Tips για να βελτιώστε τη ποιότητα της μουσικής που ακούτε

Καλή η φορητότητα των MP3 αλλά μήπως έχουμε μένει πολύ πίσω ποιοτικά;
Αυτό σκεφτόμουν ακούγοντας το The Dark Side Of The Moon των Pink Floyd που επανακυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για remastered έκδοση στην οποία περιλαμβάνεται και ένα Blu-ray με ήχο 96kHz, 24-bit.

H διαφορές σε σχέση με το αντιστοιχο κομμάτι σε 128kbps είναι χαοτικές ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο CD λιγότερο αντιληπτές αλλά υπαρκτές. Ακολουθεί ένα διάγραμα που εμφανιζει το φασματογράφημα (δηλαδη την γραφική απεικόνηση των ηχητικών συχνοτήτων όπου ο οριζόντιος άξονας αντιστοιχέι στο χρόνο και ο κάθετος στις συχνότητες) του κομματιού για διάφορα είδης συμπίεσης και μέσων. Όσο εντονότερο έιναι το χρώμα τόσο πιο έντονα ακούγεται η συγκεκριμένη συχνότητα.

, Tips για να βελτιώστε τη ποιότητα της μουσικής που ακούτε

Παρατηρούμε άμεσα την απώλεια συχνοτήτων όσο μειώνεται η ποιότητα κωδικοποίησης. Επίσης έχουμε απώλεια σε λεπτομέρεια αναπαράστασης των ηχητικών κυμάτων.

Για να βελτιώσουμε την ποιότητα της μουσικής που ακούμε πρέπει αφενός να εξασφαλίσουμε ότι η πηγή μας (DVD,CD, ψηφιακό αρχείο) έχει την καλύτερη δυνατή ποιότητα και αφετέρου το σύστημα αναπαραγωγής μας είναι ποιοτικό ή τουλάχιστον έχει ρυθμιστεί ηχητικά σωστά(Σωστή καλωδίωση,σωστή επιλογή τρόπων σύνδεσης). Πώς τα γίνονται όμως όλα αυτά στην πράξη;

Διακρίνουμε 3 περιπτώσεις ακροάσεων:

• Στο σπιτι σε κάποιο HI-FI αυτόνομο σύστημα αναπαραγωγής (Home Cinema, Στερεοφωνικό)
Πρόκειται για την περίπτωση όπου έχουμε την μεγαλύρη ευελιξία σε επιλογή πηγών και μέσων αναπαραγωγής. Οι διαφορές θα είναι άμεσα αντιληπτές και μάλιστα όσο ποιοτικότερα τα ηχεία σας και η συσκευή αναπαραγωγής τόσο καλυτερο ηχητικό αποτέλεσμα θα έχετε. Προτιμήστε ποιοτικά ηχεία από κάποια λιγότερο αλλά πιο μεγάλης έντασης στο ίδιο εύρος τιμής. Φροντίστε για βέλτιστες συνδέσεις μεταξύ των συσκευών σας. Για παράδειγμα, Αν το DVD player έχει κάποιο σύστημα βελτιστοποίσης των ψηφιακών αρχείων ήχου ή καλύτερο αποκωδικοποιητή από τον ενισχυτή σας συνδεστε το αναλογικά με τον ενισχυτή. Αν ο ενισχυτής αντιθέτως έχει καλύτερα σύστηματα βελτιστοποίσης των ψηφιακών αρχείων ήχου συνδέστε το DVD με ψηφιακή σύνδεση με αυτόν ώστε να γίναι καλύτερα η αναπαραγωγή της ψηφιακής πηγής CD/ DVD. Και φυσικά μιας και μιλάμε για φορητότητα, αν τα αρχεία σας τα έχετε σε κάποιο σκληρό δίσκο για να μην ψαχνετε όλη την ώρα τη δισκοθήκη σας, προτιμήστε να τα κωδικοποιείτε με μη απωλεστικους αλγόριθμους(FLAC, WMA lossless) ή στην χειρότερη αν επιθυμείτε μεγαλύτερη οικονομία χώρου με τις βέλτιστες δυνατές ρυθμίσεις που σας δίνει ο εκάστοτε απωλεστικός αλγόριθμος (MP3, WMA, AAC).

• Στον υπολογιστη/ laptop
Το βασικότερο που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε αφενός μια καλή κάρτα ήχου (υπάρχουν αρκετά ποιοτικές προτάσεις με κόστος 40-60 ευρώ. Σε συνδυασμό με ένα ποιοτικό ζευγάρι ηχείων θα σας καλύψει απόλυτα. Φυσικά όπως και παραπάνω η επιλογή ποιοτικών ψηφιακών αρχείων είναι καίρια.

