στην προστασία των χρηστών και των προγραμματιστών εφαρμογών”, η Apple θα εξουσιοδοτήσει αυτούς τους “προγραμματιστές αγοράς”. Θα προσθέσει επίσης πρόσθετες προστασίες που εμποδίζουν την εκκίνηση εφαρμογών iOS εάν διαπιστωθεί ότι περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.

Ωστόσο, η Apple σημειώνει ότι έχει “λιγότερη ικανότητα” να αντιμετωπίζει κινδύνους όπως “εφαρμογές που περιέχουν απάτες και κατάχρηση ή που εκθέτουν τους χρήστες σε παράνομο, απαράδεκτο ή επιβλαβές περιεχόμενο” με τις νέες διατάξεις που επιβάλλονται από το DMA. Η εταιρεία σχεδιάζει να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες με τους πελάτες της τον Μάρτιο, όταν θα τεθούν σε ισχύ όλες αυτές οι αλλαγές.

Το NFC θα ανοίξει σε iPhone στην ΕΕ, έτσι ώστε οι εναλλακτικές εφαρμογές πορτοφολιού και τραπεζικών υπηρεσιών να μπορούν να χρησιμοποιούν το πάτημα για πληρωμή και να ορίζονται ως η προεπιλεγμένη μέθοδος για πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου.

Οι χρήστες θα ενημερώνονται όταν μια εφαρμογή που κατεβάζουν χρησιμοποιεί εναλλακτική επεξεργασία πληρωμών. Θα λάβουν επίσης μια ειδοποίηση όταν δεν πραγματοποιούν πλέον συναλλαγές με την Apple και όταν ένας προγραμματιστής τους κατευθύνει να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με έναν εναλλακτικό επεξεργαστή πληρωμών. Αυτό θα συνεπάγεται επίσης μια νέα διαδικασία ελέγχου εφαρμογών, μέσω της οποίας η Apple θα επαληθεύσει ότι οι προγραμματιστές κοινοποιούν με ακρίβεια αυτές τις πληροφορίες.

Μια ακόμα αλλαγή θα δείξει στους χρήστες μια νέα “οθόνη επιλογής” την πρώτη φορά που θα ανοίξουν το Safari σε iOS 17.4 ή νεότερη έκδοση. Ενώ οι χρήστες iPhone της ΕΕ μπορούν ήδη να αλλάξουν το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησής τους, η νέα “σελίδα επιλογής” θα τους γνωστοποιήσει ότι μπορούν να επιλέξουν ένα προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης και να συμπεριλάβουν μια λίστα με προγράμματα περιήγησης τρίτων για να τους βοηθήσει να κάνουν αυτήν την αλλαγή αμέσως.

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ επωφελούνται από τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) της ΕΕ που αναγκάζει την Apple να κάνει αυτές τις αλλαγές. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής: Υπάρχουν 27 χώρες της ΕΕ: ​​Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κυπριακή Δημοκρατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία , Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S24 FE: Επιβεβαιώθηκε το όνομα από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ην. Βασιλείου

Εδώ και καιρό ακούγεται ότι η Samsung ετοιμάζει το Galaxy S24 FE, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.

Business Apple TSMC

TSMC: Σχεδιάζει να παράγει τσιπ 1,6 nm το 2026

Η TSMC, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ με πελάτες όπως η Apple, ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων τσιπ 1,6 nm.