Το SOS έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου έρχεται στα iPhone 14 μέσα στο μήνα

sos iphone, Το SOS έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου έρχεται στα iPhone 14 μέσα στο μήνα

Η Apple επιβεβαίωσε σε δελτίο Τύπου ότι το Emergency SOS μέσω δορυφόρου για μοντέλα iPhone 14 θα κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α. και τον Καναδά αργότερα αυτόν τον μήνα. Ακόμα δεν έχει αποκαλύψει συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας ή έκδοση iOS που απαιτείται για τη λειτουργία.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επενδύει 450 εκατομμύρια δολάρια από το Advanced Manufacturing Fund για την ανάπτυξη υποδομής ζωτικής σημασίας που υποστηρίζει το Emergency SOS μέσω δορυφόρου, με την πλειοψηφία της χρηματοδότησης να πηγαίνει στον δορυφορικό συνεργάτη της Apple, Globalstar.

Η επένδυση, σύμφωνα με την εταιρεία, θα προσφέρει κρίσιμες βελτιώσεις στο δορυφορικό δίκτυο και στους επίγειους σταθμούς της Globalstar στην Αλάσκα, τη Φλόριντα, τη Χαβάη, τη Νεβάδα, το Πουέρτο Ρίκο και το Τέξας για να διασφαλίσει ότι οι χρήστες του iPhone 14 θα μπορούν να συνδέονται με υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όταν είναι εκτός δικτύου.

Και τα τέσσερα μοντέλα iPhone 14 θα μπορούν να συνδέονται απευθείας με δορυφόρους Globalstar, επιτρέποντας στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα κειμένου σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όταν βρίσκονται εκτός του εύρους κάλυψης κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi και να μοιράζονται την τοποθεσία τους μέσω δορυφόρου χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Find My. Η λειτουργία θα βοηθήσει τους χρήστες να κατευθύνουν το iPhone τους προς έναν δορυφόρο με γραφικά στην οθόνη.

Η Apple λέει ότι ένα δορυφορικό μήνυμα μπορεί να χρειαστεί 15 δευτερόλεπτα για να σταλεί σε ιδανικές συνθήκες με άμεση θέα στον ουρανό και τον ορίζοντα, αλλά μπορεί να χρειαστεί πάνω από ένα λεπτό για να σταλεί το μήνυμα “κάτω από δέντρα με ελαφρύ ή μεσαίο φύλλωμα”. Σε περιβάλλοντα με “βαρύ φύλλωμα” ή “άλλα εμπόδια”, ένα iPhone ενδέχεται να μην καταφέρει να συνδεθεί πλήρως με έναν δορυφόρο.

Ως αποτέλεσμα της επένδυσης, οι επίγειοι σταθμοί της Globalstar έχουν ήδη αναβαθμιστεί ώστε να χρησιμοποιούν νέες κεραίες υψηλής ισχύος που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ειδικά για την Apple.

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της δυνατότητας, όταν ένας χρήστης iPhone κάνει ένα SOS έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου, το μήνυμα λαμβάνεται από έναν από τους 24 δορυφόρους της Globalstar σε τροχιά χαμηλής γης που ταξιδεύει με ταχύτητες περίπου 16.000 mph. Στη συνέχεια, ο δορυφόρος στέλνει το μήνυμα σε προσαρμοσμένους επίγειους σταθμούς που βρίσκονται σε βασικά σημεία σε όλο τον κόσμο.

Μόλις ληφθεί από έναν επίγειο σταθμό, το μήνυμα δρομολογείται σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που μπορούν να στείλουν βοήθεια ή σε ένα κέντρο αναμετάδοσης με ειδικούς έκτακτης ανάγκης εκπαιδευμένους από την Apple, εάν η πλησιέστερη τοποθεσία των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να λάβει μηνύματα κειμένου.

Σε ένα έγγραφο υποστήριξης, η Apple λέει ότι το Emergency SOS μέσω δορυφόρου θα είναι διαθέσιμο με μια ενημέρωση λογισμικού iOS 16 που θα έρχεται τον Νοέμβριο. Η υπηρεσία θα είναι δωρεάν για τα δύο πρώτα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι η Apple σχεδιάζει να τη χρεώσει στο μέλλον.

Η Apple φέρεται να επιβεβαίωσε ότι η δυνατότητα θα επεκταθεί σε άλλες χώρες μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα και τη λίστα των χωρών δεν υπάρχουν.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Xiaomi

Xiaomi Mix Flip: Επίσημο – Παγκόσμια κυκλοφορία μέσα στον Σεπτέμβριο

Το Xiaomi Mix Flip ανακοινώθηκε τον Ιούλιο και ένας περιφερειακός διευθυντής ανέφερε ότι έχει προγραμματιστεί για παγκόσμια κυκλοφορία.

Gear Apple Apple iPad iPad

iPad 2025: Φήμες ότι θα διαθέτουν τσιπ Wi-Fi σχεδιασμένο από την Apple

Το φημολογούμενο εσωτερικό τσιπ Wi-Fi της Apple μπορεί να κάνει ντεμπούτο σε συσκευές το 2025, και συγκεκριμένα σε νέα μοντέλα iPad.

Smartphones featured Xiaomi

Xiaomi 15: Καμία έκπληξη στις δυνατότητες φόρτισης – Μέγιστη ενσύρματη φόρτιση 90 W όπως το Xiaomi 14

Η Xiaomi ετοιμάζεται να λανσάρει τη νέα ναυαρχίδα της σειράς Xiaomi 15 και οι σχετικές διαρροές κάνουν την εμφάνισή τους.

Smartphones Apple featured iPhone 16

iPhone 16: Αυτές είναι οι ακριβείς χωρητικότητες μπαταρίας των μοντέλων της σειράς

Η Apple αποφεύγει να διαφημίζει τις ακριβείς χωρητικότητες μπαταριών για τα iPhone της, γι’ αυτό και πρέπει να βασιζόμαστε σε άλλες πηγές.