• Σε κάποια φορητή συσκευή (Κινητά, Tablet, iPad)
Λόγω του περιορισμένου αποθηκευτικου χώρου λογικά θα περιοριστείτε σε ψηφιακά αρχεία. Προτιμείστε τις βέλτιστες ρυθμίσεις για το κωδικοποιητή που χρησιμοποιείτε (MP3, AAC). Επίσης ένα αρχείο MP3 ή AAC στα 128kbps είναι άσκοπο να το κάνετε 320kbps για να βελτιώσετε την ποιοτητά του, γιατι ακριβώς το mp3 είναι απωλεστικό οπότε εχει χαθεί οριστικά μέρος της αρχικής πληροφορίας του. Βρείτε την αρχική πηγή CD/ DVD/ Blu-ray και επανακωδικοποιηστε το. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και ένα καλό ζευγάρι ακουστικά.

Και μιας και είμαστε σε περίοδο κρίσης δεν χρειάζεται να επιλέξετε ακριβές λύσεις. Αν ο εξοπλισμός σας είναι χαμηλού κόστους, τόσο πιο θεαματικές θα είναι οι ηχητικές διαφορές που θα παρατηρήσετε με μια αναβάθμιση μικρού κόστους. Και να προτιμάται όμοιγένεια στο σύστημα σας. Ενα χαμήλότατης ποιοτητας αρχείο ήχου θα ακουστεί τόσο άσχημα όσο και το καλυτερο αρχείο σε ένα χαμηλα ποιοτικά σύστημα αναπαραγωγής. Σε κάθε περίπτωση ο κανόνας είναι να προτιμάτε τη ποιοτικότερη κωδικοποίηση/ επιλογή φυσικού μέσου που μπορεί να υποστηρίξει η συσκευή σας. Καλές ακροάσεις!

Δαμιανός Καλανίδης

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

41 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Techfan

Δαμιανός Καλανίδης, μπράβο … Το guest post σου είναι ποιοτικό και λεπτομερές, αφού ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα και με πρακτικές λύσεις που ένας αρχάριος θα είχε ως εχγειρίδιο.

Για εμάς τους “tech fans”, μπορεί να μην είναι ως επιφοίτηση αυτό το ποστ, αλλά βλέπουμε ακόμα ότι υπάρχουν bloggers με συνείδηση.

Ένα ευχαριστώ και στον cVlachakis που επέτρεψε να δημοσιευτεί το παραπάνω κείμενο, ελπίζοντας για αντίστοιχες προσπάθειες και στο μέλλον…

The PokerGosh

Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον άρθρο για εμάς τους μουσικόφιλους..
😉

gian

Πολύ καλό αρθράκι! (Αλλά δεν υπάρχουν ποιοτικοί digital to analog converters σε κάρτες των 40-60 ευρώ) Σωστά αποκωδικοποιούμε το λιγότερο σε mp3 320 (CBR) η σε FLAC αναλόγως τον διαθέσιμο χώρο, ενώ φροντίζουμε να κάνουμε τις online αγορές μας από online stores που προσφέρουν wav/aif/flac. To mp3 έφερε μια επανάσταση στον διαμοιρασμό και αποθήκευση των αρχείων ήχου την περίοδο που οι συνδέσεις στο Internet ήταν αργές σαν χελώνα και που ο ελεύθερος χώρος στον σκληρό μας ήταν πολύ περιορισμένος. Σήμερα που δεν υπάρχουν τέτοια θέματα, δεν αξίζει με τίποτα να θυσιάζουμε την ποιότητα της μουσικής μας. Ίσα ίσα πρέπει να ανεβάζουμε επίπεδο ολοένα και περισσότερο! Το CD μας περιόριζε τόσα χρόνια ΙΔΙΚΑ στο bit rate (16) και στην συνέχεια στο sample rate (44.100hz) και τώρα που τείνει να καταργηθεί είναι μεγάλη ευκαιρία να περάσουμε στα 24/32 (floating) bits και σε sample rates των 48/88.2/96 khz or higher. Όλα εξαρτώνται από την ζήτηση και από τα online store καθώς το μέλλον είναι 100% Digital (σαν αρχεία). Ακόμα και οι home producers κάνουν export τα project τους το λιγότερο στα 44.1 khz/24 bit, ενώ οι περισσότερο επαγγελματίες δουλεύουν το λιγότερο από 48 khz/24 bit και φτάνουν μέχρι και τα 192 khz/32 bit… Συνέχεια »

Nikkos K

Να και ένα άρθρο που δεν συναντάς συχνά. Μπράβο στον Κώστα και στον συντάκτη του κειμένου. Οι απλοί ή αρχάριοι χρήστες ας έχουν ένα νούμερο στο μυαλό τους για τις αγορές τους στα ψηφιακά δισκάδικα. 320 kbps. Σαφώς η καλύτερη ποιότητα που μπορεί κάποιος να πάρει από ένα mp3 αρχείο, βελτιώνοντας παράλληλα την ακουστική του εμπειρία και το αποτέλεσμα που θα του δώσει ο player του. Δοκιμάστε το να κατεβάζετε/αγοράζετε όλη σας τη μουσική σε 320 kbps και αν δεν είστε ικανοποιημένοι, αναβαθμίστε το hardware σας. Στη δουλειά μου η επιλογή του 320 είναι μονόδορμος εδώ και χρόνια και δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχουν ακόμα DJs που παίζουν tracks στα 128 kbps. Το ίδιο bitrate επιλέγουμε και στις παραγωγές μας (ραδιοφωνικές εκμπομπές και mix shows). Τα απωλεστικά αρχεία και τα FLAC σίγουρα προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία στο άκουσμα μιας ηχογράφησης ή ενός μουσικού έργου αλλά ας τα χρησιμοποιούμε για να ακούμε ποιοτική μουσική και όχι για καθημερινή φορητή κυρίως χρήση. Προσωπικά χρησιμοποιώ ως “δίσκο αναφοράς” την ακουστική έκδοση του Jagged Little Pill της Alanis Morrisette σε FLAC (~919 kbps/44.1 kHz) για την ρύθμιση ή την επίδειξη του συστήματός μου στο σπίτι και το αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό, καλύπτωντας το… Συνέχεια »

sql

Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω KAMIA διαφορά στην “ποιότητα” ανάμεσα σε ένα mp3 από 196kbps και πάνω σε cbr. Σε vbr δεν καταλαβαίνω καμια διαφορά από 128kbps και πάνω. Ίσως φταίει το ότι δεν έχω εξοπλισμό χιλιάδων Ε, μόνο ένα “ταπεινό” mcm 906, ή ότι μπορεί να μην έχω την τέλεια ακοή που έχετε (?) όλοι οι άλλοι.

Το ίδιο πιστεύω ισχύει και για τον μέσο χρήστη, ότι περισσότερο ρόλο παίζει το placebo effect, παρά το ότι όντως διακρίνει διαφορά στον ήχο.

Δεν χρειάζονται overkills, δεν ρίχνεις icbm για να σκοτώσεις μία μύγα, για να ακούσεις ένα κομμάτι (που οι περισσότεροι το ακούν σε ένα σάπιο 2.1 σύστημα/στα ηχεία του λαπτοπ/στο ipod τους με τα ψευτοακουστικά της apple, από κανα minijack της κακιάς ώρας τσακισμένο σε 2-3 σημεία), κωδικοποίηση το μέγιστο 196vbr.

Από εκεί και πέρα όσοι έγραψαν πιο πάνω μάλλον ασχολούνται επαγγελματικά με τον ήχο, αυτό που έγραψα εγώ είναι για τον μέσο χρήστη/για τον μέσο enthusiast

sql

marc

Πολυ καλο αρθρο:-)

Nikkos K

Δεν θέλει τόσο επαγγελματισμό ή βιονική ακοή για να αντιληφθείς τη διαφορά, ακόμα και σε ένα lossy αρχείο πχ ένα mp3 στα 128 με το αντίστοιχο στα 320. Aκόμα και σε ένα club να είσαι με τον ήχο στα “κόκκινα” και τους compressors να κόβουν με το παραμικρό, η διαφορά είναι εμφανής. Όποιον ηχολήπτη και να ρωτήσεις, θα σου πει ότι μια ηχογράφηση ακούγεται έτσι όπως ηχογραφήθηκε, καλύτερα σε ένα απλό καθημερινό σύστημα ηχείων (πχ στο αυτοκίνητο ή στο 2.1 του σπιτιού) παρά σε ηχεία και εξοπλισμό χιλιάδων ευρώ. Ο λόγος είναι ότι τα ηχεία ή τα ακουστικά “χρωματίζουν” τον ήχο για να τον αποδίδουν καλύτερα (όσο σχετικό μπορεί να είναι αυτό). Αυτή είναι και η διαφορά των monitors έναντι των κανονικών ηχείων. Βέβαια όλο αυτό που λέω είναι μια πολύ γενική εκδοχή ενός κανόνα που σηκώνει αρκετή συζήτηση. Για αυτό και περιορίστηκα στο να γράψω πριν για mp3 στα 320, για να μπω στο μυαλό του μέσου χρήστη που δεν αντιλαμβάνεται ή δεν κοιτάει ποιότητες. Όταν όμως αυτός ο χρήστης μετά από καιρό ακούει 320, θα εκπαιδευτεί το αυτί του και θα αντιληφθεί αμέσως ένα αρχείο κατώτερης ποιότητας. Εξάλλου όλα αυτά αναφέρονται για το καλό όλων, για να γνωρίζουμε… Συνέχεια »

Theodore

Αμα δωσετε 780 Ευρω,παιρνετε ενα Κινεζικο player, το Hifiman HM-801,που παιζει ΚΑΙ τα 24/96 αρχεια,με καταπληκτικη ποιοτητα,AN βαλετε και τα αντιστοιχα ποιοτικά ακουστικα,γιατι χωρις αυτα,θα ειναι σαν σκορδαλιά χωρις σκορδο.
Απαιτει μονον καρτες SDHC,που κι αυτες στη μεγαλη χωρητικοτητα των 32 Γιγα,ειναι πανακριβες.
Δυστυχως.Οπως καθε καλο πραμα,κοστιζει.
(Εχει ενα κουσουρι ομως,εκτος απο ακριβο.Ειναι και βαρυ και μεγαλο,σε σχεση με τα γνωστά Mp3 players που κυκλοφορουν.Μοιαζει μα παλιο Walkman.Ναι,αυτα που παιρνανε τις κασετες).

Knight Rider

To καλυτερο ειναι:

PC/DVD = FLAC 48KHz ή 96KHz/24bit
Tablet/Κινητα = M4A (AAC) ~256Kbps 44KHz/48KHz (96KHz σε μερικα Smartphone)

Το MP3 δεν ειναι καλο (ακομα και στα 320kbps) γιατι κοβει συχνοτητες και το αλλο ειναι οτι δεν εχει καλο ευελικτο Stereo, το M4A (AAC) ειναι το καλυτερο γιατι δεν κοβει συχνοτητες και εχει πιο καλο ευελικτο Stereo και τρωει περιπου 10% λιγοτερο σε μεγεθος σε σχεση με το MP3

manolis44

εγω που εχω το απλο Ν95 και του εβαλα καρτα μνημης 8GB του εβαλα 510 τραγουδια σε τυπος αρχειον mp3 σε ποιότητα στα 320 kbps στα 48000 hz δλδ 48khz στα 2 καναλια στερεοφωνικα επεζαν τελεια ποιότητα ηχου και παρα πολυ δυνατα και ολα μαζι σε μεγεθος επιαναν 4,09GB και με εμειναν ελευθερα στα 3,91GB δεν κολουσε καθολου τα εβαλα και στο Νοκια Χ7 που εχω το ιδιο και εκει ηταν πολυ καθαρα και δυνατα και καθολου κοληματα. δεν χρειαζομαι να αγοραζω τα mp3 στα 320 και να δινω τα λεφτα μου.

manolis44

Knight Rider το mp3 ειναι καλυτερο αρχειο απο το M4A (ACC) τα εχω σγκρυνι στο ηχο στο Η/Υ μου και δεν τα κοβει της συχνοτητες.

Knight Rider

@manolis44 εκανα και screenshot και το τσεκαρα με Adobe Audition 3.0 https://img818.imageshack.us/img818/2132/mp3vsm4a.jpg

Ενα πολυ καλο με το N95 ειναι οτι το Original Player του παιζει WAV με δειγματοληψια στα 512000Hz/16bit και με το Core Player υποστηριζει το ιδιο + FLAC 192000Hz/24bit

Theodore

Το προβλημα με τα αρχεια 24/96 και 24/192,ειναι οτι ειναι τεραστια,και δε χωρανε ευκολα σε μικρα μεσα αποθηκευσης που υπαρχουν σε τηλεφωνα.
Οι καρτουλες που εχω στο Hifiman,ειναι των 32 Γιγα και ειναι πανακριβες.Γι αυτο,και στα τηλεφωνα,αναγκαστικα θα συμβιβαζομαστε με τα μικρα αρχεια των 16/44.

manolis44

Knight Rider στο Ν95 τα mp3 πεζουν τελεια οσο για το core player δεν χρειαζεται και πως βλεπεις την διαφορα οτι ειναι καλυτερο αφου εγω τα εβαλα να πεξουν και τελικα δεν ειχαν διαφορα ηχου και φωτογραφια σου δεν φενεται δηχνει ενα κιτρινο βατραχο που λέει imageshack.

kostis

knight rider ασε το θεωρητικο και πιασε το πρακτικο μερος. οι συχνοτητες που κοβωνται ειναι στο ανω μερος της ακουστικης σου αντιληψης και δεν προκειται να καταλαβεις τη διαφορα παρα μονο αν εισαι trained και εχεις εξοπλισμο με twitter και triple driver και αλλα κολπα.

μιλαμε οτι το mp3 σταματαει στα 18khz και το aac στα 22 οπου το αυτι παει μεχρι τα 20. αυτα τα 2khz διαφορα στο τελος δε τα καταλαβαινεις πρακτικα. ψαξε θα βρεις και αναφορες απο μουσικοφιλους σε αυτα τα θεματα

gian

Ούτε τα 20κ πρόκειται να ακούσει εκτός και αν είναι βρέφος!
Μετά τα πρώτα χρόνια από την γέννηση πέφτει δραματικά η ακοή ειδικά στις υψηλές συχνότητες.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο τι ακούμε αλλά κατά πόσο θα επηρεαστεί το σύνολο από aliasing errors κτλ Anyway αυτά αφορούν περισσότερο τους παραγωγούς, καλύτερα μη μπλέξουμε το blog με θεωρίες Nyquist κτλ γιατί μόνο σύγχυση θα φέρουν.

Το θέμα αυτό σηκώνει συζήτηση μηνών οπότε δουλεύετε με όσο ψηλότερο sample/bit rate σας παίρνει και τελειώνει το θέμα.

ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ
Αν είναι να ρίξετε ένα αρχείο σε bit πχ από 24 σε 16 θέλετε έναν σοβαρό αλγόριθμο Dither. Μη το κάνετε με ότι πρόγραμμα βρείτε στο internet.

Knight Rider

@kostis εχω κανει Test Tones με το Adobe Audition 3 και ακουω μεχρι 20.4KHz με το ζορι, οταν ακουω μουσικη αντιλαμβανω μεχρι 18KHz και την διαφορα την καταλαβαινω στα ντραμς στο High Hat, απο την αλλη ειμαι ηχοληπτης και ασχολουμαι με ηχο εδω και 12 χρονια απο μικρος ηξερα να χηριζω τα Equalizer σε παλιους ενισχυτες και δυναμονα την ενταση στις κασσετες κλπ και στη συνεχεια αρχιζα να μαθαινω για mp3,wav κλπ

Απο την αλλη καταλαβαινω την διαφορα MP3 με M4A γιατι:
1ον ειμαι ακομα 20 χρονων (ειμαι νεο παιδι αρα ακουω ακομα καλα)
2ον δεν πηγαινω συχνα σε συναυλιες και σε μπαρ οπου ειναι πολυ δυνατα η μουσικη
3ον χρησιμοποιω λιγο ακριβο εξοπλισμο: παλιο ακριβουτσικο Hi-Fi,ηχεια 3 δρομων και ακριβα
μεγαλα ακουστικα + ακουστικα ψειρες για κινητο(Sony HPM-70)

@manolis44 λογικα τωρα θα δεις την φωτογραφια https://tinypic.com/r/wbdkqc/7

manolis44

Knight Rider δλδ θελεις να μου πεις οτι το m4a στα 210 kbps ειναι καλυτερο απο το mp3 στα 320 kbps γιατι εμενα μου φενεται καλυτερα τα 320 kbps απο τα 210 kbps λεω μιπως?.

Δαμιανός Καλανίδης

Καταρχήν σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τα καλλά σας λόγια.
Μερικές παρατηρήσεις στα σχόλια σας

@gian Αναφερόμουν στην σειρά καρτών ήχου Xonar της ASUS και δευτερευόντως σε αυτές της Creative όπου έχουν αρκετά ποιοτικότερο ήχο για οικιακή χρήση στο pc σε σχέση με τις Onboard στις μητρικές. Σωστός ο @gian.

1) Όσο μεγαλώνει το sapling rate(KHz) kai to bit depth(bit) δεν έχουμε απλά μόνο αύξηση των συχνοτήτων που αναπαράγονται αλλά και πιστότερη δειγματοληψία και αναπαραγωγή του σήματος από τα ADC και DAC κυκλώματα. Δεν μετρά μόνο η απόκριση συχνοτήτων στην ποιότητα του σήματος. Άλλο πράγμα το θεώρημα Nyquist και άλλο πράγμα η υλοποίηση του με κυκλώματα..

2)Πράγματι το AAC(MPEG4) είναι καλύτερο από το MP3(MPEG1-Layer3) και λογικό είναι αφού το 1ο είναι εξέλιξη του 2ου.

3) Όταν ψηφιοποιείτε αρχεία μην ανεβάζετε (upsampling) το sampling rate η το Bit depth. Κρατείστε το ίδιο με αυτό του αρχικού μέσου . Μόνο κάντε downsampling με ένα καλό πρόγραμμα αν χρειαστεί (px Ήχο από Blu ray σε ipod/mp3 player)

manolis44

Δαμιανός Καλανίδης εχω κατι ερωτησεις να σου κανω

1. το ΑΑC ειναι το ιδιο με το Μ4Α?.

2. το ΑΑC ειναι καλυτερο απο το Μ4Α?.

3. το Μ4Α ειναι καλυτερο απο το ΑΑC?.

4. οντως το ΑΑC ειναι καλυτερο απο το ΜΡ3?.

5.το ΑΑC και το Μ4Α οντως ειναι 10% λιγοτερο σε μεγεθος?.

6. εχω ενα ΜΡ3 σε ποιότητα 320kbps σε 48khz σε 2 καναλια μπωρο να το κανω μετατροπη σε ΑΑC ή σε Μ4Α στα 320kbps σε 48khz σε 2 καναλια?.

7. υποστειρηζονται στο Ν95 και στο Χ7 αυτα τα αρχεια
η εκδοση του Ν95 ειναι version:v35.0.002 date version:18-11-09 type:RM-159 Copyright: Nokia N95 (07.01) και η εκδοση του Χ7 ειναι version: v021.013.00.01 date version: 18-05-11 type:RM-707 symbian anna.

Knight Rider

@Manolis44

Το AAC ειναι Audio Codec ειναι μεσα στο αρχειο το .mp4,m4a,m4b,aac,3gp

Πριν που ρωτησες αν το m4a 210kbps ειναι καλυτερο απο το mp3 στα 320 kbps ,η απαντηση ειναι Ναι γιατι ειναι πιο εξελιγμενο αυτο το Codec και το λεει και η λεξη AAC = Audio Advance Coding και το αλλο ειναι οτι το mp3 βγηκε το 1991 ενω το AAC βγηκε το 1997

Στο Wikipedia γραφει οτι το AAC ειναι καλυτερο απο το mp3 δες εκει που γραφει
”AAC’s improvements over MP3” https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Audio_Coding

Το 6ο που λες δεν συμφερει να κανεις απο mp3 σε m4a γιατι μερικες πληροφοριες στις ψηλες συχνοτητες 16KHz εχουν χαθει λογω το οτι το εκοψε το mp3 αλλα μπορεις αν θες να μετατρεψεις αρχεια απο WAV,FLAC σε M4A(AAC) αλλα θελεις πολυ καλο Converter αλλα ειναι προτιμοτερο να το κανεις με iTunes ή με Adobe Audition 3.0 (m4a plugin) γιατι πολλα converters δεν κανουν καλη μετατροπη σε m4a και κοβουν τελειως απο 16KHz και μετα.

Για το 7ο υποστηριζεται σε παρα πολλες συσκευες πλεον ακομα και στα παλια κινητα, και η apple στο iTunes που αγοραζεις τραγουδια εκαναν πολυ καλα που εβαλαν το m4a γιατι ειδαν οτι εχει πολυ καλο Codec

Kostis

knight rider διαβασες καλα τι λεει στη wikipedia? 😉

However, as bit rate increases, the efficiency of an audio format becomes less important relative to the efficiency of the encoder’s implementation, and the intrinsic advantage AAC holds over MP3 no longer dominates audio quality

εδω μπορεις να δεις κανονικα αναλυση με φασματογραφο. ναι το ΑΑC ειναι καλυτερο απο το MP3 στο ιδιο bitrate αλλα αν ο φιλος δεν μπορει να καταλαβει τη διαφορα δεν εχει κανενα νοημα γιαυτον. γιαυτο ειπα καλυτερα να μιλαμε επι του πρακτικου και οχι επι του θεωρητκου γιατι ο τελικος κριτης ειναι το υποφαινομενο ατομο

https://www.stereophile.com/content/mp3-vs-aac-vs-flac-vs-cd-page-2

διαβασε και εδω survey απο ατομο. test subject δηλαδη. δεν μιλαμε για καμενους ηχοληπτες αλλα για average people 😛

256K

Wild Sage: Both versions of the song sound great – I can clearly hear the plucking of the guitar strings, the breathiness of the vocal, no distortions anywhere. However, the MP3 and AAC sound nearly identical. No clear winner here. The MP3 version is 1.2MB smaller, though.

Leaving on a Jet Plane: Same situation here. The song sounds great – clear vocal with subtle intonations and a general sense of brightness – but neither sounds appreciably different.

Kostis

@Manolis44

παρε ενα μουσικο cd. καντο encode σε mp3 με το lame encoder 3.99 beta 1, κανε το ιδιο και με τον ACC encoder του itunes βαλε και στα 2 44.1 KHz, 16 bit, 256 bitrate VBR ακουσε τα και πες μας αν καταλαβες καποια διαφορα. ετσι θα κρινεις αν εσυ χρειαζεσαι AAC ή εισαι μια χαρα οπως τωρα με το MP3

manolis44

Knight Rider και Kostis εχεται δικιο βοηθεισαται πολυ. τωρα ξερω ποια ειναι καλυτερα αλλα αν κανω ενα Μ4Α στα 320kbps στα 48khz θα ακουγεται χαλια θα κοπη η συχνοτητα? επισεισης εχω ολα τα ΜΡ3 μου σε 320kbps στα 48khz τι να κανω για κουγεται τελεια επισεισης εχω ενα προγραμμα που λεγεται Free Audio Converter που εχει να τα κανω σε μετατροπη σε MP3,M4A,AAC,WAV,WAM,OGG,FLAC,APE. τι να κανω πιο να επιλεξω για μετατροπη το Μ4Α ή ΑΑC. πειτε μου σας παρακαλω. εγω ομως θελω απο ΜΡ3 σε ΑΑC και δεν μετατρεπεται καλα τι να κανω πειτε μου πως να το κανω το ΜΡ3 κατευθιαν σε ΑΑC.

Knight Rider

To καλυτερο ειναι να το κανεις σε οπως ειπε και ο kostas να κανεις απο μουσικο CD και εσυ θα το κανεις σε αρχειο m4a(aac) για συμβατοτητα αλλα καλυτερα να το κανεις μεσω iTunes.

Κανονικα δεν αξιζει να κανεις το MP3 σε M4A αφησε τα mp3 και το αλλο ειναι οτι θα επιλεγεις για δειγματοληψια 44KHz απο εδω και περα και οχι σε 48KHz γιατι οταν κανεις UpSample 44KHz σε 48KHz εχουμε aliasing error δηλ επηρεαζει το συνολο του φασματος του ηχου δηλ δεν θα ειναι το ιδιο επειδη σκεψου απλα οτι καθε δευτερολεπτο εχεις 44100 δειγματα απο το CD και αν το κανεις 48000 δειγματα μερικες συχνοτητες επηρεαζονται γιατι η καθε δειγματοληψια δεν θα ειναι στο ιδιο σημειο

Δες την εικονα για να το καταλαβεις φιλοσοφικα (οι κουκιδες ειναι η δειγματοληψια)

https://info.bergenteknomafia.com/2007/sampledsine.PNG

manolis44

Knight Rider θα το κανω μονο με iTunes ε. και τα mp3 ειπες να τα αφησω δλδ να μην τα κανω μετατροπη ε να τα αφησω ετσι οπως ειναι καλυτερα ε.

καταλαβα.

Theodore

Το προβλημα εχει οριστικη λυση,μονον αμα εχεις λεφτα στην πορτοφόλα.
Τοτε,αγοραζεις ενα σουπερ ντουπερ player,και ενα ζευγαρι επισης σουπερ ντουπερ ακουστικα,και κατεβαζεις ο,τι μουσικη θελεις,σε 24/96 αρχεια.
Επισης,βαζεις στον υπολογιστη δυο καρτες Asus Xonar Essence ST ,μαζι με το αδερφακι της,την Η6,και αλλαζεις υψος.Πας πολυυυ ψηλά.
Ολα τα αλλα,ειναι απλως οδοντοπαστες.
Εχω ακουσει και ξερω.
Τωρα βεβαια,υπαρχουν μερικες …τεχνικες λεπτομερειες,οπως οτι πρεπει να εχεις ενα πορτοφολι χωρις πατο,αλλα ετχι ειναι αυτα.Δυστυχως.
Τα ξερετε εξ αλλου απο τα κινητα και τους υπολογιστες.Τα καλα,ειναι και ακριβα.

Knight Rider

@manolis44 ναι καντο με iTunes ή μπορεις αν θελεις να το κανεις καλυτερα με το Adobe Audition 3.0 αλλα θα χρειαστει να βαλεις το FAAC Plugin επειδη το Adobe δεν εχει μονο του για να διαβαζει και να αποθηκευει M4A.

Οσο για τα mp3 ναι αφησε τα αλλα οταν θα βαλεις CD (γνησιο) τοτε καντα M4A με iTunes ή Adobe Audition 3.0

Ενα σημαντικο ειναι να κοιταξεις στα προγραμματα αν τα κανεις M4A να επιλεγεις το LC (Low Complexity) γιατι αμα επιλεξεις Main ή LTP κλπ δεν θα τα παιζει σε κινητα και σε πολλες συσκευες

Knight Rider

Α ξεχασα να πω οτι μπορεις και με το Nero νομιζω με το Nero Kwik Media και θυμαμαι οτι εχει επιλογες για να τα κανεις m4a aac

manolis44

Knight Rider ευχαριστω για ολα φιλε 🙂 εισαι ενας απο τους καλυτερους που με βοηθησες και παλι ευχαριστω. 🙂

Knight Rider

@Manolis44 τιποτα 🙂 και αν χρειαστεις κατι για βοηθεια κλπ γραψε εδω

manolis44

ok φιλε και σε ευχαριστω και παλι.

Kostis

@Theodore

ουτε με αυτα που λες πετυχαινεις αυτο που θελεις γιατι το ανω ταβανι ειναι cinema experience. και αυτο για να το πετυχεις πρεπει να αγορασεις τα village 😀

Theodore

Κοιτα,η καμπυλη που συνδεει ποιοτητα και τιμη,ειναι παντα εκθετικη,που πα να πει οτι ενω στην αρχη,οταν ανεβαινει η ποιοτητα,η τιμη ανεβαινει κι αυτη,σχεδον αναλογικα,μολις η ποιοτητα ξεοερασει ενα σημειο,απο κει και περα,για να παρεις κατι παραπανω στην ποιοτητα,πρεπει η τιμη να ανεβει παρα πολυ περισσοτερο,οποτε πρεπει να αποφασισεις πυ ακριβως θα σταματησεις.
Υπαρχει δηλαδη η περιπτωση,για να παρεις ενα 5% παραπανω στην ποιοτητα,να πρεπει να πληρωσεις 3 ΦΟΡΕΣ παραπανω στην τιμη .
Και σε πληροφορω,οτι η ποιοτητα ηχου που εχουν τα Village,δεν ειναι Η καλυτερη δυνατη.
Υπαρχουν σπιτια,που εχουν απειρως καλυτερη ποιοτητα.Το ιδιο και για την εικονα,με τους φοβερους προβολεις που υπαρχουν για τα σπιτια.
Βεβαια,στον ηχο,μπαινει μεσα και η ακουστικη της αιθουσας,αλλα και εκει,εχω ακουσει διαμορφωμενη ειδικα αιθουσα, απο μηχανικους ηχου,που με τη συνδρομη και σουπερ ντουπερ μηαχνηματων,παιζουν φανταστικα.
Αλλα αυτα,ξεφευγουν απο το μεσο ορο.
Το κολπο ειναι,να μπορεσεις,με λογικο ποσον χρηματων,να πετυχεις μια αξιοπρεπη ποιοτητα .
Ολα τα αλλα,ειναι για να μπορουν και οι πλουσιοι,να δειχνουν οτι ειναι πλουσιοι.

Ορεστης

παιδια εχω ενα ζευγαρι ακουστικα Sennheiser Momentum και ως πηγη ενα xperia sole (εξαιρετικα μετριο κινητο για τα λεφτα του αν και διπυρηνο…) ηθελα να ρωτησω πρωτον τι θα μπορουσα να κανω για να εκμεταλλευτω πληρως τα ακουστικα μου, και δευτερον αν τα αρχεια .flac οντως αξιζουν για το μεγεθος τους… εχω καποια που ειναι φοβερα εμφανης η διαφορα σε σχεση με το mp3 αλλα και καποια που ειναι τσαμπα mb… αυτα

Theodore.

Τα αρχεια flac,ειναι καλυτερα απο τα mp3,αλλα η ποιοτητα ακουσματος τους,εξαρταται απο ολοκληρη την αλυσσιδα αναπαραγωγης.Αρχειο-συσκευη player-ακουστικά.
Εξαρταται λοιπον τι λεφτα διαθετεις για να ακουσεις.
Και κατι αλλο.Μην ξεχνας,οτι υπαρχουν αρχεια 24/96 και 24/192,που πιανουν πολυ περισσοτερο χωρο,αλλα παιζουν και απιθανα,αλλα για να τα ακουσεις,πρεπει να εχεις και το καταλληλο player.
Mιλαμε οτι ειναι η ημερα με τη νυχτα.

Ορεστης

24/192 ? αρχειο ειναι αυτο? δηλαδη αν θελω το hotel california θα το ψαξω στο google hotel california.24/192? γιατι το εψαξα λιγο και βρηκα μονο ενα τορρεντ που ελεγε 24/192 τελικα τα ειχε τα τραγουδια σε .flac με τον χαρακτηρισμο «hdtracks» και επιανε 240 περιπου mb το καθε κομματι… δεν εχω θεμα χωρου, αλλα θελω να εχω μια γευση απο το πώς ειναι ο τελειος ηχος 🙂

Ορεστης

α ουπς καταλαβα, 24bit και 192khz εννοουσες σορρυ, τωρα διαβασα και πιο πανω

Theodore.

Υπαρχουν κατι players που παιζουν τα 24/96 ,ή ακομα καλυτερα,και αυτα,αλλα και τα 24/192.
Το κακο ειναι οτι και ειναι ακριβα,αλλα και πρεπει να βαζεις καρτες ακριβες,που τις τρωνε γρηγορα,λογω μεγεθους αρχειων.
Βεβαια,μπορεις να αλλαζεις τα τραγουδια και να μην αγοραζεις πολλες καρτες.
Και βεβαια,πρεπει να εχεις και καλα ακουστικα,διοτι αν δεν ειναι ολοκληρη η αλυσσιδα πολυ καλη,δεν θα ακουσεις τιποτα.
Αρα και τελικα,”δει δη χρηματων,και ανευ τουτων,ουδεν εστι γενέσθαι των δεόντων”.
Αμα υπαρχουν ή μπορει να υπαρξουν χρηματα λοιπον,και θες να τα βαλεις σε τετοια αλυσσιδα αναπαραγωγης,πηγαινε στο headfi.org,και διαβασε κανα μηνα τα σχετικα.Μετα,ξαναγραψε εδω,και τα ξαναμεμε.

DJ Radical

Γυρω στα

Harris

Hi! Ξέρω ότι είναι παλιό το άρθρο και άσχετη η ερώτησή μου, αλλά αν το βλέπει κανείς, υπάρχει περίπτωση να μου προτείνει κανα κινητό που να είναι καλό ως προς τη μουσική. Δυστυχώς δεν παίζει το 200ρι μόνο για καινούριο ipod…
Thanks!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung Samsung Galaxy Samsung Galaxy S21

Χρήστες συσκευών Samsung Galaxy παραπονιούνται για πράσινες γραμμές στην οθόνη μετά από ενημέρωση

Οι περιβόητες πράσινες γραμμές έχουν επιστρέψει για να στοιχειώσουν ορισμένους χρήστες Samsung Galaxy μετά από ενημέρωση του τηλεφώνου.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 17 Plus: Φήμες ότι θα έρθει με μικρότερη οθόνη από το iPhone 15 Plus

Αν και η σειρά iPhone 16 απέχει ακόμη μήνες από την κυκλοφορία, εμφανίζονται φήμες σχετικά με τη σειρά iPhone 17 που απέχει δυο γενιές.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Δείτε το σε νέα, υψηλότερης ποιότητας renders

Aπό ότι φαίνεται, κάθε μέρα θα έχουμε και ένα leak για το Google Pixel 8a μέχρι την αναμενόμενη επίσημη αποκάλυψη στις 14 Μαΐου.